Potrivit unui sondaj realizat de BNR, 50,4% dintre romani nu au economisit niciodata. Rata economisirii este influentata de dimensiunea familiei si se economiseste mai putin acolo unde capul familiei este somer. De asemenea, probabilitatea de a economisi este mai scazuta pentru gospodariile conduse de o femeie. Comparativ cu acest sondaj, anumite diferente de abordare apar intr-un alt sondaj similar realizat de Institutul National de Statistica.

Reprezentantii BNR au prezentat comparativ cele doua sondaje, legate de trasaturi ale economisirii populatiei in Romania, in cadrul seminarului "Aspecte ale procesului de economisire in Romania" desfasurat miercuri, 9 septembrie.

Sondajul INS face referire la date aferente anilor 2004-2006 iar sondajul Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare este realizat in august 2008, cu date din 2008. Reprezentantii BNR au explicat ca astfel de date, precum cele incluse in aceste sondaje sunt cele mai recente disponibile si ca se colecteaza rar, precum si ca situatia generala nu s-a schimbat foarte mult.