BĂNCI
Salariul minim a fost modificat de 15 ori în ultimii 10 ani: de la 530 lei în 2008, la 2080 lei, 2350 lei și 3000 de lei, în 2019 Salariul minim pe economie a fost majorat forțat, mult peste capacitatea mediului de afaceri de a absorbi această presiune, susține Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România, într-o postare pe blogul său. Potrivit acestuia, salariul minim pe economie a cunoscut majorări de 15 ori în ultimii zece ani, crescând de la 540 lei (anul 2008) la 2.080 lei (începând cu 1 ianuarie 2019), majorarea acestuia fiind realizată într-un ritm mult mai rapid decât creșterea salariului mediu pe economie.
Financial review Prima pagină a presei străine: De ce pare economia mondială atât de fragilă. Trump face presiuni prin intermediul televiziunii. Ghosn se apără, dar eliberarea pe cauțiune e tot mai departe. Deutsche Bank reduce bonusurile Financial Times: Trump face presiuni prin intermediul unui discurs televizat pentru finanțarea zidului de la frontieră ● Martin Wolf: De ce pare economia mondială atât de fragilă ● Carlos Ghosn își apără imaginea, în timp ce eliberarea pe cauțiune pare tot mai îndepărtată ● Handelsblatt: Deutsche Bank trebuie să facă economii așa că reduce bonusurile ● Diario de noticias: Regatul Unit neagă negocierile cu Bruxelles-ul pentru amânarea Brexit-ului ● Akșam: Erdoğan nu a acceptat întâlnirea, consilierul lui Trump părăseşte Ankara. Lectură plăcută!
Corporate Report Elon Musk îndeamnă chinezii să comande Tesla Model 3 pentru a finanța Gigafabrica de la Shanghai; Amazon și Netflix împing în sus Wall Street; IBM a înregistrat 9.100 de patente în 2018; Samsung și Apple, resimt efectul încetinirii creșterii economice globale Elon Musk și guvernul României au același prim-obiectiv: creșterea consumului. Doar că Musk investește continuu ● Nimic nou pe frontul de vest, internetul împinge din spate bursa americană ● Fără a face atâta vâlvă ca alții, IBM muncește din greu pentru ridicarea IQ-ului omenirii ● Samsung tușește, Apple strănută, iar gripa de care suferă vine tot din China
VIDEO Sinonimele lui Isărescu pentru Ordonanța privind taxarea băncilor în funcție de ROBOR: trăsnaie, bombă, ”inovație” Trăsnaie, bombă greu de înțeles, ”inovație” (între ghilimele) - acestea au fost calificativele acordate Ordonanței 114 referitoare la taxa pe activele bancare de către numărul unu al Băncii Centrale, Mugur Isărescu, după ce Guvernul pare să intenționeze a limita instrumentele de politică monetară ale uneia dintre ultimele instituții independente. Legarea de ROBOR a taxei pe active este anormală și va trebui discutată în celebrul Comitet Național pentru Supraveghere Macroprudențială, consideră Isărescu, care a ținut să precizeze că scăderea ROBOR la 3 luni din ultima perioadă nu are nicio legătură cu presiunea Guvernului. Cât despre posibila presiune pe care BNR ar pune-o pe bănci pentru a nu scădea ROBOR, Isărescu spune doar: E o aiureală!
Isărescu: ROBOR scade ușor din septembrie, nu are legătură cu taxa pe bănci. E o aiureală că am fi făcut presiuni asupra băncilor ”Ratele Robor pe termen scurt sunt foarte sensibile la lichiditatea din piață. Cele pe termene mai lungi depind și de lichiditate și de evoluția dobânzilor pe termen scurt dar depind și de percepția analiștilor. Iar astă-vară s-a conturat această încredere că inflația va veni în jos iar anticipațiile inflaționiste au fost în scădere. Dacă vă uitați la evoluția ROBOR pe termene mai îndelungate veți vedea că indicele scade ușor din septembrie. Nu are deloc legătură cu taxa pe bănci”, a declarat la finalul briefingului de presă de marți Guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
Unele primării nu mai au bani pentru plata cheltuielilor de funcționare Se pare că situația bugetară a unor primării este deficitară. În această situație precară se află și Primăria Orașului Siret, care nu poate onora la timp plățile restante aferente unei emisiuni de obligațiuni pentru că veniturile proprii și banii primiți de la bugetul de stat sunt insuficienți, reiese dintr-o informare publicată pe site-ul Bursei de Valori București (BVB). Nu numai că sunt insuficienți pentru plata acelor obligațiuni, dar nu are nici pentru cheltuieli de funcționare sau cofinanțări europene.
Româncele devin mame tot mai târziu. Principalul motiv pentru care amână să facă un copil Decizia de a avea copii devine din ce în ce mai dificil de luat, motivul principal fiind legat de planurile profesionale și felul în care creșterea unui copil vor interfera cu acestea, se arată într-o publicație a Institutului Național de Statistică. Tocmai de aceea, spune documentul, se observă o creștere a vârstei medii a mamei la prima naștere. Astfel, în anul 2017 vârsta medie a mamei la prima naștere era de 27,1 ani, comparativ cu 24,9 ani, în 2005.
BNR a confirmat așteptările pieței, menținând dobânda-cheie la 2.5% Așa cum era de așteptat, BNR a menținut marți dobânda cheie la 2.5%, într-o primă ședință pe probleme de politică monetară din acest an a Consiliului de administraţie. Decizia va fi urmată ca de obicei de un briefing de presă susținut de Guvernatorul Băncii Naționale la sediul instituției în jurul orei 15. Analiștii economici cu care HotNews.ro a stat luni de vorbă au anticipat decizia BNR, deși contextul economic în care s-a luat decizia este extrem de complicat. Ordonanța 114, cea care leagă taxa pe lăcomie de ROBOR, pachetul de legi al lui Daniel Zamfir (ALDE), dar și normele BNR privind limitarea îndatorării, toate acestea vor presa asupra creditării și sistemului financiar, dar ar putea menține inflația și ROBOR la cote scăzute.
Financial review Prima pagină a presei străine: Recession is coming. Analiștii recalculează în scădere prețul petrolului. Cum ar putea Estul schimba în rău politica germană. O privire spre UE în 2019 chiar dă fiori Financial Times. Lawrence Summers: Trebuie să ne pregătim de recesiune. Excesul de austeritate este mai riscant decât risipa fiscală ● May luptă să-i convingă pe criticii acordului Brexit înaintea votului ● Les Echos: Cursul petrolului: analiștii refac în scădere calculele privind evoluția prețului ● Handelsblatt: Cum ar putea Estul schimba în rău politica germană ● O Jornal Economico: Aruncarea unei priviri spre UE în 2019 chiar dă fiori ●Kathimerini: Atac al grupării anarhiste Rubicon cu sticle cu vopsea asupra Ambasadei SUA din Atena. Lectură plăcută!
Salariul minim 2019 / Observații privind angajații cu studii superioare Începând cu 1 ianuarie 2019, în România nu mai avem un singur salariu minim, ci trei: cel standard - 2.080 lei, cel cu observații - 2.350 lei și cel de 3000 de lei pentru sectorul construcțiilor. Referindu-ne la cel de 2.350 lei, acesta se referă la persoanele încadrate în funcții ce impun nivel de studii superioare și înregistrează o vechime în câmpul muncii în domeniul respectiv de minim 1 an.
DOCUMENT Firmele vor putea oferi angajaților, ca beneficiu, o pensie ocupațională Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, duminică, faptul că are un proiect de lege prin care își propune să completeze arhitectura sistemului de pensii din România, respectiv să introducă pensia ocupațională. Documentul prevede stabilirea elementelor necesare înfiinţării schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale, inclusiv aspectele legate de administrarea acestora. Pe scurt, firmele vor putea oferi angajaților beneficii suplimentare.
Cum va acționa marți BNR: va scumpi sau nu banii? Economiștii șefi din bănci cred că nu Marți după prânz, cei 9 corifei din Consiliul de Administrație al Băncii Naționale vor face un anunț privitor la decizia de politică monetară pe care urmează să o ia. Teoretic, o decizie normală ar fi să o mențină la actualul nivel, dar lucrurile sunt mult mai complicate, iar presiunile asupra politicii monetare și a celei care o aplică (BNR) sunt la cele mai înalte cote. Rareori s-au văzut în spațiul public ieșiri ale demnitarilor din Guvern atât de corozive la adresa independenței BNR, astfel că pe masa celor din CA stau practic toate opțiunile.
Comerțul cu amănuntul, crestere cu 5.6% an/an după primele 11 luni din 2018 Institutul Național de Statistica (INS) a publicat luni datele privind dinamică comerțului cu amănuntul (barometru pentru consumul privat, principală componentă a PIB) pentru luna noiembrie dar și pentru întreaga perioadă ianuarie-noiembrie 2018, se arată într-o analiză a Băncii Transilvania, publicată la o oră de la lansarea comunicatului INS. Potrivit datelor oficiale, dinamica anuală a accelerat pentru a treia lună la rând în noiembrie, pe fondul climatului pozitiv din piața creditului, dar și a decelerării inflației. Astfel, volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a crescut în noiembrie, cu un ritm lunar în decelerare la 1.5%.
Acordul negociat de Theresa May cu UE este ca și compromis în parlamentul britanic, susțin conservatori importanți Un lider important al curentului pro-Brexit dezvăluie că se întrevede cu claritate ieșirea Regatului Unit din UE fără niciun acord, deoarece înțelegerea negociată cu spatele la zid de premier nu are vreo șansă să fie aprobată de parlament. Iar un sondaj arată că majoritatea votanților conservatori „de rând” preferă un „no-deal Brexit”, nu un alt referendum, ăpotrivit express.co.uk. Parlamentarul conservator Peter Bone, un vechi susținător al Brexitului, a declarat duminică dimineață la Sky News că tot mai mulți parlamentari sunt favorabili unui „no-deal Brexit” și că spaimele cu privire la lipsa acordului nu au susținere parlamentară și publică.
Globurile de Aur 2019: "The Americans" - cel mai bun serial, "Roma", de Alfonso Cuaron - cel mai bun film străin, ”Bohemian Rhapsody”- cea mai bună dramă Cea 76-a ediție a galei Globurilor de Aur are loc în noaptea de duminică spre luni, la Los Angeles. Iată, potrivit Mediafax, primele premii acordate. "The Americans" - cel mai bun serial-dramă, "Roma", de Alfonso Cuaron - desemnat cel mai bun film străin, Alfonso Cuaron - cel mai bun regizor, Olivia Colman- cea mai bună actriță într-o comedie, Green Book- cel mai bun film de comedie, Glenn Close- cea mai bună actriță într-o dramă, Rami Malek- cel mai bun actor într-o dramă, ”Bohemian Rhapsody”- cea mai bună dramă.
Globurile de Aur 2019; Michael Douglas, primul câştigător Cea 76-a ediție a galei Globurilor de Aur are loc în noaptea de duminică spre luni, la Los Angeles. Veteranul Michael Douglas este primul câştigător al serii, cu Globul de Aur primit pentru cel mai bun actor într-un film de comedie, scrie Mediafax. Actorul american Michael Douglas a primit premiul Globul de Aur pentru rolul din lungmetrajul "The Kominsky Method".
Financial review Prima pagină a presei străine: Ghosn va avea marți la dispoziție 10 minute ca să se apere. Interviu cu de Niro despre Trump. Avertismentul unui ministru german Financial Times: Trump ar prefera un gard de oțel unui zid de beton ● Les Echos: Carlos Ghosn va avea la dispoziție 10 minute ca să se apere. El va apărea marți în fața instanței ●The Guardian: Robert de Noro, despre Trump: E un rasist și un bufon care joacă murdar! ● La Libre Belgique: ”S-a terminat cu anii faști”: avertismentul unui ministru german ● The Times: Parlamentarii britanici ameninţă cu o blocare a activităţii guvernului în stil Trump, pe tema Brexit. Lectură plăcută!
Daniel Dăianu: Suprataxa si politica monetară: ce nu este în regulă Suprataxa privind băncile a provocat discuții aprinse. Chiar dacă ar putea fi interpretată în registrul unei reglementări a ratelor la împrumuturi acordate clienților non-bancari, lucrurile merg adânc; raportarea Robor-ului la o rată de referință (RR), anunțată la 1,5% și apoi ajustată la 2%, privește politică monetară a BNR.
OUG privind noile taxe din Monitorul Oficial, diferită de cea adoptată de Guvern/ Salariu minim de 3.000 de lei în construcții indiferent de tipul muncii Publicarea Ordonanței lăcomiei în Monitorul Oficial (MO) s-a lăsat așteptată, după ce a a fost adoptată de Guvern în seara zilei de 21 decembrie. Abia pe 29 decembrie, sâmbătă, a fost publicată. Se pare că a mai suferit modificări de la adoptare până la publicare în MO. OUG s-a schimbat mult în ceea ce privește sectorul construcțiilor. Potrivit specialiștilor în fiscalitate, apare o problemă pentru firmele din sector: trebuie să dea salariu de 3.000 de lei și la femeia de serviciu, chiar dacă nu aplică facilitatea de scutire la impozitul pe venit.
Exclusiv Ministrul Finanțelor a primit calculele BNR privind impactul taxei pe lăcomie: În varianta optimistă, doar două bănci ar mai avea profit în 2020. In cel pesimist, niciuna Sectorul bancar românesc ar deveni neprofitabil începând cu anul 2019, înregistrând o pierdere estimată de 680 milioane lei anul 2019 şi de aproximativ 3,4 miliarde lei in anul 2020, arată o scrisoare transmisă Ministrului Finanțelor de către Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, document consultat de HotNews.ro. În plus, numărul de bănci care ar rămâne profitabile ar fi de 4 până in anul 2019 (toate de importantă sistemică), respectiv două până la finele anului 2020. În scenariul advers ajustat cu includerea taxei de lăcomie, nicio bancă nu ar mai avea capacitatea de a genera profit in orizontul de analiză, arată documentul, obținut din surse apropiate Finanțelor.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version