Producatorul de echipamente telecom Alcatel-Lucent a anuntat marti un plan prin care va renunta la 10.000 de angajati, cam 15% din efectivele mondiale pana in 2015, compania dorind sa redevina competitiva. In regiunea EMEA se vor reduce cu 4.100 efectivele. UPDATE: In Romania nu sunt preconizate reduceri, ci cresteri ale numarului de angajati, obiectivul pentru 2015 fiind 1.600 de oameni, fata de 1.450 in prezent.

Pe regiuni, vorbim de 4.100 de posturi in Europa, Orientul Mijlociu si Africa, 3.800 in Asia-Pacific si 2.100 in regiunea America. In Franta se va renunta la o zecime din angajati - 900 in total - si cateva sit-uri vor fi inchise.

Actiunile sociale sunt parte a planului Shift menita sa readuca in zona de competitivitate grupul telecom. Pana in 2015 numarul de centre globale de business ale Alcatel-Lucent se va injumatati.

Grupul a avut cheltuieli mari si are nevoie de un plan soc care sa il repuna pe linia de plutire in concurenta cu Ericsson, Nokia Solutions Network, Huawei si ZTE. Alcatel-Lucent, grup format in 2006, are peste 1.000 de angajati in Romania.

Grupul a avut venituri de peste 14 miliarde euro pe plan mondial anul trecut, iar pierderile au depasit 1,3 miliarde euro. Se conteaza pe economii de un miliard de euro la partea de costuri fixe pana in 2015 datorita masurilor preconizate.

UPDATE

In jurul ore 17.00 filiala locala a companiei a trimis un comunicat in care face referire si la activitatile locale, spunand ca va urma o consolidare.

In Romania transformarea va consta in consolidarea activitatilor R&D, compania mentinandu-si prezenta in centrele existente din Bucuresti si Timisoara.

Timisoara ramane un centru strategic de cercetare si dezvoltare in Europa pentru compania Alcatel-Lucent in domeniile LTE, small cells, platforme IP, customer services delivery ¬ GNOC, Remote Integration etc, si al dezvoltarii de aplicatii telecom.

Centrul din Timisoara are expertiza recunoscuta pe plan international in aceste domenii, precum si laboratoare de validare si sisteme de testare, ceea ce va constitui baza pentru concentrarea expertizei si a resurselor alocate centrelor de competenta.

In Romania, compania intentioneaza sa isi consolideze prezenta, urmand sa ajunga la sfarsitul anului 2015 la aproximativ 1.600 de angajati, majoritatea acestora activand in domeniul R&D pentru tehnologii de ultima generatie.

Datele de pe Ministerul Finantelor arata ca Alcatel-Lucent avea la final de 2012 circa 1.450 de angajati in tara, ceea ce inseamna ca efectivele vor creste cu circa 150.

In 2012 cifra de afaceri a fost de 255 milioane lei, iar profitul net, de circa 32 milioane lei, arata datele de pe Ministerul Finantelor.