Ieri, domnul Pogea si domnul Boc au facut urmatoarele doua declaratii pe care as dori sa le comentez in articolul de fata, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau:

Domnul Pogea: astazi in Romania exista 558 de taxe si tarife de natura fiscala si nefiscala, in baza a 185 de acte normative. Ca atare vom analiza individual fiecare taxa in parte, iar pana la sfarsitul lunii vom decide oportunitatea mentinerii sau nu a acestora. Din 558 de taxe, 74 sunt de natura fiscala, iar restul nefiscala. (sursa

Domnul Boc: pot sa va asigur ca suntem preocupati de mentinerea cotei unice, este un bun castigat al mediului economic din Romania si este un bun castigat al sistemului financiar romanesc. Este un bun care ne-a permis sa avem crestere economica in anii anteriori (sursa)

De ani de zile, autoritatile isi propun sa reduca semnificativ numarul taxelor si impozitelor insa pana in acest moment nu au facut aproape nimic. Conform unui studiu publicat de catre Banca Mondiala si PwC, ne aflam pe primul loc in UE si pe locul patru in lume din punctul de vedere al numarului taxelor pe care contribuabilii (companii si persoane fizice) le platesc, acest numar fiind dublu comparativ cu urmatoarea clasata, Polonia.

Privind acest clasament, se pare ca numarul taxelor este invers proportional cu gradul de civilizatie dat fiind faptul ca la nivel mondial, Romania se lupta pentru primul loc cu Belarus, Uzbekistan si Ucraina in timp ce in UE, Suedia si Marea Britanie au cele mai putine taxe. In plus, multe dintre aceste taxe nu aduc niciun beneficiu statului pentru ca sumele cheltuite pentru colectarea lor sunt mai mari decat incasarile.

Cea mai importanta consecinta a sistemului fiscal atat de stufos o reprezinta cresterea economiei subterane, economie care nu contribuie cu nimic la buget ci doar ii imbogateste pe unii dintre romani (romani care in mintea multora, sunt mai destepti decat altii).

Ce face Guvernul pentru a tine sub control deficitul bugetar? Creste taxele, omorand practic contribuabilul care isi plateste constiincios darile catre stat. Aceasta miscare este una extrem de proasta avand in vedere ca toate celelalte tari combat actuala criza economica prin reducerea fiscalitatii si nu prin cresterea acesteia.

Economia subterana reprezinta peste 20% din PIB (€30Mld), iar sumele pe care bugetul le pierde sunt evaluate la €15 Mld, respectiv o treime din veniturile bugetare.

Ce ar trebui sa faca Guvernul pentru a reduce nivelul economiei subterane si pentru a creste incasarile la buget? Trei lucruri simple: (i) sa simplifice la maxim codul fiscal prin reducerea numarului taxelor si impozitelor, (ii) sa nu creasca nivelul acestor taxe si (iii), sa reduca evaziunea fiscala prin implementarea unor legi MULT mai aspre.

In acest moment, imi sunt neclare actiunile pe care Guvernul le ia in scopul reducerii ponderarii economiei nefiscalizate insa imi este clar ca actuala putere a ales cea mai simpla metoda de a creste incasarile la buget si anume crestera taxelor.

Toata lumea stie ca economia subterana reprezinta un domeniu in care interesele financiare si economice sunt foarte strans legate de clasa politica si tocmai din acest motiv, toate guvernele au evitat sa ia masuri hotarate in sensul combaterii acestui fenomen insa este evident faptul ca scoaterea la suprafata a economiei nefiscalizate reprezinta cea mai buna metoda de a creste incasarile la buget.

Datorita impotentei guvernantilor in a colecta mai bine taxele si impozitele, ponderea veniturilor bugetare in PIB se situeaza la 30-32%, in timp ce in Germania spre exemplu, aceasta pondere ajunge la 39% iar in Ungaria la 38%. Problema este ca pentru a compensa aceasta lipsa de performanta a aparatului administrativ, bunii platnici sunt obligati sa cotizeze mai mult, autoritatile indemnand astfel contribuabilii sa eludeze legea.

Daca as fi in locul domnului Pogea, as creea un departament special care sa se ocupe doar de combatarea evaziunii fiscale, as angaja doar oameni ireprosabili din punct de vedere moral, le-as oferi acestor angajati independenta totala, i-as plati extrem de bine si le-as da drumul in economie. As incerca sa fac din fiscul romanesc ceea ce reprezinta IRS pentru SUA, acolo unde se spune ca nu poti scapa de fisc decat daca mori.

As vota cu ambele maini partidul care mi-ar garanta punerea pe roate a unui asemenea departament.

Citeste si comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.