BĂNCI
Wall Street dă verdictul: Economia americană este din nou pe cai mari Relansarea economică post-Covid merge ceas în America. Economiștii au primit o avalanșă de date noi publicate miercuri, majoritatea reprezentând vești bune pentru Statele Unite, relatează Business Insider.
Ce arată rectificarea: dezastru în cheltuirea banilor. De la situația stupidă de la Muncă, la Agricultură și Transporturi. SRI și SIE – bugete majorate. Cine primește și cine pierde bani Rectificarea bugetară ar urma să fie adoptată vineri, conform declarațiilor recente ale ministrului propus al Finanțelor, Adrian Câciu. Totuși, Dan Vîlceanu a pus noaptea trecută în transparență documentul, cât încă mai deține portofoliul. Situația cea mai stupidă e la Ministerul Muncii. Adică la prima rectificare, cea din vară, au tăiat 2,7 miliarde lei, s-au trezit acum că nu mai au bani de pensii, alocații și altele, iar acum, la cea de-a doua rectificare, se pun aproape toți banii înapoi.
PayWell 2021: Creșterile salariale bugetate de companii pentru 2022 ar trebui revizuite cu 2-3 puncte procentuale în sus, din cauza inflației Creșterea ratei inflației pune presiune pe majorările salariale bugetate de companiile private din România pentru 2022, estimate anterior în medie la 7%, care ar trebui revizuite în sus cu două - trei puncte procentuale, pentru a compensa erodarea puterii de cumpărare, reiese din a doua parte a studiului PayWell 2021, realizat de PwC România. Majoritatea companiilor și-au realizat bugetele de creșteri salariale la sfârșitul verii, când inflația se situa la 4%. Pentru finalul anului așteptările sunt ca inflația să depășească 7%, ceea ce ar putea determina revizuirea bugetelor salariale.
​Business report Profesoară româncă în Japonia, despre cum se face școală acolo. Ce înseamnă prăbușirea lirei turcești pentru cei care vor să plece în Turcia. Chesnoiu: ”Agricultura românească este o amenințare pentru alte state!”. Coaliția: studiu de viabilitate Te întrebi de ce nu ai timp? Uită-te întâi la ce înseamnă azi munca și să fii părinte ● Orașul paralel ● Coaliția: studiu de viabilitate ● Ce înseamnă prăbușirea lirei turcești pentru cei care vor să meargă într-o vacanță în Turcia. Profesoară româncă în Japonia, țara fără abandon școlar: „Nu am întâlnit un copil să copieze. O materie foarte importantă care se predă până în clasa a noua este educația morală” ● În Coreea de Nord, un bărbat prins cu o copie a serialului „Squid Game” a fost condamnat la moarte și va fi executat ● Programul de guvernare nu ţine cont de realitatea macroeconomică ● L-a scăpat sau nu CCR pe Isărescu de acuzațiile de „turnător”? ● Surpriză: ANRE s-a răzgândit și crește tarifele de transport și distribuție a energiei electrice de la 1 ianuarie ● Ştii ce este munca asincronă? Posibil viitorul ● Guvernele est-europene se întrec în măsuri pentru protejarea populaţiei de inflaţie ● Polițiștii rutieri vor putea aplica o nouă măsură - interzicerea șofatului pe teritoriul României ● Adrian Chesnoiu: ”Agricultura românească este o amenințare pentru alte state!”
Limitarea aplicării salariului minim pentru un angajat la 24 de luni - Marius Budăi: Sigur că se pot întâmpla abuzuri, să dea 1 leu în plus Programul de guvernare prevede limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maxim 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim. Întrebat în comisiile reunite, ministrul propus pentru portofoliul Muncii a spus că se pot întâmpla și abuzuri, adică să se dea 1 leu în plus la salariu angajatului.
Marius Budăi: Punctul de pensie va fi majorat la 1.586 lei, alocațiile vor crește la 243 lei/ Aviz favorabil în comisii Vor fi majorări în sistemul public de pensii, a declarat Marius Budăi, ministrul propus pentru portofoliul Muncii, în cadrul audierii sale din comisiile parlamentare. El a reamintit că punctul de pensie va fi majorat la 1.586 lei. „Acel 10% pe care îl cunoaștem din comunicarea publică”, a spus Budăi.
Noi probleme pentru criptomonede: India, țara cu cei mai mulți deținători din lume, vrea să le interzică fiindcă „ar putea strica tineretul” India, țară care are cei mai mulți deținători de criptomonede, ar putea interzice monedele digitale dacă parlamentul va aproba un proiect de lege trimis de guvernul de la New Delhi, relatează Deutsche Welle.
Anexa bugetară care a supărat PSD la începutul anului ar putea să dispară în bugetul 2022. Adrian Câciu: A fost o anomalie, iar ca în orice boală, anomaliile trebuie să fie eliminate La începutul anului, când Guvernul PNL-USR-UDMR a făcut bugetul, a introdus o nouă anexă prin care se dădeau bani anumitor primării, în special ale PNL și USR. Acea anexă este 7/03. Întrebat dacă aceasta se va păstra în noul buget pe 2022, ministru propus al Finanțelor, Adrian Câciu, a spus că a fost o anomalie și că trebuie eliminată.
Dan Vîlceanu: Cred că se va continua pe direcția prorogării intrării în vigoare a Legii pensiilor/ Este exclus să mai apară alte pensii speciale Cred că se va continua pe direcția prorogării intrării în vigoare a Legii pensiilor, a declarat Dan Vîlceanu, ministrul propus pentru Fonduri Europene în cadrul audierii sale din comisii. „Pe deoparte ne dorim dispariția treptată a acestor pensii speciale și pe de altă parte pentru că bugetul României într-o perioada complicată trebuie echilibrat și trebuie să avem siguranța că putem plăti toate obligațiile pe care ni le asumăm”, a spus el.
Dan Vîlceanu: E bine să menținem Autoritățile de Management pe care le-am avut până în prezent și să preia din programele operaționale care vor veni în acest exercițiu financiar 2021-2027/ Aviz favorabil în Comisii România are o mică întârziere în ceea ce privește exercițiul financiar 2021-2017, acest lucru din cauza situației politice de la noi, potrivit lui Dan Vâlceanu, propunerea PNL pentru Fonduri Europene. El a fost audiat în cadrul comisiilor reunite pentru afaceri europene din Parlament.
Adrian Chesnoiu a trecut lejer de votul în comisiile reunite: 24 de voturi pentru și 6 împotrivă După o ședință de audiere care a durat peste o oră și jumătate, propunerea pentru ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a trecut cu bine de audieri, fiind votat cu 24 de voturi pentru și 6 împotrivă. Puțini au fost cei care să-i pună întrebări dificile, doar reprezentanții USR încercând să afle programele detaliate cu privire la planurile pe care Adrian Chesnoiu le are referitor la viitorul agriculturii.
VIDEO Adrian Câciu: Două obiective de urgență zero: rectificarea bugetară și elaborarea documentelor și actelor normative pentru încasarea avansului din PNRR/ Rectificarea va fi adoptată vineri seara/ Aviz favorabil în comisii Două obiective de urgență zero sunt rectificarea bugetară care trebuie realizată rapid și elaborarea documentelor și actelor normative pentru încasarea avansului din PNRR, a declarat ministrul propus la Finanțe, Adrian Câciu, în cadrul audierii sale din comisiile reunite de buget-finanțe.
”Efectele războiului de independență economică” al lui Erdogan: Lira turcească a ajuns la 11 zile consecutive cu minime record, inflația a devenit explozivă Miercuri, lira turcească s-a prăbușit spre un nou minim record, din cauza creșterii inflației și a alor probleme economice, după o cădere de 15% marți, provocată de intervenția președintelui Tayyip Erdogan în apărarea recentelor tăieri de dobândă, transmite Reuters.
Bill Hwang a făcut un pariu secret uriaș înainte de prăbușirea Archegos Capital care a zguduit Wall Street A fost o mutare aproape de neimaginat chiar și pentru cei mai temerari investitori de pe Wall Street de teamă să nu atragă atenția autorităților americane de reglementare. Dar pentru Bill Hwang, bărbatul care a construit în secret una dintre cele mai mari averi din lume înainte de a o piarde în câteva zile, nimic nu era prea riscant, relatează Bloomberg.
​Business report 25 de moldoveni au rămas în Austria fără provizii: peste o tonă de mâncare și băutură. 12 firme înscrise, 11 respinse, câștigă firma PNL. IKEA România admite problemele cu aprovizionarea. Tanczos Barna, despre taxarea centralelor de apartament Producător dintr-o piață din București: ”Trăim cu frica să nu ne închidă cu totul!” ● Tanczos Barna: În blocurile noi să nu mai punem centrale individuale. Ce spune ministrul despre taxarea centralelor de apartament ● Scriitorul Radu Paraschivescu restituie şi el decoraţia primită de la preşedintele Iohannis ● 25 de moldoveni plecați în Franța au rămas în Austria fără provizii: peste o tonă de mâncare și băutură ● Istoria unei infamii: dreptul de a renunța voluntar la titlul de doctor, promovat de ministrul Sorin Cîmpeanu în 2014, produce efecte juridice după 7 ani ● Ursul care împarte lumea ● Revoltător: 12 firme înscrise, 11 respinse, câștigă firma PNL ● IKEA România recunoaște că a avut probleme cu aprovizionarea ● Comuna “din București” care a depășit 100.000 de locuitori ● Guvernul nu mai are bani de pensii şi salarii? Unde se duc atunci 70% din veniturile bugetare? ● Codul rutier se modifică: Apare o nouă limită de viteză pentru depășirea căreia șoferii vor risca suspendarea permisului timp de patru luni.
Cine este Florin Spătaru, propunerea PSD pentru postul de ministru al Economiei De 12 ani coordonează Departamentele HR & Legal, HSE, Administrativ a Santierului Naval Damen Galati, lucrând în domeniul naval (proiectare și ulterior în cadrul diferitelor departamente ale Damen) din 1995. Florin Spătaru este absolvent al unui curs specializat pe HR al London Business School, iar în ultimii 8 ani a ocupat postul de președinte al ANCONAV, Asociatia nationala a Constructorilor de Nave din Romania. Vezi aici CV-ul posibilului viitor ministru al Economiei.
Propunerile USR de creștere a pensiilor: acordarea celei de-a 13-a pensii și suplimentarea veniturilor celor aflați sub pragul sărăciei cu tichete de masă / Ar crește mai mult pensiile mici și s-ar temporiza creșterea pensiilor mari Reprezentanții USR propun acordarea celei de-a 13-a pensii și suplimentarea veniturilor pensionarilor aflați sub pragul sărăciei cu tichete de masă, în valoare variabilă, se arată într-un document consultat de HotNews.ro. ”Propunem soluția acordării de tichete de masă pensionarilor cu pensii de sub 1.100 de lei, astfel încât veniturile lor cumulate din pensie și valoarea tichetelor de masă să atingă suma de 1.100 de lei. Avantajul acestei măsuri este, pe de o parte, reversibilitatea ei totală sau parțială care se încadrează în cerința din PNRR privind ”mecanismul de frânare în cazul depășirii plafonului de cheltuieli”, dar și fiscalizarea integrală a acestor sume”, se arată în document. Impactul bugetar anual ar fi de 5,20 miliarde de lei, adică 0,40% din PIB-ul estimat pentru anul 2022.
Draft – Program de guvernare: 1000 lei/lună pentru firmele care angajează tineri de 15-24 ani/ 750 lei/lună pentru cei care angajează persoane de 55-65 ani Noua Coaliție vrea să vină cu câteva măsuri pe zona muncii. Astfel, conform draftului programului de guvernare, se dorește instituirea unei sume de 1.000 lei/lună deductibilă din valoarea impozitelor și taxelor datorate către stat pentru toți agenții economici care angajează un tânăr cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani.
Program de guvernare (DRAFT). Muncă: Alocațiile vor crește la 243 lei de la 1 ianuarie/ TVA 5% pentru produsele de tehnologie asistivă/ Acordarea celei de-a 13-a indemnizații persoanelor cu dizabilități Alocațiile ar urma să crească de la 1 ianuarie la 243 lei, pentru copiii de peste 2 ani, conform draftului programului de guvernare. Cele pentru copiii între 0-2 ani vor urca la 600 lei.
Noua Coaliție vrea limitarea aplicării salariului minim pentru un angajat la 24 de luni/ Sporuri de performanță pentru bugetari Pe zona muncii, programul de guvernare negociat de PNL-PSD-UDMR menționează ceva ce se află deja în Monitorul oficial din octombrie: salariul minim pe 2022 care e 2.550 lei. Interesant totuși e altceva, că se dorește „limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maxim 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim”.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by