Cum poate Romania sa devina un "rezervor de gaze" pentru Europa

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 26 iulie 2011, 13:23 Economie | Energie


Romgaz va trebui sa vanda 40% din productie pe bursa
Foto: AGERPRES
"Romania poate deveni un rezervor de gaze naturale pentru intreaga UE", declara, recent, pentru HotNews expertul in energie, Ionut Purica. Pornind de la  aceasta idee, HotNews a incercat sa afle care este potentialul real al Romaniei in privinta stocarilor de gaze si cine ar fi interesat sa dezvolte depozite  de inmagazinare. O informatie esentiala este ca Romania a incheiat cu Gazprom discutiile si analizele preliminare privind dezvoltarea a 10 depozite de gaze  in Romania. "In perioada urmatoare, daca una din parti identifica un interes legitim, se va trece la analize si discutii concrete", sustine Ministerul Economiei. Tot acesta mai spune ca Romania dispune de un potential important de stocare a gazelor in cavitatile saline, mai ales in depozitul de la Ocna  Mures. Chiar daca potentialul pentru transformarea Romaniei intr-un "rezervor european" este mare, proiectele intarzie sa se concretizeze. Vezi in text mai multe informatii.

 • In ceea ce priveste relatia cu rusii de la Gazprom, Romania si-a manifestat, cu fiecare ocazie, deschiderea pentru intarirea cooperarii in sectorul gazelor  naturale, dar si in alte sectoare din domeniul energetic, precum si disponibilitatea pentru aprofundarea discutiilor, in vederea materializarii proiectelor  de interes comun, informeaza Ministerul Economiei. "Romania doreste colaborari atat in domeniul depozitelor de inmagazinare subterana a gazelor naturale, cat  si in proiecte de explorare-dezvoltare-exploatare a zacamintelor de gaze naturale in afara granitelor tarii, inclusiv pe terte piete. Romania analizeaza cu  interes orice initiativa care poate contribui la securitatea energetica a tarii noastre si care poate avea un impact pozitiv la nivel regional", se arata  intr-un raspuns al ministerului catre HotNews.

Discutiile cu Gazprom pe tema depozitelor de gaze au demarat cu mai multi ani in urma, iar in iunie 2009 a fost semnat un memorandum de colaborare.

Recent, expertul in energie, Ionut Purica, spunea ca un avantaj competitiv al Romaniei este posibilitatea stocarii de gaze in depozitele de gaze saracite in  urma exploatarii gazelor si petrolului (dupa 100 de ani exploatare a gazului si 150 de ani de exploatare a petrolului). "In raport cu interesul de control al  exportului de gaz de catre Federatia Rusa prin Gazprom, Romania reprezinta un potential rezervor de alimentare catre regiune in cadrul UE, precum si un  potential catre Ucraina. Acest lucru creaza o oarecare putere de negociere care insa va trebui folosita in mod corespunzator", a spus Ionut Purica.

 • In afara de Rusia, si-a manifestat interesul pentru depozitele din Romania si Republica Moldova. "Deoarece in Republica Moldova nu au fost identificate conditii geologice pentru stocarea gazelor naturale, exista interes din partea moldava pentru analizarea posibilitatilor de stocare a acestora pe teritoriul  Romaniei, in contextul realizarii proiectului de interconectare a sistemelor de transport de gaze naturale pe directia Ungheni-Iasi", sustine Ministerul Economiei.

Romania si Republica Moldova vor finaliza in curand studiul de fezabilitate pentru proiectul privind constructia gazoductului Ungheni-Iasi, o conducta prin care vor putea fi realizate atat importuri, cat si exporturi de gaze, a declarat, recent, la Bucuresti vicepremierul Republicii Moldova, Valeriu Lazar.

Vicepremierul moldovean a mai spus ca se analizeaza posibilitatea ca rezervele strategice de gaze sa fie stocate la depozitul Margineni din Romania.

 • "Suntem in faza studiului de fezabilitate, pentru a decide daca este mai profitabil pentru noi ca depozitul care sa stocheze rezerva strategica sa fie  amplasat pe teritoriul Republicii Moldova sau pe cel al altui stat, respectiv al Romaniei (...) Vrem sa avem trei-patru optiuni si sa vedem care este mai  fezabila. La prima vedere, este mai atractiva solutia aceasta (n.red. Margineni) decat construirea unui depozit in Moldova". Depozitul de gaze de la  Roman-Margineni va avea o capacitate de depozitare de pana la 2 miliarde de metri cubi de gaze.

Ministerul Economiei mai precizeaza ca programul de dezvoltare a depozitelor de inmagazinare subterana a gazelor naturale are ca obiectiv prioritar atat  dezvoltarea capacitatilor existente cat si crearea de noi depozite pentru zonele care se confrunta cu greutati in alimentarea cu gaze atat sezoniere, zilnice  cat si orare. Scopul este cresterea gradului de siguranta in asigurarea furnizarii de gaze tuturor consumatorilor, in conditii cat mai imprevizibile.

Amplasarea de noi depozite se va face prin corelarea infrastructurii sistemului national de transport cu zacamintele depletate (epuizate) selectate prin  studii de fezabilitate, astfel incat sa fie indeplinite conditiile minime tehnice si comerciale necesare dezvoltarii unui depozit de inmagazinare. In functie  de conditiile concrete solicitate sau impuse (cantitati, debite, presiuni, conducte de transport si regimul acestora, etc.), trebuie facute analize detaliate pentru fiecare caz particular in parte, mai explica Ministerul Economiei.

 • Potrivit acestuia, teoretic, se pot dezvolta depozite de inmagazinare subterana, in toate zacamintele aflate in prezent in stadii avansate de exploatare. Conditia esentiala pentru analizarea unor astfel de posibilitati este existenta unei cereri concrete din partea unor potentiali utilizatori.

Potrivit ministerului, capacitatea potentiala de inmagazinare a unor astfel de depozite este data in primul rand de cererea pietei de gaze din Romania si a  pietei regionale, de conditiile tehnice impuse si de nivelul tarifului de inmagazinare rezultat sau mai bine spus de nivelul maxim al tarifului acceptabil de catre utilizatorul depozitului. Evaluarile din 2009 aratau ca depozitele de gaze care urmeaza sa fie construite ar putea inmagazina in jur de 5-6 miliarde de  metri cubi de gaze.

Romania dispune de un potential important, care ar putea fi luat in considerare pentru cresterea sigurantei energetice, si anume stocarea gazelor naturale in  cavitatile saline, potential vizat de investitori cu experienta, sustine Ministerul Economiei. Din studiile realizare pana in prezent, in colaborare cu  Societatea Nationala a Sarii, depozitul de la Ocna Mures ar putea sa indeplineasca caracteristicile optime si conditiile de siguranta necesare pentru  stocarea gazului natural. Spre deosebire de inmagazinarea in depozite depletate, stocarea in cavitatile saline prezinta avantajul rapiditatii in operare,  deoarece nu sunt necesare perioade de egalizare a presiunilor intre ciclurile de injectie-extractie si nu exista pericolul scurgerii de gaze, cavitatile  fiind impermeabile.

Activitatea de inmagazinare are la baza cererea si oferta si in final trebuie sa asigure realizarea unui profit rezonabil pentru investitori, iar in ceea ce  priveste valoarea investitiilor necesare trebuie facute analize detaliate pentru fiecare caz particular in parte.

 • In urma cu trei ani, compania GDF SUEZ si-a manifestat interesul de a dezvolta impreuna cu Societatea Nationala a Sarii un proiect pentru stocarea gazelor in  depozitul de la Ocna Mures. Capacitatea depozitului ar fi fost intre 200 si 400 de milioane de metri cubi. Investitiile erau estimate la 100 milioane de  euro. In 2009, din cauza crizei economice, proiectul a fost amanat.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9351 vizualizari

 • -4 (10 voturi)    
  tehnic vorbind... (Marţi, 26 iulie 2011, 14:10)

  stefan [anonim]

  ..companiile romanesti au capacitatea sa dezvolte proiecte, problema este geo-politica.... majoritatea depozitelor din Romania au fost construite prin finantari americane impotriva monopolului rusesc, deci doar cu aprobarea "americanilor" se va construi ceva. Ar fi extraordinar daca s-ar construi aceste depozite.
  • +10 (10 voturi)    
   Aberezi crunt (Marţi, 26 iulie 2011, 14:15)

   nashu_mare [utilizator] i-a raspuns lui stefan

   Depozitele, in marea majoritate, sunt ale Romgaz, dezvoltate si modernizate din fonduri proprii. Ca s-au folosit si echipamente de masura fabricate in America, e cu totul alta mancare de peste. Nu tine de CIA sau Bush, ci de capitalism.
 • -1 (9 voturi)    
  Romania rezervor de gaze rusesti pentru europa. (Marţi, 26 iulie 2011, 14:37)

  GGUU [anonim]

  Romania rezervor de gaze rusesti pentru europa.

  Nu vad ce este atat de nemaipomenit, daca noi vom ramane cy cel mai mare pret la gazele de la rusi.

  germani, francezii , polonezii si mai noi italenii au preturi mult mai mici ca ale romaniei.

  deci faptul ca rezervorul de gaz rusesc este mai aproape de cumparatorii care au preturi mai mici ca noi , NU ma incalzeste cu nimic.

  Dar aricum sa nu ne mintim, NU vor construi absolut nimic Rusii intr-o Romanie din zilele noastre
  • +3 (5 voturi)    
   Ai hotarat tu? (Marţi, 26 iulie 2011, 16:50)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui GGUU

   Nu vor construi absolut nimic rusii intr-o Romanie .....Tu nu ai inteles nimic.Ma mir ce cauta comentariul tau aici.Nu-i clar ce vrei.Rezervoarele sunt ale noastre si nu sunt construite de rusi.Ai habar cum arata un rezervor de gaz?Sa stii ca nu seamana cu o butelie.Si sa stii ca rusii sunt interesati,iar noi suntem cu conditii:gazul la cel mai mic pret si dreptul nostru de revanzare.Altfel nu stam de vorba.Sa stii ca gazul nu se conserva ,daca nu se consuma.Numai lui ceausescu i-au spus niste idioti ca rezevele de petrol si gaze trebuie conservate si cand au incercat altii mai destepti sa-i spuna ca nu-i asa,nu a crezut.Dupa 1989,toate sondele care erau inchise ,chipurile in conservare nici nu mai fasaiau.Gazele si petrolul au migrat prin crapaturile scoartei terestre.Au poluat atmosfera si noi am suferit de frig din prostia unora.Nu mai fi asa inversunat.Nu ne placi,ti-s dragi rusii,pleaca frate,nu te opreste nimeni.
 • -7 (7 voturi)    
  Cum poate Romania sa devina un "rezervor de gaze" (Marţi, 26 iulie 2011, 14:42)

  jos_iliescu [anonim]

  Cum poate Romania sa devina un "rezervor de gaze" pentru Europa.

  Raspuns:
  Daca da o bomba nucleara si scufunda Rusia, Ucraina, Marea Britanie, Germania....
 • +1 (9 voturi)    
  ti-ai gasit (Marţi, 26 iulie 2011, 14:51)

  zaboo [utilizator]

  la ce natie de hotomani suntem, o sa se fure si astea cu sacosa de nu mai ramane nimic =))
  • +2 (6 voturi)    
   Hotu' striga hotii! (Marţi, 26 iulie 2011, 15:54)

   oobaz [anonim] i-a raspuns lui zaboo

   probabil ca hot esti tu si ai impresia ca toti suntem hoti ca tine!
   • +2 (6 voturi)    
    SUNTEM O NATIE DE HOTI (Marţi, 26 iulie 2011, 20:50)

    zaboo [utilizator] i-a raspuns lui oobaz

    nu mai face tu pe grozavul! se fura da sus pana jos cu un tupeu fara margini - si aici intra de la bagat mana in buzunar la aranjat cu medicul de familie cateva zile de medical si circulat fara bilet cu transportul in comun! sa nu indraznesti sa soptesti ca nu e asa ca nu te crede nici dreaq!!
 • +1 (1 vot)    
  depletate? (Marţi, 26 iulie 2011, 18:45)

  Flo2 [utilizator]

  nu e de mirare ca ati explicat termenul, nici nu cred ca exista un astfel de cuvant
  • +1 (1 vot)    
   golire! (Marţi, 26 iulie 2011, 20:49)

   Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui Flo2

   Rezervele sunt EPUIZATE.
   "depleted"este in engleza!
   Si la semiconductoare, regiunea "depleted"se traduce in romana prin zona de golire.

   evident ca rezervele de gaze si petrol au fost epuizate, consumate, terminate, si de aceea se pot folosi rezervoarele naturale.
   Depletate este un barbarism, sigur ca nu exista cuvantul, dar nic nu este necesar, spre deosebire de harddisk, ce este un neolgism necesar, ca doar nu o sa zicem, ca francezii si nemtii, "disc dur".
 • -1 (5 voturi)    
  Stati linistiti (Marţi, 26 iulie 2011, 23:59)

  val [anonim]

  la "simpatia" pe care o avem fata de rusi (si reciproc), acestia nu vor mai investi nimic in Ro. in mod direct. Prin offshore-uri, poate, ca-s spalatorii de bani, dar altfel, nu cred. Gazprom este un megaconcern de talie mondiala, cu resurse gigantice in spate, si care poate dicta guvernelor ce sa faca. Cu siguranta pretul f. mare al gazelor Ru. este determinat de chitaielile antirusesti ale guvernantilor locali; poporul roman este oricum considerat de ei (si de multi altii din lume) o turma de cimpanzei.
  Deci, vrajeli pentru debili mintali.....
 • -2 (2 voturi)    
  si oamenii de pe langa rezervoare? (Miercuri, 27 iulie 2011, 0:01)

  Mortar [anonim]

  dar pe oamenii din ocna muresi i-a intrebat cineva daca vor sa stea pe un o butelie imensa de gaz?

  si cum e cavitatea aia impermeabila daca se prabuseste in mod regulat si mai e si inundata (datorita unor inflitratii de apa).

  iar cu depozitul de sare si saramura din ocna mures ce se intampla daca se pompeaza gaz?
 • 0 (2 voturi)    
  Dumnezeu dă, dar nu bagă în traistă... (Miercuri, 27 iulie 2011, 7:36)

  U-650 [anonim]

  Asta-i din acelaşi ciclu cu "condiţiile agricole ale României permit producerea de alimente pentru 80 de milioane de persoane", în timp ce importăm 70% din necesarul alimentelor... Degeaba ai (ca ţară) condiţii naturale favorabile, dacă nu ai şi conducători cu viziune şi patrioţi, capabili să mobilizeze locuitorii (plecaţi pe capete din sărăcie şi disperare către toate colţurile planetei) în fructificarea acestor bogăţii....
 • 0 (2 voturi)    
  Sa vezi atunci (Miercuri, 27 iulie 2011, 9:24)

  Ursuletul de Plus [utilizator]

  furturi din conducte :)) O sa alerge jandarmii dupa unii cu butelia
 • +1 (1 vot)    
  'poate deveni' nu e to taia cu 'va deveni' (Miercuri, 27 iulie 2011, 9:32)

  enter [utilizator]

  Asadar... ar putea Romania sa aiba depozite strategice de energie, adica sa avanseze de la stadiul de pion. Asa ceva va fi posibil doar daca companiile rusesti castiga suficient de mult, ori daca pierd suficient de mult prin nerealizarea proiectului.
 • -1 (1 vot)    
  Cum poate Romania sa devina un "rezervor de gaze" (Miercuri, 27 iulie 2011, 9:59)

  vica [anonim]

  unora le place sa creada.Auzi ; sa devenim rezervorul europei.Dar de unde atatea gaze??? De unde atata fantezie bolnavicioasa???Astazi tehnologia moderna nu mai foloseste sau incearca sa reduca la minimum energia sau folosirea combustibiluilui gazos.Noi vrem sa investim in rezervoare de gaze INUTIL. Vor fi bani aruncati pe apa sambetei.Cate rezerve de gaze mai avem sau putem sa inmagazinam,ar fi bine sa le tinem ca rezerve,pentru cazuri de stricta urgenta.Apoi din alte puncte de vedere,Romania nu va juca sub nici o forma un rol central sau inportant in ceea ce priveste politica economica europeana.Daca turismul sau agricultura s-ar inbunatatii,am putea fi in centrul atentiei,dar pana cand nu stim sa exploatam acest potential...vom fi mereu ,anonimi si marginalizati.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by