BĂNCI
SUA: Cumpărătorii americani au cheltuit online de Black Friday suma record de 7.4 miliarde de dolari Cumpărătorii din Statele Unite au cheltuit online 7.4 miliarde de dolari cu ocazia reducerilor de Black Friday, conform Adobe Analytics, informează duminică dpa, citat de Agerpres. Nivelul cheltuielilor marchează un record în privinţa cumpărăturilor online de Black Friday din SUA. De asemenea, reprezintă cea de-a doua cea mai mare vânzare online într-o zi de reduceri din istoria ţării, cu puţin sub sumele încasate anul trecut cu ocazia Cyber Monday, atunci când consumatorii au cheltuit cu 500 de milioane de dolari mai mult, indică datele Adobe.
​Afacerist din Malta, pus sub acuzare pentru complicitate la crimă în cazul unei jurnaliste în 2017 Omul de afaceri Yorgen Fenech, una dintre cei mai bogate persoane din Malta, a fost pus oficial sub acuzare pentru complicitate la crimă, sâmbătă, de către un tribunal din Valetta în cazul uciderii jurnalistei Daphne Caruana Galizia în 2017, informează Reuters, citat de Mediafax. Fenech a pledat nevinovat pentru complicitate la crimă și alte acuzaţii îconexe- participare la un grup infracţional şi complicitate la provocarea unei explozii.
Asociaţii implicate în susţinerea drepturilor consumatorilor solicită premierului înlocuirea şefului interimar al ANPC M​ai multe asociaţii de protecție a intereselor consumatorilor români solicită premierului Ludovic Orban înlocuirea Mihaelei Irina Ionescu de la conducerea interimară a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), argumentând că o persoană care a folosit banii publici ai instituţiei în scop personal nu ar mai trebui să ocupe o funcţie publică, scrie Agerpres. ”Considerăm că o persoană care a folosit banii publici ai instituţiei în scop personal, aşa cum reiese dintr-un raport de audit financiar al Curţii de Conturi făcut public în presă de curând, nu ar mai trebui să ocupe nicio zi respectiva funcţie publică”, arată scrisoarea trimisă premierului.
Ziua Națională a României inegale. Suntem tigrii Europei la creștere economică. Problema e cum explici asta celor peste 4,5 milioane de români catalogați oficial drept ”săraci” „Supraviețuim, dar nu se cheamă că trăim”, spune Florin, angajat pe salariul minim într-o localitate din nordul țării. „În ziua de salariu rămân instant fără jumătate din bani. Se duc pe plata abonamentului la telefon, pe chirie și pe mâncarea pe o săptămână. Și nici nu cumpăr cine știe ce. Iar cu o săptămână înainte de leafa următoare fac foamea”, zice el. Florin spune un adevăr nerostit- chiar dacă Iohannis, Orban sau Isărescu de la BNR le-ar spune că trăiesc în cea mai bună Românie din ultima sută de ani, mulți români i-ar privi cu neîncredere. Și nu sunt puțini aceștia; Statistica tocmai a publicat noile date privind numărul săracilor: 4,6 milioane!
Se închide Prima Casă? Cîțu: După ce facem o analiză, vedem ce programe mai râmân în picioare sau nu Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat, sâmbătă dimineață, că o serie de programe, printre care și "Prima Casă", sunt în analiză momentan pentru a se vedea dacă au adus sau nu plusvaloare, precizând despre proiectul PSD "O familie, o casă" că nu este interesant pentru liberali, transmite Mediafax.
​Anatomia unei erori din sistemul de pensii. Deciziile care ne-au adus aici Ai ieșit la pensie după 2013, vrei pensie mai mare, și te gândești la acel procent de 40%. Dar știi de ce nu e la fel de mare pensia ta, comparativ cu cei care au ieșit din câmpul muncii în anii de după tine, deși aveți același punctaj? Ei bine, există o Ordonanță de Urgență dată de Guvernul Ponta, care se aplică acum. Practic, pensia inițială nu depinde de valoarea punctului de pensie, ci de câștigul salarial mediu brut din economie cu 2 ani în urmă față de momentul pensionării tale. Astfel au apărut discrepanțe între pensii, iar mulți sunt dezavantajați. Adică iau mai puțini bani decât ar trebui.
Consiliul Fiscal: Consolidarea bugetară nu este posibilă în condițiile menținerii calendarului actual de aplicare a noii legi a pensiilor Proiectul celei de-a doua rectificări bugetare consfințește un derapaj bugetar de proporții, iar principalii factori care au condus la acest rezultat sunt de natură permanentă și, prin urmare, dificil de corectat, se arată în opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul adoptat joi de Guvern. Documentul se referă la proiectul inițial de rectificare care prevedea un deficit de 4,3% din PIB. Între timp, Guvernul a adoptat rectificarea cu un deficit de 4,4%.
Șomajul a coborât în această toamnă la minime istorice. Numărul şomerilor a coborât la 365.000, dar în același timp economia are 55.000 de joburi disponibile Rata şomajului în luna octombrie 2019 a scăzut la 4%, cu o zecime de punct procentual mai mică față de cea înregistrată în septembrie (4,1%). Nivelul poate fi considerat la minime istorice (în anul 2008, pre-criză, șomajul depășea 5,5%), dar tensiunile din piața muncii rămân, iar actualul Guvern ar putea să le aplatizeze prin politici atent măsurate. Numărul şomerilor din octombrie 2019 a fost de 365.000 de persoane, dar concomitent economia avea în această toamnă circa 55.000 de locuri de muncă disponibile (vacante). De remarcat că în cazul femeilor tinere (15-24 ani), rata șomajului a urcat la aproape 20%.
​Patru argumente economice care trebuie explicate pensionarilor, în concepția lui Valentin Lazea Dacă se prorogă această creștere a punctului de pensie cu 40% din 2020 vor fi cu siguranță costuri politice de suportat, a declarat Valentin Lazea, economist șef al Băncii Naționale a României (BNR). Totuși, spune el, dacă nu se face nimic și se merge înainte, vor fi mai întâi costuri economice care ulterior vor genera și costuri politice.
​Rectificarea bugetară a fost aprobată/ Deficitul bugetar va fi de 4,4%/ S-au dat bani pentru pensii, PNDL și concedii medicale Guvernul a aprobat în ședința de joi proiectul de rectificare bugetară. Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că în documentația de rectificare a fost trecut un deficit bugetar pentru acest an de 4,4%. În urmă cu două zile, Guvernul avea în calcul un deficit de 4,3%, însă au mai fost adăugate niște sume pentru plăți restante în educație și sănătate.
Vestea cea bună dată joi de Statistică. Scuze, am vrut să spun vestea cea rea.... Statistica românească a publicat joi o estimare privind populația rezidentă a României pe următorii ​40 de ani. Până prin 2060, mai exact. S-a mers pe cinci scenarii: optimist, pesimist, constant, mediu și intermediar. Reamintim că potrivit Statisticii, populaţia rezidentă reprezintă populaţia de facto care exclude emigranţii, dar include imigranţii. De la 19,5 milioane de locuitori rezidenți în prezent, în scenariul constant vom ajunge la mai puțin de 11 milioane în 2060 (circa 16 milioane în 2030). În cel optimist, populația ar scădea doar cu vreo 3 milioane în următorii 40 de ani.
Dumitrescu (Consiliul Fiscal): În 2022 putem ajunge ca aproape toate veniturile fiscale să le dăm pe salarii și pensii Actuala formulă de calcul a pensiilor este ineficientă, iar noua lege va corecta acest lucru, în 2021, susține Bogdan Dumitrescu, șef serviciu Secretariat Tehnic Consiliul Fiscal. Totuși, spune el, autoritățile trebuie să decidă ce este mai important: rezolvarea inechităților sau creșterea generalizată a pensiilor prin creșterea punctului de pensie? Se poate aplica mai devreme noua formulă de calcul, fără să mai crești punctul de pensie cu 40%, iar pensiile vor crește oricum, plus că se rezolvă inechitățile.
Ionuț Dumitru: În 2021 cheltuielile de personal și de asistență sociale vor reprezenta 94% din ceea ce colectăm. Regândirea calendarului de majorare a pensiilor e obligatorie Economia încetinește, iar industria este în recesiune, având a treia lună consecutivă de contracție. Regândirea calendarului de majorare a pensiilor este obligatorie. Structura cheltuielilor bugetare s-a deteriorat și e nevoie de investiții publice. Nu este loc de reducere a impozitelor si taxelor. Trebuie eliminate excepțiile/regimurile preferențiale în fiscalitate. Plus digitalizarea urgentă a ANAF. Acestea au fost principalele concluzii trase joi de fostul președinte al Consiliului Fiscal, în prezent economist șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, invitat să vorbească la o conferință desfășurată la BNR.
România urcă pe poziția 32 în clasamentul PwC Paying Taxes 2020 România a urcat, în acest an, pe poziția 32, de la 49, în clasamentul global PwC Paying Taxes 2020, parte a raportului Doing Business al Băncii Mondiale, se arată într-un comunicat de presă al PwC România.
Ionuț Dumitru către fostul său profesor, Florin Georgescu: Discuția cotă unică sau impozit progresiv trebuie făcută cu calculele pe masă. Întrebați politicienii dacă vor să plătească impozite pe averile acumulate Stârnit de primul viceguvernator al BNR, Florin Georgescu, pe tema introducerii mecanismului progresiv de impunere, economistul șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru -care i-a și fost student lui Georgescu- i-a răspuns acestuia că discuțiile despre o posibilă trecere la impozitul progresiv trebuie făcută cu calculele pe masă, dar că e foarte posibil ca politicienii să nu-și dorească așa ceva.
Isărescu: Corecția deficitului extern trebuie făcută prin corecția deficitului public. Trecem printr-un moment mai greu, dar care e administrabil ”Corecția deficitului extern trebuie făcută prin corecția deficitului public. Creșterea cursului nu face decât să crească povara finanțarii deficitului. Sprijin cu toate forțele ideea de a se termina cu arieratele din buget”, a spus joi Guvernatorul BNR Mugur Isărescu. 80% din deficitul extern vine din deficitul fiscal și atunci să terminăm cu discuțiile despre curs. Într-adevăr, acum avem o problemă cu deficitul. După ce rezolvăm această problemă putem apoi discuta despre pensii. Trebuie să înțelegem că trecem printr-un moment mai greu, dar care e administrabil, a adăugat Isărescu.
Dăianu: Cetățenii cu venituri modeste sau submodeste vor plăti măsurile hazardate Vedem și noi ce se întâmplă în Europa, peste Ocean, deci ai războaie comerciale, războaie valutare și s-a reintrat într-un ciclu de măsuri neconvenționale, a declarat Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, în cadrul unei dezbateri.
Florin Cîțu: Listarea CEC Bank pe bursă înseamnă transparentizare. Ar fi vorba de minimum 20% Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat miercuri seara că dorește listarea CEC Bank pe piața de capital, precizând că se gândește la minimum 20%. “Tocmai a fost capitalizată, iar listarea CEC veți vedea că va fi un lucru foarte bun”, a spus Cîțu, la B1TV.
​Financial report A fost scos sistemul de sănătate britanic la vânzare? ”Criza capitalismului” nu este cea pe care o cred europenii. Stratfor: Ar putea reporni războiul rece în America Latină? Financial Times: A fost scos sistemul de sănătate la vânzare? Depinde de cât de multă încredere ai în Boris Johnson. ● The Guardian: ”Criza capitalismului” nu este cea pe care o cred europenii.● Dnevnik: De unde vin turiştii străini în Bulgaria ● Stratfor: Ar putea reporni războiul rece în America Latină?
Călugăreanu, ANAF: Vom unifica administrarea persoanelor fizice cu cea a persoanelor juridice/ Din 31 martie vom avea un nou sistem de rambursare a TVA ”Cunosc problemele semnalate de mediul de afaceri și le abordez ca fiind problemele noastre, ale tuturor. Fiscul fără contribuabili nu poate exista. Fiscul fără contribuabili nu are obiectul muncii. E clar că nu vii cu mare bucurie la Fisc. Dar ne dorim cu toții ca Fiscul să nu mai reprezinte un stress, o teamă sau să fie considerat un inamic pentru contribuabilii corecți, care din fericire sunt majoritari în România. Dar trebuie să mă credeți pe cuvânt că nu este ușor și că acest ucru nu îl putem realiza în 3-4 luni de zile”, a spus șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, la o conferință organizată miercuri de cursdeguvernare.ro. Călugăreanu a vorbit și despre proiectele de modernizare a ANAF, având în centrul lor problema informatizării instituției.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...





Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by