Valentin Nicolau si Sorin Burtea au fost alesi reprezentanti ai salariatilor Televiziunii Romane in viitorul Consiliu de Administratie, in urma scrutinului desfasurat ieri, 21 iunie. Mihai Radulescu si Ioana Popescu au fost desemnati membri supleanti ai acestora, informeaza un comunicat al TVR. Din informatiile Hotnews.ro, Valentin Nicolau (fost presedinte director general al TVR in perioada 2002 - 2005) a castigat detasat, cu peste 1.400 de voturi, in timp ce Sorin Burtea a obtinut aproape 650 de voturi.

UPDATE 16.15 Dupa ragazul acordat contestatiilor, TVR a anuntat rezultatul final: Valentin Nicolau a fost ales cu 1.455 de voturi, iar Sorin Burtea - cu 664 de voturi. 392 de salariati TVR l-au votat pe Mihai Radulescu, iar 254 - pe Ioana Popescu, cei doi devenind membri supleanti ai CA.

Eventualele contestatii pot fi depuse astazi, pana la ora 13.00, la Birourile electorale, urmand ca acestea sa fie solutionate pana la ora 15.00.

  • Valentin Nicolau, fondatorul editurii Nemira, a fost presedinte-director general al Televiziunii publice in perioada Adrian Nastase. Potrivit biografiei postate pe propriul site, el a fost consilier al premierului Nastase din iulie 2001, iar incepand cu 2002 a preluat pozitia de sef al TVR. A demisionat in 2005, acuzand presiuni politice. Intre 2005 si 2006 a fost vicepresedinte al Grivco - Grupul de presa Intact. Din 2006 a devenit consultant pentru Romania al grupului Lagardere Media. Vezi biografia completa aici.

Fosta conducere TVR a prezentat in mod repetat, in ultimul an si jumatate, numeroase cauze "istorice" ale situatiei financiare grave cu care se confrunta acum institutia si a afirmat ca o parte dintre aceste motive dateaza de aproape zece ani - altfel spus, din perioada cand la conducerea TVR era Valentin Nicolau. Printre ele se numara costisitoarele contracte pentru filme si seriale, semnate cu NBC Universal in 2004-2005 (cu obligatii de plata de 9 milioane de dolari in 2010-2011), dar si faptul ca taxa TV nu a mai fost modificata sau ajustata cu rata inflatiei din 2003, an cand s-a diminuat cu 0,5 lei pentru persoane fizice.

  • Sorin Burtea a fost membru si in ultimele 3 Consilii de Administratie TVR, tot din partea angajatilor. El s-a opus proiectului de lege pentru reorganizarea si depolitizarea institutiilor publice de radio si televiziune, proiect pe care l-a atacat, in 2009, si intr-o emisiune pe care o realiza la TVR, emisiune pentru care Televiziunea publica a fost amendata, de altfel, de CNA.

Fostul CA al TVR, condus de Alexandru Lazescu, a fost demis de drept in urma cu 10 zile, cand raportul de activitate al institutiei a fost respins de Parlament. Lazescu a fost inlocuit atunci, in functia de director general, de Radu Calin Cristea (interimar), dar acesta nu are un Consiliu de Administratie, iar atributiile sale sunt limitate. Alegerile care au avut loc ieri in TVR au vizat locurile de membri CA din partea angajatilor intr-un viitor Consiliu de Administratie.