Joi, leul a inregistrat o sedinta statica, Banca de emisiune cotand moneda europeana aproape la acelasi nivel ca in ziua anterioara- 4,33 lei/eur. Francul elvetian a fost cotat la 4,5 lei (fata de cotatia din ziua anterioara de 3,48 lei/chf) in vreme ce dolarul SUA a avut o miscare nesemnificativa in fata monedei nationale, fiind cotat la 3,13 lei.

Pe piaţa monetară, dobânzile pe termen foarte scurt au scăzut faţă de şedinţa precedentă, rămânând sub rata dobânzii de politică monetară, de 6,25% pe an. Astfel, BNR a afişat în prima parte a zilei un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 2,50% pe an, faţă de 4,41% în şedinţa precedentă, în timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a coborât la 3% pe an, de la 4,91% în şedinţa anterioară.

MF intentioneaza sa emita astazi obligatiuni cu scadenta de trei ani in valoare de 0,6 miliarde RON. "Participantii la piata sunt pregatiti sa cumpere aceste instrumente pe piata secundara la 7,50%, asadar ne asteptam la o alocare modesta in jurul acestui nivel", se arata intr-un raport al ING de joi dimineata.

Trezoreria are un program de împrumuturi de 4 miliarde de lei de la bănci în octombrie, prin şase emisiuni de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat. În primele nouă luni din 2011, MFP a împrumutat de la bănci aproape 40 de miliarde de lei, iar în 2010 a împrumutat de pe piaţa internă peste 41 miliarde de lei.

Deficitul bugetar programat pentru anul 2011 şi agreat în cadrul pachetului financiar cu FMI şi Uniunea Europeană este de 23,953 miliarde lei.