Consiliul Concurentei a sanctionat compania Asesoft Distribution, care activeaza pe piata locala de distributie IT, cu 3,18 milioane lei (aproximativ 775.000 euro) pentru punerea in practica a concentrarii economice realizate prin preluarea distributiei produselor IT de la Flamingo International, inainte de obtinerea autorizarii din partea autoritatii de concurenta, arata un comunicat al institutiei remis HotNews.ro. UPDATE Asesoft spune ca a colaborat cu CC si adauga ca aceasta concentrare este in folosul clientilor.

In urma finalizarii investigatiei declansate in anul 2009, Consiliul Concurentei a constatat ca Asesoft Distribution SRL a pus in aplicare tranzactia prin care a preluat distributia produselor IT de la Flamingo International SA, inainte de a fi declarata compatibila cu un mediu concurential normal.

Punerea in aplicare a unei concentrari economice inseamna exercitarea controlului asupra activitatii achizitionate prin adoptarea unor masuri cum sunt: incheierea de contracte cu terti (distribuitori si furnizori), precum si colaborarea efectiva cu acestia.

Conform prevederilor Legii Concurentei este interzisa punerea in aplicare a unei operatiuni de concentrare economica pana la emiterea unei decizii de catre Consiliul Concurentei.

In luna ianuarie a acestui an, Consiliul Concurentei autorizase operatiunea prin care Asesoft Distribution preia activitatile de distributie IT ale Flamingo International SA, considerand ca tranzactia nu va avea efecte negative asupra concurentei din piata.

Afacerile companiei Asesoft Distribution au crescut cu 45% anul trecut, spre 145 milioane euro, iar estimarile pentru anul in curs indica un avans de 14%.

Asesoft Distribution mai detine controlul, in comun, impreuna cu alte persoane fizice, asupra Dante International SA si Emag International, societati prezente pe pietele de comercializare cu amanuntul de produse IT, electronice si electrocasnice din Romania.

Aceste operatiuni de preluare a controlului in comun au fost autorizate de catre Consiliul Concurentei in noiembrie 2009.

UPDATE 1 Asesoft Distribution spune ca a colaborat cu autoritatile

"Asesoft Distribution a colaborat cu Consiliul Concurentei in investigatia pe care acestia au declansat-o in ceea ce priveste preluarea distributiei Flamingo International si a pus la dispozitia inspectorilor de concurenta toate informatiile necesare finalizarii anchetei. Gravitatea a fost considerata mica, amenda a fost la minimul legal."

Declaratie Iulian Stanciu, sef al grupului:

"Aceasta concentrare a dus la o imbunatatire a preturilor si serviciilor oferite consumatorilor finali. Am colaborat cu inspectorii de concurenta, ne asteptam la aceasta amenda, nu ne afecteaza in vreun fel activitatea."

Update 2 Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei: Asesoft ne-a instiintat dupa ce am deschis investigatia privind preluarea Flamingo

Cum se face ca in ianuarie 2011 Consiliul Concurentei a decis ca tranzactia dintre cele doua companii nu afecteaza concurenta, iar dupa trei luni se decide amendarea Asesoft? Presedintele Consiliului Concurentei sustine ca sunt doua aspecte diferite.

  • "Sunt doua lucruri. Au preluat Flamingo (n.a cei de la Asesoft) si ar fi trebuit in mod normal sa ne notifice. A fost invers. Noi am deschis investigatie pentru ca am aflat ca au preluat Flamingo fara sa ne intrebe si ei in momentul acela au venit si ne-au notificat. Am decis ca preluarea este in regula, dar acum i-am amendat pentru ca nu ne intrebasera", a explicat pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu.

Este acesta un caz singular sau autoritatea a mai avut astfel de situatii in care nu a fost notificata cu privire la o tranzactie?

"Mai avem astfel de cazuri. Intr-o luna mai terminam unul similar", a mai spus Chiritoiu, fara sa ofere mai multe detalii.