​La final de 2015, pe plan mondial numarul "internautilor" va ajunge la 3,2 miliarde, arata un raport al International Telecommunication Union (ITU). Penetrarea internetului este de sapte ori mai mare decat acum 15 ani. Internetul mobil are o penetrare de 47%, cu variatii foarte mari intre 17% in Africa si peste 70% in Europa si SUA.

Penetrarea internetului in functie de regiuneFoto: ITU

Internetul a progresat enorm in ultimii 15 ani, astfel ca rata de penetrare la nivel mondial a crescut de la 6,5%, la 43%, arata datele ITU. Practic vorbim de o crestere de la 400 milioane utilizatori, la peste trei miliarde useri.

In acest context, internetul este prezent in 46% dintre gospodarii, in timp ce acum zece ani ponderea era de 18%, arata datele ITU. In tarile dezvoltate internetul este prezent in opt din zece gospodarii, in timp ce in tarile in curs de dezvoltare ponderea este de 34%. De exemplu, in Europa internetul este prezent in 82% dintre gospodarii, in America de Nord si de Sud ponderea este de 60%, in tarile arabe este de 40%, iar in Africa, de 11%.

Dintre cei 3,2 miliarde de utilizatori ai internetului prognozati pentru final de 2015, doua miliarde vor fi in tari in curs de dezvoltare. La final de an, numarul conexiunilor mobile va depasi 7 miliarde, iar in Europa si SUA 78% dintre locuitori au internet pe mobil in timp ce in Africa, penetrarea broadband-ului mobile este la numai 17%. La nivel mondial doar 29% dintre zonele rurale sunt deservite de conexiuni 3G.

Un lucru pozitiv este ca internetul broadband devine accesibil in tot mai multe tari ale lumii, abonamentele fiind tot mai ieftine chiar si in tari cu nivel scazut de trai.