Consiliul Concurenţei analizează o operaţiunea de preluare de către Nis Petrol S.R.L. a unor active reprezentând trei staţii de distribuţie carburanţi din judeţele Arad (o staţie) şi Sibiu (două staţii), informeaza Consiliul Concurentei. "Autoritatea de concurenţă va evalua operaţiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice", se arata in comunicat. Astfel devine oficiala informatia potrivit careia Gazprom, prin firma NIS, intentioneaza sa intre pe piata carburantilor din Romania. HotNews arata in octombrie 2011 ca NIS, companie subsidiara a Gazprom Neft, a propus Guvernului roman dezvoltarea unei retele de 70-80 de benzinarii in urmatorii 3-4 ani.

  • Cele trei benzinarii din Sibiu si Arad "sunt independente, nu apartin unor lanturi mari", potrivit unor informatii furnizate de Consiliul Concurentei.

Potrivit Legii concurentei, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei operatiunile de concentrare economica ce depasesc pragurile valorice prevazute in acest act normativ. Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a intreprinderilor implicate in operatiunea de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a 10.000.000 euro si exista cel putin doua intreprinderi implicate in operatiune care realizeaza, pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4.000.000 euro.

  • Nis Petrol S.R.L., o societate cu sediul in Romania, face parte din  Naftna Industrija Srbije (NIS), care este membra a grupului Gazprom. Divizia NIS desfasoara activitati si deruleaza proiecte de investitii in sectorul energetic (petrol si gaze) prin explorarea, productia, procesarea, vanzarea si distributia de produse petroliere.

Divizia petroliera a Gazprom vrea sa investeasca pana in 2015 cateva sute de milioane de euro in Romania, potrivit unui anunt al Guvernului facut in octobrie 2011, dupa o intalnire a premierului cu o delegatie a NIS, companie subsidiara a Gazprom Neft, divizia petroliera a Gazprom. Potrivit informatiilor HotNews.ro, pe partea petroliera, compania intentioneaza sa investeasca in explorare si exploatare si in constructia a 70-80 de benzinarii noi. De asemenea, NIS ar putea sa se dezvolte si in sectorul energiei electrice, transformandu-se in companie integrata. Insa pentru a pune in practica intentia de a investi in sectorul energetic, NIS trebuie sa identifice sursele financiare necesare.

In ceea ce priveste benzinariile, Gazprom Neft a propus dezvoltarea unei retele de 70-80 de benzinarii in urmatorii 3-4 ani. Pentru alimentarea acestor benzinarii se vor face importuri din Serbia.

Compania sarba Naftna Industrija Srbije (NIS), detinuta in majoritate de Gazprom, a semnat in mai 2011 un acord cu o companie canadiana, East West Petroleum Corp (EWP), care a obtinut de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale concesiunea a patru perimetre petroliere: EX-2 (Tria), EX-3 (Baile Felix), EX-7 (Periam) si EX-8 (Biled), informeaza Reuters. Potrivit unui comunicat al celor doua companii, acordul prevede cooperarea in vederea dezvoltarii celor patru blocuri.