Bitcoin a atins vineri un nou nivel record de aproape 18.000 de dolari, pe platforma de tranzactionare Bitstamp, inregistrand o crestere de 9%, in pofida avertismentelor tot mai numeroase legate de riscurile investitiilor intr-un instrument financiar extrem de volativ si speculativ, relateaza News.ro, citand Reuters.

BitcoinFoto: Flickr

Cresterea de peste 1.700% inregistrata de moneda virtuala in acest an a provocat ingrijorari ca piata este intr-o bula speculativa care s-ar putea sparge intr-o maniera spectaculoasa.

Bitcoin s-a apreciat numai in decembrie cu aproape 80%, fiind pe cale sa marcheze cea mai buna luna, in termeni procentuali, dupa decembrie 2013.

Vineri, bitcoin a atins un maxim de 17.900 de dolari pe platforma belgiana Bitstamp.

Bitcoin a crescut cu 20% incepan de de luni, iar tranzactiile au fost ceva mai calme fata de fluctuatiile uriase care au avut loc in ultimele saptamani, volatilitatea fiind mai scazuta dupa lansarea contractelor futures pe bursa Cboe Global Markets, duminica.

Analistii afirma ca pretul bitcoin este sustinut de viitoarea lansare a contractelor futures pentru bitcoin de catre CME Group, care va avea loc duminica.

¬Exista speranta ca lansarea contractelor futures va semnala deblocarea banilor investitorilor institutionali catre piata instrumentelor financiare digitale si ca va avea loc o crestere rapida a cererii si o recunoastere a acestei tehnologii si a principiilor acesteia¬, a spus Charles Hayter, fondator al site-ului Cryptocompare.

In afara pietei monedelor virtuale, ingrijorarile legate de banii care sunt atrasi de aceste instrumente financiare sunt in crestere.

Un studiu realizat de Anglia Ruskin University, Trinity College Dublin sid Dublin City University, publicat vineri, afirma ca bitcoin reprezinta un pericol pentru stabilitatea monedele si pietele traditionale.