BĂNCI
Isarescu: Incertitudinile si riscurile provin din conduita politicii fiscale si de venituri/ Cursul este acolo unde trebuie sau unde spune piata "Nu putem sa tinem un curs artificial daca piata nu este in echilibru pentru ca am pierde rezervele. Si ele nu au scazut. Am dat inapoi bancilor o parte din rezerva minima obligatorie, care nu era a noastra, ci era imprumutata de la banci. Ceea ce este un lucru absolut firesc, nu asa cum a fost prezentat. Si rezerva nu a scazut. Deci am gasit alte resurse cu care am pus rezerva. Daca mai si pierdeam bani intervenind impotriva fortelor pietei va dati seama unde eram! Poate ne ajutati sa spunem un lucru evident pentru orice specialist: piata valutara functioneaza cum trebuie, cursul este acolo unde trebuie sau unde spune piata", a spus miercuri Guvernatorul BNR in briefingul de presa care a urmat sedintei Comitetului de politica monetara.
DOCUMENT Comisia Europeana: Romania 2018 - noi scumpiri, crestere economica pe seama consumului Comisia Europeana si-a imbunatatit prognoza de crestere economica pentru Romania pe anul 2018, dar avertizeaza asupra faptului ca boomul este generat de consum si se asteapta la noi cresteri de preturi in tara.
Coface: Inflatia ar putea urca la 5% in prima jumatate a acestui an. BNR va duce dobanda de politica monetara pana la 3% Inflatia in luna ianuarie ar putea fi de 4%, iar in primul semestru va ajunge la 5%, urmand a decelera pana la 3,5% spre finalul anului, sustiInflatia in luna ianuarie ar putea fi de 4%, iar in primul semestru va ajunge la 5%, urmand a decelera pana la 3,5% spre finalul anului, sustin reprezentantii Coface, noteaza Agerpres. "Din perspectiva inflatiei observam o crestere a preturilor la produsele de baza. Toata aceasta crestere a salariilor se va traduce si in (cresteri ale preturilor n.r.)... companiile deja stau la un nivel al profitabilitatii redus si vor fi nevoite sa transfere o parte din toate cresterile de costuri catre pret. Nu au destul timp pentru a se pregati si a inova sa se restructureze pentru a mentine preturile", a spus Eugen Anicescu, Country Manager Coface Romania, adaugand ca se observa si o crestere a preturilor la produsele de baza.
Guda (Coface): Jumatate dintre firmele infiintate in 2017 nu vor mai fi in functiune in 2022 "Cand economia creste accelerat, oportunismul si efectul de turma ii determina pe multi romani sa deschida afaceri conjuncturale. Iti deschizi si tu o cafenea pentru ca vezi in jur cum toata lumea consuma, se plimba prin mall-uri, bea vafea si atunci se deschid cafenele. Asta nu e afacere, e bisnita. Daca ne uitam la cifrele istorice si daca vom avea in perioada urmatoare o recesiune unde sunt semnale- vedeti si tensiunile acumulate pe piata de capital. Maxim jumatate dintre companiile infiintate in anul 2017 vor mai fi in functiune in 2022 - 2023. Ele sunt ca acele flori care ies dupa furtuna, dar sunt fragile", a spus miercuri Iancu Guda, services director al Coface.
BNR a dus dobanda cheie la 2.25% Intr-o miscare anticipata de piata, BNR a majorat miercuri dobanda cheie la 2,25 % pe an de la 2,00 % pe an începând cu data de 8 februarie 2018. De asemenea, in sedinta de miercuri a mai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25 la sută pe an de la 1,00 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,25 la sută pe an de la 3,00 la sută pe an începând cu data de 8 februarie 2018 si păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.Stirea se actualizeaza.
Indicele Robor la 3 luni a crescut la 1,99%, dupa 7 zile de stagnare Indicele Robor la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a crescut la 1,99% dupa sapte zile de stagnare, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), scrie News.ro. Robor la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei.
Trei greseli care iti pot duce firma in incapacitate de plata Folosirea resurselor atrase pe termen scurt pentru a finanta nevoi pe termen lung, investitii gresite (trei sferturi dintre companiile insolvente au avut un cost al finantarii afacerii mai mare decat randamentul activelor) si o politica agresiva a dividendelor sunt principalele 3 cauze pentru care firmele intra in incapacitate de plata, au aratat miercuri Eugen Anicescu si Iancu Guda, Contry Manager si respectiv Service Director ai Coface Romania.
DOCUMENT Nou proiect de ordonanta de Guvern: Pentru IT-istii din privat, statul suporta partial contributia la sanatate. Calcul pentru un salariu brut de 10.000 de lei Noul Guvern vrea ca statul sa suporte o parte din contributiile de asigurari de sanatate (CASS) pentru salariatii firmelor private din domeniul tehnogiei informatiei si comunicatiilor (IT&C) care beneficiaza de scutire de impozit pe venit, pentru a nu le scadea salariile nete in contextul mutarii contributiilor sociale de la angajat la angajator. Masura este prevazuta intr-un proiect de ordonanta de urgenta emis de Ministerul Finantelor Publice in care se da si exemplul unui salariat din privat cu salariul brut de 10.000 de lei.
BNR, despre Bitcoin: Descurajam orice fel de implicare in legatura cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizarii de servicii pentru entitatile care ofera servicii de investitii sau de tranzactionare "BNR descurajeaza orice fel de implicare in legatura cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizarii de servicii pentru entitatile care ofera servicii de investitii sau de tranzactionare a acestor monede", se arata intr-un comunicat transmis marti de autoritatea monetara. In contextul evolutiei schemelor de monede virtuale, inclusiv a riscurilor asociate acestora, Banca Nationala a Romaniei isi intareste pozitia exprimata prin comunicatul emis in martie 2015, cand atragea atentia asupra riscului ridicat de pierdere a sumelor investite in astfel de monede.
Intr-o piata inca bulversata, leul se mentine stabil. Pierderea in fata euro si a francului elvetian a fost marti de circa un ban Leul a reactionat foarte bine la tulburarile de pe piete, media afisata de BNR la pranz fiind de 4.64 lei/euro ( depreciere de un ban) si  3.74 lei pentru un dolar SUA (depreciere de 3 bani). Cotatia medie a francului elvetian a fost de 4 lei/chf (un ban depreciere).
Studiu Deloitte: Costurile aplicarii split TVA in UE depasesc beneficiile. In Romania, afacerile ar resimti un impact negativ agregat de 0,7 mld euro, iar impactul asupra fluxului de numerar s-ar plasa pe locul al doilea in UE Aplicarea generalizata a mecanismului de plata defalcata a TVA in Uniunea Europeana ar reprezenta un instrument neatractiv de politica fiscala, data fiind cresterea semnificativa a costurilor pentru afaceri si autoritati, potrivit unui studiu realizat de Deloitte pentru Comisia Europeana, "Analiza impactului mecanismului de plata defalcata a TVA ca metoda alternativa de colectare a TVA".
Comisia Nationala de Prognoza a urcat estimarea de crestere economica pentru acest an de la 5.5% la 6,1% Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a publicat proiectia principalilor indici macroeconomici, varianta de iarna, din care reiese ca economia Romaniei va creste cu 6,1% in 2018, dupa ce in varianta de toamna estimase o crestere de5,5% in 2018, scrie Mediafax.  Potrivit CNP, Produsul Intern Brut pe anul 2017 ar fi de 853,2 miliarde de lei (fata de 842,5 miliarde de lei in estimarea din toamna), iar cel pe 2018 va fi de 924,2 miliarde de lei (fata de 907,9 miliarde de lei in estimarea din toamna, pe care s-a construit, de altfel, si bugetul de stat pe acest an). Prognoza de inflatie s-a mentinut la 2,6% pentru 2018, iar cea privind cursul de schimb a crescut usor, de la 4,55 la 4,59 lei/euro.
In ciuda panicii, euro ramane stabil in fata dolarului american. Leul se tranzactioneaza intr-un interval ingust in fata euro Moneda euro pare in expectativa fata de dolarul american, in ciuda panicii care a urmat scaderilor de pe Wall Street.  In jurul orei 9 (ora Romaniei), euro se tranzactiona la 1,2381 dolari, fata de 1,2373 de dolari cat valora la miezul noptii trecute. Moneda unica europeana a coborat usor in fata monedei nipone (134,94 yeni pentru un euro fata de 135,05 yeni luni seara), la fel ca si dolarul american (la 108,98 yeni/ dolar, fata de 109,13 yeni/dolar cu o zi inainte). Lira sterlina a fost stabila fata de moneda unica europeana, tranzactionandu-se la 88,60 pence pentru un euro si a crescut in fata dolarului, pana la 1,3974 dolari pentru o lira. Moneda elvetiana a scazut atat fata de euro, cat si fata de dolarul SUA (1,1546 franci elvetieni pentru un euro si 0,9326 franci fata de dolar)
INS: Anul trecut numarul inmatricularilor noi de autoturisme din Romania s-a apropiat de 628.000 Inmatricularile noi de autoturisme au crescut cu 58.3% in 2017 fata de 2016, reiese dintr-un comunicat transmis marti de Institutul National de Statistica. Inmatricularile noi de vehicule rutiere se refera la vehiculele rutiere inmatriculate pentru prima data in Romania. Acestea cuprind vehiculele noi, inclusiv cele achizitionate in leasing, precum si vehiculele la mana a doua din import. Datele nu includ reinmatricularile datorate schimbarii proprietarului in urma vanzarii autovehiculului, tramvaiele si troleibuzele, vehiculele militare, remorcile din agricultura si vehiculele de locuit
Scaderile de pe burse -o corectie sanatoasa si in acelasi timp efemera (analist). Pretul unciei de aur a urcat cu 13 dolari intr-o singura zi Dupa o zi de luni in care Wall Street-ul s-a resimtit puternic, centrele financiare asiatice cu Tokyo in frunte au urmat tendinta de scadere, investitorii trecand rapid de la euforia ultimelor luni la sentimentul de soc si panica. Pe bursa de la Tokyo, indicele Nikkei a scazut cu peste 6% in debutul sedintei, scadere fara precedent de la alegerea lui Donald Trump la Casa Alba, provocand o panica instantanee, scrie agentia de presa elvetiana Romandie.com.
LISTA oficiala a amenzilor de care vor fi iertate firmele la prima abatere, prin Legea prevenirii, si modelul planului de remediere Firmele vor fi pasuite de la plata unor amenzi cuprinse in 70 de prevederi din diferite legi si aplicate de ANAF, Inspectia Muncii, Protectia consumatorului si alte organe de control ale statului, conform listei finale a contraventiilor care intra sub incidenta Legii prevenirii, publicate luni in Monitorul Oficial.
Taxe 2018: Solutie la formularul 600, impozitul pe micro, firmele cu pierderi. Video-interviu cu Mihaela Mitroi, consultant fiscal Guvernul ar trebui sa elimine formularul 600, iar persoanele cu activitati independente sa depuna doar formularul 200, in anul urmator, pentru plata contributiilor sociale, spune consultantul fiscal Mihaela Mitroi, intr-un interviu video acordat StartupCafe.ro.
INS: In anul 2017, comertul cu amanuntul a crescut fata de anul 2016 cu 10,7% Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, serie bruta, in anul 2017, comparativ cu anul 2016 a inregistrat o crestere cu 10,7% datorita cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+13,2%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+12,4%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+6,8%), au transmis luni reprezentantii Institutului National de Statistica. In decembrie 2017, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (fata de noembrie 2017) a crescut  cu 7,0%, iar fata de decembrie 2016, cresterea a fost de 13,4%.
Dolarul se afla la un minim multianual, deprecierea ar putea continua Dolarul, considerat in mod traditional un plasament sigur in perioade incerte, se afla la un minim multianual, iar declinul ar putea continua in acest an, chiar daca pietele de capital au intrat pe o tendinta descendenta, anticipeaza un reputat expert in tranzactii valutare, intervievat de CNBC, potrivit news.ro.
Numarul plecarilor turistilor romani in strainatate a crescut cu aproape 25% in 2017. Romania ramane insa o tara de tranzit pentru turistii straini Plecarile romanilor in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in anul 2017 de aproape 20 de milioane, in crestere cu aproape 25% fata de 2016, 7 plecari din 10 fiind la volanul unei masini, au transmis vineri reprezentantii Institutului National de Statistica. Potrivit statisticienilor, cu acelasi ritm de crestere au urcat si sosirile strainilor in Romania, acestea depasind 12,5 milioane. Atentie, asta nu inseamna ca anul trecut am avut 12,5 milioane de  turisti straini, intrucat un turist poate fi inregistrat cu mai multe sosiri. Si spun asta uitandu-ma la datele INS, care precizeaza ca dintre statele UE ,cele mai multe sosiri s-au inregistrat din Bulgaria (24,7%), Ungaria (21,8%), acestia venind in vizite de sub o zi.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version