BĂNCI
Necesarul de finanțare pentru 2019 a urcat cu 4 miliarde lei, din care 1,1 miliarde la deficit (date MFP)/ Ionuț Dumitru: Guvernul se gândește la o rectificare rapidă pentru că altfel probabil deficitul derapează foarte mult Când Guvernul a adoptat bugetul pe 2019 a calculat un necesar brut de finanțare, adică refinanțarea datoriei plus deficitul bugetar, de puțin peste 70 miliarde lei.Ulterior, în Parlament, s-au mărit alocațiile copiilor, așa că acesta a urcat la 72 miliarde lei. Prin luna mai autoritățile au făcut public Programul de convergență 2019-2022 în care au reconfirmat cifra de 72 miliarde lei. Astăzi, un nou document al Ministerului Finanțelor arată că cifra a crescut cu 4 miliarde lei, la 76 miliarde lei.
Persoanele care au desfășurat activități miniere în subteran ar putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă/ Se desființează Comisia Centrală de Contestații din CNPP Persoanele care au desfășurat activități miniere în suberan, în domeniul propecțiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării/sau prelucrării concentrării, conservării și închiderii minelor din cadrul unităților de prospecțiuni și explorări geologice ar putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani realizat în aceste activități, reiese dintr-un proiect al Ministerului Muncii, consultat de HotNews.ro.
Financial report Chestionarul UE privind intențiile Facebook cu Libra. Mecanica economisirii se inversează. Cresc disensiunile din UE cu privire la Rusia Financial Times: Facebook, chestionat de UE cu privire la moneda digitală Libra ● Les Echos: Mecanica economisirii se inversează ● The New York Times: Disensiunile manifestate în UE privitor la Rusia cresc în timp ce Franţa şi Germania caută instaurarea păcii în Ucraina ● Știri pe scurt.
Chiriţoiu, despre fuziunea CEO cu Hidroelectrica: Mi se pare naivă ideea că dacă nu pot să subvenţionez o companie, dacă o amestec cu alta o să pot Fuziunea dintre Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica cred că e văzută ca o soluţie pentru a fi susţinută activitatea CEO şi mi se pare un pic naivă ideea că dacă nu pot să subvenţionez o activitate, o companie, dacă o amestec cu alta atunci o să pot, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Chiriţoiu: Discuţiile cu Comisia Europeană privind capitalizarea CEC Bank sunt aproape de finalizare. Cred că acum reuşim Discuţiile cu Comisia Europeană privind capitalizarea CEC Bank sunt aproape de finalizare şi cred că de data asta reuşim, a declarat, sâmbătă, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la o dezbatere de profil, potrivit Agerpres. "Este a treia oară când statul vrea să capitalizeze CEC. Prima dată era după criză şi Comisia era foarte reticentă. Am mai încercat o dată în 2016, cred, era Anca Paliu ministru (de Finanţe, n.r.) şi părerea mea e că ne-am descurajat prea repede. Acum am început în primăvară discuţia cu Comisia. Suntem aproape de finalizarea discuţiilor. Eu sunt încrezător că o să ne aprobe", a spus Chiriţoiu.
Radu Craciun: Cine învârte roata istoriei? ”Am citit zilele acestea cu interes, asa cum o fac intotdeauna, opiniile respectatului profesor Valentin Naumescu in articolul intitulat “Se invarte roata istoriei? De ce pierde teren Vestul in fata Rusiei si Chinei? Razboiul Occidentului contra Occidentului”. Este un articol in care domnia sa isi exprima ingrijorarea si, in mod evident, frustrarea legate de radicalizarea si polarizarea opiniei publice occidentale, ceea ce duce la slabirea societatilor liberale si capitaliste in folosul acelor tari care au ales alte modele politico-economice”, scrie Radu Crăciun pe blogul său.
Isărescu: Ar fi mult mai înțelept să ajustăm treptat deficitele decât să lăsăm forțele pieței să o facă printr-o corecție bruscă Disciplina fiscală, politicile economice coerente și un calendar ambițios, dar viabil, ar trebui să favorizeze adoptarea cu succes a euro, astfel încât economia să reziste presiunilor de competitivitate din zona euro. La fel de importantă este reducerea disparităților încă prea mari între regiunile României, deoarece întreaga țară se alătură zonei euro, nu numai Bucureștiul și județul Ilfov, a spus ieri Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, într-un discurs în cadrul Bucharest Security Conference. Potrivit acestuia, ”ar fi mult mai înțelept să ajustăm treptat cele două deficite decât să lăsăm forțele pieței să o facă printr-o corecție bruscă”.
Dăncilă a fost nevoită să o pună pe Carmen Elena Tatu în funcția de șefă antifraudă la ANAF Premierul Viorica Dăncilă l-a eliberat din funcția de conducere de inspector general antifraudă al Direcției Generale Antifraudă Fiscală din structura ANAF pe Radu Cristian Petrescu. În locul său a fost numită Carmen Elena Tatu, care a mai ocupat funcția înaine.
Noi titluri de stat Tezaur pentru populație, începând de luni. Dobânzi între 3,5 - 4,5% Ministerul Finanțelor Publice lansează trei noi emisiuni de titluri de stat aferente programului Tezaur. Este vorba de maturități la 1, 2 și 3 ani și dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5%, conform unui ordin semnat de secretarul de stat Tiberiu Valentin Mavrodin.
Ce costuri are împrumutul pe care l-a făcut Teodorovici în SUA pentru servicii medicale În luna septembrie, premierul Viorica Dăncilă și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, au fost în SUA. Printre altele, au anunțat un împrumut de 500 milioane euro, de la Banca Mondială, pentru servicii medicale. Confom notei de fundamentare a proiectului de ratificare a acordului, acesta este contractat pe o perioadă de 10 ani.
Banca Transilvania se extinde în domeniul pensiilor private Grupul Financiar Banca Transilvania îşi extinde serviciile financiare pentru cei peste 3 milioane de clienți printr-o investiție în domeniul pensiilor administrate privat: BT Asset Management S.A.I. (BTAM) şi BT Investments achiziționează 100% din Certinvest Pensii.
Guvernul a aplicat o teorie economică greșită (Wage-Led-Growth). Cezar Boțel a evaluat strategia: Literatura oferă argumente teoretice și empirice suficient de convingătoare pentru abandonarea acestei teorii Din punct de vedere economic, demersul de aplicare a strategiei Wage-Led-Growth (creștere economică bazată pe creșterea salariilor n.r.) în România este foarte greu de înțeles pentru cei care nu au adoptat cadrul conceptual al teoriei, susține Cezar Boțel, consilier al guvernatorului BNR, într-o lucrare în care a analizat teoria în detaliu și pe care o puteți citi și vedea calculele făcute. Lucrarea face referire, chiar din primele pagini, la promotorul acestei teorii în România: profesorul ASE - Cristian Socol.
Minus 400.000 de angajați bugetari. Ok, dar de unde și cum tai? Dragoș Anastasiu a făcut recent o declarație care a atras atenția tuturor. Printre altele el a spus că un Guvern cu prim-ministru tehnocrat va ajunge la putere în 2020 în România, care iniţial va lua măsura disponibilizării a 400.000 de bugetari. De la teorie la practică e un drum lung.
Corporate Report: Cei mai bogați 25 de oameni din lume în 2019 și companiile care i-au îmbogățit Cine sunt ei? Mulți oameni cred că au o idee, chiar dacă nu sunt întreprinzători sau nu sunt deloc interesați de subiect. Când citiți aceste rânduri, probabil că vă și gândiți la niște nume care ar fi pe lista Forbes (în dolari SUA) a bogaților lumii. În articol veți afla primele 25 de nume de pe listă (de unii cu siguranță n-ați auzit) și care sunt firmele cu care au schimbat regulile jocului în diferite domenii.
Peste 2.000 de firme românești au luat credite cu garanții europene prin Inițiativa pentru IMM Peste 2.000 de firme mici și mijlocii din România au obținut credite bancare cu garanții europene, în condiții avantajoase, prin Inițiativa pentru IMM-uri, iar fondurile disponibile au fost suplimentate.
ANAF vrea să angajeze 3.000 de tineri absolvenți de facultate. Posturile: inspectori debutanți. Prima dată vor intra în sistem ca stagiari ANAF intenționează să angajeze, în sistemul fiscal, tineri valoroși, absolvenți de studii superioare de specialitate, deoarece o treime din personalul său are vârsta cuprinsă între 51 - 60 de ani, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
Paradox bugetar: Ne vom încadra în deficit datorită incompetenței administrației. Nu o spunem noi, ci reiese din vorbele lui Teodorovici... Un miliard, se legăna, pe o pânză bugetară/ Și pentru că, pânza ținea, a mai venit un miliard/ Două miliarde, se legănau... 22 de miliarde se legănau... La aproape 22 de miliarde lei a ajuns deficitul bugetar. Atenție, cifra este la 8 luni. Ca procent din PIB – 2,13%. Anul ăsta probabil nu se va rupe plasa, adică să depășim un deficit de 3%. Ce înseamnă asta?
Deficitul bugetar a urcat la 2,13% din PIB, la 8 luni Execuția bugetului general consolidat s-a încheiat pe primele opt luni ale anului 2019 cu un deficit de 21,9 miliarde de lei, mai mare cu 7,3 miliarde lei comparativ cu perioada similară din 2018. Ca procent din PIB, deficitul a fost de 2,13% din PIB, cu 0,59 puncte procentuale peste ianuarie - august 2018.
VIDEO Isărescu: Nu agreăm o apreciere a leului. Ajustările trebuie să vină pe partea fiscală, dar nu suntem visători. Știm că suntem în ani electorali... Dinamica importurilor a mai slăbit și sunt semnale ale unei ușoare ameliorarri. De cealaltă parte avem o ușoară deteriorare a serviciilor din punct de vedere al balanței comerciale. Ar trebui să fim ambițioși, dar cu măsură. Ajustările trebuie să vină pe partea fiscală, dar nici eu și nici membrii CA al BNR nu suntem visători. Suntem în ani electorali!, a spus joi Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia detalierii deciziei de menținere a politicii monetare de azi. Nu agreăm o apreciere a cursului, a mai spus Isărescu.
Decizie CJUE: Polonezii care au credite indexate în franci elvețieni și care conțin clauze abuzive pot cere renegocierea contractelor Curtea de Justiție a Uniunii Europene a deschis calea renegocierii creditelor ipotecare indexate în franci elvețieni și care conțin clauze abuzive, într-o cauză în care a fost sesizată de doi cetățeni polonezi. Potrivit experților citați de AFP, decizia CJUE ar putea costa sectorul bancar polonez între 15 și 60 de miliarde de zloți (9,15-11,4 mld euro).

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version