China va majora investitiile si ajutoarele acordate tarilor africane, in ciuda efectelor crizei economice globale. Sumele investite vor creste, potrivit proiectului de acord care urmeaza sa fie semnat duminica, la summit-ul din Egipt. Principalul motiv al deciziei de la Beijing il reprezinta interesul pentru materiile prime din Africa, in special pentru petrol si minereuri, informeaza Reuters.

Premierul chinez Wen Jiabao se va intalni cu liderii africani, in statiunea egipteana Sharm el-Sheikh. Este intalnirea la cel mai inalt nivel dintre cele doua tari, dupa ce presedintele chinez Hu Jintao a promis Africii un imprumut de 5 miliarde dolari, la summitul de la Beijing din 2006.

"In ciuda dificultatilor cauzate de impactul crizei financiare globale, China si-a exprimat angajamentul de a majora ajutorul acordat Africii", se arata in planul de actiune al celor doua parti. Potrivit unei copii a documentului, citate de Reuters, "in urmatorii trei ani, China va continua sa ofere imprumuturi preferentiale tarilor africane, bani ce vor fi utilizati mai ales pentru a sustine dezvoltarea infrastructurii si proiectele sociale".

Schimburile comerciale dintre China si Africa s-au intensificat in ultimii 10 ani, impulsionate de nevoile Chinei in ceea ce priveste resursele si de cererea tot mai mare a Africii pentru produse ieftine. In 2008, schimburile comerciale totalizau 106.8 miliarde de dolari, in crestere cu 45.1 la suta fata de 2007. Prin comparatie, in 2000 tranzactiile erau de 10.5 miliarde de dolari.