Eliberarea de Fondul Monetar International reprezinta pentru Ungaria un pas inainte spre autodeterminarea natiunii, sustine seful guvernului de la Budapesta, Viktor Orban. "Dupa ce actualul acord stand-by va expira in octombrie, Ungaria nu va mai avea nicio legatura cu institutia internationala", a adaugat premierul ungar, citat de Portfolio.hu.

Comentand pe marginea suspendarii discutiilor privind programului de finantare convenit in 2008 cu FMI si UE, Orban spune ca cele doua institutii "au salvat Ungaria de la colaps financiar". El precizeaza ca "Ungaria trebuie sa fie recunoscatoare FMI ca, in acel context dificil, nu a permis ca tara sa aiba soarta Greciei" si, cu toate ca "a impus conditii foarte dure, a oferit Ungariei o cale de scapare, o alternativa la prabusire".

Premierul ungar subliniaza insa ca acordul stand-by convenit nu a fost "un cadou, ci un imprumut" cu dobanda, care expira in octombrie, dupa care Ungaria si FMI pot merge fiecare pe drumuri separate.

Intr-un interviu televizat acordat vineri, Orban reamintea ca acordul dintre Ungaria si FMI stipula doua lucruri importante: plata imprumutului si limitarea deficitului bugetar la 3,8% din PIB pentru anul 2010.

"Imprumutul trebuie platit inapoi... si il vom achita", a spus Orban, mentionand ca, in acest sens, nu exista temei pentru suspendarea discutiilor, intrucat, dupa ce expira acordul, "Ungaria nu va mai avea de-a face cu FMI".

"Am considerat mereu intelegerea cu FMI o mostenire fortata. Nu cred ca este normal ca economia Ungariei sa nu stea pe propriile picioare. Eliberarea noastra de FMI este un pas inainte catre autodeterminarea nationala", a spus premierul ungar.