BĂNCI
Cum au funcționat în alte țări Comisiile Naționale de trecere la euro și cum e la noi. Bonus: ce se discută în Comitetul de trecere la euro din Banca Națională O să avem un nouă Comisie care să ne ducă spre euro. Foarte bine! Au fost voci care sugerau că la ce ne mai trebuie încă o Comisie, câtă vreme există deja una în cadrul Băncii Naționale? Alte vociziceau că e bine că avem o nouă comisie formată și din reprezentanți ai Academiei și ai Guvernului, dar că treaba cu euro e în curtea Băncii Naționale, așa că Isărescu ar trebui pus șef peste Dăncilă și nu invers. Mai întâi să vedem cum au procedat alte țări, apoi să trecem în revistă pe puncte temele discuțiilor din Comitetul de trecere la euro din BNR și în final, să venim și cu o concluzie.
Contribuția la pilonul II de pensii a scăzut, în ciuda asigurărilor date de guvernanți Mulți români au observat în ultimele zile cât de mult le-a scăzut contribuţia la pilonul doi de pensii. A fost prima lună de la scăderea procentului care merge către pensiile private, de la 5,1 la sută la 3,75%, arată jurnaliștii Digi24.ro. Contribuția la Pilonul II de pensii pentru luna ianuarie, prima după revoluția fiscală, s-a redus de la 5,1% la 3,75%. Deși guvernanții ne-au asigurat că a scăzut procentul pentru că baza de raportare este mai mare, ei bine, valoarea de acum este mai mică. Asta și în cazul în care brutul a fost majorat cu 20%.
Criza din sănătate și afecțiunile de sezon duc piața farma la un nivel record- 50 de miliarde de lei în acest an Piața farmaceutică din România va înregistra afaceri record în 2018, apetitul românilor pentru pastile și tratamente fiind stimulat de campaniile publicitare din massmedia și de situația de criză din sistemul sanitar. În tentativa de a-și găsi singuri soluții pentru problemele de sănătate, românii apelează tot mai frecvent la farmacii, iar această tendință se vede în datele financiare prezentate de KeysFin. Potrivit unei analize realizate de Keysfin, care a luat în calcul datele financiare ale companiilor producătoare și distribuitoare de medicamente, afacerile acestora au evoluat susținut în ultimii ani, de la 37,92 miliarde de lei în 2012, la 47,87 miliarde lei în 2017, estimările pentru 2018 mergând spre atingerea pragului de 50 de miliarde de lei.
Avem 60.000 de joburi vacante. Vezi estimările pe următorii 10 ani privind sectoarele care vor genera joburi și cele care se vor contracta Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante din 2017 a fost de 60.000 (mai mult cu circa 200 de locuri de muncă vacante faţă de anul anterior), au transmis vineri reprezentanții Institutului Național de Statistică. Un job vacant apare în piață în următoarele situații: dacă ai fost concediat iar șeful tău îți caută un înlocuitor, dacă te pensionezi și lași astfel un loc liber de muncă în companie sau când o firmă se dezvoltă și are nevoie de noi salariați. Crearea de locuri de muncă poate fi privită ca numărul total de locuri de muncă generate de firme (sau administrația publică) plus cele adăugate de noile firme intrate in piață.
Florin Georgescu, BNR: ​Dacă prin reformă fiscală înțelegem ceea ce s-a înțeles până acum- tăieri de cheltuieli și creșteri de taxe- înseamnă că e un eșec care va tensiona societatea la limite la care eu nu pot să mă gândesc ​ Continuarea de o manieră nesustenabilă în ceea ce priveşte raportul cerere - ofertă ar putea duce la o situaţie care să necesite ajustări sau corecţii economice foarte dureroase, a declarat, joi, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Florin Georgescu, la şedinţa organizată de Comisia economică, industrii şi servicii a Senatului.
Pentru restituirea taxei auto nu mai este nevoie de depunerea certificatului de înmatriculare şi cărţii de identitate a maşinii Guvernul a decis miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, eliminarea obligativităţii de a anexa la cererea de restituire a taxei auto a certificatului de înmatriculare şi cărţii de identitate a maşinii.
Barclays, acord amiabil de 2 miliarde de dolari în SUA pentru închiderea unei anchete privind produse financiare toxice Banca britanică Barclays a ajuns la un acord amiabil de 2 miliarde de dolari pentru a închide o anchetă a departamentului Justiției (DoJ) din Statele Unite în ceea ce privește activitățile sale legate de sectorul imobiliar înaintea crizei financiare, scrie AFP.
Ce intrebări i s-au pus joi Guvernatorului BNR de către cei 3 senatori prezenți la întâlnirea cu boardul Băncii Naționale Pentru prima oară în ultimii ani, Guvernatorul Isărescu a venit la discuțiile cu membrii Comisiei economice din Senat însoțit de toți membrii Consiliului de Administrație, dând semnalul că mesajele sale nu sunt în nume personal, ci ale întreg boardului BNR. La întâlnire au participat doar 3 senatori- Daniel Zamfir (fost liberal), Florin Cîțu (președintele comisiei- PNL) Vasile Lungu (PMP). Procedura unanim acceptată a fost ca cei 3 senatori să adreseze întrebările, iar la final, Isarescu să răspundă.
Noi reglementări fiscale: Microîntreprinderile vor putea opta între impozitul pe profit sau pe cifra de afaceri/ Pentru ONG-urile furnizoare de servicii sociale, persoanele fizice vor putea dona 3,5% din impozitul pe venit Guvernul a aprobat joi prin Ordonanță de Urgență o serie de măsuri fiscale. Unele dintre ele vizează sponsorizarea ONG-urilor furnizoare de servicii sociale, a anunțat premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern. În cazul persoanelor fizice, cota din impozitul pe venit pe care o pot dona crește de la 2% la 3,5%. Actul normativ mai prevede că microîntreprinderile vor putea opta între impozitul pe profit și pe cifra de afaceri.
VIDEO Isarescu: Spre deosebire de alte țări, România s-a confruntat cu o creștere semnificativă atât a deficitului de cont curent, cât și a deficitului bugetar, evoluții care au pus presiune pe deprecierea monedei naționale Banca Națională a României (BNR) a fost obligată să majoreze de două ori dobânda de politică monetară din cauza creșterii accelerate a inflației, cu efecte ample asupra mediului economic, în condițiile în care deficitul de cont curent și deficitul bugetar au crescut mai mult decât în țările din regiune, iar presiunea pe deprecierea monedei naționale a fost semnificativă, a afirmat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul ședinței Comisiei economice, industrii și servicii a Senatului, având ca temă ”Evoluția inflației și implicațiile pentru economia României”, scrie News.ro.Stirea se actualizeaza
7 români din 10 consideră că au o sănătate bună și foarte bună (Eurostat) ​Peste două treimi (67,5%) dintre persoanele cu vârsta de peste 16 ani care trăiesc în Uniunea Europeană au apreciat în 2016 că au o stare a sănătăţii foarte bună şi bună, românii fiind peste media din UE din acest punct de vedere în condiţiile în care 70,5% au apreciat că au o stare a sănătăţii foarte bună şi bună, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres. În rândul statelor membre, cea mai mare pondere a populaţiei cu vârsta de peste 16 ani care apreciază că are o stare a sănătăţii foarte bună şi bună s-a înregistrat în Irlanda (82,8%), Cipru (78,7%), Olanda (75,9%), Suedia (75,1%), Grecia (74%), Belgia (73,7%), Malta (72,9%) şi Spania (72,5%).
Miercuri, prin Ordin al Președintelui ANAF s-au stabilit procedurile de anulare a obligaţiilor fiscale ce fac obiectul prevederilor Legii nr. 29/2018. Vezi ce spune noua reglementare și dacă te încadrezi Vechea lege (Legea nr. 29/2018) acorda amnistie în cazul românilor care au realizat vânzări de imobile în calitate de persoană fizică și care au achitat impozitul pe venitul din cedarea proprietăților imobiliare din patrimoniul personal si celor care au realizat venituri din producția agricolă, au realizat activități de transformare a producției agricole sau au prestat servicii manuale în zona activităților agricole și au depășit plafonul de înregistrare în scopuri de TVA, iar acestea nu s-au înregistrat în scopuri de TVA, aceste persoane nu vor fi obligate să achite diferențele de TVA și diferențele la cheltuielile accesorii.Vezi aici documentul apărut în Monitor.
Un comunicat al Statisticii rămas aproape neobservat. Rețineți: pensia noastră nu ne-o va plăti Statul, ci cei care vor munci atunci când ne vom pensiona noi! Că tot suntem în anul Centenarului, imaginați-vă o familie care trăia prin 1918. Oamenii se gospodăreau singuri, pbțineau pe cont propriu cele necesare traiului, facându-și inclusiv încălțămintea, dar și lumânările în regie proprie. Nu mai vorbesc de case, pe care și le ridicau în cel mai bun caz cu ajutorul vecinilor. Membrii familiei care erau apți de muncă asigurau cele trebuincioase casei, inclusiv pentru copii și pentru bătrânii care nu mai puteau munci la câmp. Faptul că azi trăim într-o altă societate și avem venituri mari nu schimbă deloc faptul că cei care muncesc trebuie să producă toate bunurile și serviciile consumate de întreaga populație. Persoanele aflate în întreținere și care nu lucrează sunt la fel de dependenți astăzi ca acum 150 de ani. Contribuțiile pentru pensii plătite azi sunt de fapt acele produse alimentare recoltate, la care țăranii  de acum 100 de ani trebuiau să renunțe pentru a-i întreține pe bătrânii aflați în întreținere.
Casa de Insolventa Transilvania: ​România are cu 19% mai multe companii mari, dar cu o structură erodată (studiu) Economia României stăpe o bază îngustă, deși înregistrează cea mai mare creștere din UE, deoarece veniturile se concentrează în jurul unui număr mic de companii de impact, arată a patra ediție a studiului CITR Group privind evoluția companiilor de impact. Vorbim despre aproximativ 23.000de companii de impact care generează aproximativ de 65% din cifra de afaceri cumulată la nivel național, dar care reprezintă doar 4% din totalul companiilor din România. Studiul arată că asistăm, de fapt, la un declin al indicatorilor acestor firme, cu o creștere a ponderii numărului companiilor cu probleme (restructurabile și insolvabile) din totalul companiilor de impact. Principalii indicatori cu evoluție defavorabilă au fost creșterea îndatorării și scăderea productivității. Studiul integral poate fi citit aici.
Când angajatul dictează condițiile: Am întâlnit candidați care doresc să lucreze la birou alături de animalul lor de companie (studiu Adecco) Salariile vor crește și în 2018, apreciază experții Adecco. În industrie,veniturile lunare vor avea o creștere de minim 10% față de sfârșitul anului 2017, în timp ce, pentru angajatii din sectorul financiar, lista beneficilor va fi completată de noi servicii. Lipsa candidațiilor în majoritatea sectoarelor economice va deveni și mai intensă în 2018. În cazul segmentului financiar, legal, HR flexibilitatea programului devine tot mai importantă, arată un sondaj realizat în rândul specialiștilor Adecco. În plus, potrivit observațiilor acestora, candidații refuză, într-o măsură mai mare ca în trecut, anumite poziții dacă angajatorul care le oferă este localizat într-o zonă foarte aglomerată.
Declaraţia unică va fi disponibilă online începând din 16 mai, iar în săptămânile următoare parola de acces va fi trimisă prin poștă Contribuabilii vor putea depune online Declaraţia unică începând cu data de 16 mai, iar în săptămânile următoare aceştia vor primi prin poştă parola de acces în mediul virtual, a declarat, marţi seară, la Antena 3, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, citat de Agerpres. "Declaraţia (unică, n.r.) acum este finală, nu apare nicio altă variantă peste o zi, două sau trei. Săptămâna aceasta vom afişa pe site-urile tuturor instituţiilor publice varianta pe care noi deja am comunicat-o. Formularul inteligent, acel formular va fi disponibil online începând cu data de 16 mai, pentru ca oamenii să poată depune astfel declaraţia unică”, a spus ministrul Finanțelor.
Ministrul Finanţelor despre evaziunea fiscala: plăteşti la stat toată suma, nu te duci la puşcărie, pentru că nu ăsta este interesul Ordonanța de Urgență 241 cu evaziunea fiscală trebuie schimbată, crede ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Nu doar  respectiva Ordonanță ci și alte prevederi din Codul penal. ”Adică aşa cum face Germania, cum face Olanda, cum fac ţările care, de multe ori, ne critică pe noi pentru diferite alte subiecte. Vom lua exact din fiecare ţară bunele practici pe care ei le aplică de zi cu zi către mediul de afaceri şi le vom pune frumos în legislaţia noastră. În Germania, de exemplu, un anumit procent din suma respectivă pe care Fiscul o identifică ca fiind evaziune nu se declară faptă penală sau se poate discuta. Ai suma, discuţi cu respectivul: plăteşti la stat toată suma, nu te duci la puşcărie, pentru că nu ăsta este interesul”, a spus Teodorovici marți seara la Antena3.
 Ionuţ Dumitru: Avem un deficit neobişnuit pentru primele luni ale anului. Îngrijorătoare sunt cheltuielile recurente România a înregistrat în luna februarie un deficit de 7,5 miliarde de lei, neobişnuit pentru primele luni ale anului când se înregistra un surplus, iar îngrijorătoare sunt creşterile înregistrate de cheltuielile cu salarii, asistenţă socială sau bunuri şi servicii, a declarat, marţi, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, citat de Agerpres, prezent la o conferinţă la BNR. "În februarie am avut un deficit foarte mare, la peste 7 miliarde de lei, în jur de 7,5 miliarde de lei, neobişnuit cumva pentru România în primele luni ale anului. Ştim că în anii anteriori şi istoric, întotdeauna, primele luni ale anului consemnau mai degrabă un deficit mic sau chiar surplus bugetar. Explicaţiile sunt multiple”, spune Dumitru.
Am aflat de ce s-a amânat intempestiv ședința Comisiei de Buget a deputaților, pe tema plafonării dobânzilor: o întâlnire in trei: Zamfir (inițiatorul proiectului), Budăi (șeful Comisiei deputaților) și reprezentanții IFN-urilor Deși părea să fie ordin de partid trecerea prin Comisia de Buget a Camerei (for decizional) a plafonării dobânzilor iar miercurea următoare să se voteze în plen inițiativa pornită de liberalul Daniel Zamfir, aseară proiectul a fost scos de pe ordinea de zi fără vreo explicație. Surse convergente au confirmat pentru HotNews.ro că luni a avut loc o discuție cu cifre pe masă între reprezentanții IFN-urilor,Marius Budăi- președintele Comisiei din Camera Deputaților și Daniel Zamfir (inițiatorul proiectului) - invitat să ia parte la discuții. Calculele prezentate de IFN-uri l-au pus pe gânduri pe Budăi, care ar fi solicitat amânarea votului decisiv al Comisiei de la Cameră. Informația a fost confirmată pentru HotNews.ro de liberalul Daniel Zamfir, autorul inițiativei legislative.
Cum să NU intri în atenția Fiscului în vederea verificării situației fiscale personale/Vezi ce spune Ordinul ANAF metodele indirecte de stabilire a veniturilor, recent publicate Aveți cheltuieli mai mari decât v-ar putea permite veniturile? Ați avut intrări bruște și consistente de fonduri în conturile bancare? Mare atenție, s-ar putea că Fiscul să va considere o persoană cu risc ridicat  și să va anunțe că vă va face o vizită în următoarele două săptămâni. Președintele ANAF  a publicat recent Ordinul prin care se stabilesc  metodele indirecte de stabilire a veniturilor, utilizate cu ocazia verificării situației fiscale personale. Selectarea metodei indirecte de stabilire a veniturilor care se utilizează în cadrul verificării este de competență organului fiscal. Există 3 asemenea metode: metoda sursei, a fluxurilor de trezorerie și metoda patrimoniului net.  Vezi aici documentul publicat in Monitorul oficial.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică