111 mii de miliarde de euro. Atat valoreaza activele financiare brute globale adunate, potrivit"Allianz Global Wealth Report", lansat marti. Romania se plaseaza pe locul 42 intr-un clasament global al averilor financiare acumulate, cu active financiare medii nete per capita de 2.330 euro, la finalul anului 2012, arata raportul, citat de Agerpres. Potrivit documentului, gospodariile din Romania raman afectate de criza financiara. Evolutia activelor in Romania a fost firava anul trecut, cu o crestere a activelor financiare brute de numai 0,5%.

"In vreme ce datoriile private practic au stagnat (plus 0,2% in anul 2012), activele financiare nete au crescut cu 0,6%, lasand inca Romania la coada clasamentului ce surprinde dinamica regiunii: doar Slovenia si Turcia au inregistrat performante la fel de slabe anul trecut. O analiza pe termen mai lung arata modul in care criza financiara a afectat avutia gospodariilor din Romania: desi cresterea medie pe termen lung a activelor financiare nete (intre 2001 si 2012) este una dintre cele mai rapide din regiune (plus 18,2% p.a.), evolutia de dupa anul 2007 este sumbra", arata raportul.

Scaderile abrupte din anii 2008 si 2009 nu au fost inca recuperate decat in mica parte. In consecinta, Romania consemneaza la nivelul anului 2012 active financiare nete cu aproape 28%, sub varful inregistrat in anul 2007, inaintea crizei. Singura tara din regiune care a inregistrat un declin mai accentuat este Slovenia, insa vorbim despre un alt ordin de marime al acestui indicator.

Intr-un top global, Romania a ramas pe locul 42 intr-un clasament ce analizeaza 52 de tari, cu active financiare medii nete per capita de 2.330 euro la finalul anului 2012.

Din anul 2000, Romania a urcat trei locuri in clasamentul mondial. Pe primul loc in acest clasament se mentin, de ani buni, Elvetia, urmata la o diferenta substantiala de SUA si Japonia.

"Allianz Global Wealth Report" imparte detinatorii de active in trei clase globale din perspectiva avutiei.

'Clasa de mijloc' globala, care ii include pe cei ce detin active nete cu o valoare cuprinsa intre 4.900 euro si 29.200 euro, clasa celor cu un nivel scazut al avutiei, care ii include pe detinatorii de active a caror valoare neta se situeaza sub pragul de 4.900 de euro, in timp ce termenul de 'clasa bogata' ii include pe cei cu active financiare nete de peste 29.200 euro.

Activele financiare brute globale totalizeaza 111 mii de miliarde de euro.