La inceputul anilor 2000, Microsoft promitea ca tablet-PC-urile vor deveni ceva comun, iar utilizatorii vor putea sa-si foloseasca toate aplicatiile Windows prin intermediul unui stilou digital. Istoria a demonstrat ca sistemul propus de compania din Redmond a esuat lamentabil. Apoi, in 2010, Apple a lansat iPad si a vandut aproape 15 milioane de exemplare, acaparand pentru inceput aproape toata piata. Acum, analistii prevad ca producatori precum Google, HP si Blackberry vor domina lumea tabletelor in urmatorii ani. Intra in articol pentru a vedea care este situatia in cel mai nou si mai dinamic segment al pietei IT.

Principalii jucatori pe piata tabletelorFoto: Colaj foto

Apple iPad- fiind prima companie care a produs o tableta viabila, Apple are la ora actuala un avantaj considerabil in fata competitorilor. Parte a unui sistem inchis, cu reguli stricte, iPad ofera o sinergie aproape perfecta intre hardware si software. Desi nu foloseste cele mai noi componente hardware, tableta celor de la Apple s-a remarcat prin usurinta in utilizare si prin finisajele si materialele folosite. Combinatia de aluminiu si sticla a fost apreciata in lumea intreaga, iar la capitolul design compania din Cupertino isi va pastra, cel mai probabil, coroana si in urmatorii ani.

Totusi, actuala generatie de iPad, care va fi inlocuita cel mai probabil in urmatoarele cateva luni, are o serie de carente care o fac sa piarda teren rapid in favoarea competitorilor: lipsa unei camere video frontale, lipsa suportului pentru tehnologia Adobe Flash si posibilitatile foarte limitate de customizare hardware sunt punctele slabe cele mai semnificative. Din punct de vedere software, ecosistemul Apple a atras dezvoltatorii in numar foarte mare: instalarea si steregerea aplicatiilor este extrem de simplificata, aparatul poate rula mai multe aplicatii simultan (la un nivel inferior tehnologic fata de alte platforme, dar superior in ceea ce priveste functionalitatea finala pentru utilizator si ergonomia) iar sistemul de distributie este la ora actuala apreciat de spcialisti drept cel mai bun de pe piata.

Peste 60 000 de aplicatii dedicate exista la ora acutala doar pentru iPad, iar tableta poate rula si cele peste 300 000 de aplicatii destinate telefonului iPhone. Pretul de pornire al unui iPad este de 1999 lei.

Google Android- daca in cazul Apple putem vorbi de un singur produs pe segmentul tabletelor, cel putin la ora actuala, in tabara Google lucrurile stau radical diferit. Compania foloseste o abordare uneori opusa filozofiei Apple: tot sistemul de operare este open-source, ceea ce inseamna ca orice programator poate sa il perfectioneze sau sa il personalizeze dupa nevoile sale, iar aparatele care il ruleaza pornesc de la micro-tablete cu o diagonala de 5 inci, cum este modelul Dell Streak, pana la aparate de 7 sau 10 inci.

Pana in urma cu cateva zile, Google nu avea un sistem de operare conceput special pentru tablete, multe modele curente ruland acelasi sistem prezent si pe telefoane mobile, o combinatie care s-a dovedit pana acum a nu fi ideala. Android nu are la ora actuala cerinte minime in ceea ce priveste specificatiile hardware, fapt care a avut atat consecinte pozitive, cat si unele negative. Dintre cele pozitive, notabila este diversitatea de aparate si de preturi de pe piata: o tableta cu Google Android poate sa coste mai putin de 200 de euro, iar platforma este atat de accesibila incat chiar si companii mici pot sa conceapa aparate pentru ea. Pana acum, doua companii romanesti (Allview si Evolio) au inceput sa vanda tablete Android sub marca proprie.

Totusi, diversitatea de aparate disponibile a dus la fragmentarea severa a platformei: daca pe iPad dezvoltatorii au un singur set de componente harware pentru care programeaza, pe Android trebuie luate in considerare sute de configuratii posibile, lucru care a indepartat multi producatori de aplicatii. In ceea ce priveste vanzarile totale de aplicatii, Google are la ora actuala un segment foarte mic de piata, dar compania face eforturi pentru a creste numarul si calitatea programelor disponibile. Spre deosebire de iPad, tabletele cu Google Android permit utilizatorului sa ruleze mai multe aplicatii simulan in mod real, dar ergonomia sistemului inca lasa de dorit. Pentru clientii romani, imposibilitatea de a cumpara aplicatii platite este un neajuns foarte serios.

Noua versiune de Android, 3.0 Honeycomb, destinata special tabletelor, vine sa corecteze o serie de neajunsuri ale sistemului, iar primele modele, cum ar fi Motorola Xoom, par foarte promitatoare. Conform estimarilor specialistilor din domeniu, numarul mare de oferte concurente si preturile in scadere vor propulsa pe termen mediu Google pe locul I in ceea ce priveste numarul de aparate vandute.

Microsoft - compania din Redmond inca nu are un sistem de operare optimizat pentru tablete. Numite mai degraba laptopuri cu ecrane tactile, “tabletele” care ruleaza Windows 7 se remarca mai ales prin interfata neoptimizata pentru operarea cu degetul si autonomia redusa a bateriei. Desi au potentialul de a rula orice aplicatie Windows, tabletele cu sistem de operare Microsoft nu au reusit sa se impuna in randul consumatorilor. Pentru moment, compania nu are planuri de a crea un sistem de operare cu o interfata optimizata pentru operare tactila in viitorul apropiat.

RIM-Blackberry - compania canadiana RIM, producatorul seriei de telefoane inteligente Blackberry, a creat un produs radical diferit prin tableta Playbook. Sistemul de operare folosit se numeste QNX si nu are nici o legatura cu Blackberry OS. Functii avansate precum multi-tasking real si Adobe Flash sunt integrate intr-o interfata mult mai prietenoasa decat cele folosite pana acum de producatorul canadian, iar pretul de “mai putin de 500 de dolari” are toate sansele sa atraga un numar foarte mare de clienti. RIM a anuntat recent ca va oferi gratuit o tableta Playbook oricarui programator interesat sa produca aplicatii pentru noua platforma, o miscare foarte buna in vederea crearii unei baze solide de programe disponibile. Testele initiale arata ca RIM a pus un accent deosebit pe optimizarea performantelor si a interfetei noului aparat, care s-ar putea dovedi un concurent redutabil pentru Apple si Google.

HP WebOS - Hewlett Packard va anunta in aceasta seara (miercuri, 9 februarie) o noua platforma pentru tablet-PC-uri, bazata pe sistemul de operare WebOS, pe care l-a cumparat odata cu Palm anul trecut. Nu se cunosc foarte multe detalii despre noile tablete, cunoscute pana acum doar sub numele de cod Opal si Topaz, dar specialistii se asteapta la eforturi serioase din partea HP, care a decalarat public ca doreste un segement important din piata. Sistemul de operare WebOS a fost folosit pana acum in seria de telefoane Pre si a fost apreciat pentru designul intuitiv si functiile avansate, dar nu a reusit sa starneasca si interesul publicului. La fel ca Android si QNX, WebOS va oferi suport pentru Adobe Flash si multi-tasking, lasand Apple in inferioritate in ceea ce priveste numarul functiilor. In conditiile in care nu sunt cunoscute foarte multe informatii despre noile tablete HP, nu se poate estima daca platforma va reusi sa adune suficienti cumparatori si dezvoltatori de aplicatii pentru a deveni relevanta. HotNews.ro va prezenta cele mai noi informatii despre tabletele HP in aceasta seara, incepand cu ora 22:00.