Fermierii isi vor primi integral suma cuvenita pentru 2007, insa Comisia nu va mai rambursa statului roman banii. Aceasta, daca intarzierea platilor afecteaza mai mult de 4% din totalul fondurilor, dupa data de 30 iunie, a declarat pentru HotNews.ro Michael Mann, purtator de cuvant pentru agricultura si dezvoltare rurala in cadrul Comisiei Europene. Tot el a mai spus ca, in primul an dupa aderarea la UE, Ungaria a facut 99,6% din plati la timp, iar Polonia, 91,1%.

"Platile aferente anului 2008 au inceput in Romania in luna aprilie. Conform declaratiei transmise de autoritatile romane, suma platita in aprilie a fost de 41 milioane euro. Nu avem inca informatii despre sumele platite in luna mai", a spus reprezentantul CE.

Potrivit lui Michael Mann, platile care au intarziat in proportie mai mare de 4% dupa data de 30 iunie sunt supuse unor reduceri progresive: 10% in luna iulie, 25% in august, 45% in septembrie si 70% pana la 15 octombrie. Dupa 15 octombrie, sunt "taiate" integral, a explicat Mann.

Cu toate acestea, fermierii au dreptul sa primeasca suma integrala. Suma aferenta "reducerii" rambursarilor este suportata de statul roman.

Reducerile nu afecteaza alocarea financiara pentru anii urmatori, a mai spus Mann.

Exemple de urmat: Ungaria si Polonia

Michael Mann a mai spus ca, in 2005, primul an de plati directe pentru cele 10 noi state membre UE, Ungaria a platit 99,6% din bani la timp, si inca 0,3% dupa termenul limita. In Polonia, procentele au fost de 91,1% si, respectiv, 92,1%.