Lansarea TVR 3 ca televiziune dedicata mediului rural starneste un nou scandal, dupa ce a devenit tinta bascaliei nationale cu ajutorul oitei Pufulica. Grupul pentru Dialog Social si Revista 22 cer CNA si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii sa se sesizeze in legatura cu un colind "cu profunde accente antisemite", prezentat in aceeasi emisiune de vineri, care a fost deschisa cu prezentarea Pufulicai. Autorii solicitarii au avut rabdarea sa urmareasca pe indelete emisiunea si au observat ca acest colind include versuri precum "Numai la corlan, la fum/Acolo-i jidovul bun/Sa iasa sfara in drum".

Ansamblul Dor transilvan la TVRFoto: Captura Tvrplus.ro

UPDATE TVR a transmis, marti, HotNews.ro o precizare in care arata ca "alegerea colindelor interpretate de ansamblul "Dor transilvan" a apartinut Centrului Judetean de Conservare si Promovare a Culturii Traditionale Cluj", studioul TVR Cluj nu avea cum sa faca o selectie a repertoriului, iar interpretarea colindei respective a fost "o alegere neinspirata". TVR arata ca a sesizat Consiliul Judetean Cluj, in subordinea caruia se afla Centrul respectiv. Vezi integral pozitia TVR la finalul articolului.

Revista 22 noteaza ca in cadrul emisiunii respective a fost invitat Ansambul de colindatori "Dor transilvan", care "a cantat o colinda cu profunde accente antisemite". Versurile, redate de sursa citata:

  • "A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum". Prezentatoarea TVR din Cluj incheie colinda astfel: "Multumim de colinda, multumim de colinda!"

Momentul e disponibil in inregistrarea emisiunii, pe site-ul TVRplus.ro (minutele 48-51)

TVR 3 s-a "transformat", vineri, intr-un post dedicat Romaniei rurale, in urma unui protocol semnat de presedintele TVR Claudiu Saftoiu si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prin care TVR "pune la dispozitia" MADR "gama de emisiuni si productii specifice ale SRTV". Protocolul a determinat trei membri CNA sa acuze ingerinte ale unei autoritati publice in politica editoriala a TVR si transformarea Televiziunii publice intr-o "eficienta institutie de PR pentru Ministerul Agriculturii".

Pozitia TVR in cazul colindului cantat de Ansamblul "Dor transilvan":

În urma apariţiei, în ediţia online a publicaţiei Revista 22, a articolului „TVR 3, de la oaia USL la COLINDE ANTISEMITE . ”, vă transmitem punctul de vedere al conducerii TVR Cluj:

Alegerea colindelor interpretate de ansamblul „Dor transilvan” a aparţinut Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj. Emisiunea „Alege verde” a fost transmisă în direct pe TVR 3, iar Studioul TVR Cluj nu avea cum să facă o selecţie a repertoriului. Colinda face parte din folclorul arhaic tradiţional şi este inclusă pe un CD care se comercializează în magazinele de specialitate.

În acest caz, Studioul TVR Cluj consideră că interpretarea colindei respective a fost o alegere neinspirată şi, în consecinţă, a sesizat Consiliul Judetean Cluj, în subordinea căruia se află Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale.