BĂNCI
Mihai Ionescu, despre Claudiu Năsui: Aterizat din greșeală, infatuat, nimic în comun cu economia, închis ermetic în birou, refuză dialogul, nu are calitate de manager Exportatorii se străduiesc de două luni să discute cu ministrul Economiei, Claudiu Năsui, potrivit lui Mihai Ionescu, presedinte executiv ANEIR, co-presedinte al Consiliului de Export. Problema ar fi că ministrul a tăiat bugetul de promovare prin care firmele participau la târgurile internaționale. În general, acolo se cunosc companiile din diferite țări, iar de multe ori se încheie contracte importante.
Leonardo Badea, BNR: Circa 550.000 de debitori au apelat la moratoriile privind suspendarea ratelor. Suma totală amânată la plată: 41 miliarde de lei Circa 550.000 de persoane fizice și juridice au aplicat pentru amânarea la plata ratelor pe care moratoriile guvernamentale și cele inițiate de bănci le-au aplicat, a spus joi Leonardo Badea, viceguvernator BNR, la o conferință online pe tema bugetului pentru acest an. Potrivit oficialului BNR, suma totală amânată la plată a fost de 41 miliarde lei, adică 13,8% din soldul creditelor acordate de băncile românești. Badea a atras atenția că în anul 2021 se va înregistra o creștere economică pozitivă, dar va fi una fragilă, printre vulnerabilitățile economiei numărându-se și disciplina la plată laxă a firmelor românești.
Libocor, BRD: Deficitul extern e la aproximativ 5% din PIB, în pragul acelei linii roșii trasată de Lawrence Summers în privința sustenabilității ”Dacă ne întoarcem în China anului 500 îe..n. Atunci trăia un strălucit strateg militar, Sun Țzu care spunea: ”Nu-ţi fie teamă că înaintezi prea încet. Teme-te dacă te opreşti”. Ceea ce vreau să spun este că vedem perspectivele bune ale economiei, dar îndemnul meu e să nu ne temem dacă mergem încet. Exuberanța nu cred că-și are locul în discursul public. Pandemia nu a trecut, iar cine privește lucrurile așa ar putea cădea într-o mare eroare”, a spus joi economistul șef al BRD Florian Libocor la o conferință online pe tema Bugetului.
​Business report: Ancheta DNA: Lista celor mai norocoase firme. Cele mai bune zone de locuit ȋn București. Producătorii de flori, la un pas de dezastru. Calitatea candidaților la recrutare, tot mai slabă România într-un punct critic, calitatea candidaților la recrutare din ce în ce mai slabă ● Bugetul pe 2021, unul de corectie. CES nu vrea ca statul sa ajute companiile in detrimentul bugetarilor ● Ancheta DNA: Lista celor mai norocoase firme afectate de pandemie ● Companiile municipale create de Gabriela Firea, tot mai greu de desființat ● Deficitul excesiv – istoria, riscurile și soluțiile ● Care sunt cele mai bune zone de locuit ȋn București, din punctul de vedere al indicelui calitate-preț, în viziunea unui expert imobiliar ● Factură la gaze crescută cu 20% în doar două luni. Cum a fost posibil ● Producătorii de flori, la un pas de dezastru. Ministrul Educației clarifică: Se pot oferi flori și mărțișoare la școală! ● IMM-urile cer să fie scutite de taxele neplătite în 2020: „De ce nu discutăm despre o amnistie fiscală?”
​ANAF a realizat un Ghid pentru persoanele care realizează venituri din premii și jocuri de noroc Persoanele fizice care realizează venituri din premii și jocuri de noroc atât din România, cât și din străinătate, au obligația să declare veniturile și să plătească impozite la buget. În acest sens, Ministerul Finanțelor și ANAF au realizat un ghid.
Florian Neagu, BNR: Este esențial să nu ajungem să finanțăm prin sistemul bancar alte economii în loc să acoperim nevoile din economia noastră ”Volumul creditelor date de băncile românești firmelor care lucrează în sectoare cu valoare adăugată mai mare sau care încorporează cunoștințe mai avansate (medium high-tech, high-tech sau acele knowledge-intensive services) a crescut cu 19% în ultimii 5 ani, dar ponderea lor în portofoliul băncilor a rămas aceeași. Asta în vreme ce creditele acordate sectoarelor cu valoare adăugată mai mică au crescut în ultimii 5 ani mai mult și și-au majorat și ponderea în portofoliile bancare”, a spus miercuri Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României, la un eveniment organizat de Finmedia. Dacă dorim să sprijinim schimbarea structurală a economiei către una care generează valoare adăugată mai mare, există spațiu suficient ca finanțarea bancară să se orienteze mai mult spre companii din industriile menționate, a mai adăugat Neagu.
În România nu există o abordare clară pentru regenerarea cartierelor de blocuri – raport Banca Mondială/ Top 10 orașe în care oamenii și-ar dori să locuiască Peste 73% din locuitorii municipiilor din România stau la bloc și, cu toate acestea, nu există o abordare clară, atât la nivel național, cât și la nivel local, pentru regenerarea cartierelor de blocuri, reiese dintr-un raport al Băncii Mondiale. Potrivit acestuia, în 30 ani de tranziție, au existat foarte puține inițiative pentru a adresa, într-un mod integrat, problemele cu care se confruntă cartierele de blocuri din România.
Datoria guvernamentală a atins 47,7% din PIB, anul trecut ​Datoria guvernamentală a urcat anul trecut cu 12,4 puncte procentuale, la 47,7% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. De precizat că sunt doi factori care au influențat negativ: nevoia mai mare de finanțare, deci împrumuturi (evident) și contracția economică (pentru că se calculează ca procent din PIB).
5 sfaturi pentru a nu te trezi cu conturile golite prin metoda ”romance scam” Pandemia cu siguranță a adus multe schimbări, însă nevoia de conexiune umană și de dragoste rămâne prezentă în rândul internauților. Iar cum multe persoane se află acum în situația de a-și căuta un partener în mediul online, cu ocazia zilei de Dragobete, ING Bank România atrage atenția privind o metodă de fraudare ce lasă în urmă atât inimi frânte, cât și conturi golite: ”romance scam” sau „iubirea prefăcută”. Cum funcționează? Infractorul își alege victimele după o evaluare amănunțită a profilurilor de pe rețelele de socializare. El vizează persoanele vulnerabile, de cele mai multe ori singure și cu mai puține cunoștințe digitale, cu care poate crea cu ușurință o conexiune prin intermediul acestor canale. Odată ce a adunat toate informațiile necesare, el va contacta pentru prima dată potențiala victimă.
Daniel Dăianu: ​Regimul fiscal în România este profund inechitabil. Trebuie să ne trezim la realitate ”Regimul fiscal în România este profund inechitabil, din două motive. Primul, are prea multe portițe- vă dau ca exemplu faptul că de mulți ani cota unică nu mai există. Și al doilea motiv: favorizează concurența fiscală neloial”, a spus miercuri Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fisca, la o conferință online organizată de FinMedia. Dăianu a mai vorbit despre sifonările de bani și risipirea resurselor în sectorul public. ”Sunt de notorietate! Asta a propos de ce se întâmplă în Valea Jiului. Ar trebui creat un proiect mare, care va fi sigur finanțat de Comisie, pentru ca oamenii de acolo să poată trăi decent. Ar fi de nejustificat să NU facem așa ceva”, a mai spus miercuri Dăianu.
De luna viitoare recensământ de probă: Circa 50.000 de familii din întreaga țară au fost selectate Circa 50.000 de gospodării din întreaga țară au fost selectate pentru a participa la Circa 50.000 de gospodării din întreaga țară au fost selectate pentru a participa la recensământul de probă efectuat de Institutul Național de Statistică în luna martie 2021, în etapa de pregătire a Recensământului Populației și Locuințelor care va avea loc în semestrul I al anului viitor (2022). Recensământul de probă se adresează tuturor persoanelor din gospodăriile selectate în eșantion, indiferent de cetățenie, care au reședința pe teritoriul României, au transmis miercuri reprezentanții INS.efectuat de Institutul Național de Statistică în luna martie 2021, în etapa de pregătire a Recensământului Populației și Locuințelor care va avea loc în semestrul I al anului viitor (2022). Recensământul de probă se adresează tuturor persoanelor din gospodăriile selectate în eșantion, indiferent de cetățenie, care au reședința pe teritoriul României, au transmis miercuri reprezentanții INS.
Business report: Autobuzele second-hand ale Voluntariului primesc 100.000 de euro pe lună ca să ajungă la capetele de linie. Sporuri triplate în Parlament. Cei 9 foști parlamentari care cer menținerea pensiilor speciale “Subvenția” lui Pandele de la Gabriela Firea: autobuzele second-hand ale Voluntariului primesc 100.000 de euro pe lună ca să ajungă la capetele de linie ● Sporuri triplate în Parlament: secretar, de la 1.200 la 3.000 lei/lună; director, de la 770 la 2.300 ● Acordarea de gratuități precum cele acordate studenților e doar o mimare a ajutorului ● Consilierea psihologică gratuită pentru elevi, respinsă definitiv în Parlament ● Cei 9 foști parlamentari care cer menținerea pensiilor speciale. Steven van Gröningen: Băncile nu au motive să se plângă de evoluţia din 2020 ● Cum se plimbă facilitățile fiscale prin bugetele României: pe ce dăm, de fapt, aproape 5% din PIB ● Cum s-a scris istoria tumultoasă a BRD din ultimii 20 de ani ● Euroins, al doilea gigant din RCA, nu scapă de probleme nici cu milioanele aduse de acasă. Firma nu reușește să își găsească șefi pe placul ASF ● Tudorel Andrei, șeful INS: Deficite în comerţul exterior cu produse agroalimentare ● Adrian Oros, ministrul agriculturii: „Numărul fermelor va scădea, dar ele vor fi mult mai consolidate”
​Buget 2021- varianta finală a Guvernului: modificări la Sănătate, Educație, MAI, MAE, Transporturi Bugetul pe 2021 adoptat de Guvern arată diferit comparativ cu varianta inițială a proiectului. Bugetele multor instituții au suferit modificări, printre acestea aflându-se Sănătatea, Educația, MAI, MAE, Transporturi. Deficitul pe cash rămâne la fel, de 7,16% din PIB (80 miliarde lei), iar pe ESA de 8,23%.
CFA România nu vede ca euro să ajungă la 5 lei în următoarele 12 luni. Rata anticipată a inflației: 2,58% Cea mai mare parte a participanților la un sondaj realizat în rândul membrilor CFA România (88%) anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie pentru orizontul de 6 luni este de 4,9208, în timp ce pentru orizontul de 12 luni este de 4,9742 lei pentru un euro.
Rezolvarea problemelor firmelor turcești și alte chestiuni fiscale - noua variantă a proiectului Așa cum am mai spus, anul trecut a fost o modificare pe Codul fiscal care punea probleme firmelor turcești. Era vorba de lista jurisdicțiilor necooperante și nedeductibilitatea tranzacțiilor, România fiind singura țară care aplica așa ceva, în cazul Anexei II. După întâlnirea ambasadoarei din Turcia cu Ministrul Finanțelor, acesta din urmă a spus că va modifica de urgență. A apărut un proiect în dezbatere la începutul acestei luni, dar între timp au fost modificări, precum cea referitoare la construcții, care a fost eliminată. Acesta mai conține și alte măsuri fiscale.
Digitalizarea și reducerea costurilor vor modifica structura de personal și rețelele bancare. Ce spun președinții de bănci despre planurile lor pe 2021 Reducerea costurilor și digitalizarea care avansează cu pași tot mai rapizi presează șefii băncilor să ia măsuri în privința rețelei de unități și a personalului din bănci. Unii președinți de bancă au admis într-o discuție cu HotNews.ro că numărul angajaților va descrește, iar rețeaua va continua procesul de aliniere la piață, tendința fiind de reducere a numărului unităților. Alții spun că dimpotrivă vor face angajări întrucât vor să se dezvolte. E drept, transformarea digitală va conduce și la o transformare a joburilor din bănci.
Scădere cu 10% a schimburilor comerciale româno-germane Conform celor mai recente date publicate de Oficiului Federal de Statistică (Destatis), volumul schimburilor comerciale dintre Germania și România a scăzut puternic, cu minus 10%, ca urmare a crizei Corona, au transmis luni dimineață reprezentanții AHK România, reprezentanța oficială a economiei germane în țara noastră și totodată cea mai mare Cameră de comerț bilaterală din România. Exporturile totale către România au fost anul trecut în valoare de 15,8 miliarde EUR (minus 5,9%), importurile au însumat 13,5 miliarde EUR, cu 14,4% mai puțin decât în 2019. Cu un volum comercial bilateral de 29,36 miliarde EUR în 2020, România se situează pe locul 19 în rândul partenerilor comerciali ai Germaniei, potrivit rezultatelor preliminare. Principalul partener comercial al Germaniei este China, cu un volum total de 212 miliarde EUR, urmată de Țările de Jos (173 miliarde EUR) și SUA (171,6 miliarde EUR).
​Business report ​Cu cât se scumpește RCA din martie. Mărturii din dosarul deputatului Francisc Tobă. Imperiul miliardarului Ioan Niculae se destramă. Particularitatea românească a cheltuielilor cu salariile bugetarilor Cu cât se scumpește RCA din martie, când decontarea directă devine obligatorie? ● Imperiul miliardarului Ioan Niculae se destramă: InterAgro pierde, prin executare silită, motelul din Zimnicea ● Mărturii din dosarul în care deputatul Francisc Tobă a fost anchetat pentru crime comise în timpul Revoluției ● Particularitatea românească a cheltuielilor cu salariile bugetarilor ● „Vă avertizăm că urmează imagini cu un puternic impact emoțional”. Aceasta este azi cheia succesului de televiziune ● Mai multe țări din Europa au adoptat legi care taxează zahărul din alimente ● Schema HoReCa modificată: Mai puțini bani, dar pentru toți aplicanții eligibili ● Preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, anunţă desfiinţarea a 20 de companii municipale ● Un medic de familie din Sibiu a luat aproape 37.000 de lei, într-o lună, de la Casa de Asigurări de Sănătate.
​Guvernul intenționează să plătească de două ori mai mult decât în 2020 pentru agențiile de rating Ca orice stat, România plătește bani către agențiile de rating pentru evaluarea riscului de țară. Bugetul alocat pentru 2021 este cu 216% mai mare decât execuția pe 2020 la acest capitol. Practic, în acest an s-au alocat 7,88 milioane lei, conform proiectului de buget.
Postarea lui Cîțu despre avizele CES a fost verificată. Factual: Afirmația lui Florin Cîțu este falsă Premierul Florin Cîțu a dat joi de înțeles, printr-o postare pe Facebook, că bugetul a primit în perioada PSD avize pozitive de la Consiliul Economic și Social (CES), acuzând instituția că este un consiliu politic. Factual.ro a verificat declarația premierului uitându-se pe documentele oficiale și a concluzionat: Afirmația lui Florin Cîțu este falsă.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by