DOCUMENT Cercetatorii, scutiti de impozit pe veniturile din salarii incepand din luna august. Ce conditii trebuie indeplinite
Ordinul (vezi atasament) stabileste criteriile, conditiile, procedura de calcul a scutirii si documentele necesare la incadrarea persoanelor scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatilor de cercetare-dezvoltare prevazute de Ordonanta de Urgenta OUG 32/2016.
Decizia Guvernului vine pe fondul clasarii codase a Romaniei in toate clasamentele europene privind investitiile in cercetare - dezvoltare.
Ordinul comun a fost semnat de ministrii Educatiei, Finantelor, Muncii, Economiei si Agriculturii.
Conditiile care trebuie indeplinite concomitent de viitorii beneficiari ai scutirii de impozit pe salarii:
a) postul pe care il ocupa face parte dintr-un compartiment de cercetare-dezvoltare, evidentiat in organigrama angajatorului;
b) angajatul desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica eligibile, cuprinse intr-un proiect de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica;
c) angajatul a absolvit cel putin ciclul I de studii universitare sau o forma de invatamant superior de lunga durata si detine o diploma de licenta, sau echivalenta, conferita de o institutie acreditata de invatamant superior din Romania sau o diploma obtinuta la absolvirea studiilor universitare de licenta la institutii acreditate de invatamant superior din strainatate, recunoscuta si echivalata de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice;
d) cheltuielile cu salariile si asimilate salariilor sunt prevazute in bugetul proiectului de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica;
e) angajatorul are in obiectul de activitate si activitati de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica.
Important: Ministerul Educatiei arata ca scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor se acorda chiar si in cazul nerealizarii obiectivelor proiectului de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica.
Pentru validarea incadrarii activitatilor pentru care se acorda scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor ca fiind de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica eligibile, angajatorul, angajatul sau autoritatile fiscale pot solicita rapoarte de expertiza elaborate de experti inscrisi in Registrul expertilor pe domenii de cercetare-dezvoltare.

Liber la vaccinarea cu AstraZeneca: Unde sunt acum mii de locuri disponibile în București și cum poți găsi alt centru în țară / Explicațiile autorităților
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
FOTO Pistele de biciclete de pe Splaiul Independenței, trasate vara trecută de o companie municipală și care costă circa 1,5 milioane lei, au început să se degradeze
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Ideea este ce in IT e treaba mai usoara si are sens sa fie pastrata este ca firmele la fel de usor cum muta activitatile la noi, la fel de repede pot pleca de aici. Nu trebuie sa care infrastructura in alta tara, programele sunt pe serverele din tara lor de origine, cladirile sunt inchiriate.
Eu sunt ptr pastrarea scutirilor de impozit ptr IT si gasirea de noi domenii in care s-ar putea atrage investitori straini. Daca in agricultura poate deveni atractiv sa vina aia cu tractoare si irigatii din Germania si sa faca ferme aici, foarte bine sa se dea scutirea. Numai ca nimeni nu cred ca ar face din cauza de logistica, ca daca maine se razgandeste guvernul e greu sa-ti iei ferma construita sa o muti in Bulgaria de ex.
Chestia cu faptul ca IT-ul trebuie sa plateasca si el impozit nu ar face decat sa plece firmele in alta parte si sa pierdem toti.
Sa inteleg ca nu ati scuti de impozit, dar ati face invatamantul mai bun? Pai si de ce nu ar merge sa fie facute ambele impreuna daca sunteti de acord ca intra indirect bani din IT? Daca nu ai scutire astia pleaca maine si cu ce bani faci imvatamantul mai bun?
Ex cu cladirea nu e bun, au aparut ca ciupercile cladirile la Pipera din 5 in 5 metri si chiria e derizorie in comparatie cu salariile. Cladirile astea nu le ia nimeni, tot aici stau. Si n-aveti grija, capitalismul regleaza tot, chiar si statul idiot, lumea nu mai asteapta sa invete de la stat, se educa singura cu trainingurile de care ziceati.
Impozitul trebuie să fie pe venit, nu pe activitate. Dacă ești IT-ist și mai ai și 3 apartamente date în chirie, trebuie să plătești impozitul aferent veniturilor totale pe care le obții, nu o cotă ”unică” preferențială.
România e plină de originalități în materie de fiscalitate și creează mereu categorii privilegiate, în timp ce diverși avocați de ocazie ca tine nu ratează justifarea unor asemenea originalități fiscale.
Atât timp cât românii continuă să plece din țară, IT-iștii și cercetătorii tăi scutiți de impozit pe salariu or să-și aducă menajere și bone din Asia, că n-o să mai aibă ciine să se ocupe de muncile simple.
Există 2 categorii de cetățeni: specialii și fraierii cu salariul minim pe economie.
Specialii nu plătesc impozite, nu contribuie la CAS, pensii, pentru ei plătesc ceilalți care abia o duc de pe o zi pe alta.
Asa ca e normal sa primeasca ceva scutire.
De ce agricultorii primesc subventii?
Acolo nu este discriminare?
Oricum un IT-ist care aduce bani in tara plateste apoi TVA-ul pe ceea ce cumpara.
Nu stiu ce realizari vrei tu, mie imi ajunge asta.
P.S. In viata reala absolut nimic nu "merge de la sine".
Ideea este să stimulezi un sector care nu merge și de care ai nevoie. Și să îl stimulezi de o manieră sustenabilă, care să îl ajute să fie inovator, pentru că așa câștigi plus valoare.
Toate firmele mari sunt straine, atrase de faptul ca pot oferi salarii mai mici aici(din cauza ca nu se platesc impozite). In secunda 2 cand e mai ieftin in Bulgaria decat in Romania firmele inchid aici si se muta dincolo ptr ca nu exista nimic fizic care sa ii tina aici. Tot softul se transfera de pe serverele din Romania in Bulgaria in 2 min.
Daca stiti vreun domeniu in care s-ar putea la fel atrage investitori externi, clar ar trebui si acela scutit de impozit.
Le plângem de milă IT-iștilor, când sunt milioane de exploatați pe salarii de mizerie. Vă credeți buricul universului!
Aici se discuta de reducerea impozitului pe veniturile din salarii pentru cercetatori. Cercetarea la noi pierde mult teren datorita numarului cat mai mic de persoane interesate sa lucreze in cercetarea romaneasca. Nu ne e rusine ...platim cu varf si indesat pentru spitale si sosele etc si nu beneficiem de servicii..daca am nevoie de medicamente nu le iau gratis si daca am nevoie sa merg la spital sunt nevoita sa apelez la particular si sa platesc din buzunarul meu ca in spitalele noastre de stat nu au timp de tine te tine la cozi interminabile , iar cu soselele sa fim seriosi platim taxe de nici nu mai putem tine evidenta. Ce ma mai tine in Romania sunt parintii care sunt bolnavi si nu vor sa plece din tara ca sunt legati de amintirile de aici insa e un chin sa traiesi in tara asta unde nu esti recunoscut ca valoare. Asta e statul nostru nu isi recunoaste valorile , cum sa faci cercetare cand nu ai cercetatori si nici nu finantezi. Pacat
IT nu aduce aproape nimic din punct de vedere al dezvoltarii. Nu exista dezvoltare pe orizontala in IT. Nu exista investitii, numai niste birouri inchiriate. Maine se supara si pleaca.
SScutirea de impozit in IT este toxica si deserveste interese...
Altfel, situatia e simpla: alegem intre cazul in care avem multinationale dar nu putem sa le mulgem cat am vrea (ca sa mai dam ceva in plus la asistenta sociala, salarii si pensii), sau nu avem deloc. Ce preferati?
IT nu aduce nicio dezvoltare pe orizontala. Dar e prea mult pentru ITist.
Cate carti a citit Itistul in ultima luna?
Fac asa, un survey, ca sa vad daca ce se-ntampla la mine-n firma e valabil in general....
Doar ca stam foarte prost la cercetarea facuta de intreprinderi si firme private, doar Cipru sta mai prost dar totusi pe total ne depaseste datorita cercetarii private "non-profit".
Cred ca asta e scopul masurii propuse de Guvern, sa stimuleze macar partial cercetarea in domeniul privat, mai ales ca se cere ca acel cercetator ce urmeaza a fi scutit de impozit sa fie angajat la o societate care in obiectul de activitate sa aiba si cercetarea-dezvoltarea (R&D).
Avem un target de 2% PIB pt R&D, pentru 2020, dar nu e vorba doar de fondurile publice, cum uneori gresit se crede, ci si de efortul privat.
Observati ca in statele avansate in R&D, in acest domeniu sectorul privat depaseste cu mult pe cel public.
Cat despre eventuale abuzuri, textul normativ pare sa fi luat niste masuri de precautie, e obligatorie indeplinirea concomitenta a mai multor conditii.
Apoi, daca se fac angajari abuzive, pe baza de coruptie si nepotisme, mai exista si DNA-ul care poate fi sesizat cand e vorba de bani veniti de la buget.
Masura nu e suficienta, dar e un pas pe directia buna, e o dovada ca acest guvern vede cu destula claritate unde sunt probleme in societatea romaneasca si pare decis sa actioneze chiar si cand e amenintat de penalii din Parlament.
Este inadmisibil să-l scutești pe unul de impozit pentru că a făcut și el 3 ani de Politehnică acolo. Ce fel de cercetare face unul după numai 3 ani de studii?
Și cine garantează că nu vor fi încadrați ca cercetători tot felul de angajați care stau cu nasul în hârtii, dar ei nu fac cercetare?
Foarte, foarte inteligent.
In Romania e invers, cei cu salariul minim platesc taxe de 50% pe salariu, iar IT-istii si cercetatorii sunt scutiti de taxe, dar in acelasi timp primesc si indemnziatie de crestere copil din venitul ala neimpozitat
La noi e fix pe dos
decat corectori de programe,
decat translatori din limbaje,
decat munca slab calificata in IT, mai bine cercetatori.
Nu sunt mai mult de 500 de adevarati ITisti in Ro.
Restul sunt muncitori suport programe informatice.
De asta si avem contrastele astea mari intre bogati si saraci, stridente pentru orice strain ajuns in Romania
Fara IT si cercetare, ati fi vai de capul vostru, Romania nu are absolut nimic de oferit in rest, in afara de curve, birturi si servicii.
Una doua auzim: "Regretam, a cazut sistemul".
Sunt facute proaste cu intentie, ca sa mearga leusteanul in mentenanta, cu anii.
E o problema de "nu se vrea", nu de "nu se poate".
Daca nu esti competitiv si nu inovezi, te mananca concurenta. Sau vreti sa fiti o tara in care doar se produce pe banda ce iti spun altii? Altfel trebui sa investesti in cercetare, sa o sustii. Dar ce stie poporul nostru? Sa moara si capra vecinului, asta stie.
orice scutire pt. o anumita categorie creaza o discriminare fata de ceilalti.
Dupa parerea mea, nimeni de la parlamentari pana la maturatori nu trebuie sa fie scutiti de taxe. Nici o pensie speciala, de serviciu,nimic!