BĂNCI
​DOCUMENT UPDATE Guvernul ar putea adopta un proiect de modificare a legii insolvenței, în perioada următoare. Vezi principalele modificări ​Guvernul ar putea adopta, în perioada următoare, prin Ordonanță de Urgență, un proiect de modificare a legii insolvenței, conform unor informații din piață. Cel care a anunțat inițial ordonanța privind insolvența a fost Darius Vâlcov, considerat strategul economic al PSD. La sfârșitul lunii iulie, el a spus că toți "escrocii vor dispărea", în urma modificări legii insolvenței atacând în acest context și postul de televiziune Realitatea TVA. Potrivit documentului obținut de HotNews.ro, una dintre cele mai importante prevederi se referă la transformarea creanțelor în acțiuni, dacă societatea își va putea continua activitatea. Conversia se face integral și se efectuează la valoarea creanței fiscale deținute, ea neputând fi cumulată cu măsura reducerii creanței fiscale.
Lucian Croitoru, BNR: Băncile românești nu și-au schimbat modelul de business în ultimii 10 ani/ BNR a făcut ceea ce a fost necesar și posibil în același timp ”O​rice bancher central ar trebui să știe principiile conservatorismului. Unul dintre aceste principii este prudența. Așa cum știm încă de la Platon, pentru un om de stat prudența este virtutea cea mai importantă dintre virtuți. Se aplică și bancherilor centrali. Crizele doar readuc în memorie acest principiu”, spune Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR, într-o discuție despre cei 10 ani de la criza financiară. În opinia sa, în țările dezvoltate, modelul „originate and distribute” este în continuare forma prin care se maximizează eficiența. Noi nu suntem încă atât de sofisticați, ceea ce ne-a prins bine la recesiunea din 2009-2010, dar pe termen lung vom ajunge și noi la modelul celor dezvoltați, dacă vrem să mărim eficiența
Financial review. Prima pagină a presei străine. Roubini: Se apropie următoarea criză ? Șeful Jaguar o avertizează pe May. Banca Franței, îngrijorată de boom-ul creditelor imobiliare FINANCIAL TIMES. Nouriel Roubini: Se apropie următoarea criză financiară?● THE GUARDIAN Șeful Jaguar o avertizează pe May asupra locurilor de muncă care se vor pierde, urmare a Brexit. ”Nicio fabrică auto din Marea Britanie nu va mai putea funcționa” ● LES ECHOS: Banca Națională este îngrijorată de boom-ul creditelor imobiliare ● HANDELSBLATT: Germania avansează mult mai încet în digitalizarea administrației. Experții trag alarma ● LE FIGARO: Washingtonul ameninţă Damascul cu represalii în caz de folosire a unor arme chimice la Idlib ● RZECZPOSPOLITA: Orban ține în șah creștinii din Uniune ● LE VIF: Salvini: Italia nu acceptă "lecțiile nimănui" despre migranți ● GAZETA WYBORCZA: Președintele Poloniei trimite alți șapte judecători ai Curții Supreme în pensie forțată. Lectură plăcută!
Se dau 10 familii de români. Trei se plâng de spaţiu insuficient, alte trei au problema urgentă a zugrăvitului, iar alte două și-ar dori înlocuirea gresiei și faianței (sondaj IRSOP) Vara asta voiam să zugrăvesc apartamentul. Sunt câțiva ani buni de la ultima zugrăveală, iar situația o cere. Pentru cele două camere, un zugrav mi-a cerut 2000 de lei doar manopera. Cu mențiunea că mă mai costă materialele și cele 4-5 zile de deranj în casă. Plus curățenia de după. ”Plus consumul”, a adăugat el, făcând gestul imaginar al sticlei duse la gură. O firmă care s-a angajat să îmi zugrăvească apartamentul în 24 de ore, a estimat inițial costul total la 3.000 de lei, după care a urcat a doua zi la 4.000 de lei pentru cele două camere. Fac parte din cele 72% dintre familiile care au cel puțin o urgență locativă, după cum arată un sondaj IRSOP publicat marți.
Tensiunea de pe piața forței de muncă va crește în ultimul trimestru. Care sunt sectoarele cu cele mai mari cereri de personal Persoanele în căutarea unui loc de muncă ar putea avea o putere mai mare de negociere, în ultimul trimestru din acest an, având în vedere tensiunea din piața muncii și intențiile companiilor de a crește numărul de personal. În aceste condiții, cei care vor să angajeze vor trebui, în mare măsură, să apeleze la persoanele care lucrează în alte companii, dar cu oferte superioare. Un raport realizat de ManpowerGroup arată că previziunea netă de angajare din ultima parte a acestui an este de +19%, cea mai puternică raportată în România de la finalul anului 2008. 24% din cei 627 de angajatori români chestionați pentru ediția din trimetrul IV/2018 a studiului raportează că au în vedere creșteri de personal, în timp ce 9% intenționează scăderea numărului total de angajați.
Popovici (OTP AM): Randamentul obținut din închirierea unei locuințe este de 4-4,5% pe an. Când îți e mai bine, îți pleacă chiriașul că se mărită Prețul caselor este, în medie, la minus 40% față de maxime, în condițiile în care în ultimul an a crescut cu 10%, iar în ultimii 5 ani cu mai mult de 20%, a declarat Dan Popovici, director general al OTP Asset Management, într-o conferință de presă.
Inflația a urcat la 5.1%, alimentată de scumpirea gazelor, serviciilor poștale și transportului aerian Preţurile de consum din luna august 2018 comparativ cu luna august 2017 au crescut cu 5,1%, au anunțat marți reprezentanții Institutului Național de Statistică. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,7%. Gazele, serviciile poștale și transportul aerian sunt cele  au ținut sus indicele prețurilor de consum, în timp ce ouășe, zahărul și fructele proaspete sunt singurele produse care s-au ieftinit în august. Reamintim că în iulie, prețurile își reduseseră avansul la 4,56% după ce în iunie urcaseră cu o dinamică de 5,41%.
Steven van Groningen: Cred că avem o problemă cu încrederea la nivel național. Cultivăm lipsa de încredere în persoane, în informații (fake news)/ Când a căzut Lehman Brothers nu realizam ce urma să vină Este unul dintre puținii bancheri pe care criza din 2008-2010  nu i-a dat deoparte. Sunt bănci care au schimbat 5-6 garnituri de președinți executivi- nu și Raiffeisen Bank, pe care Steven van Groningen o conduce din 2002. Recunoaște, într-o discuție cu reporterul HotNews.ro, că atunci când a auzit de prăbușirea Lehman Brothers, n-a avut nici cea mai mică idee despre ce va urma. ”Cădea o bancă de investiții din SUA, adică ceva total opus de ceea ce e o bancă comercială în Europa. Nu am realizat atunci ce înseamnă asta pentru sistemul bancar european”, spune van Groningen. Un interviu despre cei 10 ani de la criza bancară, despre clienți și bănci, nemulțumiri, decizii fericite sau nefericite, cu executivii băncilor care au prins criza și au acceptat să povestească despre asta.
Financial review. Prima pagină a presei străine: Trump amenință cu sancțiuni un tribunal internațional. Un acord privind Brexitul e posibil în două luni. Dieselgate în instanță. ONU: "În Italia, violenţă şi rasism” LE MONDE: Suedia, o ţară europeană ca oricare alta ● The TIMES: Un acord privind Brexitul e posibil în două luni, spune Barnier ● HANDELSBLATT: Dieselgate în instanță ● FINANCIAL TIMES: Trump amenință cu sancțiuni tribunalul internațional dacă aceasta ar încerca să investigheze cetățenii americani ● LES ECHOS: Reforma Codului muncii, primele rezultate ● THE DAILY TELEGRAPH: SUA pregătește un răspuns mai dur în cazul unui nou atac chimic al Siriei ● LE SOIR: Liberalul Guy Verhofstadt s-ar putea alia cu Emmanuel Macron ● IL MESSAGGERO: ONU: "În Italia, violenţă şi rasism. Vom trimite o echipă pentru verificări". Lectură plăcută!
Forța de muncă fantomă: Un român din cinci, apt de muncă, nu a muncit niciodată Tensiunea de pe piața muncii se acutizează pe fondul scăderii populației apte de muncă, lucru recunoscut recent chiar de Banca Națională a României (BNR). În aceste condiții, o persoană din cinci nu a muncit nici măcar o dată, deși are vârsta necesară, potrivit unei anchete a Institutului Național de Statistică (INS). Din datele oficiale reiese că în cazul femeilor, de exemplu, una din patru a preferat să stea acasă, lucru care defavorizează economia, punând presiune pe piața muncii și pe buget, dacă luăm în considerare ajutoarele sociale. Mare parte dintre persoanele care nu au muncit, nici nu își caută un job, astfel că nu se află în rapoartele oficiale privind șomajul și trăiesc cu ajutoare sociale.
Lipsa posibilităților materiale ale părinților? Creșe și grădinițe prea puține? Cert e că doar unul din trei copii români sub 4 ani este înscris în unitățile preșcolare Datele sunt de la Statistică, dintr-o lucrare făcută cu fonduri europene. Un audit urban făcut la nivelul întregii UE (la care a participat și România), în scopul evaluării calităţii vieţii în oraşele europene, într-o primă etapă fiind colectate circa 500 de variabile din 21 de domenii, printre care și zona Educației. Documentul, consultat în aceste zile de HotNews.ro, arată o realitate îngrijorătoare: din cei peste un milion de copii români cu vârsta de 0-4 ani, doar 344.000 sunt înscriși în creșe și grădinițe. Mult sub nivelul mediu european. Una dintre explicații poate consta în posibilitățile reduse ale familiilor din România de a face față cheltuielilor. Un alt argument ar putea ține de distanțele mari dintre domiciliul copiilor și locul în care se află creșa sau grădinița. Din păcate, cercetarea INS nu oferă foarte multe detalii. Tu de ce nu ți-ai înscrie copilul la o grădiniță sau la o creșă, de pildă?
UPDATE Andreea Paul: Evaluarea copiilor trebuie făcută ca în jocul Angry Birds Educația românească are cinci probleme, precum evaluarea demotivantă, un singur profesor la clasă, lecții nerelevante, imaginație nestimulată și plictiseală, reiese din declarația președintelui INACO, Andreea Paul.
Vestea bună e că a început școala. Vestea proastă e că avem tot mai puțini școlari​ Teodora C. a fost învățătoare într-o școală din Vaslui. În 2017, în județ s-au născut cu aproape 30% mai puțini copii decât se nășteau acum 10 ani, astfel că o parte din școli s-au închis. Teodora a reușit să să își găsească de lucru undeva în zona Clujului, dar ea e unul din cazurile de învățători care au avut noroc. Statistica a publicat în chiar prima zi de școală a elevilor datele privind natalitatea pe primele 7 luni din acest an. Avem cu circa 10.000 de viitori elevi față de primele 7 luni din anul trecut. Iar față de numărul copiilor care se nășteau acum 10 ani, situația arată rău. Foarte rău chiar.
Deficitul balanței comerciale a crescut cu 11%, la peste 7,5 miliarde euro, la șapte luni Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 11,2% (766,5 milioane euro), în primele șapte luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 7,577 miliarde de euro, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), potrivit Mediafax. În aceeași perioadă, exporturile FOB (preţul la frontiera ţării exportatoare)  au însumat 39,878 miliarde de euro, o creștere de 10,4%, iar importurile CIF (preţul la frontiera ţării importatoare, CIF - Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) au însumat 47,455 miliarde de euro, o creștere de 10,5%, se detaliază într-un comunicat de presă al INS.
Iancu Guda: Nimic nu s-a schimbat în ultimul deceniu. Cei mici plătesc taxe mai mari raportat la dimensiunea cifrei de afaceri Impozitarea aplicată cifrei de afaceri pentru companiile cu venituri sub un milion de euro și profitului brut pentru companiile cu venituri peste un milion de euro dezavantajează microîntreprinderile, deoarece acestea plătesc impozite mai marii, spune Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), într-un articol publicat pe blogul său.
Cele mai mari bănci din România spun că se confruntă cu 6 riscuri ridicate. La rândul lor, bancherii din strada Doamnei se uită cu îngrijorare spre ROBOR și spre gradul de îndatorare Cele mai mari bănci din România au identificat șase riscuri ridicate și trei moderate cu care se confruntă în activitatea lor, potrivit unui raport publicat de Banca Centrală.  Riscul de scumpire a finanțării (ca urmare a majorării ratei dobânzii şi/sau a deprecierii leului) devine primul risc sistemic, fiind urmat de riscul privind cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar-bancar. Bancherii mai spun că le va fi relativ dificil să gestioneze posibilele efecte negative care decurg din aceste riscuri. Bancherii din strada Doamnei sunt și ei îngrijorați că o creștere a dobânzii ROBOR poate genera presiuni asupra capacității clienților vulnerabili de a-și achita ratele. Nu ar fi deloc exclus să asistăm în prioada următoare la măsuri privind limitarea gradului de îndatorare, despre care oficiali din BNR au tot vorbit în ultima perioadă.
Financial review. Prima pagină a presei internaționale de luni: Alegerile din Suedia. Noua strategie spațială a Franței. Stiglitz: Nu sunt foarte încrezător în capacitatea europenilor de a face față unei noi crize FINANCIAL TIMES: Alegerile parlamentare din Suedia par să confirme la guvernare blocul de centru-stânga ● LES ECHOS: Franța își va anunța noua strategie spațială ● 10 ani de la căderea Lehman. Ce s-a schimbat de atunci? ● HANDELSBLATT: Apel de urgență al administratorului sistemului feroviar ● LE MONDE: Noul imperiu naval al Chinei ● Stiglitz: Trump este președintele celor superbogați. Nu sunt foarte încrezător în capacitatea europenilor de a face față unei noi crize. Lectură plăcută.
BCR revizuiește estimările de creștere a economiei în acest an. Noile calcule indică un avans al PIB de 3.8% ”Ne-am revizuit prognoza de creștere economică pentru 2018 la 3,8% ( de la 4,1%), după publicarea datelor privind evoluția  PIB în trimestrul II 2018”, arată un raport al BCR, publicat în aceste zile. Documentul analizează structura creșterii economice, pe care o consideră slabă, cu o contribuție neobișnuit de ridicată a stocurilor (de 3 puncte procentuale la rata de creștere de 4,1%) și o scădere a investițiilor, contribuția acestora scăzând cu 0,7 puncte procentuale în PIB-ul total din trimestrul al doilea. ”Datele privind investițiile au fost dezamăgitoare, dele confirmând o încetare a unei reveniri lente care părea să demareze în primul trimestru. Nu mai vorbim despre necesitatea stringentă a economiei românești de a înregistra noi investiții”, mai arată Raportul.
Lucian Croitoru: Occidentul- de la morala competitivității la morala cheltuielilor sociale Țările occidentale au ajuns ca în mai puțin de un secol să crească cheltuielile sociale de la virtual zero (Lindert, 2004) până la aproape 10-20 la sută din PIB, cu multe țări democratice având valori mai apropiate de 20 la sută din PIB decât de 10 la sută din PIB. Aceasta arată cât din banii contribuabililor, în echivalent PIB, sunt cheltuiți pentru asistență socială, dar, mult mai important, arată că s-a produs o schimbare majoră în modul de administrare a economiei. În ce a constat această schimbare și cât este de benefică pentru creșterea bunăstării?
​Gândirea asiatică în practică. Băncile sud-coreene vor recruta cu ajutorul inteligenței artificiale, indienii construiesc statui de un miliard de dolari, iar poliția japoneză va folosi AI în investigații ​Asia are multe concepte și idei care nu ne sunt familiare. Multe dintre acestea se pot găsi în știrile presei de pe continent. Vă prezentăm mai jos cinci subiecte, unele poate ciudate, care ne-au atras atenția în această săptămână.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version