Directorul Departamentului pentru Europa al FMI a salutat miercuri, la Roma, "progresele" realizate in materie de reforme economice de guvernul italian al lui Mario Monti, apreciind ca acesta constituie un "model" pentru Europa, relateaza AFP.

"Progresele" realizate de Mario Monti in ultimele sase luni constituie "cu adevarat un model in ceea ce priveste progresele inregistrate in Europa", a declarat Reza Moghadam, in cadrul conferintei de presa care a urmat misiunii anuale a Fondului in Italia.

Conform acestuia, " Italia este pe drumul cel bun si a facut progrese remarcabile in cursul ultimelor 6 luni".

"Nu este usor sa ne reamintim ca Italia se confrunta cu o situatie foarte dificila si periculoasa", a adaugat Moghadam.

"Insa munca nu este terminata. Este nevoie de mai multe eforturi pentru a readuce cresterea."

La randul sau, primul ministru Monti a precizat ca "au ramas multe de facut pentru a rezolva intarzierile acumulate pe parcursul anilor si slabiciunile structurale. Nu este momentul pentru a ne complace".

Monti a venit la conducerea unui guvernul tehnocrat in luna noiembrie a anului trecut, inlocuindu-l pe Silivo Berlusconi. Acesta a impus o cura severa de austeritate in Italia pentru a evita asfixierea financiara a tarii, care are deja o datorie publica enorma, si a adoptat un plan de liberalizare a economiei, precum si un proiect de reforma a pietei muncii, care in prezent se afla in Parlament pentru examinare.