Autoritatile romane asteapta o oferta de preluare a actiunilor detinute de stat la Romtelecom din partea grupului elen OTE, dar in acelasi timp a inceput si demersurile pentru listarea pe bursa a acestor actiuni, a declarat vineri Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor. "Au venit deja la noi mai multe banci de investitii, respectiv Goldman Sachs si Rothschild, iar de curand Citibank si-a exprimat interesul pentru a asigura consultanta in listarea Romtelecom", a spus Vreme, care a mai mentionat ca alegerea consultantului se va face impreuna cu OTE. Mai mult, ministrul a precizat pentru HotNews.ro ca in cadrul discutiilor a propus fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote inainte de listarea pe bursa, ceea ce ar duce la aparitia celui mai mare operator telecom din piata romaneasca.

Valerian Vreme, ministrul MCSIFoto: AGERPRES
  • "Fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote ar duce la un business complet care include telefonie fixa, mobila, internet si televiziune, practic toate serviciile oferite in domeniul telecomunicatiilor si atunci cota de piata poate fi alta. Se studiaza problema asta, pentru ca aceasta fuziune ar face ca noua entitate sa devina cel mai mare operator pe piata romaneasca de comunicatii. Am propus ca aceasta fuziune sa se faca inainte de listarea pe bursa", a declarat pentru HotNews.ro, Valerian Vreme.

La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, Ministerul Comunicatiilor a anuntat ca statul intentioneaza sa valorifice pachetul de actiuni de 46% detinut in cadrul Romtelecom si i-a invitat pe reprezentantii OTE, actionarul majoritar in cadrul operatorului, sa vina cu o oferta de pret in acest sens pana la sfarsitul lui 2010. O alta posibilitate care ar putea fi luata in calcul in vederea valorificarii pachetului de actiuni detinut de minister la Romtelecom este listarea la Bursa, au mai mentionat la acea vreme autoritatile.

Contactat la acel moment de catre HotNews.ro, Valerian Vreme, ministrul comunicatiilor a lansat o estimare personala legata de valoarea actiunilor detinute de stat la Romtelecom: circa un miliard de euro.

Grupul elen a cerut intre timp o amanare cu trei luni a termenului pana la care sa vina cu o oferta de preluare. Actionarii Romtelecom sunt OTE - principalul operator de telecomunicatii din Grecia - cu 54,01% din actiuni - si Ministerul Comunicatiilor (MCSI) - cu 45,99% din actiuni. Operatorul german de comunicatii Deutsche Telekom detine o participatie de 30% la compania OTE.