Premierul Victor Ponta a anuntat ca Razvan Nicolescu (36 ani) a fost propus sa ocupe functia de ministru al energiei. Razvan Nicolescu are experienta in domeniul energiei, fiind din 2008 director de afaceri publice si reglementare in OMV Petrom. De asemenea, este vicepresedinte CA al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare in Energie (ACER).

Foto:

Razvan Nicolescu este absolvent al Liceului Industrial de petrol Videle si al Facultatii de Energetica din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti. In anul 2004 a absolvit cursurile Colegiului National de Aparare.

In anul 2008 a absolvit programul MBA al Solvay Business School (Bruxelles, Belgia).

Si-a inceput cariera profesionala in cadrul unui institut de cercetare in domeniul energetic.

A fost timp de trei ani (2006-2008) atasat pe probleme de energie al Romaniei la Uniunea Europeana. In perioada 2007-2008 a reprezentat Romania in grupul de dialog UE-Rusia pe probleme energetice. In anul 2008 a facut parte din Consiliul Consultativ al Agentiei Europene Euratom Supply Agency.

Din August 2008 face parte din echipa de management al celei mai mari companii energetice din Romania (Petrom), fiind cel mai tanar director al acestei organizatii.

In decembrie 2009 a fost ales prin vot secret de catre Consiliul Uniunii Europene ca reprezentant al acestei institutii in Consiliul de Administratie al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare in Energie. (ACER). Din 2010 este vicepresedinte al acestui for.

Alte experiente profesionale :

2001 : Student Erasmus in cadrul Universitatii de Inginerie Trento (Italia)

2012 : absolvent al Cursului : "Advanced Gas Markets" organizat de Scoala Europeana de Reglementare de la Florenta

2013 : a urmat cursul "Global Energy Seminar" in cadrul Harvard Business School.

Razvan Nicolescu spunea in 2012 caRomania s-ar putea confrunta cu probleme in alimentarea cu energie electrica in cazul in care nu vor fi investiti minim 5 miliarde de euro in urmatorii 5 ani in sectorul productiei de energie. Nicolescu preciza ca este nevoie de investitii atat pentru construirea de noi capacitati de productie, cat si pentru modernizarea celor existente.

Insa pentru realizarea acestor investitii se pune problema surselor de finantare. "Statul investitor direct este mai mult un vis decat realitate", a declarat Nicolescu. In aceste conditii, mai ramane varianta investitiilor venite din partea companiilor de stat sau private din Romania si a companiilor straine.

Tot in 2012,Razvan Nicolescu afirma ca in Romania, dependenta de importurile de energie ar putea sa fie aproape dubla in 2030 fata de cat este in prezent, daca nu vor fi efectuate investitiile necesare. In domeniul petrolului si gazelor naturale, necesarul de investitii ar fi intre 30 si 60 de miliarde de euro, pana in 2030, mai afirmat Nicolescu. Acesta preciza ca titeiul si gazul vor ramane structura de baza a mixului energetic si in continuare vor asigura 50% din cererea primara de energie, pana in 2030.

La ora actuala, Romania se confrunta cu o serie de provocari precum declinul productiei de petrol si gaze din zacaminte mature, potential nesigur al altor surse primare de energie si intensitatea energetica este de trei ori mai mare decat media europeana, mai spunea Razvan Nicolescu.

Nicolescu preciza ca solutia in privinta asigurarii surselor de finantare ar fi capitalul privat strain. Insa, totul "depinde de cadrul de reglementare, dar si de atitudinea generala" din Romania. "Sunt tot mai multi patrioti care spun ca strainii ne fura tara si ei, cu pieptul gol, trebuie s-o apere de exploatatori. Nu asta este atitudinea de care este nevoie", a afirmat Nicolescu.