S-a zvonit de luni bune ca Apple va renunta la traditionala mufa pentru casti odata cu lansarea iPhone 7 si asa s-a si intamplat. Intrebarea era cum va motiva compania aceasta decizie radicala. Cei de la Apple au spus ca vechea mufa trebuia schimbata pentru ca acum va fi mai mult loc pentru alte componente. Multi utilizatori nu sunt insa de acord si spun ca mufa de 3,5 mm era practica si functiona excelent. Apple a fost ironizata si pentru ca spus ca a fost nevoie de curaj pentru a lua decizia.

Apple iPhone 7Foto: Apple

Apple a prezentat renuntarea la mufa clasica, prezenta de jumatate de secol pe o multime de dispozitive, ca indepartarea unei tehnologii de secol XIX care nu are ce cauta pe un telefon intrat de mult timp in sec XXI.

"Smartphone-urile noastre sunt pline de tehnologii si cu totii vrem mai mult", a spus Phil Schiller, directorul de marketing al Apple care a lasat de inteles ca eliminarea mufei va face loc pentru alte componente, cum ar fi bateriile mai mari sau procesor mai rapid.

"Motivatia de a continua se reduce la un singur cuvant: curaj. Curajul de a merge mai departe si de a face ceva benefic pentru toti. Echipa noastra are o doza mare de curaj", spune Schiller.

De la acest "curaj" invocat de Apple au pornit si ironiile, dar si criticile. Curaj nu este sa renunti la mufa, ci sa lansezi o pereche de mini-casti wireless la 160 de dolari a fost una dintre cele mai intalnite replici. Asta fiindca Apple a anuntat un nou produs,: castile wireless AirPods care dispun de baterie, difuzor si microfon incorporate si au o autonomie de cinci ore.

Glumele nu au lipsit, pe internet aparand imagini modificate in care figuri istorice celebre, cum ar fi Mahatma Gandhi, apareau cu castile Apple la urechi, iar titlul imaginii era "Curaj".

Critcii spun ca Apple a renuntat la mufa de 3,5 mm nu doar pentru a face mai mult loc in carcasa, ci si pentru a vinde aceste casti wireless deloc ieftine.

Cei nemultumiti spun ca Apple, pusa in fata scaderii vanzarilor de iPhone, face totul pentru a-i determina pe clienti sa cheltuiasca pe diverse accesorii conexe cum sunt aceste casti.

Pe de alta parte, cu siguranta ca aceste casti se vor vinde fiindca arata excelent si finisajele sunt premium, dar mai ales fiindca sunt Apple, compania avand o multime de clienti fideli care nu se uita la pret cand este vorba de un produs nou.

Totusi, Apple are o bila alba fiindca in cutia de iPhone 7 se gasesc casti compatibile cu mufa Lightning si este disponibil si un adaptor pentru castile cu mufa clasica.

Sursa: Financial Times