Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 14 ianuarie 2021, 22:32 Economie | Energie


Cresteri preturi energie
Foto: Asociatia Energia Inteligenta
Furnizorii de ultimă instanță, adică ENEL, CEZ, Electrica, E.ON sau Tinmar, vor acorda o reducere comercială, până pe 30 iunie 2021, clienților casnici care s-au trezit în ultimele săptămâni, din cauza unei liberalizări prost gestionate, în situația de a fi facturați pentru energia consumată la prețuri mult mai mari decât până în decembrie 2020. Ministerul Energiei va modifica Legea energiei, iar Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va emite un ordin, astfel încât să poată fi acordate aceste reduceri, potrivit unor documente obținute de HotNews.ro. Problema care se pune este cât de mult respectă principiile concurențiale aceste modificări legislative. Vezi care sunt aceste modificări legislative.

Prin aceste reduceri prevăzute în legislație, furnizorii de ultimă instanță ar putea fi puși în avantaj concurențial față de ceilalți furnizori. Se va induce consumatorului ideea că rămânerea la furnizorii de ultimă instanță ar însemna facturi mai mici, chiar dacă nu asta va fi realitatea. Acele reduceri ar putea fi chiar mai puțin avantajoase decât prețul oferit de alt furnizor. De aceea, îndemnăm consumatorii să consulte în continuare ofertele de pe piața concurențială și să compare cu ceea ce ar înseamna rămânerea la un furnizor de ultimă instanță. Vom reveni asupra acestui aspect în viitoarele articole.

Reamintim că aproape 6 milioane de oameni din cei 8,7 milioane de consumatori casnici de energie au fost trecuți automat din regim reglementat în serviciul universal, care, așa cum am spus în mai multe rânduri, este plătit cu preț mult mai mare decât cel de pe piața liberă. În tot acest haos provocat de modul dezastruos în care Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a gestionat liberalizarea, singurii care au de câștigat sunt operatorii care au și statut de furnizor de ultimă instanță, cei care prestează serviciul universal, ENEL, CEZ, Electrica, E.ON. De teamă că vor plăti facturi mai mari, oamenii s-au înghesuit să semneze contracte noi. În aceste condiții, furnizorilor le va fi foarte greu să proceseze foarte multe cereri venite dintr-o dată.Ce modifică Ministerul Energiei / ANRE obligată să deruleze campanie de informare tot anul 2021
În primul rând modifică Legea energiei 123/2012, astfel încât să oblige furnizorii de ultimă instanță să factureze consumul de energie realizat în perioada 1 ianuarie- 30 iunie 2021 de către clienții casnici din portofoliu la un preț egal cu minimul dintre prețul din oferta de serviciu universal și prețul din oferta concurențială, cu valoarea cea mai mică a respectivului furnizor, valabile la 1 ianuarie 2021.

Furnizorii de ultimă instanță vor avea obligația de a comunica clienților casnici din portofoliu, în perioada 1 februarie-30 iunie 2021, oferta de serviciu universal, precum și ofertele concurențiale cele mai adecvate profilului de consum al clientului, care vor conține valorile tuturor elementelor ce intră în calculul valorii facturii.

Furnizorii de ultimă instanță au obligația de a informa lunar, cu bună credință, în perioada cuprinsă între 1 ianuarie și 30 iunie 2021, clienții casnici și beneficiarii de serviciu universal din portofoliul propriu, cu privire la ofertele concurențiale proprii aplicabile și la dreptul de a încheia un contract pe piața concurențială cu orice furnizor licențiat.

Începând cu data de 1 iulie 2021, în cazul clienților casnici care nu au încheiat cu un furnizor un contract concurențial cu intrare în vigoare până la data de 1 iulie 2021, consumul de energie realizat de la respectiva dată se facturează de către furnizorii de ultimă instanță cu un preț egal cu prețul din oferta de serviciu universal în vigoare, sub condiția îndeplonirii obligației de a continua să-și informeze lunar, până la sfârșitul anului 2021, clienții casnici beneficiar de serviciu universal cu privire la ofertele concurențiale proprii aplicabile și la dreptul de a încheia un contract pe piața concurențială cu orice furnizor licențiat.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) are obligația de a derula, pe parcursul întregului an 2021, campanii de informare care să vizeze informarea consumatorilor cu privire la exercitarea dreptului de a-și alege furnizorul de energie și la avantajele furnizării energiei în regim concurențial, cu sublinierea dreptului oricărui consumator casnic de a încheia contract cu orice furnizor licențiat, fără niciun impediment din partea actualului furnizor.


Cum arată proiectul Ordin al ANRE și ce reducere se aplică
Furnizorii de ultimă instanță pot să aplice clienților casnici o reducere comercială egală cu diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabilă în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2021 și prețul din oferta concurențială valabilă la data de 15 ianuarie 2021.

Furnizorii de energie care încheie contracte cu clienții casnici pot să ofere o reducere la prețul din oferta concurențială care să permită recuperarea de către client a diferenței față de prețul de serviciu universal aplicat în perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data intrării în vigoare a contractului în regim universal după caz.

În cazul clienților casnici din portofoliul furnizorilor de ultimă instanță care nu au încheiat un contract de furnizare a energiei în regim concurențial cu intrare în vigoare până la data de 30 iunie 2021, pentru consumul de energie realizat începând cu data de 1 iulie 2021 se aplică de către furnizorii de ultimă instanță prețul din oferta de serviciu universal aplicabilă începând cu data de 1 iulie 2021, comunicată clienților casnici în perioada 1 mai-30 iunie 2021.

Prețul energiei electrice active, costurile furnizorului și profitul din oferta de servicu universal sunt valabile pentru o perioadă de 12 luni începând cu data de 1 iulie 2021.

Furnizorii de ultimă instanță au obligația de a transmite clienților casnici din portofoliul propriu, în fiecare lună din perioada 1 februarie-30 iunie 2021, o informare referitoare la eliminarea tarifelor reglementate și un formular care conține oferta de serviciu universal și oferta concurențială, valabile până la 30 iunie 2021, precum și valoarea reducerii acordate pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie -30 iunie 2021.

Mai trebuie să transmită în fiecare lună din perioada 1 mai- 30 iunie 2021, suplimentar față de această informare, oferta de serviciu universal și o ofertă concurențialp aplicabile începând cu data de 1 iulie 2021.

În cazul în care clientul final selectează în formularul de selecție o ofertă concurențială, furnizorul are obligația ca odată cu prima factură să transmită acestuia o copie a contractului de furnizare.

În informare, furnizorul prezintă clientului următoarele opțiuni, în următoarea ordine:
 • 1. Să își exercite dreptul de a alege un furnizor licențiat de către ANRE cu care să încheie un contract în regim concurențial
 • 2. Să beneficieze de serviciu universal rămânând în continuare în portofoliul societății respective, la prețul din oferta de serviciu universal
 • 3. Sp beneficieze de serviciul universal prin încheierea unui contract de furnizare cu un alt furnizor de ultimă instanță, la prețul din pferta acestuia de serviciu universal.

În cazul în care nu se selectează nicio ofertă sau nu se comunciă furnizorului opțiunea aleasă se aplică oferta de serviciu universal, cu reducerea prevăzută de ordin.
Dacă este selectată o ofertă concurențială, aceasta se aplică în 5 zile de la data primirii de către furnizor a formularului de selecție.

Pentru mai multe amănunte, citește pe aceeași temă și
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17193 vizualizari

 • +13 (15 voturi)    
  Era mult mai corect și simplu (Joi, 14 ianuarie 2021, 22:53)

  gebica [utilizator]

  Ca ministrul Popescu să fie consecvent și să modifice legea obligînd furnizorii să încadreze direct consumatorii la oferta de tarif minim dintre cele concurențiale. Apoi era fiecare liber să opteze pentru orice altceva. Era însă prea corect pentru hoția care ne guvernează și copleșește permanent.
  • -8 (16 voturi)    
   adica Guvernul sa aleaga pentru client (Vineri, 15 ianuarie 2021, 0:05)

   AltJ [utilizator] i-a raspuns lui gebica

   problema e ca romanii inca traiesc cu mintea in comunism. sa aiba statul grija de ei. dar intr-o economie de piata se presupune ca cetatenii inteleg si sunt capabili sa actioneze independent in propriul beneficiu.

   dar tinand cont ca 70% nu inteleg de ce e important sa mearga la vot, sa-i pui sa analizeze niste oferte si sa aleaga pe cea mai buna deja e prea de tot. mai bine se uita la tembelizoare
   • +13 (17 voturi)    
    De unde sa aleaga ? (Vineri, 15 ianuarie 2021, 4:20)

    Dinu-I [utilizator] i-a raspuns lui AltJ

    Tu ai internet nu-i asa si pana in 40 de ani nu-i asa ?
    Daca ai avea vreo 68 de ani si toti cei din aceeasi zona sunt cam de acceeasi varst, ai fi locuit intr-un sat uitat de lume (din oricare parte a tarii) si n-ai decat un telefon mobil Nokia de prin anii 2000, nu stii ce-i ala Internet (darmi-te sa-l utilizezi) cum ai proceda ?
    Acuza cu importanta iesirii la vot se dovedeste prin "ciolaniada" de dreapta din aceste zile. Toti sunt la fel dupa alegeri: inainte de alegeri sunt promisiuni desarte.
    N.B. Conform statisticilor peste 50% locuiesc in mediul rural la acre se mai adauga ince vreo 15% in mediul zis urban (fostele comune declarate orase).
    • -3 (7 voturi)    
     Tariful de serviciu universal e ok pentru unii (Vineri, 15 ianuarie 2021, 10:14)

     Denulu [utilizator] i-a raspuns lui Dinu-I

     Daca as avea 68 de ani si as locui intr-un sat uitat de lume, probabil ca locuinta mi-ar fi incalzita cu lemne, nu cu curent electric. Mancarea as face-o tot pe lemne, nu pe o plita electrica. Daca n-as avea calculator cu internet, as scapa de inca un consumator.

     Mi-e foarte greu sa cred ca exista multe persoane in Romania care nu au acces la internet, dar au consum de electricitate asa de mare incat diferenta la factura (fata de cea mai buna oferta concurentiala a furnizorului actual, nu fata de oferta reglementata din 2020) sa fie mai mare de 10 lei/luna.

     Nu zic ca nu e nimeni in situatia asta, dar nu de la ei isi fac profitul furnizorii de ultima instanta. Profitul o sa vina de la cei care au acces la internet, au consum mare la curent, si totusi nu isi schimba contractul; sau isi schimba contractul, dar raman la acelasi furnizor chiar daca nu e cel mai ieftin.
   • +12 (12 voturi)    
    Tu ai studiat ofertele? (Vineri, 15 ianuarie 2021, 7:34)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui AltJ

    Sunt 30 de furnizori! Am ordonat într-un excell cu 2 coloane (tarif declarat, tarif recalculat după adăugarea tuturor elementelor aflate prin citirea contractului) de la minim la maxim, am luat primii 3 și am vazut că unii au tarife false, că au mai adăugat un abonament zilnic, tarif de distribuție, certificate verzi, , taxă cogenerare, cu TVA, fără TVA, unele incluse, altele nu. Deci primii trei s-au dovedit a fi pe la mijloc, ca ofertă bună de preț.
    Apoi am citit contracte de câte 20 de pagini, plus anexe. Într-o anexă am citit că trebuie să precizezi un consum minim pe an. Am luat din nou contractul la citit și am găsit că dacă nu respecți contractul plătești penalizări, deci dacă nu atingi consumul minim pe an. În altă anexă trebuie să precizezi un consum maxim, dacă-l depășești ( afli cu 10 pagini... în urmă) plătești un tarif majorat, pt dezechilibrarea neprevăzută a sistemului.
    M-am lasat păgubaș în descifrarea voit încurcată a ofertelor și contractelor.

    Cică la TV, ministrul energiei: “să fim atenți la clauzele abuzive din contract!”
    De ce nu studiază ANRE și ME contractele și să-i tragă la răspundere ACUM pt clauzele abuzive?

    Noi trebuie să ne luăm avocat și un expert în calcularea efectivă a facturilor de electricitate în funcție de consumul anual, în funcție de mai multe variante de depășiri ale consumului sau de subconsum?
    • -4 (8 voturi)    
     intră pe Comparatorul de oferte (Vineri, 15 ianuarie 2021, 10:35)

     mgexpert [utilizator] i-a raspuns lui nick24

     de pe site-ul ANRE și nu mai ai nevoie de tabele Excel. Ți se calculează factura ținând cont și de zona geografică, pentru că operatorul de rețea la care ești arondat rămâne același.

     Sunt incluse toate taxele(inclusiv abonamentul acolo unde este cazul).
     De altfel, acciza, certificatele verzi și cogenerarea sunt aceleași la toate ofertele pentru că rămân în reglementarea ANRE. Este inclus desigur și TVA-ul.

     Trebuie doar să introduci consumul și valoarea ultimei facturi și vei vedea cât va deveni aceasta de la 1 ianuarie, atât la furnizorul actual cât și la ceilalți.

     Mai greu e să fii băgat în seamă de furnizorii cu cele mai bune oferte, pentru că e coadă ca la vama Nădlac.. :)
     • +2 (2 voturi)    
      Păi din comparatorul de oferte (Vineri, 15 ianuarie 2021, 18:02)

      nick24 [utilizator] i-a raspuns lui mgexpert

      i-am luat pe primii 3, și le-am citit contractele cu clauze abuzive.
    • +5 (5 voturi)    
     De ce sa iei in calcul depasirea consumului? (Vineri, 15 ianuarie 2021, 10:40)

     Denulu [utilizator] i-a raspuns lui nick24

     De ce sa nu treci in contract la consum minim pe an 1kwh si la consum maxim 10.000kwh?

     Cat priveste preturile, cel putin in comparatorul ANRE, "Valoare factura(lei)" include toate componentele (inclusiv TVA, care lipsea in oferta Electrica pe care am primit-o cu factura).

     In general, doar 2 componente depind de furnizor: "Pret energie – inclusiv Tg (lei/kWh)" si "Valoare componenta fixa (lei/zi)". Toate celelalte componente sunt identice, cu exceptia Hidroelectrica, care are acciza 0. Dar acciza e oricum prea mica sa conteze la un client casnic (0.00523 lei/kwh).

     Pe de alta parte ai dreptate, studierea contractelor pare exact genul de lucru pe care ANRE ar trebui sa-l faca. "Clauzele abuzive din contract" ar trebui sa fie ceva de care sa se fereasca furnizorii (din cauza amenzilor pe care le-ar lua de la ANRE), nu consumatorii.
   • +4 (4 voturi)    
    Intr-o economie de piata se presupune ca (Vineri, 15 ianuarie 2021, 9:17)

    alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui AltJ

    cei de la Electrica nu dau shpagi grase la ANRE ca sa se ajunga in situatia discutata aici.

    Pentru mai multe amănunte, citește si carnatul de articole din link-urile atasate!
 • +6 (6 voturi)    
  Liberalizare... (Vineri, 15 ianuarie 2021, 8:24)

  glup [utilizator]

  Oricum nu am inteles aceasta liberalizare. Am schimbat doar biroul din care sunt facturat.
  Nu am curent mai bun, mai stabil, cu mai putine caderi. Nimic din caliltatea serviciului nu se va schimba. :(
 • +6 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 15 ianuarie 2021, 8:33)

  [anonim]

  • +6 (6 voturi)    
   Cred ferm că ANRE trebuie desființată (Vineri, 15 ianuarie 2021, 12:25)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui

   urgent.Sifonarii de acolo ,hrăniți cu 15.000 de euro
   pe lună,la care se adaugă șpăgile cutumiare,plus
   bonusurile de *performanță* sunt bine mersi pe
   posturile lor,sfidând toată populația României.
   La scandalul cu Hotărârea CCR cu pensiile,fostul
   președinte al CCR ,Augustin Zegrean,spunea că
   dacă vrei să impozitezi cu 85% toate pensile ce
   depășesc 7.000 de lei,trebuie ,pentru a respecta
   Constituția(*justa așezare a sarcinilor fiscale),să
   impozitezi la fel salariile și indemnizațiile indivizilor
   din Parlament,Guvern,din liota de Agenții
   Guvernamentale(vreo 300 ,cu vreo 60.000 de
   angajați,provenind dintre rude și clientela politică)
   Se pare însă că politrucii lacomi din toate
   coteriile politice,nu doresc asta.Așa că ori amendăm Constituția,ori ne vedem liniștiți de JAF.
 • +5 (5 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Vineri, 15 ianuarie 2021, 8:45)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  prafu' aruncat in ochii locuitorilor devine pietris ... deci firmele ar putea si-or sa poata sa aplice reduceri, da' daca nu sunt silite o sa ramana tot numai vrajeala, ca intotdeauna ... cu imprumuturile bancare nu s-a ajuns tot asa ...??? cu amanarea ratelor nu e tot asa ...???
 • +7 (7 voturi)    
  Primul pas (Vineri, 15 ianuarie 2021, 9:08)

  fdaniel [utilizator]

  Primul pas ar fi să-l de afară pe electricianul pesedist de la ANRE (știu că numai șparlamentul poate, dar zic...) și apoi pe toți milițienii pensionari de la Electrica.
 • +9 (9 voturi)    
  Haosul este în capul lor. (Vineri, 15 ianuarie 2021, 9:23)

  asavreau [utilizator]

  Haosul este alimentat de frica noilor afaceriști intrați pe piața en.electrice,că fraierii nu dau năvală să stea la coadă la ușa lor și rămân fără clienți.Să fie clar,cine vrea clienți,să meargă la ușa/poarta clientului să-l convingă.N cu articole panicante se rezolvă.
  • +3 (3 voturi)    
   nu te roagă nimeni (Vineri, 15 ianuarie 2021, 11:29)

   mgexpert [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   cam greu e să fii băgat în seamă de furnizorii cu cele mai bune oferte, pentru că e coadă ca la vama Nădlac.. :)
 • +3 (5 voturi)    
  Incapabilii astia dacanu au o criza, o creaza (Vineri, 15 ianuarie 2021, 12:40)

  salvatore [utilizator]

  Incompetentii astia vor sa scoata lumea in strada, altfel nu-mi explic cum pot sa faca atatea tampenii in doar 14 luni in care au mimat guvernarea. PLECATI ACASA!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by