Rata anuala a inflatiei a crescut usor in luna octombrie la 3,55%, in principal pe fondul scumpirii produselor nealimentare si a tarifelor la servicii, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In luna septembrie rata inflatiei a atins nivelul minim istoric de 3,45%.

Conform INS, preturile alimentelor au avansat cu 1,70% fata de luna octombrie din 2010, in timp ce marfurile nealimentare si tarifele serviciilor s-au scumpit cu 5,02%, respectiv 3,31%.

Comparativ cu luna septembrie, alimentele s-au scumpit cu 0,81%, marfurile nealimentare cu 0,46%, iar tarifele serviciilor au avansat cu 0,77%.

Dintre alimente, cartofii (7,18%), legume si conserve de legume (6,23%), ouale (5,85%) si fructele proaspete (5,23%) au cunoscut cele mai mari cresteri de pret in octombrie.

Preturile la energia termica au inregistrat cea mai mare crestere in categoria marfurilor nealimentare, de 10,53%, in vreme ce restul produselor s-au scumpit cu maxim 0,67%.

In ceea ce priveste tarifele la servicii, acestea au crescut pe total cu 0,77%. Cea mai mare crestere de pret in aceasta categorie a avut loc la apa, canal, salubritate, cu 1,56%, si transportul aerian, cu 0,99%.

INS mai arata ca daca excludem impactul majorarii preturilor la combustibili preturile de consum au crescut in octombrie cu 0,64% comparativ cu septembrie, iar daca excludem impactul bauturilor alcoolice si a tutunului, indicele preturilor de consum a urcat cu 0,70%. Preturile de consum au urcat in octombrie cu 0,28% daca se exclud legume, fructe, oua, combustibili si produsele ale caror preturi sunt reglementate, bauturi si tutun.

Produsele ale caror preturi sunt reglementate sunt medicamente, energie electrica, gaze naturale, energie termica, transport CFR, transport pe apa, posta si curier, abonament radio-TV, servicii de eliberare carte identitate, permis auto, pasaport, apa, canal, salubritate, transport urban in comun, chirii stabilite de administratia locala.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat luni ca rata inflatiei va continua sa scada in lunile urmatoare, putand ajunge la 2% in luna martie 2012.

"Pana spre primavara anului viitor va continua caderea preturilor pentru ca efectul de baza continua. Este posibil ca prin martie sa ajungem la o inflatie de 2%, poate chiar mai putin. Apoi tot efectul de baza ne va impinge ceva mai in sus in vara, dupa care ne vom stabiliza", a declarat Isarescu, care a precizat ca in octombrie-noiembrie cresterea lunara a preturilor va fi de circa 0,5% din cauza majorarii tarifelor la energie.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 4,6% la 3,3%, iar pentru sfarsitul anului viitor de la 3,5% la 3%.