Domnul Ionescu a facut un credit prin 2007. S-a imprumutat la fel ca vecinul sau Popescu, in “cea mai ieftina moneda”, cum zicea reclama de la televizor- francul elvetian. Acum, domnul Ionescu si vecinul sau Popescu nici la bancuri nu le mai vine sa rada.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pauza publicitara.

Banc: Un roman, un neamt si un american mor si ajung la poarta Raiului, unde statea Sf Petru. Acesta ii intreaba pe fiecare cum au murit. Americanul: “Man, am luat un credit cu care mi-am tras un Porsche. Am mers cu 280 la ora, a venit o ploaie, am derapat, m-am dus direct intr-un copac si am crapat”. Germanul: ” Herr Sfinte, am luat un imprumut si mi-am kumparat ein Mercedes. Mergeam linistit pe sosea cand mi-a sarit eine Kaprioara in fata si am virat brusc stanga, sa n-o omor. Numai ca pe banda cealalta venea un TIR. Asa am murit”. Romanul: “Preasfinte, la mine a fost mult mai linistit. Mi-am luat un credit in franci elvetieni din care mi-am tras un Jeep. Am murit de foame”, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

Sa Revenim.

Domnul Ionescu are cateva solutii, dar desi se gandeste la ele de cateva luni, nu face nimic concret. Plateste luna de luna mai multi lei la banca, dar nu pare sa il deranjeze. Incepand de astazi, va plati si mai mult, cel putin o perioada, pana se calmeaza pietele. Banca Elvetiei a lasat din lesa francul elvetian ca sa zburde pe campii. Si francul zburda, nu gluma! Domnul Ionescu ar putea sa isi refinanteze creditul sau sa isi reduca efortul financiar prin negocierea cu banca a unei maturitati mai bune. Intreaba peste tot de ce Banca Elvetiei nu intra in piata cum face Mugur Isarescu ca sa “miste” cursul, doar atat cat sa-i faca lui rata mai mica. Intrebarea asta si-o pune nu numai Ionescu, ci si elvetienii.

Domnul Ionescu uita insa un mic amanunt. Timp de cativa ani s-a bucurat de un franc al naibii de slab, care-l avantaja fata de cei care s-au imprumutat in euro sau chiar in lei. Avea ratele mai mici. Acum, roata s-a intors, ca asa-i uneori in viata. Multi dintre cei cu credite in CHF nu aveau niciun ban pus la ciorap, dar si-au luat o casa in rate pe 30 de ani. Te bucuri cand iei ceva ieftin, desi in timp asta te poate costa mai mult. Pentru ca asta s-a intamplat in cazul lor. Cand francul a crescut iar ratele au devenit tot mai "gafaitoare", multi au refuzat sa isi mute imprumutul pe lei - fiind scutiti ulterior de asemenea miscari ale valutelor- pe motiv ca le-ar creste rata cu 5 lei. Acum, traiesc o drama mult mai mare. O rata de 1000 de cfh, ieri "valora" 3741 de lei. Azi, ea suise la 4380 de lei. Cu 639 de lei mai mult. Si incertitudinea continua.

De francul puternic se bucura insa turistii elvetieni care obtin mai multi euro pe franc atunci cand se duc in vizita in Grecia de pilda. Dar pentru exportatori, francul devine o drama. Profiturile celor care produc marfuri “Swiss made” si le exporta se corodeaza. La fel, cei care stau langa granita Elvetiei cu alte state trec granita si cu francii schimbati in euro cumpara mult mai mult. Pe domnul Ionescu nu il intereseaza foarte tare ce se petrece la nivel macro, ca nu e treaba lui. Ce-i pasa ca unor banci, recenta creştere bruscă a francului elveţian ii va topi profitul pe care-l estima in primul trimestru, iar scaunul CEO-ului sta sa se clatine. Sau ce unele firme elvetiene au avertizat ca s-ar putea sa isi reloce productia din cauza francului prea puternic. In zona chimiei, elvetienii de la Lonza au anunţat o prelungire a timpului de lucru pentru a limita impactul aprecierii francului.

Economistii spun ca tendinta ar putea continua inca o vreme pentru ca aceasta apreciere ii obliga pe patroni la o disciplina mai sanatoasa a afacerilor lor. Dezvoltarea unei infrastructuri pentru a îmbunătăţi competitivitatea, cum a sugerat bancherul elvetian Thierry Lombard ar fi o cale. Dar, din păcate, asta inseamna timp mult de care elvetienii nu dispun acum.

Pentru a-si proteja antreprenorii, exista discutii la cel mai inalt nivel prin care exportatorilor sa le fie acordate reduceri fiscale in cuantum egal cu pierderile suferite din aprecierea francului. Pe piata insa nu se va interveni, spune insusi Guvernatorul Bancii Elvetiei.

Vezi aici momentele importante din istoria francului elvetian sau citeste aici despre potentialul maxim de apreciere a monedei elvetiene.

Sai, si mai simplu, citeste asta.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro