Băncile nu oferă același nivel al dobânzii la depozite precum statul la titlurile de stat adresate populației. Partea, poate, cea mai amuzantă este că în cazul Fidelis, de exemplu, se poate subscrie și prin câteva bănci (pe lângă brokeri). Așadar, acele bănci (Alpha Bank, BCR și BRD) oferă dobânzi mai mici la depozite, dar au procente mai mari la emisiunile Ministerului Finanțelor pe care le intermediază.

InvestitiiFoto: DreamsTime

Prin urmare, dacă vrei să-ți plasezi banii în depozite la bănci, poate ar fi bine să-ți arunci un ochi și la Fidelis.

Mai există și Tezaur, dar acolo se poate subscrie prin SPV, Poșta Română sau direct la Trezorerie. Bineînțeles, la Tezaur nu există emisiune pe euro.

Luna aceasta sunt dobânzi foarte mari la Fidelis și Tezaur. Bineînțeles, dacă ne uităm la inflația prognozată de BNR pentru cel de-al doilea trimestru din 2023 (12,4%) vedem că sunt mult sub.

Cele mai bune oferte la depozitele bancare, conform Finzoom.ro, sunt între 4 – 6%, dar după plata impozitului pe venit și a comisioanelor primești mult mai puțin. De exemplu, la 5.000 de lei poți primi, după un an, între 180 – 270 lei.

Titlurile de stat au avantajul că nu se impozitează câștigul.

Așadar, dacă ne uităm la Fidelis și Tezaur pe 1 an, vedem că dobânda la lei este de 7,2%. Prin urmare, la cei 5.000 de lei ar însemna un câștig de 360 de lei.

De precizat că la Tezaur mai există o ofertă pe 3 ani cu o dobândă de 7,8%/an.

În ceea ce privește Fidelis, mai sunt urmpătoarele oferte:

3 ani (lei) – 7,8%/an

1 an (euro) – 1,4%

2 ani (euro) – 2,3%/an

La depozitele în euro, băncile au oferta mult mai slabă: 0,2 – 0,5% pe an (cele mai bune). Așadar, sub Fidelis.

Evident, sunt unele persoane care pot obține mai mulți bani la depozitele bancare, lucru menționat chiar în luna mai de Guvernatorul BNR.

„Sunt bănci care dau (dobânzi mai mari n.r.), unor clienți care vin cu bani mai mulți și care lucrează tare cu băncile: Păi, fii atent că plec cu banii! Nu pleacă cu 2 lei de-acolo, nu? Au ajuns la 6%”, a afirmat Isărescu.

În curând vom vedea noua declarație de avere a Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pentru a vedea cât a investit în titluri de stat, el spunând recent că asta a făcut cu o parte din banii săi.

De precizat că în mai dobânzile erau mai mici. Probabil că acum acele persoane primesc procente mult mai mari.

Acest text nu reprezintă o recomandare de investiții, ci prezintă câteva oferte cu risc scăzut. Pentru cei cu un apetit mai mare pentru risc există piața de capital dar, cum am spus de foarte multe ori, este bine să înveți puțin despre ea înainte de a te începe. De asemenea mai există și fonduri de investiții, pe diferite categorii de risc.

Un material Vox.com spune că pentru multe persoane banii au o componentă emoțională. Unele persoane, deși câștigă foarte mult, cheltuiesc foarte repede din rațiuni ce țin de emoții, lăsând la o parte logica.

Asta are de-a face, de multe ori, cu educația pe care au avut-o în familie. Un copil care a crescut într-o gospodărie care aude lucruri precum „Nu poți să duci banii în mormânt, ar fi mai bine să-i cheltuiești”, iar familia consumă toți banii pe jucării și alte lucruri care nu-s importante, este foarte posibil ca atunci când ajunge adult să cheltuie rapid acei bani.

Pentru a înțelege mai bine relația ta cu banii, gândește-te la felul în care banii te fac să te simți. Ce emoții ai când faci o plată cu cardul de credit, primești o rambursare a taxelor sau trebuie să negociezi pentru o sumă mai mare la muncă? Te simți calm și încrezător sau ai senzație de anxietate și încerci să eviți subiectul? Pentru mai multe detalii despre asta vedeți materialul din link-ul menționat mai sus (Vox.com).

Sursă foto: DreamStime.com