Bugetele institutiilor publice pot fi verificate pe oplatforma electronica lansata vineri la sediul Ministerului de Finante de ministrul Anca Dragu, in prezenta premierului Dacian Ciolos.Platforma a fost realizata cu fonduri europene- costurile fiind de circa 7,8 milioane de lei, iar debutul proiectului a avut loc in 2013, a declarat pentru HotNews managerul de proiect, Valentin Mavrodi. Institutiile bugetare sunt obligate sa incarce in mod transparent pe respectiva platforma informatii complete despre cheltuielile efectuate si veniturile incasate, a explicat vineri Anca Dragu. Baza de date cuprinde toate cele 13.700 institutii publice, pana la nivel de gradinita.

Anca Dragu, ministrul Finantelor PubliceFoto: Guvern

Poti urmari mai jos un scurt material video despre aceasta platforma:

Potrivit ministrului Dragu, prin lansarea platformei, se urmareste cresterea transparentei in domeniul bugetar, imbunatatirea managementului resurselor bugetare si introducerea unor instrumente de verificare si control bugetar complet automatizate. Intrebata cand vor fi incluse in proiect si companiile de stat, Anca Dragu a declarat ca in circa 4-5 luni, proiectul derulandu-se in mai multe etape. In prima etapa va fi permis accesul la toate informatiile despre veniturile si cheltuielile fiecarei institutii publice, la nivel de detaliu, urmand ca in etapa a doua, care va fi finalizata in doua luni, publicul va avea acces la informatii referitoare la numarul si structura institutiilor publice, rapoarte agregate, bugetul aprobat al institutiei publice, gradul de angajare a bugetului aprobat (contracte semnate), rapoarte financiar-contabile.

''In paralel cu faptul ca scoatem la lumina informatia, vrem sa o facem si accesibila, printr-un anumit mod de structurare mai intuitiva si mai prietenoasa. Ceea ce este prezentat azi e un prim pas. Multumesc Ministerul Finantelor pentru acest efort. Ministerul Finantelor, de obicei, in mentalul colectiv are cateodata imaginea unei structuri rigide, inchistate, orientate inspre interior. Ma bucur sa vad ca exista deschidere, chiar daca e un efort si din partea celor la Ministerul de Finante'', a explicat vineri primul-ministru Dacian Ciolos, prezent si el la lansarea programului, pe care l-a caracterizat drept ''revolutionar''.

''Este mai ales, iar mie din acest punct de vedere mi se pare revolutionar, un proces de transparenta publica, pentru ca acelasi tip de informatii pe care il avea pana acum - mai mult sau mai putin usor accesibil - administratia centrala sau Ministerul Finantelor, incepand de acum aceste informatii devin si publice. Deci orice cetatean, orice firma, orice contribuabil poate sa stie de acum modul cum sunt repartizate si modul cum se cheltuie fondurile de catre o administratie publica, central sau locala. Aceasta transparenta permite si transmiterea unor informatii legate de eficienta cheltuirii banului public, dar ar trebui sa permita si inlaturarea unor riscuri de frauda sau de coruptie, pentru ca va deveni mult mai transparent pe ce se cheltuie banii si cat costa o investitie sau alta, pentru ca de multe ori la noi sunt discutii legate de eficienta cheltuirii banului pentru o investitie sau alta'', a mai spus Ciolos.