La solicitarea USL, care are majoritate in Birourile permanente reunite ale Parlamentului, s-a decis trimiterea rapoartelor de activitate ale SRTv si SRR pe 2009 si 2010 in dezbaterea sedintei de plen din 12 iunie. Parlamentarii nu au mai discutat rapoartele de activitate ale celor doua institutii din 2010, cand a fost respins raportul TVR pe 2008 si, drept urmare, Consiliul de Administratie condus pana atunci de Alexandru Sassu a fost demis de drept.

Decizia de a introduce rapoartele SRTv si SRR pe agenda plenului Parlamentului vine in conditiile in care se intetesc presiunile asupra actualului presedinte-director general al Televiziunii Publice, Alexandru Lazescu.

Intre altele, in ultimele saptamani, ANAF a blocat conturile TVR; mai multi membri ai CA l-au acuzat, intr-o scrisoare deschisa, pe Lazescu de "derapaje si acte de coruptie" si au cerut demisia acestuia; adjunctul lui Lazescu, Dan Radu, a ramas fara post; fostul sef al TVR Valentin Nicolau din perioada Nastase il acuza pe Traian Basescu - cel care l-a propus pe Lazescu in CA-ul institutiei - ca este vinovat de situatia in care se afla televiziunea publica; iar colaboratorilor TVR care lucreaza si pentru EvZ, Romania libera sau 22 li s-au stopat platile.

  • Situatia financiara din TVR, dupa blocarea conturilor de catre ANAF, a fost explicata de Alexandru Lazescu intr-o intalnire cu presa, saptamana trecuta, cand acesta a afirmat: "daca blocarea conturilor de catre ANAF e o decizie politica, cine a luat-o sa-si asume si costurile unei astfel de decizii".

Alexandru Lazescu a fost validat presedinte-director general al SRTv in vara lui 2010.