Premierul Ludovic Orban l-a numit pe Mironel Panțuroiu în funcția de secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice (MFP), conform unei decizii publicate în Monitorul Oficial.
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins miercuri, definitiv, cererea Complexului Energetic Oltenia de anulare a unui raport al corpului de control al Ministerului Energiei, care arăta că șefii companiei au provocat daune de zeci de milioane de euro, potrivit GorjNews. Consecințele deciziei Curții Supreme ar putea fi revocarea actualului directorat, în frunte cu Sorinel Boza, cel care conduce compania din 2016, și demararea procedurilor legale de recuperare a prejudiciului de la persoanele care se fac vinovate de producerea lui.
ArcelorMittal Hunedoara amenință cu suspendarea producției "ca răspuns la condițiile pieței și la prețurile ridicate ale energiei". Amenințarea este lansată la doar o zi după ce premierul Ludovic Orban a vorbit despre ajutoare de stat care ar trebui acordate companiilor siderurgice și petrochimice, pe motiv că ar fi avut de suferit din cauza prețurilor prea mari la energie electrică și gaze naturale. Orban a spus că prețurile sunt aproape duble față de prețurile din Germania, iar compania siderurgică susține la fel, că energia și gazul sunt semnificativ mai scumpe decât în Germania și Franța. Doar că aceste informații nu sunt susținute și de cifrele Eurostat. Dimpotrivă, în Germania și Franța, gazul și electricitatea sunt mult mai scumpe decât în România.
de Smile Media
La 16 ani de la înființare, Fortech îi dăruiește comunității clujene 7 defibrilatoare automate, care urmează să fie achiziționate și amplasate în locurile publice. Inițiativa face parte dintr-un parteneriat încheiat cu SMURD Cluj. 20% din suma necesară achiziționării defibrilatoarelor a fost donată de angajații și colaboratorii Fortech, într-o campanie internă de strângere de fonduri.
Un sfert dintre cei care au participat la un sondaj de opinie declară că face economie maximă la consumul de energie, în contextul în care aproape 90% cred că risipa de resurse energetice contribuie la accelerarea schimbărilor climatice. Pentru majoritatea, costul energiei este motivul principal de reducere a consumului, însă un procent important invocă și poluarea. Acestea sunt date ale unui sondaj de opinie realizat la nivel național de INSCOP Research, la comanda Energy Policy Group (EPG), în cadrul Proiectului România Eficientă.
Schimbarea perspectivei de rating de la stabilă, la negativă, se datoreazã creșterii nesustenabile a cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, mai clar, urmare a iresponsabilitãții politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani, susține Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, într-un comunicat de presă.
Vedeta TV și proprietara unei companii de cosmetice ― Kylie Jenner, membră a familiei Kardashian, s-a situat pe primul loc în topul celor mai bine plătite celebrități de pe platforma de socializare online Instagram, aceasta câștigând câte 1,26 de milioane de dolari pentru fiecare mesaj sponsorizat.
Microîntreprinderile din România întâmpină dificultăți în a-și menține o situație financiară pozitivă. Gradul de îndatorare (datorii totale/active totale) al acestora la nivel de sector a ajuns la 73%, cele mai afectate fiind companiile cu o cifră de afaceri mai mică de 50.000 euro, atingând 81%. Comerțul cu amănuntul se află la 90%, în timp ce mai bine capitalizate sunt firmele din sănătate cu 49% și servicii profesionale cu 52%.
Risky Business și Universitatea Babeș-Bolyai anunță lansarea Flux Labs, un Accelerator pentru Transfer Tehnologic, fondat cu scopul de a conecta echipe de cercetare cu potențial ridicat și colaboratori din industrie. Principalul obiectiv al acceleratorului este să transfere rezultatele proiectelor de cercetare din universitate în mediul economic.
Comisia de industrii din Camera Deputaților a discutat miercuri, la nivel de raportori, cererea de reexaminare formulată de președintele României la Legea care modifică semnificativ OUG 33/2007 privind funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Deputatul Cristina Prună (USR) a scris pe Facebook că ANRE dorește noi amendamente la lege, prin care să poată achiziționa clădiri și terenuri și să crească numărul de angajați, chiar dacă cererea de reexaminare se referă la alte lucruri.
Fiecare european va cheltui în medie 461 de euro în perioada sărbătorilor de iarnă, cu 3,4% mai mult față de 2018, ceea ce face ca piața totală estimată a cheltuielilor din această perioadă în Europa să ajungă la 189,5 miliarde de euro, potrivit unui studiu realizat de Deloitte.
Rata anuală a inflației se situează la 3,8%, în luna noiembrie, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este 3,7%.
Articol actualizat
S&P Global Ratings și-a revizuit perspectiva asupra României la negativă, de la stabilă, anunță agenția de rating, precizând că menține ratingul creditului suveran în monedă străină și pe termen scurt la „BBB- / A-3”. Această decizie va duce la împrumuturi mai scumpe pentru stat. În următorii doi ani, agenția ar putea să scadă ratingul dacă nu se iau măsuri.
Dacă anul trecut vorbeam de mult mai multe companii care intenționau să se listeze la bursă, multe dintre ele au renunțat pentru că nu mai știu pe ce bugete să-și facă strategia, a declarat Daniela Șerban, președinte ARIR – Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România, într-o conferință organizată de Oxygen Events.
Pentru anul 2020, soldul bugetar este estimat la -3,6% din PIB (40,6 miliarde lei), iar cheltuielile de personal la 9,7% din PIB, în timp ce pentru anul 2021, soldul bugetar va fi de -3,34% din P.I.B., iar cheltuielile de personal de 9,4% din PIB, se arată într-un document al Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
Premierul Ludovic Orban a spus marți că ar trebui pusă la punct o schemă de ajutor de stat pentru companii din industrie, pe motiv că acestea ar fi fost afectate de aplicarea OUG 114/2018, care ar fi dus la creșterea prețurilor la energia electrică și gazele consumate de acestea. Ludovic Orban a dat exemplul companiilor siderurgice și petrochimice. Trebuie precizat că nu este o noutate ca marii consumatori să se plângă la autorități de prețurile mari la energie electrică și gaze naturale. Astfel, s-a ajuns în situații în care au fost încheiate contracte controversate pentru gaze ieftine, cazul Romgaz- InterAgro, sau energie electrică ieftină pentru "băieții deștepți", cazul Hidroelectrica.
Premierul Ludovic Orban spune că nu există un proiect privind creșterea vârstei de pensionare, precizând că declarațiile sale se refereau la faptul că în anumite domenii, cum sunt Educația, Cultura sau Sănătatea, ar trebui să se permită angajaților să lucreze, de exemplu, până la 70 de ani. Premierul a făcut aceste precizări marți seară la o întâlnire cu Federația Patronală Concordia, în care a anunțat și că, în maximum 10 zile, Guvernul va demara procedura de angajare a răspunderii pentru abrogarea în mare parte a OUG 114.
Sebastian Ioan Burduja a fost numit secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice (MFP) de către premierul Ludovic Orban, conform unei decizii publicate în Monitorul Oficial.
La final de an, Google prezintă listele cu cele mai populare căutări realizate în 2019. Căutările anului 2019 scot în evidență oamenii, evenimentele sau subiectele care au captat atenția românilor în acest an, dar și care au fost filmele și telefoane cele mai „în trend” în căutări în 2019 sau cele mai frecvente întrebări pentru care au căutat răspunsuri.
Un curier poate livra în Germania de trei ori mai multe colete decât unul din România, iar explicațiile nu țin doar de venituri, ci și de trafic, locuri de parcare, modalități de plată și încredere, a spus unul dintre fondatorii FAN Courier. Compania are 6.850 de angajați în țară și va încheia anul cu afaceri de 168 milioane euro, dar îi este tot mai greu să găsească oameni. În articol puteți citi care sunt principalele nemulțumiri ale clienților față de curieri, dar și invers și de ce niciodată nu va merge la noi ca un curier să lase pachetul în fața ușii.
Procurorii DIICOT au clasat acuzațiile penale asupra Rompetrol Rafinare și au ridicat majoritatea măsurilor asiguratorii impuse pe 6 mai 2016 asupra bunurilor companiei, potrivit unei Ordonanțe de clasare a DIICOT. Rompetrol Rafinare era anchetată pentru o așa-zisă "datorie istorică" față de statul român. În aceste condiții, în mai 2016, DIICOT a dispus sechestru asupra unor bunuri de circa 600 milioane de euro. Totuși, prin ordonanța de clasare, o măsură asiguratorie provizorie a fost menținută pentru o perioadă de 30 zile asupra a patru instalații ale Rompetrol Rafinare de aproximativ 106 milioane dolari.
La noi s-a încetățenit ideea greșită că 3% deficit bugetar este normalitate, susține Valentin Lazea, economist șef al Băncii Naționale a României (BNR). De fapt, spune el, 3% este deficitul la care trebuie să ajungi în cel mai rău an când creșterea este negativă, când ai criză și așa mai departe.
În economie, analfabetismul funcțional este mult mai mare decât înclinați dumneavoastră să credeți, susține Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice (ASE). Potrivit acestuia, în indicii privind libertatea România se află în apropierea țărilor bananiere.
Peste 40% dintre managerii IT au declarat că organizațiile lor au fost vizate de atacuri cibernetice în ultimii doi ani, în timp ce 26,9% au recunoscut că nu știu dacă organizația lor a fost ținta unor atacuri cibernetice, arată studiul unei companii IT.
După ce în luna septembrie popularul joc video League of Legends (LoL) a făcut primul pas în lumea modei, cu o colaborare între dezvoltatorul jocului ― Riot Games și Louis Vuitton pentru designul unor obiecte din joc, acum casa de modă anunță prima colecție inspirată din lumea gamingului. Casa de modă franceză a lansat mai multe articole de îmbrăcăminte cu elemente inspirate din LoL ― precum un tricou cu caracterul Qiyana, la prețul de 670 dolari, sau o jachetă de piele la 5.650 dolari.
Jumătate dintre angajații români cred că 2019 a fost mai obositor din punct de vedere profesional, mai plin de provocări, efort și cu mai mult stres comparativ cu anul 2018, relevă un studiu făcut de platforma online de joburi BestJobs în rândul lucrătorilor care și-au făcut CV-uri pe site.
Medicai, startup-ul de tehnologie care își propune să schimbe modul în care colaborează echipele medicale multidisciplinare cu pacienții lor printr-o platformă online, a primit o investiție de 500.000 de euro într-o rundă de finanțare condusă de Sacha Dragic, fondatorul grupului Superbet, prin intermediul fondului de investiții D Moonshots.
Investitorii în startup-urile de transport tradițional (terestru) și-ar putea îndrepta atenția și fondurile spre taxiurile aeriene electrice, cunoscute în mod oarecum eronat drept ”mașini zburătoare”. Potrivit unui studiu citat de Reuters, "mașinile zburătoare" ar putea atrage investiții de milioane de dolari în 2020.
Startup-ul românesc de tehnologie financiară automatizată FintechOS a primit o investiție Series A în valoare de 14 milioane de dolari. Runda de finanțare a fost condusă de Digital East Fund din partea Earlybird Venture Capital și OTB Ventures, cu participarea actualilor investitori GapMinder și Launchub Ventures.
Exporturile pe primele 10 luni ale anului au fost de puțin peste 58 miliarde euro (au crescut cu 1,7% față de primele 10 luni din anul trecut) iar importurile au fost de circa 72 miliarde euro (creștere de aproape 5%), arată datele furnizate marți de Institutul Național de Statistică. Deficitul comercial a urcat astfel cu peste două miliarde de euro, ajungând la 14 miliarde euro.
Africa de Sud are foarte mari probleme în sectorul transporturilor, atât în cel aerian, cât și în cel feroviar. Acum, compania de stat a fost pusă sub protecția legii falimentului și managementul a fost destituit, compania având datorii mari și o mulțime de scandaluri în spate. Cele mai rapide trenuri din Africa de Sud ating 160 km/h, dar pe distanțe foarte scurte. Între Johannesburg și Cape Town sunt 1.530 km și trenurile fac 26-27 de ore.
Un număr de 5.000 de persoane au pierdut 359 de milioane de dolari în total, într-o înșelătorie de pe internet derulată în Brazilia, în care escrocii le promiteau victimelor câștiguri printr-o falsă schemă de investiții în bitcoin, potrivit poliției din statul sud-american.
Compania Electroargeș, listată la Bursa de Valori București (BVB), a avut un control de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) din Alexandria (Teleorman). Timp de aproape 8 luni, cât a durat acțiunea inspectorilor Fiscului, nu s-a descoperit nimic.
Articol actualizat
"Voi prezenta cu documente cum au mințit și cum știau de situația economică de la început de an. Guvernul PSD a știut de la începutul anului că fără măsuri suplimentare deficitul va ajunge la 4%.", a spus Cîțu într-o conferință de presă ținută luni la prânz. ”Mai mult, a fost avertizată și premierul Viorica Dăncilă din iulie și septembrie. Totul a fost premeditat, au pus mai presus de interesul României interesul personal”, a adăugat ministrul Finanțelor.
Blugento, firmă clujeană specializată în furnizarea de soluții de eCommerce bazate pe platforma Magento, alături de Frisbo, Coletaria.ro și VE Global, pune bazele unui acord comercial pentru sprijinirea magazinelor online din România să își vândă produsele în Polonia.
Antreprenorii, fermierii, firmele mici și mijlocii, studenții pot participa la un concurs european de soluții privind problemele legate de producția, transformarea, logistica și consumul de hrană, bugetul total al competiției fiind de 2 milioane de euro.
Startup-ul românesc teleportHQ a lansat, recent, platforma online de creare de interfețe pentru utilizatori (user interface - UI), proiect în care a investit aproape 1 milion de euro, cea mai mare parte din fonduri europene.
Compania Națională de Căi Ferate “CFR” SA și Consis Proiect S.R.L au semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate, prima etapă a programului de modernizare a Gării de Nord din București. Contractul, în valoare de 11,3 milioane lei, fără TVA, are durata de implementare de 6 luni și jumătate și este finanțat din fonduri nerambursabile, în cadrul programului POIM 2014-2020. Printre modernizările vizate se numără repararea clădirilor, ridicarea nivelului peroanelor și reabilitarea copertinelor.
În 2020, s-ar putea ca atacatorii cibernetici care urmăresc câștigul financiar să vizeze aplicații de investiții, sisteme online de procesare a datelor financiare și criptomonede viitoare, precum și să asigure accesul plătit la infrastructurile băncilor și să dezvolte noi surse de malware pentru mobile banking, bazate pe cod sursă furat, arată o analiză Kaspersky.
Niculae Havrileț, fost șef al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), este unul dintre noii secretari de stat ai Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, potrivit unei decizii semnate de premierul Ludovic Orban. Până la numirea în această funcție, Havrileț a fost consilier al ministrului economiei, Virgil Popescu.
Miliardarul american Jeff Bezos, șeful companiei Amazon, s-a declarat dornic să ofere servicii forțelor armate ale SUA, dar a atras atenția că sunt grupuri de angajați ai unor firme de tehnologie americane care se opun contractelor cu Pentagonul.
Secția Oravița - Anina (M925), prima linie montană de pe teritoriul țării noastre, a fost la un pas de închidere, iar garniturile ar fi urmat să circule doar pe bază de precomandă, din partea a cel puțin 30 de doritori. Mai multe asociații din Banat au reușit să salveze cel puțin pentru moment linia. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat duminică, pe pagina sa de Facebook, că trenul Oravița - Anina va continua să circule zilnic și după intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor, pe 15 decembrie
Platforma online de livrare mâncare EuCeMananc, achiziționată recent de retailerul eMAG, se lansează în Cluj-Napoca și introduce un nou serviciu, comanda de grup.
Dezvoltatorul Photoshop, software-ul folosit pentru editarea imaginilor, cumpără un instrument de “sculptură digitală” în realitate virtuală — Oculus Medium — creat de startup-ul Oculus, deținut de Facebook. Potrivit reprezentanților companiilor, instrumentul va rămâne disponibil pentru cei care dețin un sistem Oculus VR, iar Adobe va aduce mai multe “îmbunătățiri și funcții noi” pentru Medium în 2020.
Firmele IT românești își vor putea găsi clienți de pe piețele internaționale printr-o platformă digitală care urmează să automatizeze procesele de vânzare, dezvoltată de un startup clujean finanțat din fonduri europene.
Financial Times: Goldman Sachs va oferi servicii de gestiune a averii persoanelor fizice cu cel puțin 5.000 de dolari începând cu anul viitor, aducând banca de investiții de pe Wall Street cu un pas mai aproape de oamenii medii ● Les Echos: Fraudă masivă de TVA în comerțul online. 98% dintre vânzătorii înregistrați în domeniul comerțului electronic (Amazon, Cdiscount) nu sunt înregistrați pentru TVA în Franța. ● The Guardian: Una din cinci școli britanice necesită reparații urgente. Aproape 4.000 de școli din toată țara au fost verificate de către inspectori, aceștia reclamând faptul că în bună parte clădirile au nevoie de lucrări de restaurare imediată.
Un IT-ist lua în mână în fiecare oră 42,5 lei în octombrie, în vreme ce un salariat din domeniul fabricării obiectelor de îmbrăcăminte câștiga după o oră de muncă puțin peste 10 lei, arată datele transmise luni de oficialii Institutului Național de Statistică. Per total economie, salariul mediu net din octombrie a fost 3.116 lei, în creștere față de septembrie 2019 cu 34 lei. În ritm anual, salariile medii au urcat cu 14,5%, mai arată datele INS, dar cu diferențe mari între domeniile economiei. Astfel, construcțiile rămân sectorul ”rachetă”, unde salariile au sărit cu aproape 50% într-un an. În învățământ (a propos de rezultatele de la Pisa) lefurile au urcat cu peste 20%.
Platforma online Airbnb, prin care particularii își scot locuințele la închiriere în regim hotelier, investește, alături de alți finanțatori, 55 de milioane de dolari într-un startup care preia locuințe de la proprietari, le reamenajează și le închiriază pe termen lung.
Articol susținut de grupul Grampet
Mexicul are 130 de milioane de locuitori, însă trenurile circulă pe o singură linie de cale ferată de lungimea traseului București - Oradea. Țara este în prezent divizată de planul de suflet al președintelui care ar vrea o linie de aproape 1.500 km care ar trece prin junglă și prin câteva sit-uri istorice mayașe importante și care ar putea costa chiar dublu față de cele 7,4 miliarde dolari estimate. În articol puteți citi de ce Trenul Maya este atât de contestat, dar și de ce atât de mulți îl vor, deși pare greu de crezut că uriașa linie din Yucatan chiar va fi construită.
Încrederea investitorilor s-a deteriorat la finalul anului 2019, obligațiunile pe termen lung au fost vândute, iar leul a fost slăbit, se arată într-un raport al Erste Group. Potrivit acestuia, randamentele pe termen lung au crescut cu 20-30 puncte de bază în noiembrie, cu vânzări declanșate de creșterea conștientizării, de către investitori, asupra stării grave a finanțelor publice.
În intervalul 29 noiembrie – 3 decembrie 2019, vânzările de software și servicii digitale au fost, în medie, cu 37% mai mari decât într-o zi obișnuită din luna noiembrie, la nivel global. În România, în perioada Black Friday, vânzările de software și servicii digitale au fost cu 73% mai mari decât într-o zi obișnuită din luna noiembrie, potrivit datelor unei platforme de monetizare pentru firme.
Alarmați de planurile Facebook de a lansa anul viitor "criptomoneda stabilă" Libra, reprezentanții Comisiei și Consiliului UE au dezbătut, într-o întâlnire comună, problema acestor "stablecoins". Potrivit declarației adoptate de instituțiile europene, "niciun acord global în privința «criptomonedelor stabile» nu ar trebui să intre în vigoare în UE până când provocările și riscurile legale, de reglementare și supraveghere nu vor fi identificate și abordate în mod adecvat".
YouTube este o platformă publică, unde oricine poate încărca conținut video și îl poate împărtăși cu toată lumea. Această deschidere oferă oportunități nelimitate, dar și provocări. De aceea, YouTube depune eforturi constante pentru a găsi un echilibru între exprimarea creativității și protejarea comunității de conținut dăunător, arată reprezentanții Google.
Cei 397 de români care ar fi renunțat în perioada iunie-octombrie 2019 la Pilonul II de pensii private, alegând ca viitoarele contribuții să se ducă exclusiv la sistemul public de pensii, conform informațiilor ASF, reprezintă de fapt situația cererilor de retragere pentru luna august 2019, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Între timp, cele mai recente date, aferente lunii septembrie, arată că numărul acestora a crescut la 450 de persoane, dar este la fel de nesemnificativ raportat la cei peste 7,3 milioane de participanți la Pilonul II de pensii.
Vezi în articol explicațiile CNPP și situația retragerilor de la fiecare fond de pensii private.
- UPDATE ASF confirmă că datele pentru luna octombrie se referă la cei care au solicitat transferul contribuțiilor în urmă cu două luni. Practic, CNPP publică situația la momentul înregistrării solicitării de sistare a contribuției la Pilonul II, în timp ce ASF publică lunar numărul celor pentru care s-au sistat efectiv contribuțiile în sistem.
Antreprenori români au înființat aproape 8.700 de firme cu ajutorul fondurilor europene acordate prin schemele de finanțare România Start-Up Plus și Diaspora Start-Up, din cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020.
Opinie HotNews.ro
România va înregistra în acest an cel mai mare deficit bugetar din ultimii 9 ani, de 4,4% din PIB, pe metodologia cash. Deficitul bugetar înseamnă ceea ce împrumută statul peste ceea ce încasează ca să susțină cheltuielile. Motivul îl știm, l-am mai spus: în ultimii ani au crescut cheltuielile cu salariile bugetarilor și cu asistența socială, dacă ne uităm pe execuțiile bugetare. Ceea ce cântărește, de fapt, este volumul ridicat al administrației- cu număr de personal mare și salarii crescute, mai ales în ultimii 3 ani. Avem 1,22 milioane de bugetari. Au fost zone unde exista nevoia de creștere mare, precum Sănătate și Educație, dar în rest... au urcat prea mult, prea rapid. Iar sporul „pentru condiții vătămătoare” de 15% la salariu pentru funcționarii publici nu-și prea găsește logica.
Lipsa de atenție, dezinteresul față de cerințele clienților, lipsa de cunoștințe privind produsele sunt doar câteva dintre problemele pe care le-au descoperit clienții misterioși la evaluarea mai multor magazine cu haine și jucării pentru copii, potrivit unui studiu VBS Business Solutions.
Samsung a (re)lansat în România telefonul flexibil Galaxy Fold, model cu două ecrane, șase camere foto și baterie dublă de 4.380 mAh. Telefonul costă de la 9.500 lei și poate fi comandat și de la operatorii de telefonie mobilă. Galaxy Fold ar fi trebuit să ajungă la clienți în primăvară, dar compania a fost nevoită să facă modificări, după ce unele telefoane au avut probleme din primele zile.
Platforma web YOUniverse.ro, deținută de compania British American Tobacco, utilizată pentru distribuirea de materiale promoționale la petreceri și alte tipuri de evenimente ce implică vedete locale sau internaționale, a fost afectată de o scurgere de date și de un atac cu malware de tip ransomware, anunță Centrul Național de Răspuns la incidente de Securitate (CERT-RO). Breșa a fost descoperită și raportată de către cercetătorii din cadrul vpnMentor, iar echipa CERT-RO a făcut demersurile necesare pentru închiderea accesului la baza de date.
- UPDATE Reacția British American Tobacco: "Dorim să ne asigurăm consumatorii că nicio informație cu caracter sensibil, așa cum sunt acestea definite de către Regulamentul General de Protecție a Datelor, nu era stocată pe acest server".
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) invită reprezentanții firmelor, în perioada decembrie 2019 - ianuarie 2020, la sesiuni de asistență pe teme ce decurg din constatări ale organelor de control din ANAF.
Pentru a combate abuzurile în platforma de reclame, Facebook a intentat în California, un proces împotriva unei companii și a două persoane fizice. Acestea au încălcat Termenii și Politicile de publicitate, folosind malware pentru a compromite conturile de Facebook ale utilizatorilor și pentru a rula reclame înșelătoare care promovau bunuri precum mărfuri contrafăcute și pastile pentru slăbit.
Compania americană Qualcomm, unul dintre cei mai mari producători de procesoare, a anunțat lansarea unui nou chipset dedicat aplicațiilor de realitate virtuală și augmentată ― XR2 ― și lucrează cu Niantic ― compania din spatele jocului Pokémon Go ― la designul unei perechi de ochelari inteligenți.
În anul 2019, peste trei sferturi dintre gospodăriile din România (75,7%) au acces la rețeaua de internet de acasă, 61,8% dintre acestea fiind localizate în mediul urban, arată datele transmise vineri de Institutul Național de Statistică. Locuitorii din zona Banatului folosesc cel mai frecvent Internetul, la polul opus situându-se cei din zona Moldovei. În București 6 din 7 gospodării au acces la internet de acasă, în vreme ce în Moldova 3 locuințe din 10 sunt fără net. Cât privește apetitul pentru Internet după grupele de vârstă, vestea proastă e că românii din grupa de vârstă 55-74 de ani sunt ultimii din UE la utilizarea Internetului. Vezi în text când încep tinerii să utilizeze netul și preferințele lor de consum online.
Guvernul va face demersuri pentru reconsiderarea unor categorii de informații clasificate privind resursele minerale și cele de petrol și gaze. Este o solicitare a investitorilor din aceste sectoare, lansată în cadrul unor întâlniri de lucru cu reprezentanții Guvernului, a declarat pentru HotNews.ro Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului. Din cauza caracterului confidențial al unor date și informații, actorii din sectorul de minerit, respectiv gaze și petrol, întâmpină greutăți în atragerea de finanțări pentru investiții. În opinia operatorilor economici, unele informații ar trebui comunicate transparent, însă ele intră, în prezent, la categoria celor clasificate.
Conectarea rețelelor de telefonie mobilă cu sistemul RO-ALERT în vederea transmiterii mesajelor de alertare a populației se va realiza în două sedii ale Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) din București și Brașov, a anunțat joi Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). Operatorii vor avea obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura distribuirea în cel mai scurt timp posibil a alertelor către telefoanele mobile aflate în zonele afectate și vor avea maxim 3 minute să trimită și STS un mesaj de confirmare cu privire la transmiterea alertelor.
Monedele din Europa Centrală și de Est vor avea dificultăți să câștige teren în fața euro în 2020, iar moneda națională este prognozată să scadă cu 1,5% la un minim istoric de 4,85 lei pentru un euro pe fondul îngrijorărilor cu privire la creșterea deficitelor gemene, a arătat joi un sondaj Reuters, citat de Mediafax. Sondajul în rândul analiștilor financiari scoate în evidență că forintul maghiar va rămâne în preajma minimelor istorice atinse în ultima perioadă și că coroana cehească este singura moneda din regiune care va marca aprecieri modeste în fața monedei unice europene. Forintul a fost afectat de asemenea în acest an de politica monetară relaxată a băncii centrale, dobânzile în Ungaria fiind la cel mai scăzut nivel din regiune.
Viena este la doar câteva sute de kilometri de România, dar este la zeci de ani distanță în viitor la capitolul trenuri. OBB, compania națională de căi ferate din Austria, discută cu edilii din Viena un plan de 2 miliarde euro pentru a crește calitatea serviciilor de călătorie cu trenul în jurul Vienei. Vor fi modernizate liniile pentru a permite circulația mai multor trenuri, vor fi mărite peroanele și vor fi construite noi mici gări în oraș. Trebuie spus că, în timp ce la noi se tot reduc serviciile internaționale, austriecii adaugă mereu de la an la an, de data asta fiind vorba și de trenul Viena - Satu Mare, dar și de altele către Polonia și Germania.
Opt din zece consumatori (83%) consideră că încrederea este primul factor emoțional care influențează loialitatea față de un brand, conform unui studiu Deloitte. Mai mult, factorii emoționali sunt cei care determină loialitatea față de un brand, în timp ce factorii raționali joacă un rol important în decizia consumatorilor de a începe și de a încheia relația cu un brand.
Contractele de muncă part-time vor fi taxate cu contribuții sociale la valoarea lor reală începând cu 1 ianuarie 2020, potrivit unei legi adoptate de Parlament, care va elimina o prevedere din anul 2017, prin care salariile pe fracțiuni de normă sunt taxate cel puțin la valoarea salariului minim pe economie.
YouTube îi avertizează pe creatorii de conținut că s-ar putea să le scadă numărul abonaților în această săptămână, ca urmare a eliminării conturilor inactive de pe platforma de streaming video. Prin conturi inactive compania se referă la cele care au fost închise de bună voie de către utilizatori sau cele pe care YouTube le-a închis pentru încălcări ale politicilor companiei ― precum spam sau abuz.
Brand-ul chinez Xiaomi, cunoscut pentru telefoane, trotinete electrice și aspiratoare robotice, are de miercuri magazin și în centrul vechi din București. Xiaomi a avut vânzări totale de 26 miliarde dolari în lume anul trecut, fiind al patrulea producător mondial de smartphone-uri.
Antreprenorii români sunt din ce în ce mai interesați de finanțare prin piața de capital. O arată chiar anul 2019. A fost un an foarte bun. Vorbim de 14 listări de obligațiuni pe piața principală și AeRO și una de acțiuni. Anul nu s-a încheiat. Se discută de câteva în decembrie sau la începutul lui 2020, în ianuarie. Pare că listările făcute de unii antreprenori i-au îndreptat și pe alții să ia în considerare ideea asta. Aceștia chiar au un sfat pentru cei care decid să facă pasul: să-și pună, mai întâi, finanțele în ordine.
Conform datelor celui mai recent studiu de piață realizat de către MEDNET Marketing Research Center, 89,6% dintre persoanele din mediul urban intenționează să cumpere cadouri de Moș Nicolae pentru cei dragi. Și în acest an, cadourile preferate rămân dulciurile (72,5%), urmate de jucării (44,2%) și de articole de îmbrăcăminte/încălțăminte (41,8%). De asemenea, se vor oferi și fructe, cosmetice/parfumuri sau cărți. Pe lângă acestea, au mai fost menționate articole de design, bijuterii și accesorii, cafea și accesorii pentru smartphone/tabletă. Cei care nu au avut suficient timp să achiziționeze toate cadourile sau nu l-au găsit pe cel mai potrivit, vor oferi și bani (1,5%).
România are o rezervă suficientă pentru a face față oricăror presiuni asupra finanțării sau a cursului de schimb, a declarat ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, într-un interviu acordat Bloomberg la Bruxelles. El a promis că în scurt timp va liniști piețele cu măsuri destinate reducerii deficitului bugetar.
Aplicația de învățare a limbilor străine Duolingo, prezentă și în România cu serviciile sale de educație, susține că a ajuns să valoreze 1,5 miliarde de dolari, după ce a primit o nouă finanțare de capital de risc, din partea fondului de investiții al Google.
Un startup eston de joburi, care și-a anunțat recent pătrunderea pe piața românească, a obținut, joi, o investiție de 1,5 milioane de euro de la o serie de fonduri de investiții.
Noi informații sugerează că Microsoft va lansa două modele de Xbox ca următoarea generație a consolei de jocuri video, spre deosebire de ceea ce spun angajații companiei de luni de zile. Dacă informațiile sunt corecte, Microsoft ar putea lansa o consolă mai ieftină, pe lângă cea anunțată deja ― Project Scarlett.
INS a publicat joi datele detaliate cu privire la evoluția economiei României pe primele 9 luni. Reamintim că PIB-ul și-a încetinit turația la 4,0% comparativ cu primele 9 luni din anul trecut. Potrivit datelor INS, industria și agricultura au tras în jos economia, având un impact negativ la creșterea PIB. Industria (-0,2%), cu o pondere de 22,6% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a redus cu 1,0%, iar agricultura (-0,1%), cu o pondere de 5,0% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a redus cu 4,1%, arată cifrele Statisticii. De partea cealaltă, consumul și construcțiile au reprezentat motoarele dinamicii PIB.
Financial Times: Piața auto mondială se contractă cu cel mai rapid ritm din ultimii 10 ani ● Les Echos: Premieră europeană: Banca Centrală a Franței va lansa anul viitor propria monedă virtuală ● La Repubblica: Oamenii de știință explică de ce decorațiunile și luminițele de Crăciun îi fac pe oameni fericiți ● Știri pe scurt.
Autoritățile vor să construiască două penitenciare, unul la Berceni, în județul Prahova, și celălalt la Unguriu, în județul Buzău, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Finanțelor. Acesta mai prevede și construirea unei facilități de pregătire a personalului din penitenciare în Pantelimon (Ilfov) și un centru pentru recuperarea capacității de muncă a ofițerilor din penitenciare în localitatea Rodbav, județul Brașov. Proiectul se va realiza cu un împrumut de 177 milioane euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Conducerea ASF a decis miercuri sancționarea cu 65.000 de lei a societății Certasig Asigurare Reasigurare, deoarece nu ar fi calculat corect indicatorii de solvabilitate, a anunțat autoritatea de supraveghere financiară. Măsura a venit în urma unui control inopinat făcut la această societate de asigurări. ASF nu a furnizat mai multe detalii. HotNews.ro a solicitat un punct de vedere din partea Certasig și vom reveni cu detalii imediat ce le vom primi.
Majoritatea companiilor (61%) care au realizat achiziții în ultimii trei ani spun că tranzacțiile au adus acționarilor valoarea preconizată în raport cu prețul plătit, în condițiile în care 92% dintre cumpărători afirmă că au avut un plan în acest sens, arată un sondaj realizat de PwC.
Hyundai a anunțat un plan ”mamut” de investiții pe cinci ani în valoare de 52 miliarde dolari dintre care o treime se duc pentru investiții în mașini electrice și autonome. Compania sud-coreeană va investi și în mașini zburătoare, mașini pe hidrogen și diverse servicii de mobilitate. Vor fi dezvoltate și două noi sub-mărci, cu accent pus pe mașini electrice.
Numărul notificărilor depuse la ANAF privind intenția de a beneficia de facilitățile fiscale acordate de OUG 6/2019, care prevede măsuri de restructurare a debitorilor cu datorii mai mari de 1 milion de lei, se ridică la 293 la data de 19 noiembrie 2019, a transmis ANAF pentru Mediafax.
Ce se va întâmpla în 2020 în ”peisajul” cyber? Tendința generală arată că amenințările vor crește în complexitate și vor fi mai bine țintite, diversificându-se sub influența factorilor externi, cum ar fi dezvoltarea și propagarea învățării automatizate, tehnologiile pentru dezvoltarea fenomenului „deepfake” sau tensiunile în jurul rutelor comerciale dintre Asia și Europa, arată o analiză a Kaspersky Lab despre amenințările avansate și persistente (APT) din anul 2020.
Firmele de IT nu au costuri operaționale mari. Cam 80% din costurile unei firme sunt costuri cu forța de muncă. Iar dacă acest cost ar crește cu 10%, impactul în prețurile finale ale produselor și serviciilor acestor firme va fi foarte mare. În cazul în care se ia o astfel de decizie cu siguranță că va fi un impact major și s-ar putea produce un dezechilibru - susține Gabriela Mechea, director executiv ANIS. În luna septembrie, actualul premier Ludovic Orban a declarat într-un interviu HotNews.ro că scutirea „nu-și mai produce efectele” și „nu e un capăt de țară să plătești acest impozit” de 10%.
Executivul european a agreat ca operatorii de telefonie mobilă din România să aplice, de la 1 ianuarie 2020, un tarif maxim de 0,76 eurocenți pe minut pentru apelurile care se termină în propriile rețele, în scădere cu 10% față de tariful actual, a anunțat miercuri autoritatea națională de reglementare în comunicații (ANCOM). Această măsură de reglementare, luată în urma consultării cu industria, este una tranzitorie până la adoptarea unui tarif unic la nivelul UE, acțiune preconizată a avea loc până la finalul anului 2020.
La sfârșitul lunii noiembrie, Uzina Vehicule Dacia de la Mioveni a sărbătorit ieșirea din linia de montaj a modelului Duster cu numărul 500.000, mașina aniversară fiind roșie, cu motor 1.3 TCE, 150 CP. Cifra se referă la a doua generație de Duster, din prima s-au produs 1,2 milioane. Reamintim că recent Dacia a donat un Duster 4X4 Papei Francisc. „Papamobilul” are culoarea albă la exterior și bej în interior.
Plenul Camerei Deputaților a aprobat proiectul de lege inițiat de PNL privind eliminarea supraaccizei la carburanți și supraimpozitarea contractelor part-time. Inițiatorii legii spun că prin eliminarea supraaccizei, prețul carburanților la pompă va scădea, iar prin eliminarea supraimpozitării contractelor part-time, se repară o nedreptate. PSD, aflat acum în opoziție, spune că aceste măsuri nu rezolvă nimic, va crește munca la gri, iar carburanții nu se vor ieftini. În plus, se vor pierde circa 4,5 miliarde lei la bugetul statului. Proiectul a trecut cu 280 voturi pentru, un vot contra și o abținere.
Un software capabil să detecteze cazurile de spălare de bani (AML), dezvoltat de foști angajați ai TransferWise și Skype, a obținut investiții în valoare de 2 milioane de dolari.
Proiectul de hotărâre de guvern care propune ca salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată să fie majorat de anul viitor la 2.230 lei lunar (o creștere de 7,2% față de luna decembrie 2019) a fost publicat miercuri de Ministerul Muncii. În anul 2019 tariful orar este de 12,43 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, iar în anul 2020 tariful orar va fi de 13,327 lei/oră pentru un program complet de lucru, arată nota de fundamentare care însoțește proiectul.
Prima emisiune de obligațiuni corporative a Autonom Services, companie de pe piața de leasing operațional și rent-a-car din România, a fost admisă la tranzacționare pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București (BVB).
Cei doi fondatori ai Google se retrag de la conducere, iar locul lor este luat de Sundar Pichai, un om calculat și foarte respectat, care însă va trebui să rezolve mai multe probleme complicate, printre care nemulțumirile angajaților, contractele ”cu cântec” și diviziile cu pierderi. Pichai are 47 de ani și a crescut în India într-o casă unde nu exista televizor și unde telefonul cu disc a apărut când el avea 12 ani. Despre viața lui cu totul ieșită din comun puteți citi într-un
interviu realizat de HotNews.ro la început de 2019.
O studentă de la o universitate californiană a intentat în justiție o acțiune colectivă contra TikTok, rețeaua socială chineză bazată pe clipuri video foarte scurte. Compania este acuzată că strânge volume mari de date despre useri și le stochează în China, scrie AFP. TikTok spune că are peste 500 de milioane de utilizatori, iar media lor de vârstă este net mai mică decât la Facebook.
Piața românească de IT va atinge un volum de 5,9 miliarde de euro până la finele anului, aproximativ 80% din vânzări se fac spre export. Numărul de angajări în firmele IT din România crește cu circa 10% pe an, deși continuă să fie sub nevoile din piață, arată Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii.
În trimestrul III 2019 costurile angajatorilor cu forța de muncă au crescut cu 2,07% față de trimestrul precedent și cu 13,18% față de același trimestru al anului anterior, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică. Isărescu și oamenii săi din BNR se uită și ei cu mare atenție la evoluția costurilor cu forța de muncă, acestea fiind și o măsură a presiunii inflaționiste interne. Costurile unitare ale resursei umane măsoară cât plătesc firmele propriilor angajați pentru a produce o unitate de producție economică.
În câteva țări din Europa, pe distanțe de câteva sute de kilometri între câteva orașe mari trenul este ales de tot mai mulți oameni, în detrimentul avionului. În aceste locuri speciale, companiilor aeriene chiar le convine că oamenii iau tot mai mult trenul și s-au înmulțit în ultimii cinci ani asocierile dintre operatorii feroviari și cei aerieni. CNN a explicat într-o analiză de ce companiile de transport aerian au multe de câștigat din asocierea cu calea ferată în țări precum Austria, Olanda, Belgia sau Germania.
The Financial Times: Chinurile stângii germane marchează sfârșitul unei ere politice ● The Washington Post: Și-ar onora aliații NATO promisiunea de a-i apăra pe membrii atacați? Depinde pe cine întrebi ● La Stampa: Noua lege fiscală italiană prevede închisoarea pentru evazioniștii fiscali și bonusuri pentru persoanele cu dizabilități ● The Guardian: Un „zid negru” de pagini cenzurate - raportul britanic despre fracking a fost în sfârșit publicat
Ministrul economiei, Virgil Popescu, l-a demis marți pe Horia Grama din funcția de președinte al Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive, potrivit surselor HotNews.ro. Acesta deținea această funcție de la începutul lui 2017, chiar dacă nu avea experiență în domeniu. Horia Grama a fost deputat PSD. Până la numirea unui nou președinte, atribuțiile acestuia vor fi preluate de secretarul general al instituției.
Un developer al Ethereum Foundation, o organizație menită să susțină și să promoveze platforma criptomonedei Ether, a fost reținut de procurorii americani, într-o investigație în care este implicat și FBI - Biroul federal de investigații al SUA.
Se vor face modificări de lege la fondurile europene, a anunțat, marți, ministrul Marcel Boloș, care a enumerat câteva propuneri privind unele plăți către beneficiarii din Programul Operațional Capital Uman (POCU), din care sunt finanțate și liniile de antreprenoriat Start-Up Plus, Diaspora Start-Up, Solidar - întreprinderi sociale.
Opinie HotNews.ro
O știre de pe ziua de azi se referă la scutirea de impozit pe venit pentru jurnaliști. E un proiect care a trecut de comisiile din Camera Deputaților, iar acum are drum liber spre Plen. Astfel, jurnaliștii ar putea intra în aceeași categorie cu angajații din IT și construcții (aceștia din urmă mai au și alte scutiri).
Cum sfârșitul anului este aproape, a venit și timpul pentru recapitulările anuale. Google a anunțat astăzi Google Play's Best of 2019 ― topul aplicațiilor, jocurilor, filmelor și cărților prezente pe platforma deținută de compania americană.
China ar vrea ca în trei ani în birourile din sectorul public să nu mai existe hardware și software produs de companii străine, scrie Financial Times, citat de CNN. Directiva vine de la Partidul Comunist și consecința va fi că vor avea de suferit la capitolul vânzări companii precum Microsoft, HP sau Dell. Mulți avertizează însă că planul este mult mai complicat și industria chineză de software nu este prea dezvoltată.