Autoritatile romane trebuie sa rezolve problema datoriilor la stat pe care le inregistreaza societatile din sectorul energetic. Abia dupa aceea, societatile vor putea fi introduse in cele doua companii energetice care vor rezulta in urma restructurarii sectorului, a anuntat ministrul economiei, Adriean Videanu. "Nu vom introduce in structura celor doua companii, societati cu datorii", a spus Videanu. Acest lucru presupune stergerea datoriilor.

Comisia Europeana trebuie sa-si dea acordul asupra modului in care vor fi rezolvate problemele societatilor cu datorii, fiind vorba aici despre un ajutor de stat. Ministrul economiei sustine ca va fi trimisa o notificare Comisiei Europene pe la sfarsitul lunii iulie, dupa ce va avea loc in Romania o dezbatere publica pe tema restructurarii sectorului energetic. Dezbaterea publica va fi facuta intre 15 iunie si 15 iulie. Videanu este convins ca cele doua companii vor fi functionale pana la sfarsitul anului.

Altfel spus, mai intai va fi stabilit modul in care vor fi infiintate cele doua companii energetice, dupa care va fi cerut si acceptul Comisiei. Practic, autoritatile lucreaza la restructurarea sectorului si, implicit, la eliminarea datoriilor unor societati fara sa aiba siguranta unui acord al Comisiei Europeane. Deja, Ministerul Economiei a intocmit un proiect de ordonanta de urgenta privind anularea unor datorii de aproape 200 de milioane de lei inregistrate de Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO).

Comisarul european Andris Piebalgs: Pentru ajutoare de stat trebuie respectate niste regulamente

Prezent in Romania, comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs,nu se pronunta in privinta modului in care este facuta restructurarea sectorului energetic. "Planul de restructurare este inca in curd de elaborare si nu ne putem exprima in aceasta privinta. Dar sunt convins ca Romania va avea grija sa respecte legislatia europeana. Pentru ajutoare de stat trebuie respectate niste regulamente", a spus Piebalgs. Acesta nu poate estima care este timpul necesar pentru eliminarea datoriilor.

Cele mai mari probleme le inregistreaza Compania Nationala a Huilei. CNH este cel mai mare datornic la stat, suma ajungand la aproximativ cinci miliarde de lei, din care 3,5 miliarde de lei sunt la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale. Restul reprezinta datorii la bugetul asigurarilor de sanatate si la cel al somajului. Ministrul economiei l-a informat pe comisarul european despre acordarea subventiilor la huila pentru CNH, avand in vedere ca in decembrie 2010 exprira termenul pana la care se pot acorda ajutoare de stat.

Ministrul economiei a avut o intalnire informala cu comisarul european pentru Energie. "Discutia a fost pur informala. Nu am intrat in detaliile structurii acestor doua companii. Am discutat la modul general", a spus Videanu.