In cadrul unei intalniri cu reprezentantii media, economistul sef al cele mai mari banci locale, BCR, Horia Braun, a aratat care sunt plusurile si minusurile economiei Romaniei, abordand de asemenea problema cursului de schimb si estimand viitorele evolutii. Trebuie precizat ca modelele de prognoza nu reprezinta certitudini si ca atunci cand o banca (centrala sau comerciala, are mai putin importanta) spune ca estimeaza un anumit curs al leului in fata euro, acesta reprezinta de fapt probabilitatea cea mai ridicata ca acel nivel al cursului sa fie atins si nu o previziune rigida.

Horia Braun, BCRFoto: Piata Financiara

De exemplu, BCR vede un curs leu/euro de 4.62 pentru anul viitor si de 4.7 pentru 2018. Asta inseamna ca exista o mare probabilitate ca in 2017 cursul sa fie de 4.6 lei pentru un euro, existand insa si scenarii care il pot "impinge" mai sus sau mai jos.

Horia Braun este economistul sef al BCR din 2017, anterior el conducand vreme de 3 ani serviciul de modelare din cadrul Directiei Modelare si Prognoze Macroeconomice a Bancii Nationale. Din BNR, Horia Braun a luat calea sectorului privat, devenind manager de investitii instrumente cu venit fix in cadrul ING Investment Management. Ulterior, apoi preluand Departamentul de Investitii din cadrul ING Pensii dupa care a fost numit Director General al NN Investment Partners. BCR l-a recrutat la sfarsitul anului trecut pentru postul de economist-sef in locul lui Radu Craciun, care preluase BCR Pensii.

"Deprecierea in termeni reali a leului a fost partial determinata de ratele negative ale inflatiei, situatie putin probabila in viitor. Cel mai plauzibil scenariu pare cel al unei slabiri a leului sub rata inflatiei, respectiv cu 1 - 2% in termeni nominali", spune economistul sef al BCR.

"Leul nu doar ca nu a participat la raliul din ultimele 9 luni al monedelor vecine din Europa Centrala si de Est, care s-au apreciat in fata euro, dar are in continuare un potential de depreciere", crede economistul sef al BCR. Acest potential de depreciere este de 1-2% pana la sfarsitul anului viitor. Astfel, cursul de schimb fata de moneda europeana ar putea sa ajunga la 4,7 lei/euro pe final de 2018, aceasta fiind si prognoza oficiala a bancii.

Despre economie:

Estimarea actuala este peste prognozele initiale pentru anul 2017: 5,5% cu potential de a ajunge la 6% in cazul unei productii agricole record. In 2018, constructiile si-ar putea aduce un aport pozitiv la crestere

Ce ar putea insa trage in jos economia:

  • Consumul ar putea obosi pe fondul cresterii inflatiei, al majorarii accizelor si al atenuarii nivelului sporurilor de venituri
  • Dezechilibrul extern va avea un aport negativ tot mai insemnat la evolutia PIB:  (Exporturile ar putea creste mai lent pe fondul incetinirii anticipate a avansului economiei din zona euro, iar importurile vor ramane sustinute de cererea interna in exces fata de posibilitatile de productie ale economiei romanesti)

Politica fiscala nu mai are unde sa intinda coarda expansionista, considera Horia Braun. "Comisia Europeana a trimis deja doua scrisori de avertisment catre autoritatile romane, cerand masuri de constrangere bugetara. Avem deja o deviatie consistenta de la Obiectivul pe Termen Mediu asumat de Romania: deficit structural estimat pentru 2017 la peste 3% vs MTO de 1%", afirma economistul roman.

Cursul de schimb:

  • Leul ramane cea mai putin volatila moneda din regiune, dar asta nu l-a impiedicat sa se deprecieze in ultimul an, atat in termeni nominali, cat si reali (depreciere mai mare decat inflatia) in vreme ce monedele din tarile invecinate au cunoscut in ultimele 12 luni mai degraba presiuni de apreciere
  • Deprecierea in termeni reali ai leului a fost partial determinata de ratele negative ale inflatiei, situatie putin probabila in viitor. Nici o apreciere nominala si reala semnificativa nu pare prea probabila, date fiind anticipatiile actuale ale pietei si deteriorarea continua a deficitului de cont curent
  •  cel mai plauzibil scenariu pare cel al unei slabiri a leului sub rata inflatiei, resp. cu 1%-2% in termeni nominali

Vezi alaturat prezentarea integrala a economistului sef al BCR.

Ca sa raspundem intrebarii din titlu, spunem asa: a fost, dar nu pentru mult timp. Sau, in cheie usor mai poetica, a fost pe cand nu se vedea. Azi o vedem, dar nu e.

documente

BCR Romania macro update_standard presentation_Sep17

(24 Sept 2017) PDF, 1MB