Ce licente se vor da cu siguranta in 2010? Toate cele sase licente pentru televiziunea digitala terestra, castigatorii acestora urmand a fi desemnati pana la sfarsitul trimestrului trei din 2010. Portabilitatea, scaderea tarifelor de interconectare si drepturile de informare sunt masuri spre beneficiul clientilor in 2010, care vor culmina cu comparatorul de tarife de telefonie si internet, ce va fi operational spre sfarsitul lui 2011. Acestea sunt cateva din declaratiile acordate HotNews.ro de Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM).

HotNews.ro:Ati fost numit in aprilie 2009 pe un mandat de 6 ani. Fosti presedinti ai acestei autoritati va vorbesc de bine. Sunteti un apropiat PDL. Va vedeti stand mult la ANCOM sau in viitorul apropiat sa ne asteptam la o noua restructurare a acestei autoritati?

Catalin Marinescu: E o intrebare la care nu eu ar trebui sa va dau raspunsul, in sensul ca restructurarile facute in ultimii ani, care pana la urma au rezultat intr-o procedura de infringement, au fost facute la nivel de Ordonante de Guvern, poate si datorita faptului ca la momentul respectiv autoritatea era sub autoritatea guvernului. Incepand cu anul acesta ea este sub control parlamentar.

In general institutiile care au fost sub un astfel de control au avut stabilitate mai mare si va dau un exemplu: Consiliul Concurentei. Ar exista premise pentru o stabilitate mai mare, existand si presiunea de la Comisia Europeana penntru un cadru legislativ stabil in Romania. Sper ca mandatul sa fie dus la capat si ca insitutia sa fie stabila, e mai important acest lucru.

HotNews.ro: La sfarsitul lui noiembrie ati dat un plan de actiuni pentru 2010.

Catalin Marinescu: Da, pe care l-am aprobat astazi (n.r interviul a fost acordat pe 22 decembrie). Am avut Consiliu Consultativ, am discutat cu industria si a fost aprobat cu mici corecturi fata de cel de atunci.

  • Fundamentarea pe costuri a tarifelor de interconectare practicate de operatorii de telefonie, cel mai important subiect in atentia operatorilor in 2010

HotNews.ro:Din cele 4 pagini de intentii, care credeti ca va fi subiectul cu cea mai mare miza pentru operatorii telecom?

Catalin Marinescu: Sunt cateva lucruri foarte importante in planul de actiuni si care vor impacta piata. De interes ca subiect pentru operatorii de telecomunicatii sunt metodologia si principiile stabilirii modelului pentru ratele de terminare pe mobil si pe fix. Anul acesta a fost data decizia privind ratele de terminare pe mobil..

HotNews.ro:Din cate stiu, Cosmote si Zapp ar fi trebuit sa-si reduca tarifele de interconectare la acelasi nivel cu cele ale Orange si Vodafone de la 1 iulie 2010.

Catalin Marinescu: Asa e. Exista insa o obligatie pentru toate statele membre UE ca pana la 31 decembrie 2012, sa intre in vigoare noi rate de terminare atat pe mobil cat si pe fix bazate pe niste modele fundamentate pe costuri. Anul viitor se vor face metodologia si principiile atat pentru fix cat si pentru mobil si vom incepe cu modelul pentru telefonia mobila. De ce? Pentru ca asa cum a aratat experienta din alte tari, diferenta dintre actualele rate si viitoarele rate la modelul pe mobil ar putea fi mai mare.

HotNews.ro:Cam cu cat vor scadea aceste tarife la noi?

Catalin Marinescu: Stai. Incerc sa-ti explic (schitand pe hartie). Rata de terminare pe mobil va fi de 5,03 eurocenti/minut. Tariful de terminare in retelele de telefonie fixa este in jur de 1 eurocent/minut. Este normal ca atunci cand faci un model scaderea sa fie mult mai mare la mobil, pentru ca in momentul de fata tariful este mult mai mare. Pentru ca noile rate finale vor trebui sa intre in vigoare la sfarsitul anului 2012 este mai bine sa facem inainte ratele pe mobil ca sa oferim o panta acceptabila de scadere exact cum s-a facut cu decizia din acest an.

HotNews.ro:Deci acesta credeti ca va fi cel mai important moment. Au vrut operatorii sa intarzie acest proces?

Catalin Marinescu: Exista o tendinta a tuturor operatorilor din toate tarile UE de a intarzia o fundamentare pe costuri a ratelor de terminare a apelurilor. Tot la fel stiu de experienta tarilor in care s-a facut acest lucru si in principiu a dus la scaderea ratelor de terminare a apelurilor, ceea ce impacteaza veniturile.

  • Comparatorul de tarife de telefonie si internet din Romania va fi operational spre sfarsitul lui 2011. Cerere de finantare pentru acesta de circa 450.000 euro

Catalin Marinescu: Un alt lucru important care a starnit un interes deosebit a fost comparatorul de tarife. Este un proiect pentru care noi am facut o cerere de finantare pe fonduri structurale, cerere depusa in octombrie. Este un proiect care vine in beneficiul utilizatorilor si te-as intreba pe tine: care este cea mai buna oferta cu 200 minute sau cu 500 minute oferite de operatori?

HotNews.ro:Nu stiu

Catalin Marinescu: Asteptam aceasta finantare, tocmai pentru ca nu am vrut sa investim banii operatorilor in aceasta aplicatie, adica sa reintoarcem banii veniti de la acestia. Am vrut sa avem o finantare separata.

HotNews.ro:Nu stiu, ca autoritate, va luati de operatori, pozati in arbitru dar faceti si greseli, in opinia mea.

Catalin Marinescu: Hai sa vedem..

HotNews.ro:Ati dat aceasta decizie privind setul obligatoriu de informatii oferite clientilor de catre operatorii telecom, decizie contestata in instanta de operatorii de telefonie mobila. Ati facut ceva tam-tam, controale poate, operatorii au acuzat costurile suplimentare. Decizia mai specifica insa un lucru - autoritatea pe care o conduceti promitea crearea unui "comparator" de tarife, o aplicatie care sa dea posibilitatea oamenilor sa compare ofertele de telefonie si internet. S-a spus ca se va face in 2010, din fondurile autoritatii. In noul plan de actiuni, insa, se estimeaza ca aplicatia va fi finalizata abia spre sfarsitul lui 2011. Trist..

Catalin Marinescu: Nu este o chestie simpla. Va spun ce am vazut realizat in alte tari. Aplicatia nu este in multe tari, dar acolo unde s-a facut a avut mare succes. Comparatorul de tarife iti va permite tie ca utilizator, ca indiferent in ce zona stai, pentru ca poate sunt si oferte georgrafice, sa introduci aria de interes, tipul de abonament si vei putea vedea care sunt ofertele operatorilor. Deci nu e simplu.

HotNews.ro:Cerere de finantare pentru ce suma?

Catalin Marinescu: In jur de 450.000 de euro. Este un proiect eligibil pentru fonduri structurale. De ce sa nu aplicam? Avem suficienta expertiza, facem o cerere de finantare un proiect, il depunem, speram sa castigam si-l implementam.

HotNews.ro:Nu este cumva o modalitate de a pacali opinia publica? Pe de o parte promiteti realizarea acestei aplicatii dar, in acelasi timp, apelati la o solutie de finantare prin fonduri structurale, care implica multa birocratie si deci timp, facand astfel pe plac si operatorilor care probabil ar vrea amanat cat mai mult acest proiect?

Catalin Marinescu: Nu, aici nu sunt de acord cu tine pentru ca tocmai faptul ca aplici la o solutie de finantare externa iti impune sa respecti o anumita planificare, un anumit program, anumite livrabile pe care daca nu le dai nu primesti banii. Spre sfarsitul lui 2011, acest comparator va fi operational.

  • "Cu siguranta pana la sfarsitul trimestrului trei din 2010 se vor stabili castigatorii pentru operarea tututor celor sase multiplexe digitale terestre"

Catalin Marinescu: O alta chestie importanta totusi este televiziunea digitala, care se va intampla cu siguranta anul viitor.

HotNews.ro:Spuneati ca Executivul trebuie sa dea o hotarare de guvern care sa stabileasca exact ce tip de procedura de selectie va fi si cuantumul taxei de licenta. S-a dat?

Catalin Marinescu: Nu a fost aprobata in Guvern, este pe circuitul de avizari. A mai fost si tranzitia asta de la un guvern la altul care banuiesc ca a impiedicat.. Noi suntem pregatiti, avem caietele de sarcini intr-o faza avansata. Cu siguranta pana la sfarsitul trimestrului trei din 2010 se vor stabili castigatorii pentru operarea tututor celor sase multiplexe.

HotNews.ro:In conditiile in care acest proces de trecere la televiziunea digitala merge destul de greu, cand vedeti scoaterea benzii de 800 MHz la licitatie?

Catalin Marinescu: Dividendul digital e o promisiune, in sensul ca de la 1 ianuarie 2012, o anumita banda (790-862 MHz), cea superioara din banda UHF de televiziune, este rezervata si pentru utilizari altele decat televiziunea. Cu siguranta doar dupa stingerea televiziunii analogice va putea fi utilizata si acea banda.

HotNews.ro:Concret atunci, la ce licitatii sa ne asteptam in 2010?

Catalin Marinescu: In 2010, la licitatiile de televiziune digitala

HotNews.ro:Toate cele sase?

Catalin Marinescu: Toate si sigur..atat, pentru ca sunt altele care depind de alti factori. De exemplu in planul meu ar fi si banda de 2,5 GHz, care este banda in care deja s-a inceput in alte parti implementare de tehnologii de tip 4G, gen WiMAX. Ar fi o banda care ar trebui scoasa la licitatie, numai ca ea in prezent este in administrarea Ministerului Apararii.

HotNews.ro: Spuneati ca sunteti in discutii. Tot in aceeasi discutie?

Catalin Marinescu: Tot. (rade).

  • Scaderea tarifelor de interconectare, portabilitatea si drepturi de informare, principalele beneficii pentru utilizatori in 2010

HotNews.ro:Pana la urma, care ar fi vestile bune pentru utilizatorii romani de comunicatii in 2010?

Catalin Marinescu: Vestile bune continua din 2009 si 2008. Practic le creste libertatea in raport cu operatorii, prin cateva masuri care au fost luate. Portabilitatea a fost o astfel de masura, iar in 2010 avem planificata si o campanie de educare a utilizatorilor privind libertatea pe care o da portabilitatea si identificarea numerelor portate pentru ca aici avem o parte din reclamatii. Oamenii nu stiu ce inseamna acel bip.

O alta masura este cea privind tarifele de interconectare si noua scadere va permite tarife si mai mici in afara retelei. In al treilea rand sunt drepturile de informare ale utilizatorilor, care prin decizia 77 sunt deja in vigoare intr-un pachet destul de consistent. De altfel am facut si o campanie de verificare pentru a vedea daca operatorii si dealerii operatorilor respecta prevederile acestei decizii. S-au gasit destul de multe derapaje. Am verificat absolut toti operatorii de telefonie si internet din tara. A fost o campanie care a durat o luna si jumatate, iar operatorii au inceput sa primeasca notificari deja.

Conform legislatiei se fac mai intai notificari, urmate de sanctiuni. Nu a trecut perioada in care trebuie sa remedieze situatia. De cele mai multe ori situatiile se remediaza. La inceputul lui ianuarie, dupa ce vom trimite toate aceste notificari si vom avea un centralizator al tuturor masurilor luate vom face o informare in aceasta privinta. Toate acestea vor culmina cu comparatorul de tarife, care nu se poate face insa de azi pe maine.

HotNews.ro:In final, domnule Marinescu, un mic exercitiu. As dori sa dati glas unei probleme pe care ca utilizator ati dori-o rezolvata in 2010 si ca autoritate nu puteti inca.

Catalin Marinescu: As putea da exemplul comparatorului de tarife. As vrea sa stiu si eu, sa pot vedea ofertele comparative ale operatorilor de telefonie mobila. N-o sa se intample prea repede, dar pana la urma o sa ajung sa pot vedea, iar in momentul in care se va putea face aceasta comparatie tot ce va conta va fi calitatea si operatorii vor investi in tehnologii si vor oferi servicii de mai buna calitate, ceea ce toti ne dorim, nu?

HotNews.ro:Da. Multumesc si sarbatori fericite!