Costin Borc, ministrul Economiei: Romania nu era inca de la inceput "in carti" pentru uzina de motoare a Daimler, din cauza cerintelor logistice. Nemtii voiau ca motoarele sa ajunga in maxim 17 ore la fabrica din Bremen
Costin Borc, prezent la o conferinta organizata de Ziarul Financiar, a spus ca Romania nu a pierdut investitia de jumatate de miliard de euro anuntata recent de Daimler, care va construi o fabrica de motoare la Jawor, in Polonia.
"Nu am fost la Sebes (n. r. la fabrica Daimler) doar ca sa tai panglici. Am discutat cu Daimler, stiam de investitie, insa Romania nu a fost in carti inca de la inceput. Conditia principala era ca de la poarta fabricii, pana la uzina din Bremen sa se faca mai putin de 17 ore", spune ministrul.
De la Jawor pana la Bremen sunt 650 km. Ca si comparatie, de la Sebes la Bremen sunt 1.600 km, iar de la Timisoara la Bremen sunt 1.450 km.
Despre uzina de motoare s-a vorbit mult in ultimele saptamani si se spera ca Romania are o sansa, mai ales ca Daimler are in zona Sebes-Cugir productie de componente si deruleaza un program investitional de 300 milioane euro.
Borc declara recent ca se doreste aducerea unui al treilea producator auto in tara si invoca o companie producatoare de masini electrice, gandul tuturor mergand la Tesla Motors. Ministrul Borc nu a dat miercuri detalii despre cum a evoluat proiectul, referindu-se si reticenta oamenilor din industrie de a da detalii despre proiectele viitoare. "Ne dorim un producator de masini electrice sau de componente, vrem ca o astfel de investitie sa devina realitate, insa nu este un proiect care sa dureze sase luni".

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
a. taxe speciale (reduceri)
b. bazin de forta de munca calificata si nu la un pret prohibitiv
c. infrastructura super (sosele, strazi, gaze, curent electric, apa, etc).
d. proximitate de alte fabrici (furnizori de componente, echipamente, etc)
e. eventual oras cu sistem educational puternic (stil oras unversitar) - functie de tipul investitiei
f. eventual numar de cunoscatori al unei limbi de circulatie internationala - functie de tipul investitiei
si alte asemenea criterii. Nu e deloc simplu.
In America, unde orasele/statele au foarte multa autonomie, ele concureaza la greu intre ele pentru a atrage marii investitori, si unele fac sacrificii foarte mari la nivelele de taxare preferentiala (ceea ce nu este deloc etic si principial, dar se pare ca functioneaza uneori).
Insa cine sa faca?
Ion ilici si haita lui?
Nu au avut niciun interes ca la noi sa vina investitorii mari - nici macar cei din China sau federatia rusa!
Pentru ca VOR sa ne tina in mizerie si saracie, si din pacate sa alungi investitorii este mult, mult mai usor decat sa ii atragi ...
Din Sebes pana la Bremen sunt 1600km daca treci prin Ungaria, Slovacia si Cehia, deci trebuie sa treci, teoretic, prin 8 puncte vamale.,iar de la Jawor pana la Bremen sunt doar doua.
Romania nu este in Schenghen, asa ca vai de camioanele care vor sa treaca in Ungaria pe la Curtici sau Nadlac....camionagiii stau si 12 ore la coada acolo, in timpul asta camionagii polonezi ajung de la Jawor pana la Bremen.
Faptul ca nu suntem in Schengen este a doua lipsa pentru Romania (prima fiind lipsa autostrazilor).
La ora actuala, daca ai ghinion sau daca vamesii sunt in alerta, risti sa fii controlat si de austrieci si de nemti cand treci din Austria in Germania sau invers. Iar controalele respective se pot face la cativa km inainte de a ajunge la granita sau dupa 20-30km dupa ce ai intrat pe teritoriul statului respectiv. Exista patrule de vamesi si parcari special amenajate pt asta. Asa a fost intotdeauna, tocmai pt a nu perturba fluiditatea traficului prin aparitia ambuteiajelor la punctele de frontiera.
"conditia principala era ca motoarele sa ajunga in maxim 17 ore la fabrica din Bremen"
Mai repede ajung din Maroc sau din China, decat de la noi!
Partidul lui Ilcii a sabotat sistematic marile proiecte de infrastructura, tocmai ca sa alunge de la noi orice mari investitori care vroiau sa faca PRODUCTIE aici. Daca s-ar fi creat zeci de mii de locuri de munca si s-ar fi platit impozite, economia tarii mergea bine, ceea ce ar fi fost o primejdie de moarte pentru pedesere. Neocomunstii gestioneaza foarte bine penuria, nu belsugul!
Daca romaniii aveau un nivel de trai mai bun, nu mai votau in veciii vecilor pe Dracnea, Oprea, Bombo si ceilalti!
Komunizmul prospera in saracie si mizerie, exact precum bacteriile patogene, ce prospera in spitalele unde dezinfectantii sunt diluati de o suta de ori ...
Stai bre acasa(sau la Bruxellles), ca va-ncurcam.
Altfel spus: park industrial imediat in parcarea de dupa bariara de la vama Petea, sau Borsh, sau cateor mai fi fara sarma ghimpata .
Dupa cum se vede, cartile sunt facute: Oltenia la americani, Regatul la francezi, Ardealul la nemti, si Moldova la kalman han .