Celebrul browser NetScape Navigator a ajuns la ultima sa varianta, "finala si definitiva", dupa ce compania producatoare AOL a anuntat intr-un comunicat ca nu mai furnizeaza suport si asistenta tehnica.

NetScape a fost primul program de masa de navigatie pe internet, care a nascut primii "maniaci" ai netului. La jumatatea anilor 90, acest program era folosit de mai bine de 9 din 10 internauti. Acum cota sa este de numai 0,6%. Ultima varianta disponibila pentru descarcare este 9.0.0.6.

Problemele pentru NetScape au inceput odata ce concurenta tot mai acerba dintre Firefox si Internet Explorer i-au facut pe cei de la Microsoft sa nu mai neglijeze problemele de securitate. Si deja de cinci ani IE a inceput sa domine piata mai ales ca multe site-uri sunt optimizate pentru Internet Explorer, folosind tehnologia ActiveX.

Ultima mare incercare de relansare a batranului browser NetScape Navigator a fost in 2005 cand varianta 8.0 a incercat sa rezolve problema "vizualizarii" toturor site-urilor de pe net.

Acum AOL ii sfatuieste pe utilizatorii de Netscape sa treaca la Mozilla Firefox. Acesta este un program "open source" care are acelasi cod de baza ca si batranul Navigator.