Salariul mediu net a fost in septembrie 2009 a fost mai mare cu 11 lei (2,55 euro) decat in luna anterioara, ajungand la 1.359 lei (aproximativ 315 euro), in crestere cu 0,8%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), remis Hotnews.ro.

Cresterile sunt reprezentate, conform INS, de premiile date in companii - prime de performanta, de vacanta, dar si de alte tipuri de ajutoare banesti din fondul de salarii.

Salariul brut a fost in aceeasi luna (septembrie 2009) de 1.860 lei, ceea ce reprezinta aproximativ 432 de euro. „Cu toate ca nivelul castigului salarial mediu brut si net in luna septembrie este mai mare cu putin decat in luna anterioara, este, cu exceptia lunilor februarie si mai, sub nivelul celorlalte luni ale anului 2009”, se mai arata in comunicatul INS.

Cele mai mari salarii (de aproape 3 ori mai mult fata de medie) s-au inregistrat in industria de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale - 3.600 lei, iar cele mai mici in industria de fabricare a articolelor de imbracaminte - 788 lei.

Indicele castigului salarial real pentru luna septembrie 2009 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,4%, ceea ce reprezinta un usor castig prin prisma puterii de cumparare.

In companiile in care s-au inregistrat scaderi salariale, acestea au la baza inchiderea sau restrangerea activitatii unor firme, sau de scoaterea din calcul a unor prime acordate in lunile anterioare celei de baza.

In cazul bugetarilor, tendinta salariala este de scadere, castigul salarial mediu brut in administratia publica inregistrand in luna septembrie cel mai mic nivel comparativ cu restul lunilor anului. Situatie similara se constata si in ceea ce priveste invatamantul si sanatatea unde, cu o usoara crestere a nivelului salarial brut din septembrie fata de luna august, acesta este inferior tuturor celorlalte luni ale anului 2009.

Pentru a furniza nivelul salarial, INS prelucreaza datele din companiile cu 4 salariati si peste, care acopera 99,69% din numarul total de salariati. Numarul salariatilor din unitatile economice excluse din cercetare (0-3 salariati) reprezinta aproximativ 7,92% din numarul total al salariatilor din economie.