​ANALIZA

Circ la asigurarea obligatorie a locuintelor: De ce are Astra tot interesul sa dea peste nas CSA-ului

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 19 septembrie 2012, 18:17 Economie | Asigurari


Polita de asigurare obligatorie a locuintelor
Foto: PAID
Ce interes ar avea Astra Asigurari, o companie autorizata sa vanda polite de asigurare obligatorie a locuintelor, sa atace in justitie un Ordin recent al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) care parea sa dezavantajeze asiguratori precum Allianz-Tiriac sau Omniasig care nu aveau o astfel de autorizare? Astra Asigurari si alti 11 asiguratori sunt actionari ai PAID, societatea special creata in 2009 pentru a gestiona procesul de asigurare obligatorie a locuintelor, scrie jurnalistul Adrian Vasilache pe blogul sau.

Sa ne amintim ca in 2010 in conditiile in care modificarile aduse legii 260/2008 au permis proprietarilor sa detina si o polita facultativa de locuinta care sa acopere si cele trei riscuri de catastrofe naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren), companiile de asigurari, inclusiv cele membre PAID, au lansat si au inceput sa vanda produse facultative similare politei PAD, la acelasi pret dar cu mai multe riscuri acoperite.

"Surpriza" stirii de miercuri, pe scurt

Pana recent, ca proprietar aveai voie sa ai asigurare facultativa la locuinta cu conditia ca polita sa cuprinda cele trei riscuri naturale: inundatii, alunecari de teren si cutremur. Luna trecuta, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a dat un ordin care pare sa modifice chiar Legea 260/2008: de la 1 septembrie 2012, la expirarea politei facultative, proprietarul unei locuinte sa-si incheie mai intai polita PAD creata special pentru cele trei riscuri naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren) la care obliga legea, iar pentru protectia suplimentara a locuintei sa-si incheie o polita facultativa.

Ei bine, marti, 18 septembrie, in urma unei reclamatii facute de Astra Asigurari, Curtea de Apel Bucuresti a decis suspendarea acestui ordin. Instanta ia act si de faptul ca s-au cerut cheltuieli de judecata.

De ce Astra Asigurari? De ce nu alti asiguratori precum Allianz-Tiriac care se plandeau deja ca nu ar vrea sa complice viata clientilor proprii, detinatori sau potentiali cumparatori de polite de asigurare a locuintelor?

O posibila explicatie pentru atacul in justitie al Astra

Astra Asigurari pierde bani. Da, Astra are autorizare sa vanda polite PAD, dar acestea costa putin. Suma asigurata este de maxim 20.000 de euro, iar clientul nu plateste decat 20 de euro anual. Este si motivul pentru care Astra si alti asiguratori membri ai PAID, precum Carpatica Asigurari, s-au adaptat modificarilor legislative ale Legii 260/2008 care au permis asiguratorilor care nu faceau parte din PAID (Allianz-Tiriac sau Omniasig) sa vanda polite facultative cu riscurile la care obliga legea: cutremur, inundatii si alunecari de teren.

Cum s-au adaptat? Au scos polite facultative similare politei PAD, la acelasi pret dar cu mai multe riscuri acoperite. Mai mult, aceste produse aveau in denumire si sintagma PAD: PAD Plus (Astra) sau PAD Avantaj (Carpatica). Polita facultativa de la Astra care acoperea valoarea reala de piata a locuintei se chema chiar PAD Complet.

Sunt multi romani care fara doar si poate si-au cumparat aceste polite pentru a nu fi amendati cum probabil subliniau agentii de vanzari.

Sa ne amintim iar, ca in noiembrie 2011 CSA-ul anunta ca "asiguratorii au subscris prime din asigurarile de locuinte in valoare de peste 1 miliard de lei in primele noua luni, in crestere cu 35,2% fata de aceeasi perioada din 2010. In tabara PAID insa nu era deloc bucurie.

Contactati de HotNews.ro, oficialii PAID au precizat atunci ca "portofoliul politelor care acopera exclusiv cele trei riscuri naturale la care obliga legea (cutremure, inundatii si alunecari de teren) scade semnificativ in continuare, iar ca pondere in valoarea veniturilor totale comunicata de CSA ar reprezenta doar circa 3%".

Aceasta a fost dovada clara ca PAID si tot procesul de asigurare obligatorie al locuintelor se macina din interior.

Acesta este si motivul pentru care in luna iulie din acest an CSA a decis ca asiguratorii "nu mai au voie sa utilizeze in cadrul desfasurarii activitatii de incheiere a asigurarilor facultative pentru locuinte denumirea 'PAD' sau sintagme derivate din aceasta, termenul 'obligatorie' sau termeni similari, precum si a sintagmei 'asigurarea obligatorie a locuintelor' sau sintagme similare".

Cu toate acestea, modificarile legislative recente ale CSA au pus in incurcatura nu doar asiguratorii care nefiind in PAID se vad obligati sa-si refaca practic produsele: Cum ar mai putea Allianz sa mai vanda o polita cu pretentie de "acoperire integrala", daca tu ca si client esti obligat sa te duci la o alta companie din PAID sa-si faci mai intai polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD).

Schimbarile lovesc poate intr-o masura si mai mare in unii asiguratori PAID. Conform noilor reguli, la reinnoirea politelor companiile de asigurari sunt obligate sa incheie mai intai polita PAD. Aia ieftina care nu te pazeste decat de 3 riscuri naturale. Si ei trebuie sa-si modifice produsele.

Mai mult: trebuie sa le explice oamenilor ca ce au semnat inainte nu era chiar asigurarea obligatorie, cea emisa de PAID si care arata asa.

Pentru cei care-si fac acum asigurare vor trebui sa depuna eforturi suplimentare de convingere: De unde sa mai scoata bani o batrana din Vulcana Bai sa-si faca mai intai polita PAD si apoi sa cumpere inca o polita facultativa care sa includa si riscul de incendiu?


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17276 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  de ce..... (Miercuri, 19 septembrie 2012, 20:05)

  asadar... [utilizator]

  ....ne obliga statul sa bagam bani in buzunarele companiilor PRIVATE?
  ....o locuinta de chirpici, presupunand ca sarmanul proprietar ar avea bani, se asigura cu 10 euro pt. 10.000, iar un ap. de 2, 3...etc camere cu 20 pt. 20.000?? unde-i logica?
  daca un cutremur imi darama blocul, in cazul meu, ce fac cu 20.000 la preturile care sigur o sa explodeze ca urmare a cererii? asta daca apuc sa traiesc sa cer banii si sa supravietuiesc ca sa-i primesc.
  obliga-ma sa ma asigur pt. inundarea vecinului, sa-i refac tencuiala daca bat un cui in perete prea adanc...
  seamana a mita data unde trebuie pentru legea care trebuie.
  • +1 (1 vot)    
   am platit anul trecu (Joi, 20 septembrie 2012, 11:06)

   GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui asadar...

   Risc la inundatii cind la noi pirul este secat de ani si chiar daca nu ar fi doar potopul ar putea inunda casa mea.
   Am platit anul trecut si se pare ca au platiti destul de putini . Anul asta imi asum riscul si nu mai platesc ..
 • +5 (5 voturi)    
  :) (Miercuri, 19 septembrie 2012, 22:55)

  triton [utilizator]

  cum poate fi o asigurare OBLIGATORIE?
  oare constructorul nu garanteaza ca locuinta respectiva rezista "by default" la cutremure inundatii, insolatii, etc. (daca o fi cazul)???
  • 0 (2 voturi)    
   de ce (Joi, 20 septembrie 2012, 8:55)

   alexmd [utilizator] i-a raspuns lui triton

   In eventualitatea unui dezastru natural (e.g. inundatie), statul trebuie sa scoata din buzunar bani pentru a reface locuinte. De unde? Si din buzunarul tau, cai exista. Existand asigurarile, macar o parte (ca-i 20k sau alta suma) este suportata de catre asiguratori.
   RCA este tot o asigurare obligatorie - tine de traiul intr-o comunitate, pana la urma. Nu ne place? Exista inca tinuturi unde se poate trai pe cont propriu.
   P.S. Ca au si defecte aceste asigurari, asta-i alta discutie.
   • +1 (1 vot)    
    PAID nu e RCA (Joi, 20 septembrie 2012, 9:35)

    break_noon [utilizator] i-a raspuns lui alexmd

    comparatia cu RCA e gresita. in cazul RCA esti asigurat pentru eventualele daune facute altora. daune pe care nu ai cum sa zici ca nu le faci ca ai grija cum conduci, ca esti atent, etc.

    pe cind la casa e problema ta. daca iti pica casa, si nu ti-ai facut asigurarea, tu tragi ponoasele.

    de ce nu fac in primul rind o campanie publicitara, in care sa explice oamenilor beneficiile unei asigurari ale locuintelor? ca omul, singur, sa isi dea seama ca trebuie sa isi faca asigurarea, nu de frica amenzi.
    apoi, de ce nu se include in asigurarea asta si riscul de incendiu, care este mult mai frevcent si care cauzeaza mai multe daune decit celelalte 3 riscuri?

    primariile ar trebui cel mult sa verifice cine are si cine nu are asigurare de locuinta, iar cei care nu au sa fie intrebati de ce nu vor, si sa fie pusi sa semneze o declaratie ca daca se intimpla ceva nu se asteapta sa fie despagubiti de stat.

    cit despre sursa banilor, tot de la noi se iau acesti bani. majoritatea oraselor din tara sunt neinundabile. la fel si majoritatea satelor (sunt pe ici pe colo citeva sate, procent mic relativ la cite sunt in toata tara, care sunt inundabile).
    asa ca restul platim degeaba asigurarea de inundatie. la fel si la cutremur sau alunecari de teren. deci e bullshit ca asiguratorii platesc. noi platim.
   • 0 (0 voturi)    
    pai (Joi, 20 septembrie 2012, 11:17)

    jescu [utilizator] i-a raspuns lui alexmd

    Ai omis ceva. Intr-o comunitate deciziile se iau cu acordul majoritatii. In acest caz 90% nu sunt de acord. Cei din mediul rural nu au si nu o sa plateasca politze, iar cei de la oras nu sunt acoperiti de nici un risc probabil(inafara de blocurile cu buline rosii).

    Cei de la Astra s-au inscris in programul PAID doar ca sa vina lumea la ei la usa. Acolo doar politze PAID nu vindeau. Ei vindeau politza proprie de 30 de euro care despagubea cu 30 de mii de euro, si intradevar asigura mai multe riscuri, dar tot nu se referea la toate riscurile.
 • 0 (0 voturi)    
  Asigurari ,o afacere murdara??? (Joi, 20 septembrie 2012, 10:16)

  andreesanu [utilizator]

  Se pare ca asigurarile sunt afaceri murdare bazate pe acordul tacit al statului,legiferrate cu ajutorul parlamentarilor corupti abonati la % din afacere.
  Statistic vorbind, daca asiguratorul ar trebui sa plateasca toate evenimentele si toti asiguratii acesta ar da faliment,dar in politele ,contractele de asigurare se strecoara cu litere minuscule sau in aliniate speciale clauze care-i scuteste de plata despagubirilor,iar pe asigurat il lasa cu gura cascata si cu punga goala.
  Se mai strecoara si "asa cum vi s-a explicat ,sau ati acceptat in conditiile stabilite"
  Se practica deasemenea si schimbarea obligatiilor contractului fara act aditional fiind foarte grabiti sa-ti ia semnatura.
  Buna credinta nu guverneaza si nu va guverna contractela de asigurare,intodeauna vor sa-si ameteasca clientii cu un torent de date ,informatii fara valoare pe care nu ai cum sa le verifici imediat ,dar care la limita cacialmalei sunt prezentate ca si oferte.
  Cum va explicati ca se fac asigurari la locuinte pentru care nu s-au verificat proiectele,autorizatiile de constructie,certificate de calitate,cartea constructiei,dar se stabilesc valori ale politei de asigurate de te rupe la buzunar.Daca s-a intimplat ceva ca sa stabileasca valoarea daunelor ti se vor cere tot felul de acte doveditoare care de cele mai multe ori nu le ai ,iar atunci asiguratorul ti-o pune in fata -daca ai fi avut iti dadeam...,dar cum nu le ai nu putem sa-ti dam decit ...praful de pe toba !!!
  Mie imi miroase a hotie,smechereala,cacialma numa a masura de protectie NU.
 • 0 (0 voturi)    
  multumesc pentru informatii (Joi, 20 septembrie 2012, 10:25)

  gimini [utilizator]

  Nu o sa-mi cumpar nici o polita de asigurare. Locuiesc la etajul 1, bloc beton, deci practic riscul de alunecare de teren si de cutremur nu exista, iar pe cel de inundatii mi-l rezolv singur.
 • 0 (0 voturi)    
  Statul nu ne spune si foarte putini stiu... (Joi, 20 septembrie 2012, 12:53)

  Gica123 [utilizator]

  Statul nu ne spune si foarte putini stiu... faptul ca este o diferenta foarte mare intre asigurarea Obligatorie si cea Facultativa dpdv al modalitatii de despagubire in caz de paguba totala sau partiala. Tot pe Hotnews a aparut un articol unde se detalia acest fapt si anume: de exemplu, in caz de dauna totala a unui apartament evaluat la 60.000 euro, datorat unui eveniment asigurat, asigurarea Obligatorie PAID despagubeste cu cei 10.000 sau 20.000 euro, dupa caz. Pe cand, Asigurarea Facultativa face raportul dintre suma asigurata de 20.000 euro si valoarea de piata a imobilului 60.000 euro si va despagubi maxim 30% din suma asigurata, adica nici mai mult nici mai putin de 5000-6000 euro.
  Detalii aici la sfrasitul articolului: Modul de despagubire, o diferenta majora intre polita facultativa si cea obligatorie

  http : / / economie.hotnews . ro/stiri-pensii_private-13132493-noi-reguli-asigurarea-obligatorie-locuintelor-1-septembrie-cum-sunt-afectati-proprietarii-asigurari-facultative-discutii-sunt-intre-paid-allianz-tiriac-vig.htm#latest
 • 0 (0 voturi)    
  Hmm (Joi, 20 septembrie 2012, 17:50)

  Cryptos [utilizator]

  Pai daca un cutremur darama blocul iar eu sunt in bloc in acel moment...cine beneficiaza de aceasta polita? :) In cazul in care o companie nu are suficienti bani pt plata daunelor in cazul unor cutremure mari precum cel din 77...Cine va platii toate daunele ?

  Ne obligati sa ne facem asigurari...dar statul vine si el cu ceva garantii pt aceste firme?

  Daca tot ne obligati sa ne facem polite doar pt cauze naturale care sunt FOARTE RARE de ce nu faceti aceste polite obligatorii sa includa toate variantele nu doar cele naturale?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by