​Ministerul Comunicatiilor a lansat vineri pe site-ul propriu o invitatie de participare pentru o achizitie de "servicii de asistenta, consultanta si informare juridica in domeniul privatizarii", care se va face din "credite bugetare". Cu o zi in urma, ministrul Comunicatiilor a spus ca a demarat procedurile de achizitie pentru consultantul juridic in procesul de privatizare a Postei Romane prin atragerea unui investitor minoritar si ca probabil acest consultant va fi selectat saptamana viitoare. Ioana Santa, purtatorul de cuvant al ministerului, a confirmat vineri pentru HotNews.ro faptul ca este vorba despre un contract care vizeaza privatizarea Postei Romane.

Invitatia de participare arata ca Ministerul vrea sa achizitioneze „servicii de asistenta, consultanta si informare juridica in domeniul privatizarii” si orice alte servicii complementare/conexe necesare realizarii obiectului contractului, prin care sa se asigure asistenta juridica in procesul de selectare, contractare a unui „consultant juridic si de tranzatie”, fara a se preciza despre ce privatizare este vorba.

Printre serviciile ce urmeaza sa fie prestate se numara si: "monitorizarea/urmarirea realizarii operatiunilor necesare pana la momentul semnarii contractului cu „consultantul pentru privatizare”, conform graficului stabilit".

In document se mai spune ca "termenul limita de primire a ofertelor este 19 aprilie 2012, ora 12:00, ca "deschiderea ofertelor nu se face in sedinta publica", iar la modalitatile principale de finantare si plata sunt mentonate: "credite bugetare", fara a se mentiona o valoare estimata a acestui contract.

Mai multe detalii - in documentul atasat.

Contactata vineri de HotNews.ro, Ioana Santa, purtatorul de cuvant al Ministerului Comunicatiilor a spus ca: "Asa cum ministrul comunicatiilor a anuntat ieri, in declaratia de presa, procesul de privatizare al Companiei Posta Romana va fi facut public pe site. Da. Este vorba despre privatizarea Companiei Posta Romana".

Santa a mai spus ca "Valoarea acestui contract din fonduri publice nu poate fi facuta publica in acest moment. Este un proces in derulare. Valoarea va fi facuta publica" si ca "Invitatia de participare pe site-ul ministerului a fost facut publica in aceasta dimineata".

  • Ministrul Comunicatiilor a anuntat cu o zi in urma ca probabil saptamana viitoare va fi selectat consultantul juridic

Cu o zi in urma, joi - 13 aprilie, Razvan Mustea, ministrul Comunicatiilor a prezentat pasii care vor fi facuti in perioada urmatoare in procesul de privatizare a Postei Romane prin majorare de capital si atragere a unui investitor minoritar care sa detina minim 20%. Acesta a subliniat ca statul roman va ramane in continuare actionar majoritar la Posta Romana si dupa aceasta privatizare.

  • "Nu o sa va mint si nu o sa va spun ca sfarsitul lunii iunie este un termen realist pentru privatizarea Postei pentru ca nu este. Din experienta altor privatizari s-a constatat ca din momentul contractarii consultantului de privatizare si pana la finalizarea procedurii pot trece intre 5 si chiar 7-8 luni. Nu sunt de acord sa privatizam cu orice pret aceasta companie (...). Ne dorim un consultant care sa faca o analiza exhaustiva a activitatii companiei, apoi o evaluare realista a acesteia si sa identificam cel mai potrivit investitor care poate avea un plus la activitatea acestei companii", a spus ministrul.

Termenul de sfarsitul lunii iunie 2012 fusese convenit cu FMI pentru finalizarea procesului de privatizare a Postei, dupa cum a spus ministrul in prima sa conferinta de presa de la preluarea mandatului.

Interesant este ca in luna decembrie 2011,MCSI anuntase ca a selectat consultantul care sa evalueze Posta Romana. In urma unei proceduri de achizitie a fost aleasa compania KPMG Romania SRL, care a facut o oferta în valoare de 48.360 lei (TVA inclus).

Intrebat joi despre acest aspect, ministrul a spus ca nu a mai fost semnat acest contract.

  • "Strategia anterioara a ministerului a fost sa aiba un evaluator, deci un contract de evaluare si separat sa aiba un consultant de privatizare. Contractul despre care vorbiti d-voastra (n.a KPMG) este adevarat trebuia sa se incheie dar el nu s-a mai incheiat datorita unor sincope care au aparut - practic nu s-a gasit sursa de finantare pentru contractul respectiv", a spus Razvan Mustea.

Ministrul a spus ca noua strategie a ministerului, rezultata in urma mai multor discutii si informari si cu alte ministere, precum cel al Economiei si al transporturilor, prevede alegerea intr-o prima faza a unui consultant juridic.

  • "In prima faza va fi un consultant juridic pentru selectarea consultantului de privatizare. Consultantul de privatizare poate fi o mare banca de investitii, poate fi un consultant financiar, poate fi un consortiu intre o banca de investitii si case de avocatura. Intr-o luna de zile se alege consultantul de privatizare. Am demarat procedurile de achizitie pentru consultantul juridic, probabil saptamana viitoare vom avea selectat acest consultant juridic", a spus ministrul comunicatiilor.

Conform datelor prezentate joi de acesta, Posta Romana avea 34.962 de angajati la sfarsitul lunii februarie din acest an, 511 angajati fiind disponibilizati in acest an. Ministrul a precizat ca nu vor mai fi alte disponibilizari in acest an.

Pentru 2011 estimarile arata ca va exista o pierdere neta de 68 de milioane de lei. Potrivit ministrului, Posta are incasari lunare de 110 milioane lei si cheltuieli salariale de 67 milioane de lei, ceea ce inseamna ca peste 60% sunt costuri cu personalul.

Posta Romana este detinuta de statul roman prin Ministerul Comunicatiilor - 75% din actiuni si de Fondul Proprietatea cu 25% din actiuni.