Majoritatea tintelor cantitative convenite cu autoritatile romane au fost atinse, cu exceptie a doua dintre acestea, care privesc arieratele, a declarat miercuri seful misiunii FMI, Jeffrey Franks. El a mai spus ca "va fi de o importanta cruciala ca Romania sa continue politicile de reforma, avand in vedere situatia actuala din UE si alegerile care vor avea loc in tara". Franks a criticat insa faptul nu s-au facut progresele asteptate in instituirea unui management privat la companiile publice de stat si a spus ca a aflat chiar ca s-a incercat instalarea unor persoane pe criterii politice.

"Majoritatea tintelor cantitative, cu exceptia a doua dintre ele, ambele referitoare la arieratele guvernamentale, au fost atinse si am convenit, de asemenea, asupra politicilor care sunt necesare pentru a merge mai departe. Dupa aprobarea conducerii FMI, vom putea cere aprobarea evaluarii de catre comitetul executiv al FMI, in a doua jumatate a lunii iunie. Fata de ultima vizita, evaluarea cu privire la evolutiile macroeconomice ce au avut loc in Romania nu a suferit schimbari majore", a spus Jeffrey Franks, citat de Agerpres.

FMI: Suntem incurajati de angajamentul puternic manifestat de Romania fata de acordul existent

Jefrey Franks a mai spus ca delegatia FMI este multumita de angajamentul aratat de autoritatile de la Bucuresti fata de continuarea acordului cu FMI.

"Suntem incurajati de angajamentul puternic si sprijinul larg pe care l-a manifestat Romania pentru acest acord. Cu toate ca a existat o schimbare de guverne discutiile au continuat neintrerupt. Am ajuns la un acord in ceea ce priveste evaluarea in majoritatea tintelor propuse. Am convenit asupra politicilor necesare pentru ca reforma sa fie continuata. Fata de ultima noastra vizita nu au existat modificari semnificative".

Jeffrey Franks a anuntat ca prognoza FMI pentru cresterea economica este de 1,5% in 2012. "In ciuda performantelor mai scazute ca urmare a intreruperilor cauzate de vremea rea in primul trimestru, ne asteptam la o absorbtie mai mare a fondurilor si la cresterea cererii, care sa sprijine cresterea pe parcursul anului", a spus Jefrey Francks.

Acesta considera ca exista inca riscuri mari provenite din mediul extern. "Estimam o crestere a inflatiei in urmatoarele luni, dar perspectivele arata ca inflatia se va incadra in tintele stabilite de Banca Nationala", a mai spus Franks.

Cheltuielile cu fondul de salarii au scazut "foarte mult"

Cheltuielile cu fondul de salarii din sectorul public, in trecut o forta semnificativa de presiune, au scazut foarte mult, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania.

"In mod similar, reforma sistemului public de pensii a ajutat incadrarea finantelor publice pe o cale sustenabila. La fel de important a fost aprobata legislatia necesara pentru a permite reformarea structurii sistemului de salarizare a sectorului public si a sistemului de asigurari sociale. Desi nu toate aceste masuri au fost in intregime implementate pana in prezent, au fost facuti pasi importanti in directia reducerii risipei, a fraudei si a cheltuielilor ineficiente", a spus Franks, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, legea responsabilitatii fiscale si a finantelor publice locale au ajutat la stabilirea cadrului necesar pentru o mai buna disciplina fiscala.

E crucial pentru Romania sa continue reforma

Seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania, Jeffrey Franks, considera ca, in actuala situatie europeana si in contextul apropiatelor alegeri, este 'crucial' pentru Romania sa continue reforma.

"Va fi de o importanta cruciala ca Romania sa continue politicile de reforma, avand in vedere situatia actuala din Uniunea Europeana si alegerile care vor avea loc in tara", a avertizat, miercuri, Jeffrey Franks la incheierea celei de-a cincea misiuni de evaluare a acordului stand-by cu Romania.

Franks a criticat faptul nu s-au facut progresele asteptate in instituirea unui management privat la companiile publice de stat si a spus ca a aflat chiar ca s-a incercat instalarea unor persoane pe criterii politice.

Acesta a apreciat ca, si in conditiile unor provocari care raman in macroeconomie, sistemul bancar romanesc este bine capitalizat, are lichiditatile necesare.

Au crescut creditele performante, ceea ce reflecta o stricta implementare a regulamentelor in domeniul bancar, dar din creditele neperformante au fost constituite rezervele necesare.

"Banca Nationala ramane vigilenta in rolul sau de supraveghetor si este pregatita sa apere sistemul de o eventuala contagiune din zona euro. Important este sa fie mentinut un nivel corespunzator al rezervelor in Trezorerie si al rezervei BNR", a spus Jeffrey Franks.

Citeste si: