Securitatea cibernetica a Romaniei: O strategie nationala, in dezbatere publica/ Un centru national de raspuns la incidente informatice s-ar lansa pe 20 iunie

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 1 iunie 2011, 12:14 Economie | Telecom


 documente
In Romania a fost adoptata Hotararea de Guvern privind infiintarea si functionarea CERT (Centrul national de raspuns la incidente de securitate cibernetica), iar in prezent se fac eforturi pentru operationalizarea acestei unitati, a declarat vineri la Bruxelles ministrul Valerian Vreme. Contactat de HotNews.ro, ministrul a precizat ca lansarea oficiala a acestui centru se va face pe 20 iunie. Actul legislativ obtinut de HotNews.ro arata ca centrul va avea 41 de posturi si va gestiona un sistem de alerta timpurie si informare in timp real privind incidentele cibernetice. Fara a face vreun anunt explicit, ministerul a lansat in dezbatere publica pe site-ul propriu si proiectul privind o Strategie de securitate cibernetica a Romaniei.

Toate tarile UE ar trebui sa dispuna de astfel de centre pana la 1 iunie 2012

Centrul national de raspuns la incidente de securitate cibernetica (CERT-RO) este in prezent un simplu departament in cadrul ICI (Institutul national de cercetare in Informatica), iar anuntul ca se pregateste cadrul legal pentru operationalizarea acestuia a fost facut de catre ministrul comunicatiilor in luna aprilie 2011, la o conferinta ministeriala din Ungaria.

 • "Suntem siguri ca, in perioada urmatoare CERT-RO va beneficia de un cadru legal, pentru a permite Romaniei sa-si promoveze interesele, la nivel national si international, pe segmentul sigurantei cibernetice. In ceea ce priveste strategia de securitate cibernetica, mentionez ca, la nivel national s-a format un grup de lucru. In prezent avem un draft al strategiei care stabileste o serie de prioritati menite sa asigure un mediu cibernetic sigur", declara la inceputul lunii aprilie Valerian Vreme, la o conferinta ministeriala din Ungaria.

Prezenta la acelasi eveniment, Comisarul european pentru Agenda Digitala, Neelie Kroes, declara ca "pana la 1 iunie 2012, fiecare stat membru UE, trebuie sa dispuna de un astfel de centru. In final trebuie sa interconectam toate aceste centre si sa dezvoltam Centrul UE de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica".

Vreme: CERT-RO va trebui sa apere sistemele IT ale statului. Va avea initial 20 de angajati si va fi condus de Victor Vevera

Vinerea trecuta ministrul Comunicatiilor a anuntat la Bruxelles ca s-a adoptat Hotararea de Guvern de infiintare a CERT-RO. Contactat de HotNews.ro, acesta a spus:

 • "Centrul de raspuns la incidente de securitate cibernetica a fost infiintat prin Hotarare de Guvern in urma cu circa doua saptamani, este o directie in subordinea ministerului Comunicatiilor (MCSI), localizat la ICI, cu un director in persoana lui Victor Vevera. Intr-o prima etapa centrul va avea 20 de posturi, iar lansarea oficiala a acestuia se va face pe 20 iunie 2011, in cadrul unui eveniment la care va participa si presedintele Agentiei Europeane pentru securitatea retelelor si a informatiei (ENISA). Politica acestuia este sa apere in principal sistemele IT ale statului".

Detalii din HG despre CERT-RO: Centrul va colabora cu autoritatile nationale responsabile pentru prevenirea si inlaturarea incidentelor informatice

Conform Hotararii de Guvern privind infiintarea CERT-RO obtinuta de HotNews.ro, "CERT-RO reprezinta un punct national de contact cu structurile de tip CERT care functioneaza in cadrul institutiilor sau autoritatilor publice ori altor persoane juridice de drept public sau privat, nationale sau internationale".

CERT-RO realizeaza si administreaza un portal propriu, dedicat securitatii cibernetice, prin care sunt publicate noutati din domeniu, alerte privind amenintarile cele mai probabile, precum si cele mai bune practici de protectie recomandate. Centrul ar urma sa ofere printre altele servicii publice de tip preventiv, de tip reactiv si de consultanta.

Serviciile publice de tip preventiv:

 • anunturi privind evenimente in domeniu;
 • anunturi privind amenintari nou identificate pe plan national si international;
 • cercetare si informare privind noutatile tehnologice in domeniu;
 • realizarea, la cerere, de auditari si evaluari de securitate sau teste de penetrare;
 • estimarea vulnerabilitatilor si punerea la dispozitie de situatii actualizate privind incercarile de intruziune si servicii de localizare a surselor atacurilor, pe baza informatiilor transmise de furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice;
 • diseminarea informatiilor de securitate cibernetica.

Serviciile publice de tip reactiv:

 • alerte si atentionari privind aparitia unor activitati premergatoare atacurilor;
 • gestiunea incidentelor la nivel national, in cooperare cu celelalte echipe CERT;
 • diseminarea rezultatelor investigatiilor incidentelor de securitate cibernetica, cu respectarea prevederilor acordurilor de cooperare incheiate cu partenerii CERT-RO

In actul normativ se precizeaza ca in cadrul centrului se constituie Sistemul de alerta timpurie si informare in timp real privind incidentele cibernetice. Toate datele primite in acest sistem ar urma sa fie centralizate si prelucrate de CERT-RO, in scopul:

 • avertizarii in timp real si emiterii de rapoarte cu privire la distributia si natura incidentelor;
 • colaborarii cu autoritatile nationale responsabile in asigurarea securitatii cibernetice, in vederea prevenirii si inlaturarii efectelor incidentelor.

Documentul prevede si obligatii de interconectare la acest sistem de alerta:

 • "Furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice publice, precum si alte persoane juridice de drept public sau privat, ce detin sau administreaza infrastructuri cibernetice care sustin functionalitati de utilitate publica ori servicii ale societatii informationale asigura, in conditiile legii, resursele tehnice si functionale necesare dezvoltarii componentei proprii de securitate in conformitate cu cerintele si specificatiile furnizate de CERT-RO si interconectarii cu Sistemul de alerta timpurie si informare in timp real cu privire la atacurile cibernetice", se arata in HG.

Cum va fi condus CERT-RO

Hotararea de Guvern prevede ca CERT-RO este condus de un director general si de un director general adjunct, sprijiniti de Comitetul de Coordonare. Directorul general al CERT este numit prin oridnul ministrului comunicatiilor, avand un mandat de 5 ani.

Comitetul de coordonare este format din reprezentanti ai: Ministerului Comunicatiilor, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor, ai Serviciului Roman de Informatii, ai Serviciului de Informatii Externe, ai Serviciului de Telecomunicatii Speciale, ai Serviciului de Protectie si Paza, ai Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat si ai Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Nu in cele din urma, in HG se mai mentioneaza ca "in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale promoveaza normele de aplicare elaborate cu sprijinul CERT-RO prin ordin al ministrului comunicatiilor".

Strategie nationala de securitate cibernetica, in dezbatere publica

Fara a fi facut un anunt public in acest sens, pe site-ul ministerului Comunicatiilor descoperim si "Strategia de Securitate Cibernetica a Romaniei", un document care are 10 pagini si a fost scos in dezbatere publica la data de 27 mai 2011.

Printre principalele directii de actiune se mentioneaza constituirea si operationalizarea unui Sistem national de securitate cibernetica (SNSC). Acesta reprezinta "cadrul de cooperare care reuneste autoritati si institutii publice, mediul academic si cel de afaceri, asociatii profesionale, organizatii neguvernamentale, cu responsabilitati si capabilitati in domeniu, in vederea coordonarii actiunilor pentru asigurarea securitatii componentei nationale a spatiului cibernetic".

Cei interesati pot trimite observatii si propuneri la acest proiect in termen de 30 de zile la directia juridica si resurse umane din cadrul MCSI. Documentul este atasat acestui articol.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3794 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  prea putin (Miercuri, 1 iunie 2011, 12:45)

  Analfabet [anonim]

  Tot ca masura preventiva ar trebui sa se ia in calcul si un cod review pe software-ul care se achizitioneaza! Multe probleme apar din scrierea codului.
  • +4 (4 voturi)    
   Stai sa vezi ! (Miercuri, 1 iunie 2011, 17:17)

   Petronius. [anonim] i-a raspuns lui Analfabet

   Cat va costa "gluma" asta ...
  • +3 (3 voturi)    
   Mda (Miercuri, 1 iunie 2011, 23:35)

   s [anonim] i-a raspuns lui Analfabet

   Si iarasi vom avea bugetari cu salariu de CISSP si pregatire de liceu.
   • 0 (0 voturi)    
    corect (Duminică, 11 septembrie 2011, 11:04)

    mymysor [anonim] i-a raspuns lui s

    Tot din cauza unei astfel de,, inventii"au fost dati afara din MAI 5000 de oameni si vor urma inca 5000,fiindca au fost angajati oameni la birouri sqengen,adica in jur de 10000 si trebuie sa dea afara din palmasi,omul care sta in strada.Uitati asa se duc banii pe niste prostii.
 • +3 (3 voturi)    
  cert-ro.eu (Miercuri, 1 iunie 2011, 17:06)

  Vreme Trece Vreme Vine [anonim]

  Articolul ar putea fi putin mai cuprinzator avand in vedere ca istoria acestui CERT este destul de cuprinzatoare si interesanta..

  Site-ul ala este la pamant, ei cica sunt CERT dar la semnalari in ceea ce priveste forumul lor plin de spam nu faceau nimic, pana cand au inceput sa apara poze pe net si sa se lege lumea de ei. Atunci au scos forumul.

  La fel au fost sterse si anumite standarde care sunt platite si nu aveau voie a fi publicate.

  Cine e pe acolo? Fosti SRI-isti (sau actuali, cine stie..) Gheorghe Muresan, Mireille Radoi.. (vedeti o ancheta bine facuta de Academia Catavencu [1]).

  Cum au ajuns? pai primul, tot fara "vreun anunt explicit". Cati au candidat? se zice ca cica nu au fost candidati asa ca au fost pusi ei :))

  De pe vremea lui Zsolt Nagy se tot incearca un CERT, exista legislatie si atributii contradictoare intre centrul national de raspuns, centrul de supercomputere, sri-ul etc etc.

  Oricum, o vizita pe site va lasa o impresie destul de buna la cat de "deschisi" si capabili sunt stimabilii.

  linkul [1]
  http://catavencu.ro/sri-isi-extrage-securistii-si-acoperitii-din-executiv-pe-unii-ii-pregateste-pentru-alegeri-35240

  (astept justificari la minusuri, daca vor exista)
 • 0 (0 voturi)    
  cert-ro.eu (Miercuri, 1 iunie 2011, 21:08)

  sf. isidor de sevilla [anonim]

  Eu zic sa nu ne mai ascundem dupa deget si sa lasam Softwin si Asesoft sa se ocupe de problema - eternii candidati la proiecte guvernamentale...
  • 0 (0 voturi)    
   - (Miercuri, 1 iunie 2011, 21:21)

   ai uitat [anonim] i-a raspuns lui sf. isidor de sevilla

   Ai utat de Siveco!
  • 0 (0 voturi)    
   din pacate (Joi, 2 iunie 2011, 0:29)

   boogiewoogie [utilizator] i-a raspuns lui sf. isidor de sevilla

   cred ca nu vor apuca.. o sa fie "specialistii" ICI, MCSI, SRI etc.... vezi comentariul de mai sus cu fostele proiecte (nu au fost nici acolo implicate aceste firme, altfel poate era mai bine)
 • 0 (0 voturi)    
  pute ... (Joi, 2 iunie 2011, 22:25)

  geffox [anonim]

  ... de la o posta a deturnare de fonduri. Cunosc cel putin o persoana care isi freaca palmele


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by