2013 a fost un an negru pentru producatorii de PC-uri fiindca vanzarile au scazut cu 10%, cel mai dur declin din anii 80' incoace, arata datele Gartner si IDC. De la 350 milioane de unitati, livrarile au scazut la circa 315 milioane, pe fondul asaltului smartphone-urilor si tabletelor. Industria desktop-urilor si tabletelor a incercat sa aduca terminale interesante, insa cifrele arata ca nu a facut destul in lupta cu ultra-portabilele.

Scaderea pietei mondiale a fost de 10%, iar procentul ar fi fost mai dur daca in segmentul companii nu ar fii fost nevoie ca sistemele sa fie reinnoite. Piata PC-urilor nu se contracte de ieri de azi, ci suntem la al saptelea trimestru consecutiv.

Datele Gartner

Cifrele Gartner si IDC nu difera foarte mult, iar anul 2013 se incheie cu un lider la cota de piata mondiala, Lenovo ale carei livrari au crescut. La mica distanta este HP, iar pe trei este Dell. Un an greu a avut Acer care si-a vazut livarrile scazand cu un sever 28%. Asus a incheiat Top 5, cu aproape 20% scadere a livrarilor.

Datele IDC

Producatorii de PC-uri au diversificat oferta, au lansat laptop-uri foarte usoare, au adus modele hibride care se pot converti in tablete si au lansat notebook-uri cu ecran tactil. In 2014 ar trebui sa apara desktop-uri si laptop-uri pe care sunt instalate simultan doua sisteme de operare, dar este greu de intrevazut o revenire pe o piata in care smartphone-ul si tableta sunt in continua urcare.