​Asociația Energia Inteligentă a comparat facturile emise de același furnizor de gaze, pentru același punct de consum în luna octombrie 2022 și octombrie 2023, pentru a observa prețurile din contract și prețurile achitate efectiv de client. A observat că prețul efectiv achitat de consumator, acesta fiind plafonat la nivelul de 0,31 lei/Kwh, a scăzut cu 5,3%. Însă, în același timp, a crescut prețul gazelor din contract cu 4,8%, acesta fiind dublu față de cel efectiv plătit. Reamintim că statul suportă diferențele dintre preț, prin schema de compensare.

Conducte de gazeFoto: AGERPRES

Furnizorul s-a folosit de legislație și de neatenția clienților

De ce furnizorul folosindu-se de prevederile legale și neatenția clientului a crescut prețul gazelor din contract cu 4,8%?, se întreabă Asociația Energia Inteligentă în analiza sa.

Potrivit Asociației Energia Inteligentă, în momentul în care a fost stabilit prețul în contract de 0,55475 lei/kWh fără TVA, prețul gazelor naturale pe piața de gaze internațională era de 136,59 euro/MWh (cotații TTF- 1 august 2022).

În anul 2023, când furnizorul a stabilit un preț cu 4,8% mai mare decât în anul precedent prețul gazelor naturale pe piața internațională de gaze era de 49,85 euro/MWh (cotații TTF 1 august 2022) – adică un preț de 2,74 ori mai mic.

Din datele comparate, reiese că prețul din contract este dublu față de cel plătit.

De au crescut prețurile din contract dacă cele de pe piețele internaționale au scăzut?

Răspunsul la această întrebare este unul complex, arată Asociația Energia Inteligentă. Cauzele ar putea fi:

  • suspendarea doar parțială a pieței libere a gazelor prin OUG 27/2022 a făcut ca o parte (consumatorul, nesuficient de bine informat, să creadă ca prețurile sunt reglementate), cealaltă parte (furnizorul, foarte bine informat, să stabilească prețurile pe principii de piață liberă și folosindu-se de legislația din România să l impună în contract)
  • legislația din România permite impunerea în contract a unor prețuri unilaterale. "Consider că acest mecanism, este util pe o piață deja formată, și nu în situația în care am consumatori nu sufficient de bine instruiți asupra beneficiilor și riscurilor pe o piață liberă", spune Asociația
  • lipsa activității corespunzătoare a celor 3 entitati fundamentale ale unei piețe libetre și fără de care în fapt nu funcționează o piață liberă – protecția consumatorului, garantarea concurenței și arbitrul pieței (ANRE)
  • lipsa unei entități de Soluționare Alternativă a Litigilor pe piața de gaze.

Asociația Energia Inteligentă precizează că de curând EUROSTAT a prezentat că prețul în Semestrul I 2023 față de perioada similară din anul 2022 a crescut cu 77% pentru electricitate (locul 3 în Europa) și de 134% la gazele naturale (locul 2 în Europa).

Datele INS arată că prețurile gazelor naturale, energiei electrice și termice, în luna octombrie 2023 sunt cu 3,6% mai mici decât cele din luna octombrie 2022.

Prețuri scăzute la gaze, pe piețele europene

De când a început calendaristic iarna, prețul gazelor pe piețele europene a tot scăzut. Potrivit datelor hub-ului de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință la nivel european, cotaţiilor futures la gaze naturale cu livrare în luna ianuarie au scăzut sub 40 euro/ MWh, la 37-38 euro/ MWh, cât erau și la începutul lunii octombrie. Analiștii spun că aceste scăderi arată o încredere mare a pieței într-o traversare confortabilă a iernii.

Nivelurile de stocare a gazelor sunt încă foarte ridicate, situându-se la 94% din capacitate, mult peste așteptări, în condițiile în care statele UE mizau pe un grad de umplere a depozitelor de 90% la începutul lunii noiembrie.

În plus, prețurile sunt influențate și de o abundență de aprovizionare cu gaze naturale lichefiate, arată Bloomberg. Importurile de gaze lichefiate în Europa vestică au crescut luna trecută la cel mai înalt nivel din luna mai, iar primele zile ale lunii decembrie arată că oferta robustă va continua în perioada următoare.

Prețul rămâne plafonat așa cum a fost stabilit în perioada de criză

În România, prețul la gaze nu este liber, fiind plafonat începând de la producători, până în primăvara lui 2025, prin legislație făcută anul trecut, când s-au înregistrat scumpiri record. Aceștia sunt obligați să vândă la preț de 150 de lei/MWh. Acesta este prețul de achiziție, la care se adaugă tarifele de transport, de distribuție și marja furnizorilor. La consumatorul final casnic, prețul este plafonat de 0,31 lei/kWh, ceea ce înseamnă 310 lei/MWh, iar la consumatorul noncasnic- 0,37 lei/kWh (370 lei/MWh), la un consum anual de cel mult 50.000 MWh.

Indiferent de ce se întâmplă pe piețele europene, de cât de mult scad prețurile de gaze și energie electrică, autoritățile române doresc să mențină schema de plafonare-compensare până în primăvara lui 2025. Guvernul nu intenționează să facă nicio analiză legată de prețuri, chiar dacă până acum, schema de plafonare-compensare s-a dovedit a fi păguboasă, în ciuda numeroaselor modificări legislatice prin care a trecut. Statul a plătit pentru compensări către furnizori peste 22,4 miliarde de lei până acum.

Furnizorii, în special prin activitatea de trading, au avut în 2022, profituri enorme, statul a pompat multe miliarde de lei în aceștia, nu există niciun semnal de preț pe piață, anii următori fiind invăluiți într-o totală incertitudine, iar consumatorii nu beneficiază de cele mai mici prețuri, așa cum se întâmplă în Ungaria și Bulgaria, de exemplu. Dimpotrivă.

Alte articole pe tema prețurilor mari la gaze și energie electrică: