Romanii care sunt abonati TV la operatorul de televiziune prin satelit Focus Sat nu mai pot viziona, incepand de joi, 6 februarie, 5 canale apartinand Antena Group (Antena 1, Antena Stars, Euforia Lifestyle, GSP TV si Antena 3). Anuntul a fost facut miercuri seara de Antena Group care a spus ca nu a acceptat oferta Focus Sat pentru retransmisia posturilor sale TV. Drept reactie, Focus Sat a anuntat joi ca scoate temporar din grila aceste canale, acuzand conditii si costuri inacceptabile solicitate de Antena Group. Pana la rezolvarea disputei, Focus Sat anunta ca pentru a compensa absenta temporara din grila a canalelor Antena Group, introduce 5 noi canale, fara costuri suplimentare, in pachetul de baza: Discovery Science, Discovery World, History Channel, National Geographic Wild si Bollywood TV.

Iata comunicatul transmis joi, 6 februarie, de Focus Sat, operator de televiziune prin satelit detinut de UPC Romania:

  • "Compania de televiziune prin satelit Focus Sat Romania anunta suspendarea temporara a transmisiei celor 5 canale apartinand Antena Group (Antena 1, Antena Stars, Euforia Lifestyle, GSP TV si Antena 3).
  • Decizia Focus Sat de a scoate temporar din grila posturile mai sus mentionate vine ca urmare a impunerii, de catre Antena Group, a unor conditii si costuri inacceptabile, care ar avea repercusiuni directe asupra clientilor Focus Sat si pe care compania continua sa le negocieze, in interesul acestora.
  • Focus Sat isi exprima regretul ca aceasta situatie poate produce inconveniente clientilor sai. Deoarece experienta clientilor este o prioritate pentru Focus Sat, compania le va oferi acestora  5 canale, fara costuri suplimentare, pentru a compensa absenta temporara a canalelor Antena Group din grila. Astfel, incepand cu 6 februarie 2014, toti clientii Focus Sat se vor putea bucura de posturile Discovery Science, Discovery World, History Channel, National Geographic Wild si Bollywood TV in pachetul de baza, Familia.
  • "Consideram ca decizia Antena Group si modul de abordare a acestei situatii sunt inacceptabile la adresa utilizatorilor, in contextul in care ni se solicita marirea de peste 4 ori a costului per abonat. Aceasta majorare de tarif ar genera un impact negativ asupra clientilor nostri, iar acceptarea unei asemenea cresteri de pret in numele clientilor nu a reprezentat o optiune rezonabila pentru noi. Vrem sa ne asiguram ca toate solicitarile Antena Group au in vedere oferirea unor conditii stabile si rezonabile, in raport cu valoarea oferita clientilor si ca promisiunile facute clientilor Focus Sat vor fi respectate si pe viitor. De aceea continuam sa exploram toate optiunile, in speranta gasirii celei mai bune solutii pentru clientii nostri", afirma Catalin Itu, Country Director Focus Sat Romania.

UPDATE:Masura compensatorie anuntata de Focus Sat se refera doar la clientii care au pachetul de baza, Familia, dar nu spune nimic despre cei care au abonamente mai scumpe, in care cel mai probabil se regasesc deja canale TV ca Discovery Science, Discovery World. Acestia nu mai receptioneaza cele 5 canale TV ale Antena Group, iar compania nu a anuntat nici o masura compensatorie in aceasta situatie.

HotNews.ro a adresat intrebari pe aceasta tema catre Focus Sat si vom reveni imediat ce vom primi niste raspunsuri.

Chiar si masura compensatorie anuntata la pachetul de baza este una temporara si este de urmarit cat va putea fi sustinuta financiar de Focus Sat. Oricum, atat Antena Group cat si Focus Sat au anuntat ca vor continua negocierile 'in vederea gasirii unei solutii in favoarea publicului telespectator'.

  • UPDATE: Focus Sat, pentru HotNews.ro: "Intelegem faptul ca anumiti clienti beneficiau deja de aceste canale, insa nu le putem oferi reduceri. Tot ce putem face in acest moment este sa continuam negocierile cu reprezentantii Antena Group. Mentionam ca este o situatie temporara ce vine ca urmare a incercarii Antena Group de a ne impune conditii care ar fi afectat negativ clientii. Se depun eforturi pentru ajungerea intr-un termen cat mai scurt posibil la o intelegere cu Antena Group. Totodata, Focus Sat analizeaza posibilitatea de a adauga noi canale in grila, in perioada urmatoare, astfel incat toti clientii care au pachetele Familia si Mozaic sa se poate bucura de o grila extinsa, cu un continut variat".

Amintim ca Antena Group a anuntat, miercuri seara, ca retransmisia pe Focus Sat a posturilor pe care le detine va fi intrerupta incepand de joi. Potrivit unui comunicat al companiei de televiziune, "In urma negocierilor privind prelungirea contractului de retransmisie a posturilor Antena 1, Antena Stars, Antena 3, Euforia si GSPTV cu compania Focus Sat, partile nu au cazut de acord in ceea ce priveste termenii comerciali. Ca atare, conform adresei 721/05.02.2014 trimisa de Focus Sat companiei noastre, retransmisia posturilor Antena Group pe aceasta platforma va fi intrerupta incepand cu 6 februarie 2014".

Antena Group afirma in comunicatul de presa ca oferta adresata de Focus Sat "nu reflecta valoarea comerciala a posturilor TV detinute si nici cifrele de audienta care fac din divizia TV Intact leaderul pietei romanesti, cu un market share de 22,1%".

  • "Sumele de retransmisie negociate reprezinta o solicitare comerciala echilibrata, aplicabila politicii comerciale din piata de distributie, fiind in conformitate cu contractele existente actualmente pe piata", se mai arata in comunicatul Antena Group, care se declara "in continuare deschisa negocierilor cu compania Focus Sat, in vederea gasirii unei solutii in favoarea publicului telespectator".

Este a doua oara, in ultimii ani, cand Antenele blocheaza retransmisia pe Focus Sat, platforma de satelit a UPC, dupa cazul similar petrecut in primavara anului 2012. Focus Sat a avut, in toamna lui 2013, o situatie tensionata si in relatia cu Pro TV S.A., companie ale carei posturi au ramas, in cele din urma, in grila acestui operator.

Posturile Antena Group sunt declarate libere la retransmisie, conform principiului "must carry", insa acesta se aplica doar operatorilor de cablu, nu si celor de DTH (satelit), cum este Focus Sat. Aceasta inseamna ca operatorii de cablu sunt obligati sa retransmita posturile Antena Group, care sunt disponibile in cazul lor "fara conditionari tehnice sau financiare", dar obligatia nu este valabila si in cazul platformelor DTH, care pot retransmite posturile in baza unor intelegeri comerciale, prin care, de cele mai multe ori, televiziunile primesc bani de la operator pentru a intra in pachetele acestuia.

Focus Sat este o companie de televiziune prin satelit detinuta integral de UPC Romania, al doilea mare operator local de comunicatii prin cablu. Cand isi anunta rezultatele financiare, UPC comunica numarul de clienti la servicii TV, incluzand abonatii DTH ai Focus Sat.

Ultimele date arata ca la 30 septembrie 2013, UPC Romania avea peste 1,16 milioane de abonati TV, din care 317.500 abonati la servicii TV prin satelit (DTH).