Platile in numerar intre persoane fizice ar putea fi limitate la 10.000 de lei pe zi, iar plafonul pentru platile in numerar pe care le pot face firmele, catre alte companii sau persoane fizice, va fi redus la jumatate, de la 10.000 lei la 5.000 de lei pe zi, a declarat ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu pentru Agerpres, citat de Capital.ro. In prezent nu exista plafon pentru platile in numerar intre persoane fizice, iar plafonul pentru platile in numerar pe care le pot face companiile este de 10.000 de lei pe zi. Despre aceasta masura, care ar urma sa intre in vigoare pana la sfarsitul lunii februarie, se vorbeste inca din toamna lui 2012.

HotNews.ro a scris despre aceasta intentie a Finantelor in septembrie 2012.

Evaziunea fiscala are ca motor principal platile in numerar, iar centrele comerciale en-gros de legume-fructe, de bunuri de consum realizeaza aproape 99% din operatiuni in numerar, a spus oficialul MFP.

De asemenea, in domeniul cerealelor si panificatiei, operatiunile de plati se fac in principal in numerar.

"O persoana fizica nu se va mai duce cu geanta plina cu bani sa cumpere terenuri, case, masini", a adaugat Chitoiu, referindu-se la introducerea plafonului pentru persoane fizice.