"Discutiile au rost si sunt binevenite daca au in vedere acest aspect. Una e chetiunea clauzelor abuzive- si acolo sunt cazuri speciale, in care un client sau un grup de clienti au fost indusi in eroare- dar a vorbi in general de o conversie la alt nivel decat cursul momentului ...acolo e vorba de un contract incheiat intre doua parti in constienta totala. Si cel care a dat creditul si cel care l-a luat, cred eu ca au fost in stare de constienta cand au semnat aceste documente. Numai eu am iesit chiar de la aceasta tribuna si am spus de nu stiu cate ori cat de riscante sunt creditele in valuta!", a spus marti Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, intrebat de pozitia sa in legatura cu spinoasa problema a conversiei imprumuturilor din franci in lei la cursul actual sau la cel istoric. Reamintim ca recent, Tribunalul din Galati a datprima sentinta irevocabilaprin care se dispune convertirea in lei a creditului in franci elvetieni, la cursul de schimb de la data acordarii creditului, la care se adauga o majorare de 10%. Banca a transmis insa HotNews.ro ca este vorba de o eroare si ca in cadrul procesului nu s-a cerut convertirea valutei imprumutului, ci a fost unul clasic, pe clauze abuzive.

Mugur IsarescuFoto: AGERPRES

Ulterior, a mai existat o discutie din care rezulta ca firma de avocatura NNDKP -care apara interesele unei banci- ar solicitat ea insasi conversia unui credit din franci elvetieni in lei la cursul din momentul acordarii imprumutului. Informatia s-a rostogolit pe Internet mai rapid ca un bulgare de zapada pe un versant inzapezit, ridicand semne de intrebare cu privire la strategia de bumerang a NNDKP. Surpriza a venit cand s-a confirmat oficial ca o asemenea cerere a fost intr-adevar facuta, insa lucrurile nu stau chiar asa cum pareau.

Asculta mai jos interventia de marti a Guvernatorului BNR:

Descarca fisierul audio in format MP3

"Conversia se poate face si in prezent, pe baza voluntara, la cursul din ziua deciziei conversiei. Asa se face si in Europa, nu se face la cursul istoric. Daca cineva doreste sa faca la curs istoric, trebuie sa stabileasca si cine acopera diferentele: daca se acopera de la buget, dintr-un fond de garantare, din depozitele clientilor- Doamne fereste!. Ce inseamna o banca? Banca inseamna un bilant care are pe o parte capital plus depozite iar pe partea cealalta are niste active-creditele. Daca valoarea creditului se micsoreaza inseamna ca trebuie sa tai de dincolo- din capital sau din depozitele clientilor, ca alta solutie nu ai. Bancile multiplica banii din depozitele pe care le au. Le-ai afectat depozitele, trebuie sa gaseasca o sursa de acoperire", a mai spus Isarescu marti.

Vezi mai jos interventia video a Guvernatorului BNR de marti:

In acest moment in Parlament exista doua proiecte de legi care reglementeaza problema creditelor in valuta in favoarea consumatorilor. BNR, ca si bancile comerciale, nu vad cu ochi buni aceste initiative si nu le sprijina.

Citeste si cum au rezolvat aceeasi problema state diferite.

Cu mentiunea ca in Ungaria, problema creditelor in franci elvetieni risca sa puna pe butuci zeci de administratii locale care se indatorasera in moneda elvetiana.