Achizitia complexului hotelier Radisson de catre Revetas Capital pentru suma de 177,5 milioane de euro stabilita in urma unei proceduri competitive a fost cea mai mare tranzactie din aceasta toamna, urmata de achizitia pachetelor minoritare detinute de Fondul Proprietatea in subsidiarele sale de catre Electrica(in valoare de 165 de milioane de euro) si de cumpararea de catre Digi Communications a unei subsidiare a firmei maghiare Invitel (140 milioane de euro), spun expertii Deloitte intr-o analiza transmisa luni. "Valoarea cu care s-a vandut hotelul va deveni o referinta pentru alte hoteluri de 5 stele din Romania. Ne asteptam sa vedem mai multe tranzactii de acest gen", explica Ioana Filipescu, Partener consultanta fuziuni si achizitii Deloitte Romania.

Ioana Filipescu_Deloitte RomaniaFoto: Hotnews

Piata de fuziuni si achizitii din Romania a atins 898 milioane de euro in trimestrul III al acestui an, potrivit surselor publice si a tranzactiilor cu valoare comunicata, conform analizei realizate de Deloitte Romania. In ce priveste numarul tranzactiilor, centralizandu-le si pe cele cu valoare nedeclarata, au fost anuntate 28 de achizitii, in medie, cate doua in fiecare saptamana. Fata de perioada similara a anului trecut, valoarea tranzactiilor s-a triplat, iar numarul lor a crescut cu 20%.

"In primele noua luni ale anului, piata M&A a atins deja 2 miliarde de euro,iar ceea ce este si mai impresionant, totalul nu s-a realizat datorita unor mega-tranzactii, ci multumita a sase tranzactii intre 100 si 500 milioane de euro. Ultimul trimestru este, conform tendintei istorice, cel mai important din an si, tinand cont de tranzactiile care se negociaza in prezent, ne asteptam sa mai adauge inca un miliard de euro la total", mai spune Filipescu.

In aceasta perioada, valoarea medie a unei tranzactiia fost de 56 milioane de euro, evidentiind tendinta de crestere a valorii tranzactiilor M&A. Deoarecenumeroase tranzactii au valori nedeclarate, Deloitte a incercat sa atribuie o valoare estimativa fiecareia dintre ele pentru a determina valoarea totala a pietei de M&A din Romania. Astfel, in trimestrul al III-lea al anului, valoarea totala a pietei de M&A este estimata a fi intre 1,1-1,2 miliarde euro.

Totodata, faptul ca in acest trimestru au fost anuntate cinci tranzactii, fiecare avand o valoare de peste 100 de milioane de euro, iar patru dintre ele s-au si fructificat, a reprezentat o performanta care nu a mai fost inregistrata in ultimii doi ani.

Achizitia Banca Romaneasca de catre OTP, cu o valoare vehiculata a fi de aproximativ 100 milioane de euro, este cea mai mare tranzactie bancara din ultimii doi ani si evidentiaza continua consolidare a sectorului bancar romanesc.

In aceasta perioada, Deloitte Romaniaa asistat vanzatorii intr-un numar considerabil de proiecte care sunt inca in derulare. De partea cumparatorilor, Deloitte a avut rolul de consultant due diligence in trei dintre tranzactiile anuntate in cursul trimestrului si care sunt inca in procedurile de aprobare: Sigma Alimentos - Caroli Foods Group; QuEST Engineering - IT Six Global Services precum si Global Trade Center - Cascade Office Building.