S-au publicat rezultatele concursului de arhitectura pentru amenajarea Pietei Universitatii. Vezi primele imagini cum va arata cel mai important loc din Capitala

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 7 noiembrie 2011, 22:32 Economie | Imobiliar


FOTOGALERIE Cum va arata Piata Universitatii
Ordinul Arhitectilor din Romania a publicat, luni, rezultate concursului de arhitectura pentru amenajarea Pietei Universitatii, stabilindu-se astfel cum va fi amenajata cea mai importanta piata din Capitala.

Locul I (proiectul care va fi implementat) a fost castigat de o echipa din Italia, condusa de arhitecta Ambra Fabi. Castigatorii au fost alesi din 52 de proiecte inscrise in competitie. Competitia a fost organizata dupa inceperea lucrarilor de construire a parcajului subteran de la Piata Universitatii, la solicitarea Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor.    
 • Click pe poza pentru a vedea fotogaleria cu proiectele situate pe primele trei locuri
Proiectul castigator este realizat de arhitectii Simona Dirvariu, Ambra Fabi, Carole Lenoble. Costul realizarii proiectului a fost estimat de proiectanti la 500.000 de euro.

"Solutia propune o piata unitara in centrul careia e proiectata o insula exclusiv pietonala, inconjurata de spatii care ofera posibilitatea circulatiei carosabile. Aceasta insula este delimitata de o serie de corpuri de iluminat, iar in interiorul acesteia sunt amplasate cele patru statui. Astfel, se da o importanta maxima statuilor, subliniind memoria locului. Juriul a remarcat faptul ca a fost singurul proiect prezent in concurs care, cu amenajari elegante, fara emfaza, ofera o amprenta clara a contemporaneitatii, nesubordonata volumetriei de ansamblu a sfarsitului de secol XIX. Juriul a remarcat forta ideii, simplitatea si economicitatea realizarii, care permit realizarea imediata, dar si posibilitatea unor adaptari ulterioare la necesitati care pot aparea in viitor. Iluminarea propusa este corespunzatoare, mobilierul urban este neostentativ, nu este opresiv prin numar si conceptie", scrie in raportul juriului concursului.

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul OAR, juriul a tinut cont de urmatoarele criterii in jurizarea proiectelor:

- compatibilitatea noilor interventii (inclusiv vegetatia) cu geometria majora a pietei si cu cadrul ei arhitectural; punerea in valoare a ansamblului de statui;

- rezolvarea arhitecturala contemporana a functiunilor obligatorii ale spatiului public: functiune sociala, functiune ludica, functiuni culturale  si functiuni de relaxare;

- crearea unui spatiu pietonal coerent si atractiv prin elementele de mobilier urban,iluminare si plantatii;

- integrarea in imaginea ansamblului a elementelor de suprafata ale garajului subteran

- rationalitate economica; proiectul trebuia sa se incadreze in suma de 500.000 euro.

Pe locul II s-a clasat proiectul realizat de o echipa din Romania - arh. Radu Dragan, arh. Sandu Hangan peisagist Denis Targowla, ing. iluminat Nathalie Cede, Martina Bordini (Light Cibles). Pe locul III s-a clasat firma 4B Consultanta Arhitectura. Castigatorii concursului vor primi un premiu de 60.000 lei, echipa aflata pe locul II - 45.000 lei, iar echipa de pe locul III - 35.000 lei.

In total, in concurs, au fost inscrise 52 de proiecte, 13 proiecte au fost respinse si 4 descalificate. Doar 35 au fost admise in jurizare. Concursul s-a desfasurat in perioada 24 august- 3 noiembrie fiind organizat de Primaria Municipiului Bucuresti in parteneriat cu OAR.

Juriul concursului a format din:

Membri titulari :

1. arh. Luigi Snozzi (Elvetia)

2. dr. arh. Luis F. P. Conceição (Portugalia)

3. arh. Angelo Roventa (Austria)

4. dr. arh. Zeno Bogdanescu, reprezentant al Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti (Romania)

5. dr. arh. Nicolae Lascu, reprezentant al Filialei Teritoriale Bucuresti a OAR (Romania)

6. arh. Eugen Panescu, reprezentant al Ordinului Arhitectilor din Romania (Romania)

7. arh. Gheorghe Patrascu, reprezentant al Municipiul Bucuresti (Romania)

Membrii supleanti :

1. arh. Nemes Karoly

Proiectele inscrise in concurs vor fi expuse la Sala Dalles, in perioada 8-14 noiembrie 2011, intre orele 10.00-18.00.

Concursul pentru Piata Universitatii a fost organizat dupa ce la sfarsitul anului 2010, Filiala Bucuresti a Ordinul Arhitectilor a cerut in mod public Primariei Capitalei sa organizeze concurs de solutii pentru amenajarea celui mai important spatiu public din Capitala. La vremea respectiva arhitectii au criticat faptul ca  pentru Primaria Capitalei "este mai important garajul masinilor decat pietonii".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20436 vizualizari

 • +9 (23 voturi)    
  Imagini (Luni, 7 noiembrie 2011, 22:41)

  Vizitiul [utilizator]

  Imaginile cred ca sunt o gluma proasta. Cel putin din punct de vedere tehnic.
  • -8 (16 voturi)    
   mda... (Marţi, 8 noiembrie 2011, 9:54)

   Algernon [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

   ...dacă este puctul de vedere al unui vizitiu, este în regulă. Libertatea de exprimare este garantată în Constituție. Să revii cu opinii după ce termini arhitectura.
   • +7 (11 voturi)    
    ... (Marţi, 8 noiembrie 2011, 10:46)

    anonim [anonim] i-a raspuns lui Algernon

    Domule "arhitect", asa cum bine stiti, arhitectura este o arta, si ca orice arta este destinata in primul rand publicului. Invatati sa va respectati publicul inainte de a da frau liber narcisismului. De acord, publicul nu este educat, dar oare cine a "proiectat" casa poporului, bulevardele marete, cine imbraca fara niciun fel de discernamant cladiri in polistiren formand astfel un gust discutabil? Nu tot colegii dumneavoastra "arhitecti"?
    Iar imaginile sunt intradevar discutabile, desi trebuie sa recunosc ca se putea mult mai rau. Personal o singura problema as avea, "padurea" de stalpi care mai degraba inchide spatiul decat sa-l deschida. As fi preferat ceva mai discret si mult mai verde.
    • +3 (3 voturi)    
     De acord (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 15:51)

     gba [anonim] i-a raspuns lui anonim

     Daca asta e tot ce pot sustine "cei ce au terminat arhitectura" atunci mi-as dori sa nu o fi terminat.
     Cel putin pe baza imaginilor publicate, proiectele nu sant slabe, ci foarte slabe. Si nu din punct de vedere tehnic, ci pur estetic. Just my 2 cents.
   • +2 (2 voturi)    
    Draga tovarase, citeste si da mai departe... (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 15:53)

    gba [anonim] i-a raspuns lui Algernon

    Luigi Snozzi, presedintele juriului la concursul de arhitectura pentru Piata Universitatii: "Pentru mine, majoritatea proiectelor au fost, daca nu slabe, oricum in afara adevaratei probleme urbane puse in discutie"
    • 0 (0 voturi)    
     Doar o vorba ... (Joi, 10 noiembrie 2011, 8:55)

     cosma [anonim] i-a raspuns lui gba

     N-ar strica sa publicati si tema concursului si toate documentatiile adiacente. Nu de alta, dar vad ca discutiile se duc acum in spatele unor informatii tinute la secret! Ce obiectiv a fost fixat prin tema, suma in care sa se incadreze proiectul, etc? Pentru bucuresteni, si nu numai, Piata Universitatii reprezinta un reper foarte important al istoriei contemporane: acolo au murit oameni nevinovati! Proiectul castigator ar trebui sa transmita un mesaj puternic in acest sens.
   • 0 (0 voturi)    
    Ne inclinam pana la pamant ... (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 16:46)

    Leeview [anonim] i-a raspuns lui Algernon

    ... noi , sarmanii , care inca nu am terminat arhitectura ca sa intelegem ca monumentul din Piata Revolutiei e un "obelisc", nu un cartof tras in teapa.
  • +2 (4 voturi)    
   Premiile de unde provin? (Marţi, 8 noiembrie 2011, 11:25)

   cosma [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

   Nu scapam nici cu 500.000 euro de acelasi cenusiu din zona! Foto vorbeste de la sine! Adevaratul juriu al concursului trebuia sa fie populatia Bucurestiului! Cu siguranta ar fi selectat alt proiect din cele 35 admise in concurs!
   • +2 (4 voturi)    
    sa jurizeze publicul! (Marţi, 8 noiembrie 2011, 12:31)

    zozo [anonim] i-a raspuns lui cosma

    Ai dreptate, de asta te-au si depunctat tovarasii! Ne-am invatat sa platim ca prostii, bani multi pentru frectii la picior de lemn! Propun reluarea jurizarii acestui concurs cu ajutorul bucurestenilor! Sa expuna toate proiectele si bucurestenii sa dea note: 10 pentru primul, 9 pentru al doilea, 8 pentru al treilea, samd. Daca tot noi platim proiectele, macar sa stim pe ce dam banii
    • -1 (3 voturi)    
     Hmm.. (Marţi, 8 noiembrie 2011, 15:04)

     cosma [anonim] i-a raspuns lui zozo

     Daca fiecare bucurestean, care jurizeaza, sponsorizeaza concursul cu 5 lei, cred ca realizam un premiu al publicului mai mare decat premiile "tovarasilor de la OAR"!
    • 0 (4 voturi)    
     Publicul nu e specialist ! (Marţi, 8 noiembrie 2011, 19:58)

     N. Raducanu [anonim] i-a raspuns lui zozo

     Publicul nu e specialist in sistematizare urbana! Pentru a judeca un singur proiect din cele 35 acceptate, e nevoie descifrarea planurilor (oare cati se pricep la asta?) si apoi citirea textului cu argumentele autorilor pentru solutia aleasa. Asta presupune ore intregi! Cati oare au timp de asa ceva? Profanii ar da poate preferinta planselor mai frumos colorate. Publicul acceptat ca juriu, se poate desigur, dar cei ce se vor pronunta sa fie arhitecti sau macar constructori!
     • 0 (2 voturi)    
      Ce bine ca suntem diferiti! (Joi, 10 noiembrie 2011, 6:42)

      cosma [anonim] i-a raspuns lui N. Raducanu

      Eu prefer o solutie de bun simt uneia alese de o gasca de "specialisti" corupti!
      • -1 (1 vot)    
       Bun simt? (Joi, 10 noiembrie 2011, 14:07)

       N. Raducanu [anonim] i-a raspuns lui cosma

       Publicul nu are intotdeauna bun simt. De pilda publicul (electoratul) l-a votat de trei ori pe Basescu ca presedinte. Asta dovedeste oare bun simt?
   • 0 (2 voturi)    
    televoting (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 22:00)

    monica L [anonim] i-a raspuns lui cosma

    O-O-O, daaaa, sa fie televoting national: doar Romanians got talent, architectural talent, of course.... daca viitoatre cind va duceti la medic sa va trateze, aveti grija sa supuneti tratamentul in prealabil consultarii publice... si nici calculul de rezistenta al pasajelor rutiere n-ar trebui sa scape opiniei publice.
    • -1 (1 vot)    
     Taci si sapa... (Joi, 10 noiembrie 2011, 6:47)

     mm [anonim] i-a raspuns lui monica L

     Amenajarea unui parculet, cu 10 banci si 100 de tzepe, nu necesita cine stie ce calcule de rezistenta! Am crezut ca dupa 20 de ani de libertate de circulatie, mintile "specialistilor" se vor deschide si ca vor putea rezolva o banala amenajare peisagista cu talent si inspiratie! Dar m-am inselat! Cine sa rezolve Piata Universitatii, daca in 20 de ani nu au fost in stare sa rezolve parcul Izvor ???
 • +3 (19 voturi)    
  Pacat (Luni, 7 noiembrie 2011, 22:52)

  Alex! [anonim]

  Dupa imagini, intr-adevar, arata penibil.
  Sunt curios ceilalti participanti ce apropuneri au avut. Ar fi frumos sa ii aratati si pe ei, macar din respect pentru ei, daca nu din dorinta de a informa oamenii ;)
 • +4 (16 voturi)    
  grozav (Luni, 7 noiembrie 2011, 23:00)

  ovidiu [anonim]

  1 aprilie e pe vine din cate pot eu sa remarc.
  E total lipsit de substanta, dar are totusi un merit:
  poate fi un bun exemplu despre cum se pronunta "bla-bla" in termeni arhitecturali.
  • -1 (11 voturi)    
   Te grăbeşti şi te înşeli (Marţi, 8 noiembrie 2011, 7:10)

   Raţional [anonim] i-a raspuns lui ovidiu

   Nu trebuie să te pricepi la arhitectură ca să-ţi dai seama de greutatea deciziilor unui asemenea juriu, compus din arhitecţi europeni şi români, de mare valoare şi notorietate. Citiţi încă o dată motivaţia juriului şi mai reflectaţi! Din păcate, aşa suntem unii dintre noi: ne pricepem la orice, nu ne implicăm în nimic serios, dar ştim să împroşcăm cu noroi munca altora. Înainte să fi scrs ce aţi scris, ar fi trebuit măcar să fi dat un "search" petru Luigi Snozzi, L.F.P. Conceicao sau Angelo Roventa!.
   • 0 (4 voturi)    
    Nu e neaparat sa fie asa (Marţi, 8 noiembrie 2011, 18:23)

    ovidiu [anonim] i-a raspuns lui Raţional

    Calitatea juriului poate garanta doar ca cea mai buna sau mai degraba ca cea mai putin proasta solutie va fi apreciata cel mai mult. Si e ok ca e asa.
    Calitatea individuala a lor ca arhitecti nu se poate reflecta si asupra solutiilor de arhitectura pe care le jurizeaza.
    Raspunsul petru esecul acestui consurs trebuie cautat in alta parte si nu obligatoriu in zona scolii romanesti de arhitectura ci in cea de management.
    Nu am date, dar sunt convins ca premiile au fost neatractive, arhitectii care au participat nu si-au PERMIS sa piarda prea mult timp in elaborarea unei solutii ceva mai atragatoare, spectaluoase etc. Nu vreau sa aduc nici o ofensa nimanui dar ce au publicat hotnews seamana prea mult cu o shita de schita.
    Intamplator sunt arhitect si nu e nevoie sa dau "search" pentu a sti cine sunt Luigi Snozzi, L.F.P. Conceicao sau Angelo Roventa.
    Daca aveti dispozitie sa analizati solutii de arhitectura va invit sa aruncati o privire aici:
    http://www.arhetipuri.ro/Concurs.html
    E un concurs anual, cu o tematica asemanatoare, decent remunerat si o sa remarcati sper cateva solutii ale unor colegi arhitecti mai mult decat "decente".
    • 0 (2 voturi)    
     Corect! (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 15:59)

     gba [anonim] i-a raspuns lui ovidiu

     Dureros de corect... pentru ca un astfel de "proiect", mai degraba studentesc, poate mutila cel mai central spatiu urban romanesc pentru multe decenii, daca nu secole.
 • +6 (12 voturi)    
  Parere (Luni, 7 noiembrie 2011, 23:11)

  sile [anonim]

  N-ar fi stricat ceva verdeata.
  • 0 (2 voturi)    
   N-ar fi stricat CEVA... (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 16:03)

   altul [anonim] i-a raspuns lui sile

   ... ca nu prea e nimik. Mai ales aia cu stalpii... sinistru...
  • +1 (1 vot)    
   cum se basica bucurestenii si pentru ce (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 22:06)

   monica L [anonim] i-a raspuns lui sile

   N-ar fi stricat ca sub Piata Universitatii sa ramina pamint, nu beton pe trei nivele. Spatiul verde peste o placa de beton de un metru e utopia umplerii unui bazin de apa cu pipeta. De ce n-au sarit bucurestenii de cur in sus cind primaria a decis sa inceapa seria parcajelor subterane cu Piata Universitatii? Se basica acum cind raul e deja facut si s-a incercat un concurs sa se dreaga o distrugere urbana...
 • +3 (15 voturi)    
  :)) (Luni, 7 noiembrie 2011, 23:12)

  ion [anonim]

  "Proiectul castigator, realizat de arhitectii Simona Dirvariu, Ambra Fabi, Carole Lenoble, este caracterizat de simplitate, dar si de costuri foarte reduse - 500.000 de euro" :)))) PE BUNE?
 • +11 (17 voturi)    
  CATEDRALA (Luni, 7 noiembrie 2011, 23:26)

  Pkly [anonim]

  Ar fi fost un lucru,,civilizat''sa se fi procedat asa si cu CATEDRALA NEMURIRII NEAMULUI ! Adica,un concurs international pe masura,o dezbatere publica a lucrarilor prezentate,iar in final alegerea proiectului demn de mileniul III de care sa fim mandri de constructie in veacu-vecilor...Asa,se mai ridica din beton un mastodont-fara stil si pistil-langa constructia faraonica numita CASA POPORULUI ! Ce tzara...
  • -7 (11 voturi)    
   Concurs international, da. (Marţi, 8 noiembrie 2011, 4:25)

   Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Pkly

   De exemplu nişte norvegieni, să ne înveţe cum e cu stilul gotic de pădure sau nişte greci să ne exaspereze cu replicarea la infinit a cupolei Agiei Sophia. Las-o domle românească. Cât despre plasarea lângă piramida lui Ceauşescu, mi se pare providenţială. E revanşa istoriei. Şi vezi c-ai greşit dosarul, e Catedrala Mântuirii Neamului!
   • +5 (7 voturi)    
    lerul (Marţi, 8 noiembrie 2011, 10:11)

    Dan W. [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

    Mai bine un kitsch romanesc decat unul strain, nu ?
    Nici macar atat. Partea din fata intrarii in catedrala este o imitatie de prost gust a Pietei Sf. Petru de la Vatican.
    • 0 (4 voturi)    
     Ce vorbesti? (Marţi, 8 noiembrie 2011, 13:02)

     Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Dan W.

     Zici că "partea din faţă" a intrării în catedrală e o imitaţie de prost gust a Pieţei Sf. Petru din Vatican? Te înşeli, tu şi ceilalţi patru care ţi-au dat plus. E, de fapt, o versiune modernă a Augusteumului din Constantinopol, care se inspira din conceptul de forum roman, care, la răndul lui, deriva din agora elenistică. Şi acum hai, daţi cu minusuri, deontologilor.
     • +2 (4 voturi)    
      Destinatia cladirii e gresita (Marţi, 8 noiembrie 2011, 16:04)

      Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

      Ia de la mine un -1 domnul arhitect. Ati gresit destinatia cladirii.

      Catedrala mantuirii neamului ar trebui sa fie a PUSCARIE! Sa ne mantuim de toate jigodiile care ne termina zi de zi cate o zi. O puscarie MARE. Asta ar fi trebuit sa fie catedrala MANTUIRII neamului.

      Asta e problema la noi: preferam sa ne rugam pentru zile mai bune decat sa ii terminam pe aia care ne fac zile rele. Ar trebui sa fim mai rai...Cam asa cum erau aia din biblie.
      • 0 (2 voturi)    
       Bravo, imi place analitica ta! (Marţi, 8 noiembrie 2011, 16:19)

       Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Heruvim

       Eu vorbesc despre arhitectură şi tu decizi să mă amendezi cu un minus pentru că Patriarhia construieşte o biserică în loc de o puşcărie.
       Eşti mereu atât de logic, sau e un accident?
       Fii tu rău, dacă asta-ţi doreşti. Dar permite-mi dreptul să încerc să fiu bun. No, bine?
       • +1 (3 voturi)    
        Minus ti-am dat pentru aberatii (Marţi, 8 noiembrie 2011, 16:31)

        Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

        Nu ti-am dat minus pentru ce destinatie are cladirea. Ci pentru ca te aberezi cu chestiuni asa zis "docte" despre cum ar trebui sa arate un edificiu. Ca e mai bine la Constantinopol sau e mai bine la Vatican putin imi pasa. Explicatia ta denota o anumita superioritate tipica oamenilor de creatie: eu stiu mai multe - voi publicul ciocu mic ca nu va pricepeti, nu ati facut o facultate ca "noi".

        :O

        Ghici ce: opera voastra ne este destinata NOUA si avem tot dreptul sa aruncam cu ce vrem noi pe ceva care NU-NE-PLACE.
        • 0 (2 voturi)    
         Heruvimului de serviciu- (Marţi, 8 noiembrie 2011, 16:53)

         Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Heruvim

         Prietene, unii ştiu, alţii nu ştiu. Aşa-i în viaţă. Problema e că, tot în viaţă, se trezesc unii din cei care nu ştiu să arunce cu "orice" asupra celor care ştiu. Speţa noastră.
         Mă irită (dar uşor, irelevant) ipocrizia acestui "NOUA". Treci relax la a treia plural, e limpede ca ziua că te sufocă nişte angoase, care te fac să gândeşti umoral. Eu zic să te calmezi şi să înveţi să trăieşti tolerant.
         Încă ceva: ţine minte: nu ai dreptul să arunci cu "ce vrei tu" în ceea ce nu pricepi! Poţi s-o scrii cu bolduri şi să te gândeşti seara la asta.
     • 0 (0 voturi)    
      catedrala (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 17:08)

      arta [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

      De acord cu cel care spune ca piata din fata catedralei este o imitatie penibila a Pietei din fata catedralei San Pietro. Mai mult, inaltimea viitoarei CMN a fost ceruta expres de catre patriarhul Daniel ca sa fie cu 1 m mai inalta decat San Pietro din Roma. A lor are 119 m, a noastra a fost proiectata la 120 m. Pana si turla principala imita pe cea de la San Pietro. Piata din fata viitoarei CMN pacatuieste prin proasta vizibilitate pe care o ofera. Nu tine cont de incadrarea urbanistica a viitoarei CMN, si este depasita stilistic.
  • -1 (3 voturi)    
   .... (Marţi, 8 noiembrie 2011, 10:55)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Pkly

   Te inseli. Rolul unei catedrale nu este de a impresiona prin arhitectura, ci de a continua o traditie. Oricat ar parea de exagerata comparatia, forma unei biserici este exact ca forma unei sticle de Coca-Cola. O zaresti cu coada ochiului si o recunoasti instantaneu, chiar daca nu scrie nimic pe ea. Se pot face sticle mult mai interesante, poti sa pui culori mai atractive, grafica mult mai moderna, dar pierzi ceva mult mai pretios. Identitatea.
   Revenind la biserica, omul trece pe langa ea si o recunoaste instinctiv, nu trebuie sa se uite pe firma, nu trebuie sa stea sa se gandeasca. Aici e vorba de continuitate si traditie si nu de ambitii.
   • -1 (1 vot)    
    SA REVENIM LA CIORI ! (Marţi, 8 noiembrie 2011, 18:53)

    PKLY [anonim] i-a raspuns lui anonim

    Respectuos,recititi ce am zis,apoi comentati... Ma repet: acum,in toata lumea civilizata,cladirile de interes public si reprezentative pentru o comunitate sunt realizate in baza unui mare concurs international...Ma gandesc ce dreptate avea un mare sculptor care spunea ca Romania s-a umplut de ciori-facand aluzie la monumentele comemorative inchinate eroilor primului razboi mondial-toate cu vulturul in varful obeliscului si sa plonjeze spre Ardeal !
 • +3 (9 voturi)    
  Parere (Marţi, 8 noiembrie 2011, 0:11)

  emilclick [anonim]

  Mie imi sugereaza o piata cu tepusele lui Vlad Tepes. Parca ar fi un loc de executii publice.
  • -1 (3 voturi)    
   Subscriu, piatza cu tzepe (Marţi, 8 noiembrie 2011, 10:16)

   Piciu' [anonim] i-a raspuns lui emilclick

   Chiar asa arata corpurile de iluminat. Pai nu zicea Basescu ca vine in fiecare luna sa dea raportul? Poate trece le executii publice, tzepe sunt destule.
 • +1 (11 voturi)    
  voi ce vedeti? (Marţi, 8 noiembrie 2011, 0:29)

  NewLevel [anonim]

  Eu vad multa piatra cubica, o linie de pomi, statuile si multe tepe cu bec la capat. A, si niste "mobilier" urban, adica banci si cosuri de gunoi.
  Probabil ca o gradina terasata, cu cascade in miniatura,ceva de genul asta: http://mcgarden.bintgoddess.com/2011/07/citygarden-st-louis.html ar fi pus o presiune prea mare asupra tavanului parcarii subterane.
  • +1 (11 voturi)    
   ...şi nişte pitici de grădină (Marţi, 8 noiembrie 2011, 7:43)

   Zen [anonim] i-a raspuns lui NewLevel

   Tare ne mai place să dăm sfaturi specialiştilor! Haideţi să ne documentăm depre "simplitate" şi "lipsă de ostentaţie"! Dar înainte de asta, să ne dăm jos colanul de aur de la gât şi ghiulul de la degetul mic!
   • +2 (6 voturi)    
    sa ni le dam (Marţi, 8 noiembrie 2011, 9:57)

    NewLevel [anonim] i-a raspuns lui Zen

    Ni le dam jos, nu e problema!
    Dar dup-aia renuntam si la ipocrizie?
    Stiti, chiar daca hainele cele noi ale imparatului sint cusute cu fir de lacrimi de panda (vezi Robotzi) de celebra casa de moda XYZ, ele au totusi un mare neajuns: nu exista.
    Intrebarea mea e mai simpla si total lipsita de ostentatie: care va place mai mult? Padurea de tepe din proiect sau cea din link-ul pe care vi l-am dat?
    Multumesc, asa ma gindeam si eu.
   • +2 (8 voturi)    
    banal (Marţi, 8 noiembrie 2011, 9:58)

    mm [anonim] i-a raspuns lui Zen

    "Solutia" (ca nu-i pot spune proiect!) este banala, incolora, inodora si insipida, de o simplitate atat de mare incat etse complet lipsita de personalitate! Ca cetatean al Bucurestiului, nu sunt de acord cu implementarea acetsei solutii in centrul Bucurestiului!
   • 0 (0 voturi)    
    doamne fereste (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 5:48)

    becs [anonim] i-a raspuns lui Zen

    ce specialisti visezi prietene?!?!?!?!?!?!? vezi ca daca scrii cu diacritice nu inseamna ca ai habar despre ce vorbesti ..
 • +5 (13 voturi)    
  Lipsesc doua elemente esentiale... (Marţi, 8 noiembrie 2011, 1:03)

  Raluca [anonim]

  1. Cainii fara stapan, atat de dragi ongurilor
  2. Manunchiurile de cabluri si colacii de pe stalpi
  Fara aceste doua lucruri omniprezente, greu imi pot imagina Bucurestiul, Romania in general.
 • +8 (8 voturi)    
  ia te uita!!! (Marţi, 8 noiembrie 2011, 1:57)

  Codruta N [utilizator]

  Deci au inceput acolo sa darame si sa sape FARA sa stie ce va fi, la sfarsit?!!!

  Asta n-are un usor (sau chiar mai greu!!!) iz penal?

  Si chiar asa: la ce naiba le trebuie bucurestenilor o parcare acolo cand, alaturi, zace una mare (da' MARE rau!!!) nefolosita?

  ?????????
 • +3 (5 voturi)    
  banner-ul cu PSD sa nu lipseasca (Marţi, 8 noiembrie 2011, 4:09)

  sulic [anonim]

  tovarasi....ma mir ca nu fac o cladire frumoasa din stricla....nu le da nimeni ideea? de 500k era gata deja.
 • +1 (3 voturi)    
  specialist (Marţi, 8 noiembrie 2011, 10:14)

  Adam [anonim]

  Necontestand calitatile profesionale ale membrilor juriului, imaginile prezentate in articol sunt cel putin nefinisate - astept sa vad expozitia. Bolnav mi se pare insa sistemul in care un concurs de solutii - menit sa contureze idei si sa traseze guide-line-uri - este amestecat cu o procedura de achizitii. Asta limiteaza numarul si tipul participantilor pe de o parte, si devine un mod de ocolire al sistemului clasic de achizitii ( vezi concursul Hanul Gabroveni - merita de citit justificarea juriului).
  semnat: un arhitect
 • +2 (4 voturi)    
  Da bordura, cat e bordura? (Marţi, 8 noiembrie 2011, 10:32)

  Bordureanu [anonim]

  E bine ca se organizeaza un concurs cu premii totale de 140.000 ron (aprox 32.500 ron), platiti de nu stiu unde, si repet, concurs cu premii, nu licitatie publica, pentru o lucrare de interes public. Daca nu traiam in Absurdistan as fi zis ca trei borduri, opt bancute si cativa corcodusi fac mai putin de 500.000 euro...
 • -1 (3 voturi)    
  suntem niste desculti. (Marţi, 8 noiembrie 2011, 10:34)

  oarecare [anonim]

  DAca aveau de gand sa puna piatra cubica, sa faca un mobilier urban,,deosebit" precum cel de pe Kiseleff sau sa ne puna sa contemplam facultatile de pe soclul statuilor , catarati ca niste maimute, de ce au mai facut concurs? de ce? ca sa se umple de lauri straini de la facultatea aia din elvetia?sau ca sa dovedim inca odata ca suntem niste desculti?nu avem nici un pic de mandrie personala.Pft oare pe cine mai intereseaza in tara asta de asa ceva?
 • +1 (3 voturi)    
  statui in drum (Marţi, 8 noiembrie 2011, 10:58)

  Anonimus [anonim]

  Imi dau si eu cu parerea, desi nu sunt arhitect. Mi se pare total aiurea sa comenteze numai "specialistii" cum sugereaza unuii comentatori mai sus. Pana la urma conteaza cel mai mult parerea utilizatorilor, nu a celor care "se pricep" (cred ca e o lectie de baza pentru arhitecti; daca fac o casa super-misto dar in care locatarul se simte ca naiba, au dat-o in bara).

  Din schite, statuile par foarte avansate catre strada. Practic par a fi puse pe fostul trotuar. Din amintirile mele, acel trotuar este in genere foarte aglomerat, cu cei care asteapta mijloacele de transport, dar si cu trecatori. Asa ca mi se pare ca statuile stanjenesc traficul pietonal. Daca le-ar fi retras un pic cred ca ar fi fost foarte bine. Ca proiectul de amenajare e simplu, nu e rau. De asemenea, padurea de tepe mi se pare cam aiurea, tot in schite. iti strica senzatia de spatiu, de libertate pe care acest loc deschis o poate genera. Sa vedem ce o iesi in practica.
  • +1 (1 vot)    
   Clarificare (Marţi, 8 noiembrie 2011, 11:28)

   paul-drv [utilizator] i-a raspuns lui Anonimus

   Una din cerinţele obligatorii a fost menţinerea amplasamentului actual al statuilor,
   • 0 (0 voturi)    
    claificare la clarificare (Joi, 10 noiembrie 2011, 16:05)

    andrei [anonim] i-a raspuns lui paul-drv

    cerinta care a fost respectata de castigatorul locului doi.... mutand statuia lui Mihai Viteazul.
 • +3 (3 voturi)    
  pietonal (Marţi, 8 noiembrie 2011, 11:08)

  serban [anonim]

  Mi se pare ca in una din variante este prevazut un pasaj subteran pentru masini. Pacat ca varianta nu a fost castigatoare. Ar fi fost mult mai util ca piata sa devina exclusiv pietonala, in spatiul dintre Universitate si cladirea BCR, in vreme ce masinile ar fi circulat printr-un pasaj cu intrare dinspre Rosetti si iesire dupa intersectia cu Victoriei. Ar fi decongestionat niste artere importante.
  • +2 (2 voturi)    
   Locul al II-lea (Marţi, 8 noiembrie 2011, 11:46)

   flman [anonim] i-a raspuns lui serban

   Si mie imi place proiectul de pe locul al doilea. Oare la cat a fost estimat? Stie cineva unde se gasesc detalii despre proiecte?
   • 0 (0 voturi)    
    detalii (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 0:03)

    J [anonim] i-a raspuns lui flman

    http://www.arhiforum.ro/concursuri/concurs-de-solutii-amenajarea-spatiului-suprateran-parcaj-universitate-proiect-tehnic-pro
  • 0 (2 voturi)    
   imposibil (Marţi, 8 noiembrie 2011, 22:20)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui serban

   din pacate e imposibila realizarea unui pasaj rosetti-victoriei din cauza pasajului pietonal universitate si a magistralei de metrou
   • 0 (2 voturi)    
    pasaj auto (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 15:34)

    Radu Dragan [anonim] i-a raspuns lui andrei

    Ca autor al proiectului, va asigur ca este perfect posibil. Daca veti citicu atentie plansele de concurs veti întelege de ce. Vitoarea linie de metrou va trebui sa subtraverseze statia existenta, deci va fi foarte adânca. Pasajul propus este le nivelul primului etaj al parkingului, adica -3,50 m.
 • +2 (2 voturi)    
  Da doamne minte romanului cea de pe urma. (Marţi, 8 noiembrie 2011, 11:23)

  casargoz [anonim]

  Care era tema concursului?
  ce se putea face si nu s-a facut?
  Intai facem garajul si dupa aia concursul de arhitectura?
  Si de ce buget de 500.000 de euro?
  comparativ cat costa ceasurile sau bordurile din bucuresti?
  Cred ca ne puteam lipsi un an de borduri pentru avea un proiect prin care zona sa fie transformata intr-una exclusiv pietonala.
 • -1 (3 voturi)    
  ... (Marţi, 8 noiembrie 2011, 11:33)

  Andrei [anonim]

  Ma asteptam la ceva mai interesant decat colajele lor in paint. Sunt student in anul 3 la voma asta de facultate de arhitectura si sunt in stare sa fac randari mai bune decat gunoaiele astea care au castigat.

  Stati linistiti, oricum n-o sa arate asa. Mai schimba ei ceva pe parcurs. Ca fapt divers va recomand sa va uitati pe documentatia concursului daca mai este disponibila sa vedeti ce greseli fac acesti asa zisi arhitecti.
 • +4 (4 voturi)    
  CUPTOR SI GHEATA (Marţi, 8 noiembrie 2011, 11:47)

  carat [utilizator]

  Piateta pietonala asa cum se vede mobilata din proiect, va fi un spatiu gol, doar cu ceva pietoni in traversarea ei, niciodata animata. Un spatiu urias pietruit, inconjurat de mult asfalt, batut de soare toata ziua unde vara vor fi la sol peste 40 de grade si fara pic de verdeata. O piateta mare si seaca, fierbinte din cauza soarelui, rece din lipsa caldurii umane.
 • +1 (3 voturi)    
  Locul II (Marţi, 8 noiembrie 2011, 13:14)

  Atent [utilizator]

  Proiectul de pe locul II este incomparabil mai bun, mai apropiat de spiritul acestei piete....Si in primul rand este "verde", nu cenusiu si impersonal cum este cel situat pe primul loc.
 • -2 (4 voturi)    
  proiect castigator (Marţi, 8 noiembrie 2011, 14:09)

  cornel ionescu [anonim]

  bravo castigatorilor pentru idei simple si elegante!!! va fi ceva pe masura importantei punctului zero al Romaniei! Comentariile rauvoitoare sunt ridicole si penibile ...
  • +1 (3 voturi)    
   asa-i, asa-i! (Marţi, 8 noiembrie 2011, 15:30)

   simona [anonim] i-a raspuns lui cornel ionescu

   Cat ma bucur ca au luat teapa! Fara numar, simple, elegante si scumpe!
 • -1 (5 voturi)    
  proiect casigator (Marţi, 8 noiembrie 2011, 14:14)

  ionescu corneliu [anonim]

  Bravo castigatorilor pentru idei simple si elegante!
  • 0 (4 voturi)    
   Felicitari (Marţi, 8 noiembrie 2011, 14:49)

   george [anonim] i-a raspuns lui ionescu corneliu

   Domnilor jurati, felicitari! Ati facut cea mai buna alegere, pentru o natie de tzepari si de dansatoare la bara!
 • 0 (2 voturi)    
  Piata Universitatii intra dupa gratii (Marţi, 8 noiembrie 2011, 15:32)

  Raluca [anonim]

  Iata inca un motiv pentru care imi doresc sa fiu cat mai departe de Piata Universitatii si de bataia de joc din Romania. Prin acest proiect, piata Universitatii intra la puscarie, probabil acolo ii este locul.
 • -3 (3 voturi)    
  Țeapa (Marţi, 8 noiembrie 2011, 15:39)

  Ioana [anonim]

  Sper să fie folosit conceptul cu un scop nobil. Sa-i traga în țeapa pe boc, basescu, udrea, videanu, și alți câțiva de aceeași teapă.
 • +2 (4 voturi)    
  Nu inteleg motivatia juriului... (Marţi, 8 noiembrie 2011, 18:28)

  Chiar Eu [utilizator]

  Ei spun ca au ales solutia pentru ca "ofera o amprenta clara a contemporaneitatii, nesubordonata volumetriei de ansamblu a sfarsitului de secol XIX". Pai de ce sa nu fie subordonata...ca in piata aia cladirile sunt de la sf. de secol XIX si inceput de seloc XX. Considera oare domnii arhitecti ca e urat mediul asta de sf. secol XIX si trebui amenajat locul cat mai modern? Mie mi se pare foarte urat rezultatul...practic piata va fi umpluta cu bete de iluminat. In loc sa se pastreze parfumul zonei si amenajarea sa fie cat mai apropiata de stilul pietei (de sf sec XIX), se va face o piata cu elemente cat mai moderne care sa constrasteze la modul cel mai urat cu zona. Bravo!
 • +2 (4 voturi)    
  cuv. "copac" lipseste din vocabularul arhitectilor (Marţi, 8 noiembrie 2011, 21:04)

  hai sa facem un oras pulbere [anonim]

  iar asta este o lipsa, oricum s-ar pune problema.

  nici un bucurestean nu are nevoie de cat mai mult beton - dimpotriva.

  oricum, domnii au fost extrem de originali :D

  fix acelasi lucru l-au facut si la Cluj, au terminat toti brazii si tuia din piata Matei pentru a pietrui si a pune aceiasi stalpi...
  nu curatau aia trei brazi amarati aerul, dar macar il colorau un pic, macar faceau un pic de umbra vara, cel putin nu iti dadeai seama cat de densa este pacla (smogul) de toamna-iarna incat nu poti vedea dintr-un capat in altul al pietei :(

  intr-o perioada in care "verde" este la moda, nu inteleg de ce modern inseamna beton pt domnii "specialisti".
  cat despre autoritatea arhitectilor, avand in vedere cum arata Bucurestiul din cauza multor arhitecti, nu stiu daca parerea prostimii ar fi mai proasta decat a lor. avand in vedere ca ei hotarasc, dar noi suferim, ar fi cazul ca si cetatenii sa aiba un cuvant de spus.

  o piata nu presupune neaparat un loc gol - a se vedea pietele din orase occidentale, care contin parcuri, copaci, gradini publice... - place des Vosges sau place Dauphine din Paris, de pilda.
 • 0 (0 voturi)    
  Piata Universitatii (Marţi, 8 noiembrie 2011, 22:17)

  iulia [anonim]

  http://infoinsider.ro/2011/11/07/fatade-teatrul-national-bucuresti-imbracat-in-versace-teatrul-foarte-mic-o-spoiala-stralucitoare/

  http://infoinsider.ro/2011/10/28/uitare-parcarea-peste-morminte-situl-arheologic-de-la-universitate-ingropat-pe-veci-de-buldozere/
 • +1 (3 voturi)    
  ... (Marţi, 8 noiembrie 2011, 22:36)

  Ovidiu [anonim]

  Aceasta varianta castigatoare distruge orice urma de respect fata de istoria locului respectiv, fata de oamenii care au adus locul la faima de astazi. Imi pare rau sa vad cum niste necunoscatori, niste lichele au decis soarta uneia dintre cele mai importante piete ale tarii.
 • +1 (3 voturi)    
  mai avem nevoie si de iarba (Marţi, 8 noiembrie 2011, 23:18)

  cucu bau [anonim]

  ce aveti impotriva copacilor?solutia castigatoare reflecta poate cea mai mare problema din ultimii ani:tendinta de a rade tot ce e verde.care e problema cu plantatul copacilor?s-ar simti oamenii prea bine intr-o zona care sa nu mai para atat de rigida si artificiala?era un concurs, nu?probabil criteriile de acordare a punctajelor au fost gresite, cum se intampla deseori.
 • +1 (3 voturi)    
  a da ? "concurs" ... serios ? (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 11:08)

  cuteanu [anonim]

  din ce este in imagini, nu vreau sa critic, dar si bunica facea la fel ... (a... bunica nu mai e) !
  cati titanici ai gandirii... titanici ai imaginatiei, si rezultatul individului uman si al societatii este ... sau nu este...
 • 0 (0 voturi)    
  proiecte castigatoare (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 12:41)

  Bogdan [anonim]

  Daca vreti sa vedeti proiectele castigatoare, click pe link-ul de mai jos:

  http://www.arhiforum.ro/concursuri/concurs-de-solutii-amenajarea-spatiului-suprateran-parcaj-universitate-proiect-tehnic-pro
 • 0 (0 voturi)    
  Neinspirat (Sâmbătă, 12 noiembrie 2011, 15:22)

  Mihaela [anonim]

  Ar fi prins foarte bine ca toata zona sa devina pietonala, interesant ca s-au gandit sa realizeze un pasaj, s-ar fi obtinut o zona de promenada in care s-ar fi intergrat frumos spatiu verde. Pacat ca in schimb, au ales o padure de stalpisori, fara niciun concept puternic in spate.
  • 0 (0 voturi)    
   conceptul stalpilor (Luni, 14 noiembrie 2011, 19:32)

   a [anonim] i-a raspuns lui Mihaela

   "conceptul" stalpilor a fost astazi elucidat la inmanarea diplomelor, acela ca fiind mai multi stalpi nu se va mai putea parca in zona respectiva... interesant "concept" pentru un spatiu istoric si reprezentativ
 • 0 (0 voturi)    
  bataie de joc! (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 5:39)

  becs [anonim]

  nu trebuie sa fi arhitect, pur si simplu proiectul ales e INFECT. de fapt, infect e putin spus. pietrele alea cubine par sa abia 10 km intre ele, cred ca iti rupi talpile cand mergi pe ele.
  sa nu mai zic de banci pe care le gasesti probabil si la tara, miliardele de "tepe" care oricum nu arata bine nici individual, pomii plasati aiurea ( sau "strategic" ) sa nu se mai vada cladirea aia cu sediul PSD...
  mizeria asta nu merita nici 500.000 de euro, ma intreb cine e cretinul, pardon, "arhitectul" care a desenat'o.
  si daca criteriul pt care se alege amenajarea centrului capitalei Romaniei este sa fie cat mai ieftin, atunci de ce dracu' ma exista "arhitect sef"?! nici nu mai imi dau seama daca fura, sunt prosti sau pur si simplu vor sa distruga orasul asta bucati cu bucati. cand or sa moara sper sa se faca public locul mormintelor lor, sa le las un "suvenir" pe cruce din respect ....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by