Cum s-a schimbat pozitia USL fata de gazele de sist. De la motiune de cenzura pina la idee care trebuie tratata "serios pozitiv"

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 9 ianuarie 2013, 19:41 Economie | Energie
Una dintre mizele energetice majore ale Romaniei este exploatarea eventualelor rezerve comerciale de gaze de sist. Pozitia PDL/Traian Basescu a fost ferma de la inceputul dezbaterii publice, guvernele Boc si Ungureanu aprobind in 2012 acorduri de concesiune pentru compania americana Chevron. USL a criticat insa inceperea prospectiunilor si a folosit subiectul chiar la motiunea de cenzura in urma careia guvernul Ungureanu a fost demis. Mai mult, guvernul Ponta 1 a instituit un moratoriu care a stopat orice activitate in domeniul gazelor de sist in primele zile de mandat. La opt luni distanta, premierul Ponta si-a schimbat radical pozitia: "ideea gazelor de sist trebuie tratata serios pozitiv".Primele pozitionari publice ale unor membri USL fata de exploatarea gazelor de sist au aparut la inceputul anului 2012 si au fost legate de concesiunea Chevron de linga Birlad (Acordul petrolier care vizeaza explorarea, dezvoltarea si exploatarea pentru perimetrul Barlad a fost aprobat prin HG 2283/2004 de catre Guvernul Nastase, fiind incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si compania Regal Petroleum. In 2010, Chevron a preluat licenta de la Regal Petroleum pentru suma de 25 de milioane de dolari). Printre adversarii declarati ai proiectului s-a numarat deputatul PSD Adrian Solomon, care a cerut public stoparea lucrarilor de prospectiuni. Motivul? Posibilitatea ca fracturarea hidraulica (controversata metoda folosita pentru extragerea gazelor de sist) sa duca la poluarea pinzei freatice din zona.

Protestele unor membri USL au luat amploare odata cu concesionarea catre Chevron a trei noi perimetre, in zona Dobrogea (Hotarire de Guvern, 28 martie). Victor Ponta, Adrian Nastase, Crin Antonescu, Marian Vanghelie si Daniel Constantin au acuzat Guvernul MRU de lipsa de transparenta si de luarea deciziei fara studii de impact asupra mediului.

In paralel cu declaratiile liderilor USL, trustul de presa Intact a dus o campanie impotriva exploatarii gazelor de sist si companiei Chevron.

In aceeasi perioada, un grup de 11 parlamentari PSD a depus in Senat un proiect de lege pentru interzicerea explorarilor si exploatarilor gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Printre initiatori s-a numarat Adrian Solomon, deputatul PSD care participase la mitingurile din februarie si martie din Birlad impotriva gazelor de sist.

 • Pozitionarea USL contra gazelor de sist a culminat cu introducerea subiectului in textul motiunii de cenzura depuse impotriva Guvernului MRU. "De ce au fost aprobate acordurile ce permit Chevron exploatarea gazelor de sist, in conditiile in care nu existau studii si nici cadrul legislativ specific care sa  reglementeze conditiile tehnice de explorare-exploatare care sa evite riscurile geologice, de mediu, de poluare a apelor freatice?" - iata un fragment din motiunea de cenzura care, la 27 aprilie 2012, a trecut de Parlament si a provocat demiterea guvernului Ungureanu.


3 mai: Odata numit in functie, guvernul Ponta 1 a prezentat public un program de guvernare in care aparea la obiective "Instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica".

17 mai: Reactia ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, a venit la doua saptamini. "Recomandarea mea ar fi sa se afle macar daca exista gaze de sist in Romania... Este un subiect pe care il voi discuta cu ministrul Economiei, in portofoliul caruia intra capitolul energie... Doresc sa aflu motivatia moratoriului si cum intentioneaza sa procedeze mai departe", a spus ambasadorul la TVR Info.

21 mai: Ministrul Economiei de la acea data, Daniel Chitoiu, a discutat cu ambasadorul SUA despre gazele de sist si l-a informat ca "Moratoriul pe gazele de sist va fi ridicat dupa ce studiile de specialitate confirma siguranta in exploatarea acestora" (comunicat de presa al Ministerului Economiei)

29 mai: Premierul Ponta l-a demis pe Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), adica agentia guvernamentala care negociaza si semneaza contractele de concesiune pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist. In locul lui Patruti a fost numit Gheorghe Dutu, fost deputat PSD de Brasov.

21 iunie: Senatul a respins propunerea de lege pentru interzicerea explorarilor si exploatarilor gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Propunerea initiata de 11 parlamentari PSD a intrunit 53 de voturi impotriva, 11 voturi pentru si 9 abtineri, Senatul fiind controlat la acel moment de USL.

22 iunie: Victor Ponta a declarat ca Romania va reanaliza in luna decembrie pozitia cu privire la explorarea si exploatarea gazelor de sist. "Nu dorim sa fim nici singurii care accepta si nici singurii care se opun" utilizarii gazelor de sist, a spus premierul Ponta, citat de AFP.

5 iulie: Premierul Ponta a anuntat ca il va avea drept consilier pe probleme strategice si de securitate pe generalul in retragere Wesley Clark. Clark este membru in Consiliul director al companiei BNK Petroleum, o companie petroliera unde Soros a cumparat 20% din actiuni prin intermediul fondului sau de investitii Quantum Partners LP. Potrivit site-ului oficial, compania in conducerea carei se afla Wesley Clark are operatiuni in domeniul gazelor de sist in Polonia (sursa).

 • Chestiunea gazelor de sist a iesit din atentia publica pe durata crizei politice din vara, mai cu seama ca Chevron a anuntat ca in 2012 nu va realiza nici o operatiune de foraj in cele patru perimetre concesionate (unul in Birlad si trei in Dobrogea). Problema a revenit in prim-plan in toamna.

15 septembrie: Ministrul Mediului, Rovana Plumb, anunta ca Romania asteapta decizia Uniunii Europene in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist, pina atunci raminind in vigoare moratoriul.

8 noiembrie: Premierul Victor Ponta s-a intalnit joi la Guvern cu reprezentantii American Romanian Business Council (AMRO), organism care reuneste principalele companii americane prezente in Romania. Chevron detine presedintia Consiliului. "Guvernul vrea sa continue si sa extinda parteneriatul economic cu mediul de afaceri american, indeosebi in domeniul energiei si in cel al agriculturii", a spus Ponta, potrivit unui comunicat de presa al Executivului.

19 noiembrie: Gerhard Roiss, CEO al OMV (actionar majoritar Petrom), spune intr-un interviu pentru Wall Street Journal ca Europa trebuie sa accepte exploatarea gazelor de sist. Altfel, companiile care au costuri energetice mari isi vor muta combinatele si unitatile de productie se vor muta spre SUA, unde fracturarea hidraulica a scazut semnificativ pretul gazelor. Refuzul de a exploata gazele de sist inseamna un risc pentru competitivitatea industriei europene, mai spune seful OMV.

21 noiembrie: Parlamentul European a dat avizul pe 21 noiembrie asupra a doua rapoarte privind gazele de sist. Un raport al comisiei de industrie si energie confirma ca statele membre au dreptul de a decide daca sa exploateze sau nu potentialul resurselor neconventionale. Un raport al comisiei de mediu cere o analiza riguroasa a reglementarilor europene si o atentie sporita in acordarea avizelor de explorare. PE a respins amendamentul introdus de Grupul Verzilor care solicitau impunerea unui moratoriu impotriva fractionarii hidraulice, evitand astfel interzicerea la nivel european a acestei tehnologii. "Rezolutiile nu modifica cadrul legislativ la nivel comunitar, insa nici nu abordeaza o atitudine clara. Statele membre continua sa aiba libertatea de a alege daca sa isi exploateze sau nu resursele neconventionale", dupa cum scrie expertul Valentina Ivan.

9 decembrie: Trei referendumuri au avut loc in localitatile dobrogene Magalia, Costinesti si Limanu in legatura cu gazele de sist. Referendumurile au fost invalidate din cauza participarii sub pragul de 50%. Cetatenii trebuia sa se pronunte prin 'Da' sau 'Nu' la intrebarea "Sunteti de acord cu exploatarea gazelor de sist prin fractionare/fracturare hidraulica pe teritoriul comunei?"

18 decembrie: Victor Ponta incepe sa-si nuanteze pozitia fata de exploatarea gazelor de sist. Intr-un interviu la Realitatea TV, premierul spune ca negocierile cu Chevron privind explorarea gazelor raman o zona de interes si citeaza o rezolutie a Parlamentului European (vezi mai sus cele doua rezolutii), precum si decizia Marii Britanii de a da unda verde exploatarii gazelor de sist prin fracturarea hidraulica. Ponta a mai spus ca Gazrpom are cel mai mult de pierdut daca Romania scoate gaze de sist si a mentionat problema eficientei unor companii care utilizeaza intensiv energia, precum Oltchim.

20 decembrie: Programul de guvernare al Guvernului Ponta 2 enumera demararea actiunilor de explorare pentru identificarea zacamintelor de gaze de sist drept una dintre prioritatile din sectorul energetic (sursa).

5 ianuarie 2013: Premierul Victor Ponta anunta ca "ideea gazelor de sist trebuie tratata serios pozitiv". Potrivit acestuia exploatarea gazelor de sist ar putea fi o solutie pentru a spori independenta energetica a Romaniei. "Stiu ca nu voi fi prea popular prin aceste afirmatii, dar sa ne gandim ca Romania plateste in continuare cel mai mare pret pentru gaz fata de Bulgaria, Ungaria, Polonia etc. Nici nu mai vorbesc de Statele Unite care au ajuns exportatori d egaze datorita exploatarii gazelor de sist. Sa ne gandim ca noi vorbim in prima faza de explorarea gazelor de sist si nu de exploatarea acestora", a spus premierul la Antena 3. Aceasta a fost ultima iesire publica a premierului pe aceasta tema.

Care este miza pentru Romania?

Un raport al Agentiei americane de informatii pentru energie, citat de AFP, a estimat ca resursele din Romania, Bulgaria si Ungaria totalizeaza 538 de miliarde de metri cubi de gaze de sist. Recent, si Romgaz a anuntat ca a descoperit gaze neconventionale, inclusiv gaze de sist, inca din anii 1994-1995 si se afla in faza de evaluare, realizand lucrari de explorare pe 8 perimetre din Romania. Chevron a obtinut deja permisul de a prospecta si explora patru perimetre.

Miza acestor companii este de a descoperi noi resurse de gaze, in conditiile in care estimarile oficiale arata ca Romania mai dispune de gaze naturale pentru 10-15 ani.

Pe linga miza comerciala, eventuala exploatare a unor zacaminte insemnate de gaze de sist ar putea sustine independenta energetica fata de singura sursa de gaze din import, Rusia. Dependenta de un singur furnizor este in mod normal o vulnerabilitate, iar situatia devine critica atunci cind acel unic furnizor este o tara care isi foloseste principala companie publica drept instrument politic. Nu intimplator, numerosi analisti politici si economici au vazut interesele Gazprom in spatele manifestatiilor publice impotriva Chevron. Premierul Ponta a intarit aceasta perceptie, declarind la putin timp dupa alegerile parlamentare din decembrie 2012 ca Gazprom ar avea cel mai mult de pierdut daca Romania ar incepe sa exploateze zacamintele de gaze de sist.

Gazele de sist sunt "o chestiune geostrategica" pentru Europa, avand potentialul "de a schimba dinamica energetica in Europa si, implicit, dinamica politica si de securitate a continentului", a spus intr-un interviu pentru HotNews.ro si Eugene Chausovsky, analist Stratfor.


Ce sint gazele de sist si care e situatia globala


Extractia hidrocarburilor de sist (gaze si petrol) prin fracturare hidraulica (fracking) este o tehnologie relativ noua, dezvoltata mai cu seama in SUA. Fracturarea hidraulica consta in injectarea la presiuni inalte in roci a unor cantitati de apa, aditivi chimici si nisip. Exista preocupari majore legate de cele doua riscuri ale procedeului: posibila infestare a pinzei freatice (in cazul in care coloana de foraj nu este bine cimentata), posibila aparitie a unui deficit de apa (cantitatile de apa utilizate in timpul procesului tehnologic sint uriase) si posibila provocare a unor seisme (mai ales daca forajul se face in apropierea unor falii).

SUA au cunoscut in ultimii zece ani o explozie a exploatarilor de gaze de sist, fenomenul avind mai multe cauze:
 • avansul tehnologic major al industriei de profil
 • structura de proprietate a resurselor naturale (proprietarul unui teren este si proprietarul resurselor din subsol, spre diferenta de majoritatea statelor din Europa, unde statul este proprietarul de drept al resurselor minerale)
 • cererea pietei

Datorita acestui avans in exploatarea gazelor de sist, pretul gazelor a scazut semnificativ, iar un raport al Agentiei Internationale pentru Energie arata ca SUA - acum importator net de hidrocarburi - ar putea deveni exportator net in 2030.

In Europa, Comisia Europeana a decis ca legislatia comunitara existenta este suficienta pentru a permite statelor membre sa gestioneze singura problema extractiei gazelor de sist. Marea Britanie si Polonia (tara care depinde in proportie de peste 80% de importurile de gaze din Rusia) sint tarile cu cele mai multe concesiuni. La polul opus se afla Bulgaria si Franta, care au instituit moratorii asupra explorarii si, implicit, exploatarii gazelor de sist.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12555 vizualizari

 • +42 (42 voturi)    
  cum si-a schimbat..... (Miercuri, 9 ianuarie 2013, 20:25)

  translativus [utilizator]

  ....USL pozitia fata de gazele de sist ? Era normal sa o faca avand in vedere vocatia de rasgandac al plagiatorului care probabil ca a incasat el ceva; Ori o bucatica, ori un bocanc in cret.
  Acum ce mai zic fraierii adunati cu micul "gratis" care zbierau ca apucatii pe strazi : "NU GAZELOR DE SIST" ??
  Fasaitilor, gazele de sist se vor da pe sest iar de voi nici nu isi mai aduc aminte cei ce v-au scos in strada !!!
  • +35 (35 voturi)    
   fraierii de-atunci (Miercuri, 9 ianuarie 2013, 21:05)

   Marcel, ciolacul de padure [utilizator] i-a raspuns lui translativus

   Asa cum atunci zbierau "nu gazelor de şist", acum îi vor înălţa osanale plagiatorului elogiindu-i inteligenţa şi clarviziunea (asta, evident, după ce şi le va menţiona el însuşi) şi vor boscorodi guvernele precedente pentru tergiversări şi rămânerea-n urmă a României. După care, indiferent de ce şi cum - cum ştim cu toţii - îi vor înjura cu spume la gură pe americani.
   • -22 (24 voturi)    
    așa este (Joi, 10 ianuarie 2013, 1:31)

    Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Marcel, ciolacul de padure

    Ponta trebuie obligat să-și țină cuvântul.
    • +9 (11 voturi)    
     pai...? (Joi, 10 ianuarie 2013, 11:08)

     sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

     si nu mai iesiti la universitate sa strigati jos? :)
     sunt curios cand si-a tinut Ponta cuvantul... eu nu-mi aduc aminte vreun exemplu. tot timpul este altcineva devina, nu el. cred ca iresponsabil mai la guven n-am avut niciodata. nici macar pe vremea lui ceausescu...
  • +11 (13 voturi)    
   pai la cat de multi sunt... (Joi, 10 ianuarie 2013, 10:26)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui translativus

   in parlament uslasii, cu ce sa-i sature, acum cand ciolanul este atat de subtire? orice activitate care ar putea sa le aduca lor ceva comisioane, afaceri, etc, este bine venita, ca doar nu se gandeste careva la popor, care chiar nu merita ceva din moment ce asteapta totul de la stat si a pus botul la promisiunile desarte ale usl-asilor...
  • +1 (1 vot)    
   Altă ţeapă ?! (Joi, 10 ianuarie 2013, 16:48)

   Radu Humor [utilizator] i-a raspuns lui translativus

   C\nd vor accepta Franţa şi Germania extrageerea prin fracţionare mai putem discuta !
   Până atunci dăm de pământ cu toate guvernele trădătoare de neam şi ţară !
 • +15 (19 voturi)    
  Jos Posta! (Miercuri, 9 ianuarie 2013, 21:52)

  JG [utilizator]

  Dupa Jos Basescu!, urmeaza Jos Ponta!
  Si asa sa fie cu TOTI cei ce mint si promit cu nerusinare, si nu-si respecta cuvintul.
  Asa sa fie cu toti tradatorii de neam.
  • +31 (31 voturi)    
   Poanta a mintit.. (Joi, 10 ianuarie 2013, 1:02)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui JG

   ...cu nerusinare timp de 7 luni cat a fost la guvernare si tot l-ati ales, asa ca asta cu "jos Ponta" e asa, ca sa ai ce sa scrii aici.

   Ati spus ca nu va intereseaza ca a plagiat. Dar ce este plagiatul decat un furt si o minciuna? Acum esti surprins ca Ponta minte.
 • +19 (19 voturi)    
  Să nu faci ce face...ponta ! (Joi, 10 ianuarie 2013, 6:18)

  gica43 [utilizator]

  Eu unul sunt curios dacă in prezent ”viziunea”usl asupra oricărei probleme de interes național mai este aceea de acum 9 luni !
 • -10 (16 voturi)    
  Mda (Joi, 10 ianuarie 2013, 8:10)

  gecos [utilizator]

  Deci Ponta minte in legatura cu gazele de sist. Sunteti de acord? Ve ti tine minte pana la urmatoarele alegeri ca Ponta a mintit? Merita votat. Si Basescu a mintit. Si mult tare a mintit (faptul ca nu va imprumuta Romania la FMI de ex.). Tine ti minte pana la urmatoarele alegeri ... si alegeti cu cine votati (PDL, USL) sau nu votati daca alegerile d voastra nu sunt pe prezente pe buletinul de vot.
  • +12 (14 voturi)    
   gramatica (Joi, 10 ianuarie 2013, 9:37)

   leinad 79 [utilizator] i-a raspuns lui gecos

   din punctul meu de vedere, unu' care nu stie sa scrie in limba romana nu poate avea pareri lucide sau demne de luat in seama. Ma mir ca nu ai scris si "vota ti"
 • +3 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 10 ianuarie 2013, 8:50)

  [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
   standard (Joi, 10 ianuarie 2013, 11:07)

   lucis [utilizator] i-a raspuns lui

   intr-o tzara ca Romania unde standardul numit exercitziu democratic reprezinta minciuna, tradarea si santajul,unde plagiatul este o chestie inofensiva poate chiar meritorie (toti parlmentarii sunt doctori de Crevedia) este firesc sa se intimple astfel. Petrom este laudat ca aduce bani la buget mult fatza de varianta exploatarii proprii unde se fura 80% dar platitm benzina mai mult decit tzarile care nu au resuse petroliere. Cam asa va fi si cu celelalte resurse, ele se vor simti in buzunarele alesilor iar populatia va plati gazele si curentul ca si benzina mai mult sau la fel ca oriunde nu exista aceste resurse. Cit priveste demonstratiile contra explorarii si exploatarii de gaze de sist ele, asa debile cum au fost , s-au desfasurat in zonele vizate, de catre localnicii care au fost informati despre dezastrul ecologic care va lovi pe urmasii lor. Legatura cu sustinatorii uneia sau alteia dintre gastile politice mincinoase este nefondata, doar sa agitam scandalul. Daca nu avem nici minima constiinta de a ne apara pe noi si urmasii nostri atunci meritam conducatorii pe care ii avem; ei intr-adevar ne reprezinta. Ce fac cei 60% care nu se duc la vot? Cred ca asteapta sa moara sau viza de Canada.
   • 0 (0 voturi)    
    demonstratiile si legatura nefondata (Joi, 10 ianuarie 2013, 15:05)

    postacu [utilizator] i-a raspuns lui lucis

    "Legatura cu sustinatorii uneia sau alteia dintre gastile politice mincinoase este nefondata..."? Pai daca e nefondata, de ce "localnicii care au fost informati despre dezastrul ecologic care va lovi pe urmasii lor" nu se revolta si impotriva "gastii politice mincinoase" care anul trecut protesta alaturi de ei, iar azi ii informeaza despre beneficiile dezastrului de care voiau sa ii apere cu cateva luni in urma? Daca ar fi intr-adevar nefondata, ar trebui sa vedem acum proteste si mai ample decat anul trecut, deoarece localnicii "informati" care au protestat atunci ar trebui sa fie furiosi pe "gasca mincinoasa" care odata ce s-a vazut cu voturile lor in traista s-a dus sa vada ce "malai" poate obtine de la "inamicul poluator" care are hambarele pline cu $$$ - spre deosebire de alegatori, care nu mai au nimic de oferit pana peste cativa ani cand vor vota din nou.
    • +1 (1 vot)    
     intrebari pertinente (Joi, 10 ianuarie 2013, 17:12)

     lucis [utilizator] i-a raspuns lui postacu

     la care nu-ti pot da decit un singur raspuns- intrebare in contextul furiei tale : de ce nu mai explodeaza mamaliga?
  • -1 (3 voturi)    
   copernic (Joi, 10 ianuarie 2013, 11:10)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui

   Autorul articolului (ca și dl Tapalaga intr-o reflectie asemanatoare) face o greșeală pe care oamenii o fac de câteva sute de mii de ani crezând că soarele se învârte în jurul pământului. De fapt, nu Ponta și-a schimbat opinia despre Chevron, ci Chevron și-a schimbat opinia despre Ponta, permițând ca acesta să fie ales prim-ministru.
  • +3 (3 voturi)    
   Şi eu am aceeaşi părere ! (Joi, 10 ianuarie 2013, 12:08)

   puricelu [utilizator] i-a raspuns lui

   Şi am rămas fără petrol, gaze naturale a căror preţ trebuie să-l plătim la nivel internaţional chiar dacă le luăm de la noi din ţară şi multe altele, mod prin care creşte preţul tuturor produselor, alimentare sau nealimentare pe care le foloseşte România, iar Ponta se mai miră că PIB-ul a scăzut cu câteva procente !!! Nu-i de mirare pentru că la scumpirile care au fost pe piaţa liberă din România - de petrol şi, mai nou, de gaze, PIB-ul va avea o scădere mai pronunţată, preţurile vor creşte, puterea de cumpărare va scădea iar românii se vor uita la produsele din magazine, admirându-le, mai ceva ca cele de lux ! Or, tocmai de-aici trebuie să provină creşterea economică, din relansarea consumului ... Dar nu-i nicio problemă. Aţi ales ... Dormiţi în continuare ... USL-ul are grijă de dvs !!!
 • +7 (7 voturi)    
  spuneti NU gazelor de sist (Joi, 10 ianuarie 2013, 10:38)

  AdrianNegrean [anonim]

  Oamenii ar trebui sa se informeze serios asupra pericolelor de sanatate unei astfel de metode de extractie (fracturarea hidraulica).

  Apa din panza freatica este, in cele mai multe dintre cazuri, contaminata cu substante toxice, carcinogene. Oamenii de la tara care se alimenteaza de la fantani, nu vor mai avea apa potabila.

  Vedeti documentarul (in limba engleza) realizat de postul Al Jazeera despre impactul asupra comunitatilor americane:

  http://www.aljazeera.com/programmes/faultlines/2012/11/201211211093664397.html
  • +7 (7 voturi)    
   100% De acord cu dumneavoastra (Joi, 10 ianuarie 2013, 11:45)

   eugenrc [utilizator] i-a raspuns lui AdrianNegrean

   Din pacate Masmedia Romaneasca e mai preocupata sa se uite sub fustele pitipoancelor si in pantaloni martafoilor decat sa faca jurnalism adevarat.

   E greu sa faca public de ce parlamentul Germaniei a interzis exploatarea gazelor de sist.

   E greu sa faca publice efectele negative din SUA si alte state care au acceptat acest mod de exploatare a gazelor de sist.

   Sau poate ca primesc bani ca sa nu faca asta si la noi la romani asta este visul tuturor , sa primeasca bani ca sa nu faca nimic.

   Moralitate, demintate, onestitate, patriotism , ce sunt astea ? Astea sunt doar pentru fraieri.
   • 0 (0 voturi)    
    cine este "Massmedia"? (Luni, 19 august 2013, 15:58)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui eugenrc

    eugenrc,
    Afirmatia "masmedia romaneasca e mai preocupata sa se uite sub fustele piztipoancelor" este nefondata!
    Mass-media nu are vointa in sine, la fel ca un telescop, reda ceea ce exista!
    De cel putin zece ani incoace nu mai avem jurnalism adevarat, ci tabloide, pentru ca ASAT CERE PUBLICUL!
    Daca omenii ar fi dorit anchete serioase despre fracking, cianuri, etc, etc, desigur ca mass-media ar fi trebuit sa se conformeze!
    nu, nu exista moralitate si onestitate, dar exista regulile economiei de piata: publicului i se ofera EXACT ceea ce dumnealui doreste!
    Pe toate planurile ...
 • +3 (3 voturi)    
  Stie cineva ? (Joi, 10 ianuarie 2013, 11:48)

  eugenrc [utilizator]

  E posibil ca romanii sa se trezeasca fara a fi impinsi de la spate ?
  Oare cat mai pot suporta romanii sa fie vanduti de cei platiti din munca lor ca sa aiba grija de tara asta si implicit de ei ?
  • +1 (1 vot)    
   buna intrebare (Joi, 10 ianuarie 2013, 17:21)

   lucis [utilizator] i-a raspuns lui eugenrc

   sau de ce romanii sunt romani si se tziganesc pt o chiftea iar notiuni ca plagiatul, furtul, pupin-c.... la sefi este sport national; revin la cei 60% nevotanti si la problema cind si cum cred ei ca trebuie sa se implice; sau mai clar, exista la romani bun simt civic si dorinta de a contribui pentru prosperitatea comunitatii? ce s-a ales de uninominal? chifteaua si kilul de ulei de la partid. Deci parlamentul de puscariabili si secretare ne reprezinta; succesuri Romanica
 • -2 (4 voturi)    
  gazele de șist,da sau nu? (Joi, 10 ianuarie 2013, 11:49)

  fac [utilizator]

  Categoric da.Românii sunt vestiți pentru povestea „drobului de sare”!Dacă cei care exploatează gazele de șist pe scară mare fac asta la ei acasă(și cu mari foloase,se pare),dece noi n-am da drumul măcar la explorări?După ce știm bine pe ce resurse putem conta,vom putea hotărî dacă le și exploatăm.
  Există riscuri.S-ar putea ca, în unele zone,exploatarea să fie periculoasă și să trebuiască să renunțăm,dar promotorii acestei acțiuni,între care SUA și ditamai Chevron,dețin tehnologii sigure și eficiente.
  Oamenii politici ar trebui să-și cunoască lungul na-sului și să nu se mai bage unde nu le fierbe oala. Deștepții națiunii n-au fost și nu sunt în parlament,ei
  ar trebui căutați pe la Academie...
  Să ne uităm mai mult la interesul național și nu la propria „făină din ladă”!
  • 0 (0 voturi)    
   faina din lada (Joi, 10 ianuarie 2013, 17:50)

   lucis [utilizator] i-a raspuns lui fac

   documenteaza-te si vezi daca, fiind stabilit intr- zona de exploatare, cit si cum iti ramine de trait , tie sau urmasilor cu lada plina de faina otravita; spor la gaze de sist cind stai pe ele.
 • +1 (1 vot)    
  Principiul precautiei (Joi, 10 ianuarie 2013, 13:31)

  cristian.teo [utilizator]

  Stiinta din spatele exploatarii gazelor de sist ramane neclara si datele stiintifice nu permit inca o evaluare completa a riscurilor pentru mediu ce se pot naste in urma exploatarii. Avand in vedere importanta acestor preocupari adoptarea asa numitului ‘principiu al precautiei’ este cursul moral si logic avand in vedere ca dr. Victor Ponta are vaste cunostinte de dreptul international public, pe care a si ales sa le puna in valoare instituind un moratoriu (spun asta fara sa incerc sa fiu ironic). Acest principiu al precautiei a devenit un principiu general al dreptului international si este cel mai bine prevazut in cadrul Principiului nr. 15 al Declaratiei de la Rio (1992): “Pentru a proteja mediul, abordarea precauta trebuie sa fie larg aplicata de catre state conform cu capacitatile lor. Acolo unde exista amenintari de pagube serioase si ireversibile, lipsa de certitudine stiintifica deplina nu trebuie sa fie folosita ca argument pentru amanarea masurilor eficiente din punct de vedere al costurilor de prevenire a degradarii mediului” (<http://www.jobmagazin.ro/principiile-dezvoltarii-durabile-–-partea-a-ii-a.html>). Cu toate acestea, Chevron a reusit in nenumarate situatii sa combata abordarile precaute (poate si pentru ca Principiul nr. 15 nu impune obligatii clare pentru guvernele care nu-l privesc si ca un principiu general de dr. int.) si imi este greu sa cred ca in Romania se va confrunta cu probleme pe care nu a reusit sa le depaseasca in trecut.
  • +1 (1 vot)    
   probleme din trecut (Joi, 10 ianuarie 2013, 17:42)

   lucis [utilizator] i-a raspuns lui cristian.teo

   recunoasteti implicit ca, la fel ca in perioada dictatoriala, protectia mediului este un abur, o aerofagie politica menita sa dea decizi pt o justificare formala oricaror exploatari de resurse cu probleme majore in privinta poluarii mediului. Daca toate sondele (peste 60) inchise in decembrie 2011 in America , cind, dupa multe presiuni ale opiniei publice, agentia lor de mediu a trebuit sa faca masuratori veridice si au decis suspendarea exploarilor, cum putem spune noi ca dr Ponta aplica primcipiile de precautie? Poate a uitat ce a scris in teza de doctorat! explicabil, ea fiind copy-paste de la altii. Atsta este insa mai putin periculos; marele pericol este ca acest mincinos conduce o tzara ca un lautar afon, dupa urechea bleaga.
   • +1 (1 vot)    
    ... (Vineri, 11 ianuarie 2013, 12:45)

    cristian.teo [utilizator] i-a raspuns lui lucis

    Stimate lucis,

    Cele mai mari progrese in domeniul protectiei internationale a mediului s-au facut in perioada 1975 - 1990, daca este sa-mi exprim o idee personala.

    Da, din pacate pentru noi care traim in era incalzirii globale, fenomen dovedit atat stiintific cat si empiric, mediul nu este in topul agendei marilor tari poluante (dovada fiind ultima intalnire COP 15 din Doha).

    Eu recent am semnat o petitie pentru oprirea testelor seismice din largul coastei coliforniene care au un efect negativ asupra vietii marine. Eu nu am cunostinta de oprirea exploatarii gazelor de sist in SUA si v-as ruga sa postati un link cu o asemenea informatie intrucat sunt curios sa-l citesc.

    De regula se ridica moratoriul impus datorita unor presiuni ale corporatilor care au un interes in exploatare. O realitate care nu poate fi ignorata de public si de guvernanti (si este bine promovata de corporati) este ca gazele de sist atunci cand sunt arse produc mai putin CO2, si deci sunt mai prietenoase cu mediul. Insa acestea ascund (se presupune) consecinte negative asupra mediului pe care noi inca nu le putem masura.
    • 0 (0 voturi)    
     marcellus (Vineri, 11 ianuarie 2013, 15:01)

     lucis [utilizator] i-a raspuns lui cristian.teo

     se numeste cimpul de xploatare inchis/suspendat cuprinzind terenuri din mai multe state dintre care in Pensylvania au fost raportate peste 250 de incalcari ale reglementarilor de stat
     http://www.business24.ro/macroeconomie/gaze-naturale/exploatarea-gazelor-de-sist-in-romania-miza-de-milioane-franata-de-balbaieli-politice-1523582
     Nu va contrazic referitor la perioada prolifica pt protectia mediului dar in tzarile comuniste care nu aveau nici o jena sa calce reglementarile internationale progresul a fost de tip Caragiale: "sublim, dar lipsea cu desavirsire". Vedeti foarte bine ce inseamna ca poluare marea industrie chineza.
     Mai trebuie sa precizez ca nu se combate gazul de sist ca produs ( care inteleg ca ar fi mai prietenos privind emisia de CO2), ci metoda fracturarii hidraulice care aduce poluare pinzei freatice , cutremure si alunecari de teren . A ne rezuma la declaraiile "pe cuvint" ale corparatiilor ca vor respecta "bunele practici" este evident o naivitate. Din pacate n-avem decit metoda petitiei
 • +1 (1 vot)    
  gazele de sist (Joi, 10 ianuarie 2013, 18:25)

  marga 2 [utilizator]

  Sînt curioasă dacă mai fac demonstrație cei din Bîrlad,așa cum au facut anul trecut.Precum scrie în articol,contractul cu Chevron a fost semnat de Năstase dar au fost manipulați se useliști și au pus vina pe MR Ungureanu.Acum văd că este liniște.Cum vă simțiți cei care ați ieșit atunci ?V-eți ieși și acum să protestați sau vă place să se folosească Ponta de voi ?
  Ați votat USL,să vedem dacă vă pasă de mediul înconjurător ?Sau sînteți o masă de manevră ?
  • +1 (1 vot)    
   sa stii ca au facut! (Luni, 19 august 2013, 16:02)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui marga 2

   Cei de la Barlad, care probabil au votat cu entuziasm pedesereul (nu exista USL!) au facut si anul acesta mitinguri de protest, au participat peste 8.000 de persoane!
   Doar ca respectivele demonstratii NU au mai fost mediatizate, acum si Antenele sunt PENTRU fracking si pentru cianuri ...
   Le pasa, deoarce nu este vroba de un concept abstract, "emediul inconjurator", ci chiar de de apa lor de baut!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by