VIDEO Portalul e-Romania va putea fi testat public pe internet pana la sfarsitul lunii martie 2014/A costat fonduri publice de 12 milioane de euro, iar Omnilogic va plati penalitati de 1,62 milioane lei pentru nerespectarea conditiilor contractuale

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 23 decembrie 2013, 13:13 Economie | Telecom


portal eRomania
Foto: Hotnews
 documente
(23 Dec 2013) PDF, 255KB
Portalul e-Romania, pe care statul a cheltuit fonduri publice in valoare de 52, 05 milioane lei (TVA inclusa - circa 12 milioane de euro), va putea fi accesibil online la adresa www.portaleromania.ro, incepand din seara zilei de 23 decembrie 2013, urmand sa fie disponibil si la adresa www.romania.eu. Furnizorul Omnilogic va plati penalitati de peste 1,62 milioane lei pentru nerealizarea aplicatiei la termen, spun oficialii Ministerului Comunicatiilor.

 • Eroare in portalul eRomania
  Foto: Hotnews
  UPDATE Autoritatile se lauda ca portalul eRomania va oferi gratuit gratuit o functionalitate prin care cetatenii pot vedea stadiul de implementare a proiectelor publice, indiferent de sursa de finantare. Pe de alta parte, institutiile publice nu sunt obligate sa publice aceste informatii in eRomania, iar unul dintre proiectele afisate in portal de catre Ministerul Comunicatiilor contine date eronate sau neactualizate. Mai exact este vorba de 'Sistemul Informatic Integrat de Emitere a Actelor de Stare Civila SIIEASC', al carui stadiu de implementare afisat in portalul eRomania este 'in curs de evaluare oferte' si cu un buget planificat 1,22 milioane lei (vezi poza in articol). Aceasta in conditiile in care pe 17 decembrie 2013, Ministerul a anuntat ca a desemnat consortiul castigator al acestui sistem, al carui buget total este de 35 milioane de euro.

  Citeste si: Un consortiu condus de Romsys a castigat licitatia de 35 milioane de euro pentru realizarea unui sistem integrat de emitere a actelor de stare civila

Despre eRomania - Ce servicii ar trebui sa ofere acest portal care trebuia sa fie finalizat de ani de zile


VIDEO Prezentarea portalului eRomania:


Luni, 23 decembrie 2013, a avut loc la sediul Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI) prezentarea in vederea demararii procedurilor necesare lansarii, evaluarii si testarii in conditii de functionare publica online a portalului promovat sub numele e-Romania - Portalul Democratiei Participative (numele oficial al proiectului: eRomania 2). Faza de testare in mediu real va dura pana la data de 31 martie 2014 si este menita a aduna feedback-uri din partea administratiei publice, a cetatenilor si a mass-media asupra functionalitatilor actuale, a potentialelor dezvoltari ulterioare si asupra instruirii necesare pentru institutiile care vor dori sa foloseasca functionalitatile oferite de portal.

 • "Portalul Democratiei Participative, e-Romania, va putea fi accesibil online la adresa www.portaleromania.ro incepand din seara zilei de 23 decembrie 2013, urmand ca in scurt timp sa fie disponibil si la adresa www.romania.eu. Accesul cetatenilor si al administratiei publice - principalele publicuri ale portalului - se face securizat, atat dupa inrolarea in portal cu user si parola, cat si fara autentificare. La momentul lansarii, portalul e-Romania ofera 39 de functionalitati principale si 101 functionalitati derivate", au precizat oficialii MSI.

Conform informatiilor MSI:

 • "la momentul lansarii, portalul va contine informatii despre toate unitatile administrativ-teritoriale din Romania (3.188 de localitati), incluzand peste 24.000 de fotografii, 150.000 de articole si peste 60.000 de pagini de text, puse la dispozitie de furnizorul Omnilogic din surse proprii si surse deschise. Informatiile cuprinse in acest portal la momentul lansarii reprezinta, din punctul de vedere al conceptului de dezvoltare de perspectiva, doar punctul de plecare, informatiile urmand a fi actualizate si diversificate in viitor direct de catre autoritatile publice si comunitatile locale, pentru a reflecta cat mai corect si operativ atat specificitatea zonei geografice cat si activitatile proprii, si care vor fi responsabile pentru continut dupa momentul lansarii.
 • In ceea ce priveste interactiunea cu cetatenii, portalul e-Romania ofera o platforma de comunicare bidirectionala intre administratia publica si cetateni, Forumul Democratiei Participative. Astfel, institutiile publice vor avea posibilitatea de a propune si genera teme de dezbatere, orice cetatean inregistrat in site avand posibilitatea de a raspunde la oricare tema lansata, de a emite opinii si idei, precum si de a-si exprima acordul sau dezacordul cu initiativa. (...)
 • Portalul ofera in mod gratuit, in premiera in Romania, tuturor institutiilor publice functionalitati printre care se numara cele mai avansate aplicatii si instrumente IT de monitorizare, colaborare, prezentare si management (platforma de Business Intelligence, platforma de Business Process Management, platforma de management de proiect, constructie portal, constructie pagina de prezentare ￯ site etc.).  In acest fel, orice institutie publica din Romania va avea posibilitatea de a-si realiza cu zero costuri un site propriu sau un portal de informatii, sa foloseasca gratuit aplicatii de planificare activitati, monitorizare a implementarii proiectelor, evaluare a performantei, gestionare a resurselor, knowledge management, cu posibilitatea generarii de analize si rapoarte, si a altor documente suport pentru fluidizarea proceselor de business (grafice Gant, scorecarduri, analize SWOT, analize comparative etc). In plus, pentru functionarii publici inregistrati, vor putea fi configurate grupuri de lucru intra- si inter-institutionale in functie de subiecte si teme, prin intermediul carora vor fi posibile transmiterea si/sau partajarea de informatii si documente (maxim 5 documente odata, cu pana la 25 M fiecare), comunicare instantanee, realizarea in comun de documente si materiale. Licentele software pentru aceste functionalitati sunt perpetue, iar accesul in platforma este protejat de solutii de securitate.
 • Platforma e-Romania contine, suplimentar fata de prevederile contractuale, interfete de conectare la bazele de date apartinand administratiei publice, acestea putand sa fie dezvoltate in viitor in servicii electronice publice pentru cetateni, in colaborare cu institutiile abilitate.
 • Portalul e-Romania ofera administratiei publice, in premiera in Romania, prin solutia tehnica adoptata si arhitectura portalului,  o platforma profesionala de dezvoltare cu mecanisme de replicare si multiplicare dinamica a componentelor existente (de ex.: portaluri, site-uri de prezentare, taxonomii, articole de continut) care asigura scalabilitatea, flexibilitatea si extensibilitatea solutiei, singurele limitari fiind acelea legate de capacitatea de stocare si memorie".

Adrian Franz Kalapis, MSI: De la inceputul acestui proiect au fost 14 comisii de receptie, iar eu am condus ultima comisie de receptie

VIDEO Adrian Kalapis, secretar general MSI, despre problemele eRomania:In cadrul evenimentului premergator lansarii online propriu-zise, Adrian Franz Kalapis, Secretar General al Ministerului pentru Societatea Informationala si presedintele Comisiei de receptie a aplicatiei eRomania2, a prezentat in fata reprezentantilor din administratia publica, a specialistilor IT si a mass-media stadiul in care a fost preluat proiectul eRomania 2 de catre actuala Comisie de receptie a aplicatiei, masurile luate pentru remedierea disfunctionalitatilor identificate si pasii parcursi pentru dezvoltarea aplicatiei, in conformitate cu prevederile caietului de sarcini si recomandarile facute de managerul de proiect. Tototdata, acesta a prezentat in detaliu functionalitatile aplicatiei care se adreseaza cetatenilor si administratiei publice.

Acesta a precizat ca in anul 2013 a fost solicitat de catre MSI evaluarea din punct de vedere tehnic, economic si juridic a contractului si a proiectului eRomania2 de catre firma Deloitte. In urma auditului extern, au fost constatate 109 disfunctionalitati care au fost remediate pana la sfarsitul lunii septembrie 2013 de catre firma Omnilogic, furnizorul contractual.

Ultima faza a proiectului inainte de etapa de testare in mediu real ceruta de catre Comisie, a fost faza de testare de securitate. De la inceputul lunii octombrie a anului 2013, Comisia de pregatire a receptiei proiectului a solicitat realizarea de teste de securitate, testarea tuturor echipamentelor si a functionalitatilor aplicatiei, care au fost finalizate in data de 18 decembrie 2013, cu avizul auditorului extern.

 • "De la inceputul acestui proiect au fost 14 comisii de receptie, iar eu am condus ultima comisie de receptie. Sa speram ca nu va fi nevoie si de a 15-a comisie, noi consideram ca nu va fi cazul. In vara acestui an am primit mandatul din partea MSI de a conduce comisia de receptie. Echipamente si soft existau dar aplicatia in sine nu se mai finaliza. Pentru a scapa de acel cerc vicios in care implementatorul afirma ca au finalizat aplicatia iar comisiile spuneau ca nu este gata, s-a luat decizia de auditare a proiectului din partea Deloitte.
 • Firma a facut un audit, iar in urma lui au fost prezentate 109 disfunctionalitati in cadrul proiectului eRomania 2. In baza discutiei cu implementatorul, ministerul a solicitat Omnilogic remedierea acestor disfunctionalitati, care au fost remediate pana pe 29 septembrie 2013. Firma Deloitte a urmarit si felul in care implementatorul remediaza disfunctionalitatile constatate. Testarile de securitate au inceput in luna octombrie si s-au finalizat saptamana trecuta. In urma raportului auditorului de securitate, toate vulnerabilitatile constatate au fost remediate, ceea ce inseamna ca acest portal a trecut testul de securitate", a declarat luni Adrian Kalapis.

Autoritatile au semnat cu Omnilogic un contract aditional pentru serviciile oferite in portalul eRomania

Adrian Kalapis a precizat ca saptamana trecuta a fost semnat un act aditional referitor la serviciile suplimentare oferite in acest portal.

 • "Prin ultimul act aditional semnat inainte de efectuarea receptiei aplicatiei e-Romania2, se prevede prelungirea, fara costuri suplimentare, cu cate 12 luni a termenului de garantie pentru echipamente, mentenanta si software, de la data semnarii acceptantei. De asemenea, pentru aplicatia portalului, termenului de garantie, mentenanta si servicii post implementare a fost prelungit, farpa costuri suplimentare, la 36 de luni, de la data semnarii aceluiasi act. In termeni de doua luni de la aceasta data,  furnizorul Omnilogic are, de asemenea, responsabilitatea sa remedieze toate problemele de continut si functionare ale portalului. Orice defectiune care poate fi imputabila prestatorului este supusa penalitatilor, iar acceptanta va fi semnata numai in cazul lansarii in conditii optime a portalului.
 • De asemenea, in perioada de testare in mediul real, adica pana la 31 martie 2014, furnizorul Omnilogic are obligatia sa ia toate masurile necesare pentru buna functionare a echipamentelor si aplicatiilor software aferente portalului, in regim de 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Un Grup Tehnic Operativ format din reprezentanti ai furnizorului Omnilogic, MSI, CERT-RO si ICI, coordonat de un Comitet Director, va dubla eforturile legate de buna functionare si dezvoltare a portalului. Suplimentar, in luna ianuarie 2014, furnizorul va finaliza serviciile de instruire pentru utilizarea si administrarea portalului incepute la finalul lunii noiembrie 2013 si oferite fara costuri suplimentare, conform actului aditional incheiat".

Cat a costat pana acum eRomania si ce penalitati are de platit Omnilogic

"Proiectul cunoscut sub numele de  eRomania2 a fost dezvoltat de catre firma Omnilogic in baza unui contract incheiat in anul 2010, a carei valoare totala se ridica la 52.057.628 lei (TVA inclus). In anul 2010 si 2011 au fost achitate catre furnizor, conform contractului, transe egale de cate 17.352.542 lei (TVA inclus). Pentru anul 2012 a fost achitata suma 2.560.193,57 lei.

Pana in prezent, in anul 2013 nu au fost efectuata nicio plata, urmand ca suma de 3.526.000 (TVA inclus) lei sa se achite pana la sfarsitul acestui an, numai in cazul in care lansarea aplicatiei se va face in conditii optime din punct de vedere tehnic, iar penalitatie in valoare de 528.086,86 lei datorate de catre Omnilogic pentru nerealizarea aplicatiei la termen si aferente anului 2013, achitate. In total, incluzand suma aferenta anului 2013, furnizorul Omnilogic va plati penalitati de 1.625.657, 52 lei. Ultima transa de 11.266.349,09 (TVA inclus) lei este prevazut a fi achitata, conform contractului, in anul 2014 si este conditionata de indeplinirea prevederilor din actul aditional".

VIDEO Gabriel Marin, seful Omnilogic, sustine ca au fost respectate conditiile contractuale:

Prezent la evenimentul de luni organizat de Ministerul Comunicatiilor, Gabriel Marin, seful Omnilogic, a spus ca din punct de vedere contractual firma sa sa respectat toate conditiile si ca portalul eRomania ar fi putut fi functional inca din decembrie 2010.

 • "Ajungem la o chestie dureroasa. Nu as vrea sa vorbesc de trecut. A fost o problema de viziune. Prima data daca nu ma insel, l-am anuntat ca find gata in decembrie 2010, dar probabil ce a lipsit a fost zona de viziune. Initial discutam de un portal pur si simplu informativ. Nu se crease baza de servicii interactive.Portalul contine acum interfete pentru vitoare aplicatii. Daca iesem cu portalul atunci probabil ca portalul ar fi fost foarte sarac. Din punct de vedere contractual am fost k, nu aveam nici un fel de problema", a spus Gabriel Marin.
Intrebat cum explica disfunctionalitatile identificate in urma auditului Deloitte si faptul ca ar fi putut da statul in judecata, Gabriel Marin a spus ca nu va face acest lucru niciodata.

 • "Pentru noi impactul negativ dpdv mediatic este coplesitor. Noi pierdem bani in acest deal, tocmai pentru a depasi acest impact mediatic coplesitor. N-am dat si nici nu o sa dam vreodata Guvernul in judecata. Vom fi mai atenti urmatoarea data", a spus seful Omnilogic.

eRomania 2 este singurul contract ramas in picioare dupa esecul grandiosului proiect de informatizare a administratiei publice, eRomania, demarat in guvernarea PD-L, cand la conducerea ministerului Comunicatiilor era Gabriel sandu, in care s-a estimat ca se vor aloca circa 500 de milioane de euro in perioada 2010-2013. Numit eRomania 2, contractul a fost castigat prin licitatie de firma Omnilogic in vara anului 2010, avand o valoare de peste 41,9 milioane lei (fara TVA). Cu TVA, valoarea proiectului ajungea la peste 52,05 milioane lei (circa 12 milioane euro).

Citeste si:
Dan Nica: Proiectul eRomania va fi pus in functiune in cursul lunii noiembrie /Cum va arata un portal web pentru care s-au cheltuit fonduri publice de 12 milioane de euro?


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.7083 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  12 mil pentru nimic (Luni, 23 decembrie 2013, 14:15)

  evoque [utilizator]

  Pagina pe care doriti sa o accesati www.romania.eu nu exista. Puteti incerca sa introduceti o alta adresa sau sa folositi optiunea de cautare.
  • 0 (0 voturi)    
   Mai citeste odata articolul... (Luni, 23 decembrie 2013, 15:19)

   Zarathustra [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   ... zice "incepand din seara zilei de 23 decembrie 2013", acu e abia 15:38 trecute fix..
   • 0 (0 voturi)    
    ahaa (Luni, 23 decembrie 2013, 15:27)

    evoque [utilizator] i-a raspuns lui Zarathustra

    si de la ce ora este seara? 20.00; 23.00, in italia se saluta cu "buona sera" de la ora 14.00.
    • 0 (0 voturi)    
     poate (Marţi, 24 decembrie 2013, 11:08)

     gogu_milogu [utilizator] i-a raspuns lui evoque

     ca seful tau varanu nu te lasa sa accesezi acest site....la noi la centru merge....:)
     • 0 (0 voturi)    
      milogu:)) (Marţi, 24 decembrie 2013, 12:50)

      evoque [utilizator] i-a raspuns lui gogu_milogu

      de unde scoateti id-uri din astea penibile, ma rog problema vostra, insa gogule milogule comentariul meu a fost postat luni 23 dec 2013, iar milogimea ta a incercat marti 24.12.2013.
      Concluzie ca sa pari inteligent, trebuie sa fii inteligent. Craciun fericit!
      • 0 (0 voturi)    
       da ce bre (Miercuri, 8 ianuarie 2014, 12:21)

       gogu_milogu [utilizator] i-a raspuns lui evoque

       evoque e un ID cu staif?......hahahaha cum stai tu cu paharul la net sa asculti tot ce misca in tara asta......
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 decembrie 2013, 15:38)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   Oh! (Luni, 23 decembrie 2013, 18:21)

   Liolikk [utilizator] i-a raspuns lui

   Pai faci un ban cinstit daca-l cumperi azi si-l revinzi maine astora de la Omnilogic .. :)
 • +3 (3 voturi)    
  hotie clara (Luni, 23 decembrie 2013, 15:52)

  ClaudiuO [utilizator]

  este incredibil cum un site, indiferent cat de complicat si ce tehnologii foloseste, sa poate costa 12 milioane de euro. Pai asa se fura banii statului prin contracte de acest gen apoi aia care au batut palma o mai bat inca o data in alte locuri ascunse.

  Aloo , DNA?!?


  Chemati pe orice project manager care a mai avut proiecte de acest gen si o sa va rada si la 2-3 milioane de euro - la 12 o sa intre in coma.

  Tara de hoti si oportunisti. Prin asa ceva se fura banii pentru politic. Este pur si simplu hotie / furt pe fata.
  • 0 (0 voturi)    
   Hotia (Luni, 23 decembrie 2013, 17:23)

   nomemory [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuO

   E greu de dovedit hotia.

   De solutiile de tip portal de la ministerul educatiei ce zici ? Acolo e HTML chior si zic ca e portal... si am impresia ca tot la fel de mult a costat.
 • 0 (0 voturi)    
  Procedura de acceptanta (Luni, 23 decembrie 2013, 18:20)

  Liolikk [utilizator]

  iar acceptanta va fi semnata numai in cazul lansarii in conditii optime a portalului.
  ==================
  Sper sa nu verse paharul cu apa semnatarii acceptantei atunci cand vor naviga pe portal identificand conditiile "optime"!
 • 0 (0 voturi)    
  Utilizatori de Ghiseul.Ro (Luni, 23 decembrie 2013, 18:24)

  Liolikk [utilizator]

  Utilizatori de Ghiseul.Ro printre cititorii HotNews exista ?
 • 0 (0 voturi)    
  seara sau 00000 (Luni, 23 decembrie 2013, 19:33)

  Mirceaq [utilizator]

  am incercat sa intru si eu pe acest portal, si chiar acum e seara.
  totusi nu merge !
  dati banii inapoi statului !
 • 0 (0 voturi)    
  . (Luni, 23 decembrie 2013, 23:38)

  PM2014 [anonim]

  Este un talmes-balmes care ar fi induiosator daca nu ar fi fost facut pe milioane de euro.
  Nu este testare, este o varianta alpha.
  Nu stiu ce legatura are "democratia participativa" (de cate feluri sunt democratiile? poate exista si vreuna de mazete neparticipante?) cu un maldar de informatii compilate de ici de colea.
  Aspectul este pur si simplu rusinos.
  Atentie! Nu intrati in varianta in engleza, exista pericolul sa lesinati de ras.
  Cu cateva mii sau zeci de mii de euro se putea contracta in strainatate.
 • +2 (2 voturi)    
  Nimic impresionant in acest moment (Marţi, 24 decembrie 2013, 0:20)

  bigbrother [utilizator]

  Mai mult, se folosesc cuvinte pompoase pentru ceva ce se poate explica simplu. Ce ar putea sa inteleaga primaria din orice localitate/comuna din tara asta dintr-un mesaj de genul asta:

  "Platforma e-România asigură capabilități de Data Warehouse și de Business Intelligence prin intermediul soluției IBM Infosphere Warehouse și a instrumentelor integrate care oferă capabilități de modelare (Infosphere Data Architect), de extragere, transformare și încărcare a datelor (ETL – SQL Warehouse), managementul depozitelor de date (Administration Console), achiziții de date în timp real (IBM Replication Tool) și raportare/analiză date (IBM Alphablox)."

  Ia sa incerce varianta: "portal web pentru informatii utile, aplicatii/formulare web si raportare in timp real", parca suna mai bine. Restul e barbologie ca sa para ca au facut ceva mai mult, de fapt solutia Websphere de la IBM vine deja cu acele solutii, nu Omnilogic le-a facut.

  Stiu ca este la inceput, dar ma asteptam la atati de multi bani macar sa fi luat si ei legatura cu o agentie de media, de PR ceva, sa scrie un text inteligibil pentru toti cei care vor sa foloseasca dracia aia. Ce sa mai spun de optimizarea web, e sublima dar lipseste cu desavarsire.

  Ca si teste, se misca cam greu, 3-4 secunde/pagina (conectiune UPC) si sunt erori la confirmarea userului dupa inregistrare. In plus la logare apare mesajul "Certificatul de securitate al site-ului nu prezintă garanție!". Poate n-ar fi rau ca pagina de logare sa arate ca facand parte din site, nu din Websphere.

  Astept momentul in care portalul va include partea de aplicatii deschisa catre public. Nu stiu ce aplicatii vor fi, dar macar pentru formulare sa se gaseasca o solutie complet online (nu descarcare si incarcare dupa ce au fost completate offline)
 • +1 (1 vot)    
  Comuna cluj-napoca (Marţi, 24 decembrie 2013, 8:41)

  mvmo [utilizator]

  12 milioane de euro pentru a afla că Cluj-Napoca este comună. Screenshot: http://i.imgur.com/7gzOl3o.png
 • 0 (0 voturi)    
  intrebari pentru hotnews (Vineri, 27 decembrie 2013, 23:13)

  Geffox [utilizator]

  1. cit a costat situl hotnews.ro ?
  2. Explicati sa priceapa si bunica-mea care e diferenta intre portal si site
  3. cit a costat Deloitte la afacerea asta?
  3bis. cit ma costa sa imi fac si eu un deloite d-asta ?
 • 0 (0 voturi)    
  curat participativa (Vineri, 27 decembrie 2013, 23:16)

  Geffox [utilizator]

  Nu seintelege prea bine: "eu nu dau guvernul in judecata..." e din Caragiale sau ati vorbit chiar cu Pristanda (cu ochi albastri) ?
 • 0 (0 voturi)    
  dar cu sms nu merge ? ca dincolo mergea (Vineri, 27 decembrie 2013, 23:47)

  Geffox [utilizator]

  Magistrala descrierea comunicatiei bidirectionale: "institutia propune teme si cetateanu logat raspunde". Maestrul greco-franco-roman de la minister e aproape genial. Daca mai lasa 7-8 milioane ne facea Omnilogicul si comunicatie bidirectionala pe sms. Asa tre' sa ma loghez ca sa dau search s-o gaseasca pe aia pe care o cauta dan diaconescu de 3 ani (de 12 milioane o gaseste si fara sa stiu cum o chema)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by