BĂNCI
​VIDEO Noile case de marcat, după prima zi. Ministrul Finanțelor: Cei care nu vor face dovada bunei-credințe vor suporta rigorile legii Termenul de grație pentru introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic a expirat și pentru firmele mici la 1 noiembrie 2018, iar acum ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, amenință că societățile care nu vor face dovada că măcar și-au comandat noile aparate fiscale „vor suporta rigorile legii”.
Statul a împrumutat 59,2 miliarde lei, în primele 10 luni. Mai vrea să atragă circa 13 miliarde lei, în acest an Ministerul Finanțelor Publice (MFP) dă asigurări că rezerva financiară în lei și în valută este de aproximativ 42,1 miliarde lei, acoperind mai mult de 7 luni din necesitățile brute de finanțare. De asemenea, mai spune că nu întâmpină probleme de lichiditate având in vedere nivelul rezervei în valută la dispoziția Trezoreriei Statului și a disponibilităților în lei aflate în contul curent general al Trezoreriei Statului pentru acoperirea necesităților de finanțare rezultate din finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.
BCR, profit net de peste un miliard de lei (218,2 milioane EUR) după primele nouă luni Banca Comercială Română (BCR) a obţinut în primele nouă luni ale lui 2018 un profit net de 1.015,2 milioane RON (218,2 milioane EUR), au anunțat vineri reprezentanții băncii. Creditele noi generate de bancă în moneda locală persoanelor fizice și microîntreprinderilor a fost de circa 6,3 miliarde lei în primele nouă luni, pe baza creşterii cu 46% a creditului de nevoi personale “Divers” şi o creştere de patru ori a vânzărilor pentru creditul standard imobiliar “Casa Mea”. BCR şi-a consolidat poziţia de lider şi principal partener bancar pentru românii care vor să-şi cumpere o casă, cu peste 22% din piaţa creditării imobiliare din România (credite noi generate).
Comisia Europeană avertizează România că riscă procedura de infringement dacă ratează țintele de reciclare Într-un studiu pe care l-a realizat recent, Comisia Europeană avertizează România și alte 13 state membre că riscă să rateze ținta de reciclare a deșeurilor municipale (de 50%) pentru anul 2020, fiind în pericol să primească un cartonaș galben. Cum s-a ajuns aici și ce este de făcut?
Fiscul a dat amenzi de 4,47 milioane lei în Dragonul Roșu Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au controlat 332 de firme din incinta centrului comercial Dragonul Roșu din localitatea Voluntari (jud. Ilfov), în perioada 23–25 octombrie, se arată într-un comunicat de presă al Fiscului.
Financial review Prima pagină a presei străine: Ipoteză șocantă: Referendumul privind Brexit, finanțat cu bani rusești. Discursul urii prin prisma neuroştiinţelor. Jamie Dimon, șeful JP Morgan: Datoria e un risc! Financial Times: Ipoteză șocantă: Referendumul privind Brexit, finanțat cu bani rusești ● Franța și Italia se bat pe bancherii londonezi ● The New York Times: Discursul urii prin prisma neuroştiinţelor ● Naftemporiki: Un eventual Brexit fără acord ar afecta cel mai mult Europa de Sud-Est ● La Stampa: Preşedintele Mattarella cere primului ministru să aibă un dialog constructiv cu Uniunea Europeană ● Sâmbătă seara la Torino, scriitori, reporteri, muzicieni vor manifesta împotriva populismului în cadrul "Nopţii albe pentru Europa" ● Handelsblatt: Interviu cu Jamie Dimon, șeful JP Morgan: Datoria e un risc! Lectură plăcută!
Rezervele valutare de la BNR au urcat în octombrie cu aproape un miliard de euro La 31 octombrie 2018, rezervele valutare la Banca Naţională a României erau de 32,36 miliarde de euro, în creștere cu aproape un miliard de euro mai mult decât la 30 septembrie 2018. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind de 3,58 miliarde de euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 octombrie 2018 au fost de 35,94 miliarde euro, faţă de 34,82 mld. euro la 30 septembrie 2018.
DOCUMENT 10 exemple despre cum se va aplica cota redusă de TVA la restaurante și serviciile de catering de la 1 noiembrie Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a venit cu un proiect de ordin referitor la reducerea TVA la 5% în zona de servicii de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea. Pentru livrarea de alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, se aplică cota de TVA de 9%.
Hajdenberg (FMI): Investițiile publice au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani, în România. Ar fi trebuit să se îmbunătățească situația fiscală, dacă a existat o creștere economică puternică Un aspect al economiei României în ultimi ani l-a reprezentat marea relaxare fiscală, iar deficitul fiscal în 2017 a fost al doilea cel mai mare din UE, fiind cea mai mare deteriorare din ultimii trei ani, a susținut recent Alejandro Hajdenberg, reprezentant rezident al Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru România și Bulgaria.
Financial review Prima pagină a presei străine: Turcia dă detalii îngrozitoare despre moartea lui Khashoggi.  Noua alianță din industria auto: Ford-VW. UE a trimis o nouă scrisoare Italiei. Austria nu va semna pactul mondial pe tema migraţiei Financial Times: Turcia dă detalii îngrozitoare despre moartea lui Jamal Khashoggi ● Handelsblatt: Noua alianță din industria auto: Ford-VW ● Il Giornale: UE a trimis o nouă scrisoare Italiei: "Trebuie să clarificaţi problema datoriei publice" ● Time: Austria afirmă că din motive de suveranitate nu va semna pactul mondial pe tema migraţiei ● Les Echos: Brexit: Londra speră la un acord până pe 21 noiembrie ● The Times: Muncitorii în construcţii şi sănătate întorc spatele Regatului Unit ● La Stampa: Donald Trump, împotriva copiilor străinilor: "Legea e ridicolă, voi aboli Ius soli". Lectură plăcută!
Isărescu: După un an, de la curs s-a ajuns la obsesia ROBOR ROBOR-ul a devenit o nouă vedetă care domină dezbaterea publică de un an, a afirmat, miercuri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, potrivit Agerpres. Guvernatorul BNR a declarat că instituţia calculează şi monitorizează, dar cursul este al pieţei.
BNR responsabilă pentru comisioanele interbancare la plata cu cardul Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege privind stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2015/751 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2015 privind comisioanele interbancare pentru tranzacțiile de plată cu cardul. Potrivit proiectului de lege, Banca Naţională a României este desemnată autoritate competentă responsabilă cu asigurarea respectării reglementărilor europene, a declarat Nelu Barbu, purtător de cuvant al Guvernului, la sfârșitul ședinței de miercuri.
Salariul minim: Când crește și la ce valoare Salariul minim brut pe economie, impus și firmelor private, ar urma să se majoreze de la data de 1 decembrie 2018, de la 1.900 de lei la 2.080 de lei, au declarat, miercuri, pentru StartupCafe.ro, un lider al patronilor și unul al sindicaliștilor, care au participat la negocieri, împreună cu guvernanții.
De câți bani are nevoie o familie din România pentru un trai decent (studiu) O familie cu doi copii din România, care locuiește la oraș, ar trebui să cheltuiască lunar șase salarii mimime nete, pentru a avea un trai decent. Syndex, Institutul de Cercetare a Calității Vieții împreună cu Fundația Friedrich Ebert Stifung au derulat o cercetare la nivel național pentru fundamentarea unui coș minim de consum pentru un trai decent în România.
Neacșu (RBL): Noi ne bumbăcim și ne gazăm Diaspora care ne trimite acasă pe primele 8 luni circa 2,3 miliarde euro, comparabil cu investițiile străine directe România pierde miliarde de euro gratuite de ani de zile și nu schimbăm prespectiva capacității noastre administrative, susține Dragoș Neacșu, membru al boardului Romanian Business Leaders (RBL), într-o conferință de presă.
Cele patru recomandări ale lui Mugur ​Isărescu adresate miercuri bancherilor comerciali: Comunicați, explicați, încercați să vă înțelegeți clienții și folosiți-vă de rețelele sociale! ”Înainte vreme, presa scria zi de zi despre cursul de schimb. Acum e cu ROBOR-ul. Care, repet, e un produs al Dvs, al pieței bancare, nu al BNR. Dar a ajuns problema noastră, a BNR. Dumneavoastră trebuie să explicați cum e cu ROBOR-ul, nu noi. Noi îl calculăm, dar în baza datelor oferite de Dvs”, le-a spus miercuri Guvernatorul BNR celor peste 150 de bancheri adunați în sala de conferință a Institutului Bancar Român, unde are loc conferința ”Banking Compliance Summit”. În cele aproape 60 de minute cât a durat discursul său, numărul unu al BNR a transmis punctual câteva recomandări bancherilor comerciali.
Roșca (RBL): Vedem un funcționar care ia o pensie astronomică și evident că nu a muncit de 15-20 de ori mai mult sau a fost mai util pentru societate Oamenii nu pleacă din țară pentru că este război, ci pentru că nu mai au încredere în cum se fac lucrurile în România, susține Dragoș Roșca, președintele Romanian Business Leaders (RBL), într-o conferință de presă. El este de părere că lipsa de încredere a cetățenilor se transferă dinspre mediul politic și către oameni de afaceri, investitori.
Dragoș Roșca (RBL), despre creșterea salariului minim: România nu este numai București, Cluj, Timișoara, ci și Tulcea, Vaslui Slobozia. Asta ne dorim? Iarăși să avem angajați la negru, fără pensie, fără asigurări? Salariul minim trebuie să existe pentru a asigura un cadru minimal de venituri, susține Dragoș Roșca, președintele Romanian Business Leaders, într-o conferință presă. Potrivit acestuia, problema este cum îl administrezi și în ce măsură îl aplici similar peste tot. Deja unele companii își mută producția în Ucraina sau Republica Moldova.
Misiunea FMI va începe de marțea viitoare la București O misiune a FMI condusă de Jaewoo Lee va avea loc la București, în perioada 6-12 noiembrie, reiese dintr-o declarație a lui Alejandro Hajdenberg, reprezentant rezident al instituției internaționale pentru România și Bulgaria, potrivit unui comunicat de presă. El a confirmat, practic, declarația făcută marți, 30 octombrie.
Firmele care au anul fiscal modificat sunt pasibile de amendă pentru nedeclararea beneficiarilor sponsorizărilor Fiscul obligă firmele care se implică financiar în comunitate să depună electronic și doar electronic un formular (Formularul 107), prin care să declare beneficiarii sponsorizărilor/ mecenatului/ burselor private. Însă, în momentul în care accesează website-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), ”sponsorii” vor constata că Fiscul are publicată doar o versiune ce nu permite completarea electronică a datelor privind beneficiarii. Ceea ce poate ridica probleme serioase firmelor care și-au modificat anul fiscal și care pot intra deja sub incidența sancțiunilor – amenzi de la 2.000 lei (pentru contribuabili mici) la 14.000 lei (pentru contribuabili mijlocii și mari).

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version