Romania este obligata sa prezinte Comisiei Europene in foarte scurt timp, termenul expirand la sfarsitul anului, un plan de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara. Insa, acum pe ultima suta de metri, acest plan nu este finalizat, dupa cum a afirmat ministrul energiei Victor Grigorescu, intr-o conferinta sustinuta vineri. Cine ar fi trebuit sa se ocupe de acest plan? Contractul pentru elaborarea planului a fost atribuit in vara, in conditii neclare, firmei ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA), cunoscuta ca facand parte din retea de "baieti destepti" care a gravitat in jurul fostului premier Victor Ponta si despre care HotNews.ro a scris in mai multe randuri.Ce risca CE Hunedoara daca nu e gata planul?

Complexul Energetic HunedoaraFoto: AGERPRES

Pe 25 octombrie, fostul secretar de stat in Ministerul Energiei Bogdan Badea anunta ca intr-o saptamana va fi trimisa o notificare Comisiei Europene prin intermediul careia ajutorul de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara urmeaza a fi transformat intr-un ajutor de restructurare. "In primul rand, discutiile pe care le-am avut cu reprezentantii Comisiei Europene fac parte dintr-o serie de intalniri pe care le-am convenit cu acestia si in cadrul carora vom vorbi in detaliu planul de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara. Dezbaterile pe care le-am avut in cadrul intalnirii de lucru de la finalul acestei saptamani au fost unele constructive si in urma acestora am identificat modalitatile pentru continuarea activitatii la Complexul Energetic Hunedoara. Prin acest plan de restructurare propus de consultantul ISPE cred ca vom asigura conditiile optime pentru cresterea eficientei economice a CE Hunedoara. In definitiv, cresterea eficacitatii, corelata cu cresterea veniturilor pentru CE Hunedoara sunt tintele pe care trebuie sa le urmarim in permanenta. Totodata, ma bucur de deschiderea spre dialog pe care au avut-o reprezentantii Comisiei Europene", spunea Bogdan Badea pe 25 octombrie.

Insa, modalitatile pentru continuarea activitatii CE Hunedoara nu au fost identificate, asa cum sustinea Badea, atata vreme cat acel plan de restructurare nu este finalizat. Cel putin asa spune actualul ministru Victor Grigorescu. "Constat la Hunedoara, cu regret, ca am convenit impreuna cu partenerii nostri europeni, dar si cu institutii romanesti, un plan de actiune in vara, care presupunea definitivarea unui plan de restructurare si ca acest plan de restructurare nu este gata, desi ar fi trebuit sa fie la aceasta data finalizat si aprobat. I-am rugat pe toti colegii sa ne concentram ca acest plan sa fie finalizat in cel mai scurt timp si inaintat sau sa urmeze procedurile de rigoare", a declarat Grigorescu, adaugand ca si-ar fi dorit "sa fie o certitudine si nu doar o evaluare".

  • Ce risca CE Hunedoara

Planul de restructurare este foarte important deoarece de el depinde viitorul CE Hunedoara, companie cu circa 6.000 de angajati, din care cei mai multi mineri din Valea Jiului. Planul de restructurare este o obligatie a CE Hunedoara ca urmare a accesarii unui ajutor de stat de 167 milioane de lei. Comisia Europeana a aprobat alocarea acestui ajutor de stat cu obligatia rambursarii, cu dobanda aferenta, intr-un termen maxim de sase luni. Pana la data scadentei imprumutului, CE Hunedoara are obligatia sa prezinte Ministerului Finantelor Publice planul de restructurare notificat Comisiei Europene. In baza acestui Plan de restructurare, la solicitarea societatii, Ministerul Finantelor Publice poate prelungi perioada de acordare a imprumutului, in aceleasi conditii de dobanda. Daca in termen de 6 luni de la momentul acordarii imprumutului de stat, societatea nu prezinta un plan de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, aceasta este obligata sa prezinte un plan de lichidare voluntara. Termenul de sase luni expira la sfarsitul anului, in conditiile in care OUG privind acordarea ajutorului a intrat in vigoare pe 29 iunie.

Pe scurt, daca planul nu este finalizat, CE Hunedoara intra in lichidare.

Nu este singurul ajutor de stat primit de CE Hunedoara. In luna mai, Guvernul a aprobat acordarea, pe o perioada de trei luni, a unui alt imprumut de stat 40 de milioane de lei, din Fondul National de Dezvoltare, in vederea returnarii unui alt ajutor de stat, acordat ilegal in perioada 2008-2011, in urma unor contracte cu Hidroelectrica.

  • Cum a ajuns ISPE sa se ocupe de CE Hunedoara

HotNews.ro a dezvaluit in iulie ca ISPE ar urma sa preia contractul, atragand atentia si asupra lipsei de experienta asupra elaborarii unor planuri de restructurare. Fostul ministru al Energiei Andrei Gerea a anuntat pe 10 iunie ca un consultant international se va ocupa de elaborarea planului de restructurare de la Complexul Energetic Hunedoara. Cateva zile mai tarziu, pe 16 iunie, CE Hunedoara a publicat un anunt pe SEAP pentru angajarea unui consultant prin cerere de oferta, adica pe baza de invitatii, pentru suma de 450.000 lei. Singura firma care a raspuns invitatiei, pana la termenul limita de 30 iunie, a fost ISPE. Insa, contractul a fost semnat mult mai tarziu, pe 4 august, pentru suma de 306.000 lei, fara TVA.

Contractul se desafoara in doua etape: etapa I- intocmirea documentatiei ce cuprinde "Analiza diagnostic a situatiei curente si prioritizare zone principale de actiune,de analiza diagnostic" si etapa II- intocmirea documentatiei ce cuprinde "Planul de restructurare, plan de afaceri si program de ansamblu de implementare".

Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA (ISPE) are ca administratori pe Dan Ioan Gheorghiu, Virgiliu Radulescu si Viorel Gafita. Actionari la ISPE sunt Romelectro, cu 69, 19%, Dan Ioan Gheorghiu cu 9, 77, restul de actiuni fiind detinute de actionari tip lista. Unul din oamenii cheie din aceasta firma este Dan Ioan Gheorghiu, numit in 2012 consilier onorific al fostului premier Ponta pe domeniul energiei. Intamplator sau nu, Gheorghiu a devenit si mai apropiat de Victor Ponta: vecin de apartament.

De cand a ajuns Victor Ponta premier, iar Dan Ioan Gheorghiu consilierul acestuia, ISPE a incheiat zeci de contracte banoase cu societatile energetice de stat, in special cu SC Complexul Energetic Oltenia si Transelectrica. Pe langa ISPE, a avut de castigat si Romelectro SA, firma controlata de Viorel Gafita. ISPE a incheiat contracte pe partea de studii, iar Romelectro pe partea de lucrari de infrastructura. Unul dintre cele mai importante contracte semnate in ultima perioada este cel de 78,7 milioane de euro, fara TVA, incheiat cu Hidroelectrica pentru retehnologizarea CHE Stejaru.

Pentru mai multe amanunte citeste:

Pentru CE Hunedoara, planul de restructurare este foarte important si in conditiile in care se confrunta cu 18 cereri de demarare a procedurii de insolventa, ceea ce ar insemna direct faliment. In acest moment sunt inregistrate la Tribunalul Hunedoara 18 cereri din partea creditorilor, insa pana la urmatorul termen al procesului, adica pana pe 7 ianuarie 2016, pot aparea si alte solicitari.

Citeste si: