20 de ani de internet in Romania

Stefan Morcov, elev al unuia dintre primele licee din tara cu laborator informatizat la aparitia internetului in Romania: Revolutia informatica este la fel de importanta ca si cea agricola sau cea industriala

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 5 noiembrie 2013, 19:13 www.ro 20 de ani


Stefan Morcov in perioada liceului (al doilea de la stanga)
Foto: Arhiva personala
"In momentul aparitiei Internetului in Romania, eram elev, chiar in Colegiul Dimitrie Cantemir unde a aparut", a povestit pentru HotNews.ro Stefan Morcov, acum inginer in stiinta calculatoarelor si responsabil cu dezvoltarea afacerilor SIVECO pentru Comisia Europeana. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Stefan Morcov a vorbit despre evolutia domeniului .ro, despre influenta internetului asupra lumii secolului XXI si despre viitorul web-ului. "Cuvinte cheie pe care le vad tot pentru viitorul apropiat - chiar daca suna putin a fictiune: realitate virtuala 3D complet imersiva, continua miniaturizare a aparatelor si integrarea tehnologiei informatiei in toate instrumentele din jurul nostru", a declarat acesta.  
 • In cazul in care cunoasteti persoane care au fost implicate in revolutia informatica in Romania, pionieri ai .ro care doresc sa vorbeasca despre primii ani de internet in Romania, trimiteti datele lor de contact la redactie[at]hotnews.ro si HotNews.ro le va contacta pentru a le publica povestile
 • Vezi aici si alte povesti despre pionierii www in Romania
Luna aceasta se implinesc 20 de ani de la crearea primei retele de internet in scoli si universitati. 2013 este si anul in care se implinesc 20 de ani de la aparitia domeniului .ro. HotNews.ro - primul ziar online din .ro - va prezinta o serie de interviuri cu persoanele implicate direct in Revolutia Internetului in Romania. In cazul in care cunoasteti persoane care au fost implicate in revolutia informatica in Romania, pionieri ai .ro care doresc sa vorbeasca despre primii ani de internet in Romania, trimiteti datele lor de contact la redactie[at]hotnews.ro si HotNews.ro le va contacta pentru a le publica povestile.

Stefan Morcov este unul dintre romanii care au contribuit la aparitia domeniului .ro. In 1993, era elev la Colegiul Dimitrie Cantemir din Bucuresti, poate "primul liceu din tara cu laborator informatizat, cu calculatoare, internet". A absolvit Facultatea de Automatica la Universitatea Politehnica Bucuresti, are un MBA la Tiffin University Ohio si la Universitatea Bucuresti, iar in prezent, la implinirea a 20 de ani de internet in Romania, Stefan Morcov conduce biroul de la Bruxelles al SIVECO pentru proiecte cu Comisia Europeana.

Stefan Morcov
Foto: Arhiva personala
Rep: Cum a aparut domeniul .ro si ce rol ati jucat dumneavoastra in aceasta "poveste" care a inceput in 1993?
Stefan Morcov: In momentul aparitiei Internetului in Romania, eram elev, chiar in Colegiul Dimitrie Cantemir unde a aparut. De altfel, acesta a fost motivul pentru care am ales acest liceu - observasem implicarea profesorilor si liceului, si am vrut sa fac parte din aceasta miscare. Cantemir a fost cred primul liceu din tara cu laborator informatizat, cu calculatoare, internet, oameni calificati. Un colectiv superb de elevi si profesori. Am fost ascultati, sprijiniti, incurajati de profesori si de conducerea liceului care a vazut ca hobby-urile noastre constituie o forma valida de invatare. Am facut programare, aplicatii reale, retele, grafica si editare computerizata, intr-o epoca in care nu existau calculatoare nici in industrie, nici in universitati. Din liceul Cantemir ieseau informaticieni.

Rep: Domeniul .ro a fost o cerinta a pietei comerciale sau o cerinta a sistemului educational?
Stefan Morcov: Domeniul, Internetul, tehnologia sunt o cerinta a intregii societati. Economica si sociala. Educatia a fost si ramane un domeniu aliniat la tehnologiile moderne. Am continuat sa fac parte din aceasta transformare si dupa scoala, ca furnizor de tehnologie informatica educationala, in SIVECO.

Rep: In 1993 internetul era la inceput in tara noastra si abia patrunsese in cateva zone din Occident. Cum vedeati atunci viitorul internet-ului si al domeniului.ro, v-ati gandit ca va ajunge atat de important si mai ales ca va ajunge indispensabil pentru business?
Stefan Morcov: Eram departe de a vedea la acel moment impactul internetului. Am vazut insa categoric impactul tehnologiilor informatice ca ansamblu, de aceea am si ales acest domeniu. Si raman entuziast, informatica continua sa aiba un potential urias de transformare a societatii.

Rep: In afara de faptul ca romanii sunt mari amatori de gadget-uri, care ar fi principalele motive care au facut ca tara noastra sa aiba conexiuni atat de rapide si la abonamente ieftine, mult peste tarile din vestul Europei?
Stefan Morcov: Am citit studii si statistici independente; de asemenea calatoresc foarte mult si confirm ca Romania are o conectivitate Internet exceptionala. Exemplu punctual - am avut probleme de conexiune mai multe ore astazi [29 octombrie - n.red.], in Bruxelles. Fara a defini exact relatia de cauzalitate, deci tot la nivel de constatare, as mentiona ca educatia in Romania a tinut si tine bine pasul cu tehnologia informatiei. In urma proiectelor de informatizare in educatie in care am fost implicat impreuna cu colegii din SIVECO, scoala a fost de multe ori mult inaintea societatii si economiei ca nivel de tehnologizare, resurse educationale, pregatire a personalului. As mentiona de asemenea entuziasmul profesorilor, elevilor si studentilor. Ingineria in general, studiul tehnologiei si stiintelor sunt in continuare respectate in Romania. Au existat initiative politice care au ajutat mult, trebuie sa fie continuate. Tot la nivel de constatare: acum 20 de ani aproape ca nu exista industrie IT in Romania, iar acum este un domeniu foarte important in economie.

Referitor la gadgeturi - imi place sa pun lucrurile in perspectiva, deci as face o analogie. Acum 100 de ani, un telefon era gadget. Acum 15 ani, un telefon mobil era gadget. Acum fac videoconferinte prin Internet aproape zilnic, unele de pe telefonul mobil, unele din masina. La inceput imi placea senzatia de nou, ai o senzatie de Star Trek. Dupa o vreme, incepe sa fie indispensabil.

Rep: Ce lucruri v-au surprins cel mai mult la evolutia internet-ului in Romania? Sunt anumite lucruri despre care credeati ca sunt cu totul nepromitatoare, insa au explodat pur si simplu online?
Stefan Morcov: Smartphone-urile si internetul mobil au reprezentat un salt foarte brusc. Unele servicii au un succes superb - vezi o comanda simpla de taxi sau pizza, serviciile de stiri si revistele online. Sunt si multe zone dezvoltate slab in serviciile online. Tranzactiile comerciale, administratia publica, relatia firmelor cu clientii in general. Sigur, trebuie sa o luam si ca pe o oportunitate.

Fara legatura directa cu Internetul, si prea putina cu Romania inca: am fost surprins de imprimantele 3D, cred ca nimeni nu a prevazut ca vor aparea atat de rapid si mai ales atat de ieftin. Pentru neavizati: este vorba de imprimantele care tiparesc pantofi de exemplu.

Rep: Prin anii '95 multi jucau ore in sir jocuri stil "board games" online, apoi prin anii 2000 a fost o perioada a jocurilor stil Counter Strike, a site-urilor tip mIRC in net cafe-uri, iar acum multi romani isi petrec cel mai mult timp online pe Facebook. Care ar putea fi "the next big thing" care sa ocupe majoritatea timpului petrecut online de romani?
Stefan Morcov: Nu m-as limita la jocuri. Sunt un aspect, dar nu e unicul. Am avut perioade in care am petrecut foarte mult timp invatand pe internet... programare, chitara, navigatie cu vele, psihologie sau istorie. Inca nu am vazut fiecare elev cu o tableta in loc de caiet; va veni foarte repede. Chiar daca nu este evident, petrecem mai mult timp invatand si muncind (pe Internet) decat jucand jocuri (pe Internet). Petrecem deja mult timp pe Internet vorbind pe skype cu prietenii si parteneri de peste ocean si vazand filme si seriale online.

Mi-as dori sa stiu care va fi exact urmatorul Yahoo, mIRC sau Facebook - nu stim. Sunt sute de concepte testate zilnic, unele din ele vor avea succes.

Cuvinte cheie pe care le vad tot pentru viitorul apropiat - chiar daca suna putin a fictiune: realitate virtuala 3D complet imersiva, continua miniaturizare a aparatelor si integrarea tehnologiei informatiei in toate instrumentele din jurul nostru. Astept de 20 ani recunoasterea vocala adevarata, ecranul portabil pe baza de proiectie holografica si interfetele naturale. Tehnologia exista, dar nu este inca disponibila pe scara larga.

Rep: Cum vedeti piata furnizorilor de internet din Romania? Sunt anomalii ce o deosebesc de pietele din Vest? Ce lucruri pozitive exista si ce anume din piata a ajutat la crearea unei infrastructuri cum este cea de astazi?
Stefan Morcov: Competitia este destul de puternica in Romania. Este mica in SUA de exemplu, si asta se simte la nivelul serviciilor de telefonie, al preturilor, calitatii. Sunt contra monopolurilor, inclusiv in acest domeniu.

Rep: Au fost studii care au comparat influenta internetului asupra lumii secolului XXI cu cea pe care a avut-o Revolutia Industriala asupra lumii secolului al XIX-lea. Sunteti de acord cu o astfel de comparatie?
Stefan Morcov: Da, categoric. Impartirea in etape sau secole este subiectiva, dar revolutia informatica este la fel de importanta ca si cea agricola sau cea industriala. Un model superb este cel propus de Alvin Toffler in Al treilea val acum multi ani; modelul propus de el ramane valid.

Rep: Ce aspecte ale modului in care romanii utilizeaza internetul vi se par exagerate? Spre exemplu, vi se pare ca lumea pierde prea mult timp pe retelele sociale in loc sa acceseze lucruri instructive?
Stefan Morcov: Retelele sociale nu sunt neaparat un lucru rau. Ca in toate lucrurile, e nevoie de moderatie; si pot fi folosite util sau nu. Am vazut Facebook folosit pentru proiecte educationale in scoli, chiar si pentru comunicarea intre elevi si profesori - oarecum neasteptat pentru ca nu a fost gandit pentru asta. Exista si retele sociale profesionale. Folosim retelele sociale in proiectele pe care le realizam pentru Comisia Europeana pentru educatia si informarea consumatorilor europeni. Deci, fara verdict universal valabil. Poti sa pierzi timpul la fel de bine online si offline.

Rep: Care este "povestea" dumneavoastra in timpul scurs din 1993 si pana in prezent? V-a influentat in vreun fel faptul ca ati fost implicat in dezvoltarea internetului inca de la aparitia lui in Romania?
Stefan Morcov: Am decis profesia in informatica odata cu alegerea liceului. Am fost implicat in implementarea de proiecte informatice si in special de eLearning in SIVECO Romania - AeL. Primul departament in care am lucrat in SIVECO s-a numit Internet Space. Primul proiect in educatie: Adlic - admiterea in licee, cu afisarea rezultatelor pe Internet. Primul proiect educational - platforma de eLearning AeL, pe Internet. Nu enumar toate proiectele la care am lucrat. Sunt pe Internet.

Stefan Morcov - Scurta carte de vizita: inginer in stiinta calculatoarelor la Universitatea Politehnica Bucuresti, MBA (Tiffin University Ohio, Universitatea Bucuresti), PMP, drd, cursuri postuniversitare de management, inginerie software (Open University UK, Universitatea Catolica Leuven etc.). Programator, arhitect, director de proiect, director al mai multor departamente si linii de business in SIVECO Romania. In prezent este responsabil cu dezvoltarea afacerilor SIVECO pentru Comisia Europeana, in principal la Bruxelles si Luxembourg, coordonand contractele de servicii informatice pentru Oficiul de Publicatii al Uniunii Europene, Directoratul General pentru Sanatate si Consumatori, Agentia Executiva pentru Sanatate si Consumatori, Agentia pentru Securitatea Aviatiei, Eurostat, EuropeAid.

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8014 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  Vrajeala (Marţi, 5 noiembrie 2013, 20:21)

  faceroll [utilizator]

  Compania Siveco si-a cladit numele pe vrajeala. Cum e posibil ca pe niste calculatoare vechi de pe vremea lui Pazvante Chioru' (sau Smithsonian pe limba tzaranilor corporatisti) sa se instaleze licente succesive de windows vista office 2007, windows 7 + offices professional plus 2010, iar ultima gazelnitza windows 8+ professional plus 2013. Adica elevilor de la clasele 1-8 din Rascracaietzii din Vale le trebuia Office Professional Plus 2013 de 600 dolari + Windows 8 de 200 dolari + comisionul Siveco. Siveco e o firma de 2 lei si sunt sigur ca o sa ma cenzurati, n-au un soft cum trebuie, dar are afaceri cu statul. Nu degeaba Comisia Europeana s-a autosezizat ca Microsoft da spaga unor guverne.
  • +2 (4 voturi)    
   hm (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 1:40)

   hollow [utilizator] i-a raspuns lui faceroll

   Sincer, nu cred ca-si bate capul Microsoft cu spagi pentru 1000 de calculatoare obosite. Mai curand baietii astia de la Siveco, daca asa sta treaba, s-au gandit ca nu prea ai cum sa iei comisioane din instalat Linux gratuit si orice suita Office Open Source (tot gratuit, normal).
 • +10 (10 voturi)    
  .... (Marţi, 5 noiembrie 2013, 20:33)

  tirolez [utilizator]

  Cum a contribuit la aparitia domeniului .ro, ca n-am inteles? Asa scrie in articol.
  Primul liceu din tara cu laborator informatizat?!
  Si nu era primul laborator de genul asta. Si eu eram in 93 clasa 9-a, profil informatica si aveam laborator, nici macar nu eram in Bucuresti. Ce sa mai zic ca n-o fi fost la Vianu si alte licee mari?
  Oricum prin internet se intelegea modem pe linia telefonica, nu vorbim de cablu sau cine stie ce minuni.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu știu dacă era primul... (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 0:26)

   Cristean [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   dar cu siguranță nu era singurul liceu din țară online, să-i zicem așa. Sper că-mi amintesc corect. Tot prin 93 vedeam și eu pentru prima dată Netscape Navigator la treabă în laboratorul de informatică de la (pe atunci liceul) Unirea Focșani. Tot clasa a noua. Dar aveam deja o adresă .sfos.ro, dacă-și mai amintește cineva ce înseamnă. Tot respectul pentru succesul Siveco și pentru ce realizează ei acum, dar prin 1993 școlile ni le informatiza și conecta la net Soros.
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 11:19)

    Stefan.Morcov [utilizator] i-a raspuns lui Cristean

    Nici eu nu stiu dacă era primul, nici nu am zis asta.
    De acord ca Soros a facut informatizare in educatie in acea perioada. Si in Cantemir tot Fundatia Soros a donat calculatoarele (si nu eram angajat in liceu :) ).
    In facultate am lucrat la Fundatia Soros, apropo.
  • 0 (0 voturi)    
   Era primul laborator. (Sâmbătă, 9 noiembrie 2013, 20:34)

   RindunelStan [anonim] i-a raspuns lui tirolez

   Tocmai. In Toamna lui '92 cu sprijinul fundatiei Soros, Cantemir-ul a primit legatura pe cablu la internet. E adevarat, nu toate calculatoarele o accesau. Parca mi-aduc aminte ca erau 3 in total (2 in camera cu MAC-urile); unul in camera profesorilor langa calculatorul de 3DS.
   In '93 prin primavara, unul dintre noi (elevi) pasionat de electronica a dat jos de pe Internet designul unei placi de sunet ADLIB si a facut acasa o placa SoundBlaster/Adlib. Era la propriu taiata cu foarfeca pentru a se potrivi intru-un slot ISA Bus. A venit cu ea la scoala a infipt-o intr-ul calculator si ... a functionat perfect din prima. (un SouldBlaster costa in jur de 1000 de dolari la vremea aia). Apropo de modemuri, Sixu (alt elev) catre sfarsitul lui '93 a pornit primul BBS si cu ocazia asta am inceput sa ne luam (pe Modem cum ai spus si tu) DOOM, LOOM, DUNE si alte jocuri de pe net...
   In '93 se studiau deja in paralel DOS, UNIX, MACOS. Programarea se facea in paralel in BASIC, Pascal, C/C++, inclusiv in variantele Visual. (Nu-mi aduc aminte cum ii spunea platformei de sub MACOS). Cativa dintre noi programam in ASSEMBLER. Profesorii nostrii renuntasera la FORTRAN si COBOL si studiau cot la cot cu noi. In '94 deja aveam propria revista online (nu stiu sa fi auzit de alta revista online in Romania la acea vreme... Daca a fost... Mea-culpa...)
   In acelasi timp colegi de-ai nostrii predau, pentru cei care doreau, Autodesk 3DS (MAX-ul de sub DOS) si AUTOCAD. Pana am terminat eu liceul stiu cel putin doua jocuri facute in acel laborator. Nici unul nu s-a vandut vreodata comercial, dar cred ca au fost primele facute in Romania.
   Si da... Vianu a primit din cate mi-amintesc sponsorizarea DUPA ce a primit-o Cantemir.
 • -8 (8 voturi)    
  Pionier in Romania :-) (Marţi, 5 noiembrie 2013, 20:57)

  Clop [utilizator]

  Un interviu excelent si la multi ani domeniului ".ro".
 • +6 (8 voturi)    
  internetul (Marţi, 5 noiembrie 2013, 22:12)

  easy [utilizator]

  s-a inventat la liceul unde invata un viitor angajat syveco, asta pute atat de urat pe cat reclamele pe care din pacate le faceti si lor dar si celor de la rmgc

  daca il chema chuck norris va credeam
  • 0 (0 voturi)    
   Nope, (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 11:20)

   Stefan.Morcov [utilizator] i-a raspuns lui easy

   ...nu s-a inventat in Romania internetul :) Mi-as fi dorit.
   • +1 (1 vot)    
    cu cine sa semene si ponta? (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 15:38)

    easy [utilizator] i-a raspuns lui Stefan.Morcov

    daca aveati contracte pe bune nu zicea nimeni nimic, dar cand aveti contracte doar cu statul ma face sa cred ca sunteti fabricati si doar va vanturati pe-aici cu marile realizari deja descoperite de altii

    mai decent si mai lasati-ne cu abureala asta, marii afaceristi ai neo-comunismului acum si descoperitori ai internetului in balcani, primul byte la strehaia sau cantemir
 • -3 (7 voturi)    
  :-) (Marţi, 5 noiembrie 2013, 22:33)

  zgubilitix [utilizator]

  Inainte de a citi am recunoscut de indata in fotografie curtea "Cantemirului". In '92 cand l-am terminat nu imi amintesc sa fi existat internet insa intr-adevar exista un laborator de info dotat in acea perioada cu HC-uri si un prof entuziast, Jugureanu.
  • 0 (2 voturi)    
   Dl Jugureanu lucreaza la SIVECO (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 8:13)

   MiticaPalarierul [utilizator] i-a raspuns lui zgubilitix

   Well ... initiatorul programei de informatica la Liceul Cantemir din Bucuresti a fost dl. prof. Gheorghe Rizescu (preda matematica).

   Dl. Prof Radu Jugureanu, dl. Stefan Morcov si multi altii au fost formati in acest liceu si la Fac de Automatica si Calculatoare din Bucuresti, pastrandu-si peste ani entuziasmul.

   Alt profesor de mare valoare de la liceul Cantemir - este dl. Emil Dragomirescu, co-fondator impreuna cu Radu Jugureanu al Academiei CISCO in acest liceu (acesta fiind cu adevarat o premiera nationala).

   In ce priveste "inventarea Internetului la liceul unde invata un viitor angajat SIVECO" este evident o exagerare, tipic siveciana. Dupa cum toti stim ... succesul are multi parinti ("success has many fathers"), mai ales daca copilul este Interent.

   Publicarea acestor exagerari este cauzata de foamea redactiilor si a redactorilor.

   "Patria si Dreptul Meu!"
   .
   • -1 (1 vot)    
    Merci (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 11:30)

    Stefan.Morcov [utilizator] i-a raspuns lui MiticaPalarierul

    Multumesc de completari. I-am avut profesori la Cantemir pe dl Jugureanu si pe dl Dragomirescu (si suntem colegi acum), ii respect foarte mult inclusiv pentru cele mentionate mai sus.

    PS: inceputurile internetului sunt prin anii '60 desigur, sunt bine documentate pe ... Internet.
 • +2 (2 voturi)    
  A,1992 tovarasi (Marţi, 5 noiembrie 2013, 23:50)

  Lucian Ilea [utilizator]

  In martie 1992 eram pe un calculator legat ;a net pe bulevardul Muncii din Cluj-Napoca,dragi tovarasi si prieteni
  acuma dati un interviu cu cineva care era elev pe vremea aia
  de parca vremea aia era acu 1000 de ani si noi vorbim cu un veteran al primului razboi mondial
  luati-mi mie interviu
  • +1 (1 vot)    
   Pionierii Internetului din Cluj (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 9:05)

   MiticaPalarierul [utilizator] i-a raspuns lui Lucian Ilea

   Confirm existenta primelor noduri Internet la Cluj la sfarsitul anului 1991, cateva noduri private in oras, unul mai mare la Liceul de Informatica, altul la IPA Cluj Napoca.

   Despre inceputurile reale ale Internetului in Romania - va rog cititi o relatare nepartinitoare a lui Ian Watson din 1994:

   http://www.ianwatson.org/irex_summary.html

   Contactele din Romania erau:

   Academic: ICI, +40 (1) 6656060
   Eugen Staicut, estaicut@roearn.ro
   Academic: Polytechnic University, +40 (1) 6314010 x387
   Nini Popovici, nini@pub.ro
   Non-profit: Open Society Foundation/Romania, +40 (1) 6590720
   Anca-Maria Harasim, harasim@buc.soros.ro
   Commercial: EUnet Romania, +40 (1) 3126886
   Liviu Ionescu, ilg@eunet.ro

   Din pacate ... ce surpriza ... nimeni nu vorbeste nici de dl. Morcov si nici de SIVECO ?

   Firma SIVECO s-a infiintat la mijlocul anului 1992, iar pentru primii doi ani a lucrat in Franta, facand Quality Assurance pe produsele SIVECO Group.

   Doi angajati ai firmei SIVECO se numara insa printre veritabilii pionieri ai Internetului in Romania - este vorba de d-na Socol si de dl. Radasanu - care in anul 1991 au lucrat la proiectul de conectare al Min Afacerilor Externe cu principalele ambasade (ambii erau experti IT la MAE). La plecarea d-lor din MAE (aprilie 1992) sistemul de comunicatii prin e-mail cu ambasadele Romaniei era de mult functional.

   "Patria si Dreptul Meu !"
   .
 • 0 (0 voturi)    
  BBS (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 14:13)

  Pacientul_2020 [utilizator]

  Si eu Online din `94 tot printr-un cont de la Soros initial. Dar cine (mai) stie perioada pre-internet , BBS-urile ? http://ro.wikipedia.org/wiki/Bulletin_board_system . Erau in revistele de specialitate lista cu servere BBS , numerele de telefon si intre ce ore te puteai conecta :-)
 • 0 (0 voturi)    
  poza (Miercuri, 6 noiembrie 2013, 20:20)

  odanbeta [utilizator]

  Tare poza aia din liceu. Cum s-au pozat ei intr-o balta cu Grivei...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by