BĂNCI
De ce fluctuează cursul de schimb? (analiză AmCham) Deși nivelul salariilor în România este unul dintre cele mai scăzute din UE, creșterile salariale ar trebui să urmeze riguros dinamica productivității muncii, ceea ce necesită o abordare treptată. În caz contrar, o abordare accelerată în acest domeniu poate genera inflație și deficite externe care se corectează, de regulă, prin devalorizarea monedei naționale. Aceste fenomene erodează de fapt puterea de cumpărare și nivelul de trai al românilor pe fondul unui management relaxat al politicilor economice, arată o analiză transmisă marți de Camera de Comerț Americană în România (AmCham).
​INFOGRAFIC Ce înseamnă deficitul de forță de muncă pentru economie În 5 ani economia va avea nevoie de peste jumătate de milion de persoane pe piața forței de muncă, necesar care nu poate fi acoperit din resursele interne dacă nu se iau măsuri, se arată într-un studiu al Confederației Patronale Concordia, KPMG și Institutul Național de Cercetări Economice (INCE) al Academiei Române.
​ANALIZĂ Cum ar fi trebuit să arate România astăzi. De la operă de artă, la caricatură Ne aflăm la început de 2019, drumurile țării sunt circulate cu viteză. Traficul nu mai e blocat. Ieri am ieșit din țară, plecat de la București, prin Vest în doar câteva ore. Din Ungaria, încă nu știu în ce țară europeană să mă duc. În țară am observat că au scăzut și prețurile produselor în magazine. Faptul că traficul e fluid datorită autostrăzilor construite în cei doi ani de guvernare PSD, îmi permite să economisesc. De ce au scăzut prețurile? Transportatorii aduc mărfurile folosind mai puțin combustibil, pentru că nu mai stau degeaba în trafic. În plus, își fac treaba mai repede, iar comerțul merge foarte bine. Totul datorită investițiilor făcute în ultimii ani. S-au băgat așa de mulți bani în economie, că mă gândesc ca, data viitoare, să merg și cu trenul. Merge atât de repede acum. 320 de kilometri pe oră părea un vis acum câțiva ani.
Prețurile au crescut în februarie în medie cu 3.83% Rata anuală a inflaţiei, care măsoară creșterea preţurilor produselor din coșul de consum din ultimul an, a crescut în februarie, la 3,83%, a anunțat marți Institutul Național de Statistică. Alimentele s-au scumpit în medie cu 4,46%, în vreme ce preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,74%, iar pentru serviciile utilizate plătim în medie cu 3,08% mai mult. Faţă de decembrie, printre cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în februarie, la cartofi (21%), alte legume şi conserve de legume (16,6%) şi la fructe proaspete (5,26%).
​​Corporate Report: „First class” este pe cale de dispariție în avioanele de cursă lungă Dubai este adeseori numit „Disneyland pentru cei bogați”. La aeroport, cele trei saloane de clasa I ale companiei Emirates, perla aeronautică a Emiratelor Arabe Unite, nu dezamăgesc. Fiecare este de mărimea unui terminal, construit pentru a găzdui mii de pasageri. Dar în fiecare zi doar câte o sută și ceva intră în fiecare salon. În loc de fast-food la prețuri exagerate, ca în zonele publice, o rețea complicată de restaurante și baruri servesc gratuit caviar și șampanie. În magazinele duty-free nu se găsesc țigări și băuturi obișnuite, ci coliere Bulgari și whisky de 25.000 de dolari sticla. Locul este atât de mare încât managerul său recunoaște că reacția cea mai comună a noilor sosiți este „Doamne, dar unde este salonul?”.
​VIDEO Controale ANAF 2019. Patroni IMM: Noile case de marcat electronice sunt complet inutile, ANAF nu are sistemul informatic necesar Patronii de firme mici și mijlocii din România reuniți în Consiliul Național al IMM-urilor critică acțiunile de control ale ANAF privind noile case de marcat cu jurnal electronic, în condițiile în care instituția nu dispune de sistemul informatic necesar colectării și analizei datelor transmise de noile aparate, mai ales în contextul în care serverele Fiscului au picat de mai multe ori în ultima perioadă, afectând activitatea contabililor și a antreprenorilor.
Oficial BNR: Legat de insinuările făcute, îi recomandăm dlui Vâlcov să sesizeze, dacă are dovezi, organele abilitate, pentru a nu-și îngreuna situația juridică deja dificilă, prin tăinuirea unor așa-zise adevăruri patriotice Dl. consilier de stat Darius Vâlcov a făcut duminică mai multe declarații eronate, demonstrând grave neînțelegeri în legătură cu gestionarea rezervei internaționale și cu eventuala pierdere rezultată din această administrare, transmite purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. Reamintim că Vâlcov a spus că în condițiile în care România ar împrumuta cele 33 de miliarde de euro (echivalentul rezervei) ar trebui să plătească 1 miliard de euro, dar BNR, din administrarea rezervei, a obținut în 2017 minus 80 de milioane de euro. Reacția BNR nu a întârziat.
JYSK România se alătură campaniei pentru construcția de autostrăzi și va opri activitatea timp de 15 minute în 15 martie la ora 15 JYSK România, retailerul scandinav de mobilier și decorațiuni pentru casă, se alătură mișcării care sprijină construcția de autostrăzi. Astfel, pe 15 martie, de la ora 15.00, timp de 15 minute, cei peste 800 de angajați își vor întrerupe activitatea. Acțiunea vizează cele 73 de magazine din țară, departamentul de Customer Service și sediul central din București, arată retailerul într-un comunicat transmis luni HotNews.ro
Consiliul Fiscal: Deficitul bugetar va ajunge la 3,5% din PIB, anul acesta, în condițiile unor politici publice neschimbate Ultima variantă a bugetului pe 2019 prevede cheltuieli mai mari cu peste 2 miliarde lei, ca urmare a introducerii alocațiilor copiilor urcând deficitul, potrivit Ministerului Finanțelor, la 2,76% din PIB. Totuși, Consiliul Fiscal este de părere că deficitul va depăși 3% din PIB, anul acesta, având în vedere veniturile și cheltuielile prognozate, dacă politicile publice nu se schimbă.
​​Coporate Report: O femeie a informat TripAdvisor că a fost agresată sexual de un ghid. TripAdvisor a îndemnat-o să scrie un comentariu negativ; Goldman Sachs își schimbă codul de vestimentație, costumul și cravata devin opționale O femeie a informat TripAdvisor că a fost agresată sexual de un ghid, iar TripAdvisor a îndemnat-o doar să scrie un comentariu negativ. TripAdvisor a fost acuzată că nu își protejează utilizatorii după ce două femei s-au plâns că au fost violate de angajați ai companiilor promovate pe portalul de informații turistice ● Era digitală schimbă din temelii chiar și ținutele scorțoșilor bancheri de pe Wall Street
Finanţele au publicat o nouă Strategie Fiscal Bugetară, cu un deficit bugetar de 2,76% din PIB ​Ministerul Finanţelor Publice a publicat o nouă Strategie fiscal-bugetară pentru perioada 2019-2021, care prevede un deficit al bugetului general consolidat de 28,249 miliarde lei, respectiv de 2,76% din PIB (cash), faţă de 26,118 miliarde lei (2,55% din PIB) varianta anterioară, din februarie, scrie Agerpres. PIB-ul a rămas la acelaşi nivel, respectiv 1.022 miliarde lei, creşterea economică la 5,5%, veniturile la 342,675 miliarde lei (33,31% din PIB), în timp ce cheltuielile au fost majorate la 370,924 miliarde lei (36,28 % din PIB), de la 368,793 miliarde lei (36,07% din PIB) în varianta anterioară.
În actuala formă, OUG 114 invită la atacuri speculative pe leu, creșterea inflației și a riscului de țară (analiză BNR) In contextul OUG 114/2018, posibila reaparitie a unor presiuni inflationiste și/sau a unor eventuate atacuri speculative asupra leului pentru a testa modul de reactie al BNR risca sa nu primeasca un raspuns suficient de credibil, se arată în analiza efectuată de BNR asupra impactului OUG 114/2008. ”Astfel, in cazul in care piata apreciaza ca BNR nu poate recurge la majorarea ratelor dobanzilor și nici la controlul strict al lichiditiitii, consecinta inevitabila este aceea ca se va deprecia moneda nationala, va crește rata inflatiei, iar in final vor crește și ratele dobanzilor pe piata, dar tardiv și ineficient.
​DOCUMENT Ministerul Finanțelor vede tot creștere economică de 4,5% pentru 2018, deși INS a anunțat oficial 4,1%. Autoritățile par să nu creadă în Fondul Suveran, anul acesta Ministerul Finanțelor a publicat noua strategie fiscal-bugetară pentru perioada 2019-2021. De remarcat că acesta este cel de-al treilea document de la publicarea bugetului în dezbatere, dar primul de după adoptarea în Parlament. Pare că Finanțele nu vor să recunoască noile date INS privind creșterea economică. Luna trecută a fost publicate cele semnal, care anunțau că aceasta este 4,1% din PIB, iar săptămâna aceasta a fost anunțată varinta provizorie, cu un PIB nominal mai mic cu peste 9 miliarde lei, păstrând aceeași creștere economică de 4,1%. Strategia autorităților pare că nu crede în realizarea Fondului Suveran în acest an, deși e un document publicat vineri în dezbatere, cu câteva ore înainte de afișarea acestei strategii.
​Calculele BNR privind impactul OUG 114: Creșterea economică ar scădea cu 0,6 puncte procentuale, în 2019, dacă se aplică taxa pe active. Cele 4 scenarii care au fost luate în calcul Banca Națională a României a făcut un studiu privind impactul OUG 114/2018, studiu prezentat și în cadrul întâlnirii la nivelul conducerii actualei coaliții de guvernare de către prim- viceguvernatorul BNR Florin Georgescu. Documentul, consultat de HotNews.ro, ajunge la concluzia că, printre alte, această taxă introdusă prin OUG 114 duce chiar la scădere economică, pe lângă alte multe alte efecte negative, impunându-se modificarea actului normativ. Printre efectele OUG 114 -calculate pe baza unor modele econometrice de către BNR- sunt: scumpirea costului de finanțare a statului, presiuni de depreciere a leului, scăderea creditării populației și a companiilor, scăderea indicelui BET al Bursei ș.a.
​DOCUMENT 28 de companii vor face parte din Fondul Suveran, de la Hidroelectrica, la acțiunile OMV Petrom. Bugetul va pierde 4,7 miliarde lei Un nou proiect al Ministerului Finanțelor Publice (MFP) prevedere revizuirea Hotărârii de Guvern privind organizarea și funcționarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), publicat în dezbatere publică, pe site-ul ministerului, în data 28 decembrie 2018. Conform anexei noului document, în Fond vor fi incluse acțiunile a 28 de companii. Finanțele estimează că vor pierde 4,7 miliarde lei venituri la buget, din dividende, anul acesta, dacă va fi creată noua entitate, la care se mai adaugă 600.000 lei, cheltuieli pentru înființare.
Un brașovean și un iranian au găsit într-un dulap neatins de 80 de ani, dosarul pe care Antonescu l-a trimis la Moscova ca să revendice tezaurul României. BNR studiază documentele și va publica detaliile relevante din ele Banca Națională a României a intrat recent în posesia unor documente din anul 1941 – cu sprijinul altor instituții ale statului –, în care reprezentanți ai băncii din perioada respectivă au făcut un inventar pentru conducerea statului român din epocă în legătură cu situația Tezaurului pe care BNR l-a trimis la Moscova în anii 1916 - 1917 și a celorlalte documente de arhivă expediate, se arată într-un mesaj transmis vineri de către BNR. Mesajul vine pe fondul apariției în Libertatea a unui text în care arăta cum un brașovean și un iranian au găsit, ascuns într-un dulap de epocă și neatins de 80 de ani, dosarul pe care Antonescu l-a trimis cu armata la Moscova ca să revendice tezaurul României. Discuția apare pe fondul solicitării unor lideri PSD de a repatria aurul României din Londra.
DOCUMENT Declarația unică și Campionatul European de Fotbal: Fără impozite pe veniturile realizate de entitățile care sunt implicate în Turneul final Actul normativ care prelungește termenul de depunere a Declarației Unice vorbește și despre Campionatul European de Fotbal 2020. Astfel, potrivit proiectului, entitățile organizatoare, inclusiv filialele nerezidente ale acestora, implicate în activitățile de pregătire, organizare şi desfăşurare a turneului nu sunt contribuabili în înțelesul impozitului pe profit pentru aceste activități iar veniturile obținute/realizate de acestea din România sunt venituri neimpozabile în înțelesul impozitului pe veniturile obținute din România de nerezidenți.
DOCUMENT Noi modificări în ceea ce privește regimul TVA. Trei exemple date de Finanțe Ministerul Finanțelor Publice (MFP) propune modificarea normelor metodologice a Codului fiscal referitoare la regimul TVA aplicabil în cazul în care furnizorul/prestatorul realizează mai multe livrări/prestări către clientul său, pentru a fi în concordanță cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Cosmin Marinescu: Prognozele macroeconomice aflate la baza bugetului sunt exagerat de optimiste Proiectul de buget pentru anul 2019 se bazează pe prognoze macroeconomice „excesiv de optimiste” iar veniturile sunt „supraevaluate cu circa 10 miliarde lei”, a vineri Cosmin Marinescu, consilierul pe probleme economice al președintelui Klaus Iohannis.
Sfatul unei mame către fiica ei, de 8 martie: “Fii independentă financiar!” Dincolo de orice platituditudine, 8 martie va fi mereu despre femeile din viața noastră. De ziua lor, ne-am propus să vorbim în mod special despre acele femei care ne-au oferit încredere prin lecțiile financiare din primii 7 ani de viață. Se spune că primele lecții de educație le primești în cei șapte ani de acasă. Fiecare poveste de viață e diferită, așa cum sunt și poveștile celor trei cupluri de mame-fiice din clipul de mai jos, dar un lucru se desprinde ca reper comun: când vine vorba de bani, mama e figura iconică care pare că oferă, în familia din România, primele repere ale independenței financiare.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version